Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Belsőségek - Kacsamájas receptek 01.


BAKONYI PIRÍTOTT KACSAMÁJ SZEGFŰGOMBÁVAL
Hozzávalók: 50 dkg kacsamáj, 1 fej vöröshagyma, 10-15 dkg szegfűgomba, olaj, majoránna, só, bors

Elkészítése: A májakat kisebb darabokra vágjuk. A szeletekre vágott hagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a szegfűgombát, kevergetve pirongatjuk. Megsózzuk és beletesszük a májat is. Erős tűzön hirtelen átpirítjuk, közben borssal és majoránnával meghintjük. Petrezselymes burgonyakörettel tálaljuk.

BORSOS KACSAMÁJ-KRÉM
Hozzávalók: 20 dkg pecsenyekacsa-máj, 8 dkg vaj vagy margarin, 1/2 dl tejszín, 1 mokkáskanálnyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 1 mokkáskanál fokhagymapor, 1 teáskanál zöld bors (sós lében eltett)

Elkészítése: A májat annyi forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi ellepi, és az újraforrástól számított 6-7 percig kis lángon főzzük. Közben a megolvasztott, de már nem meleg vajat a tejszínnel és a mustárral habosra keverjük. Sóval, pástétomfűszerrel, borssal és fokhagymaporral ízesítjük. A leszűrt májat aprítógépben pépesre zúzzuk. Hagyjuk, hogy kihűljön, ezután belekeverjük a fűszeres vajkrémbe. Még néhány percig keverjük, hogy a krém egészen sima legyen. Végül a lecsöpögtetett zöld borsot is hozzáadjuk. A krémet keményre, de azért még kenhetőre dermesztjük. Rendkívül finom, bár kissé fűszeres harapnivaló.
Péksüteménnyel és félszáraz fehérborral fogyasztva igazi ínyencfalat.

EGRI TÖLTÖTT GOMBA
Hozzávalók: 1,5 kg közepes csiperke, citrom, 60 dkg sült kacsamáj, 10 dkg vaj, 10 dkg besamelmártás, 1 dl konyak, só, fehér bors, szurokfű, szerecsendió, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj, egri mártás

Elkészítése: A szép egyforma gombafejeket citromos sós vízben öt percig főzzük, majd leszűrjük. A májat áttörjük, kikeverjük vajjal, besamellel, konyakkal és fűszerezzük. A kihűlt gombafejeket megtöltjük a pürével, majd bundázzuk, és szép pirosra sütjük forró olajban. Rósejbnivel, rizibizivel körítsük, és egri mártást kínáljunk hozzá.
Az egri mártáshoz 2 adag barna mártást és 1 adag Egri bikavért összekeverünk és kiforraljuk. Ha selymesebbé akarjuk tenni, vajat is morzsolhatunk bele.

FANTASZTIKUS KACSAMÁJ
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kacsamáj, sok gyöngyhagyma, fokhagyma, citrom, petrezselyemzöld, vaj, só, bors

Elkészítése: A friss kacsamájat hosszában szeletekre vágjuk. A szeletek viszonylag vastagabbak legyenek, mert a vékony máj csúnyán megkeményedhet sütéskor! Enyhén megborsozzuk. Egy tepsit kikenünk vajjal, belehintjük az apróra vágott gyöngyhagymát. Erre az “ágyásra” szépen ráhelyezzük a májszeleteket, és mindegyiket leborítjuk egy-egy szelet citrommal. Jól meghintjük apróra metélt fokhagymával, és minden szeletet leöntünk még egy kevés vajjal. 20-25 percre be a forró sütőbe! Sütés közben többször megöntözzük a maradék olvadt vajjal, az utolsó percben megsózhatjuk. Aztán kiszedjük, lecsepegtetjük. Melegen burgonyapürével, hidegen valamilyen mártással tálalhatjuk.

FERTŐI LECSÓS KACSAMÁJ
Hozzávalók: 1,2 kg kacsamáj, 30 dkg füstölt kolbász, 10 tojás, 20 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, só, bors, liszt 1 kg kész lecsó, sült krumpli

Elkészítése: A kacsamájat felszeleteljük, és zsíron megsütjük. A karikára vágott füstölt kolbászt és a finomra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, hozzákeverjük a lecsót. A tojásokból kevés zsiradékon tükörtojásokat készítünk. Tálaláskor sült krumpli alapra fektetjük a kacsamájakat, ráhalmozzuk a lecsót, s tükörtojásokkal befedjük.

FINOM MÁJLEVES
Elkészítése: 1 kacsamájat vagy kisebb libamájat megfőzünk annyi sós vízben - amelybe néhány szál levesbe való zöldséget teszünk -, hogy a májat ellepje. Külön lábasban, vajban vagy zsírban megpárolunk 8-10 deka gombát. Aztán diónyi zsírral vagy vajjal, kevés liszttel (esetleg finomra vágott petrezselyem zöldjével) szép sárga rántást készítünk, melyre ráöntve a máj levét és a gombát is, fölforralunk. A máj alá kevés zsírt öntünk, eztán mindkét oldalát megpirítjuk, és szép egyforma kockára vágjuk. Tálaláskor a levesestálba 2-3 kanál tejfölt téve, forró levet ráöntjük, és a májkockákat belerakjuk.

FÜSTÖLT HÚSSAL TÖLTÖTT KACSA
Hozzávalók: 1 db pecsenyekacsa, 1 fej vöröshagyma, 2 db zsemle, 2 dl tej, 1 db kacsamáj, zsír, 2 tojás, 10 dkg füstölt hús, petrezselyem zöld, törött bors, kakukkfű, só

Elkészítése: A kacsát megtisztítom, kívül-belül megsózom, belsejébe kakukkfüvet szórok. Olajban megpirítom a finomra vágott vöröshagymát, a zsemléket tejbe áztatom, és jól kicsavarom. A kacsamájat apró kockákra vágom, és egy kevés zsíron kissé megpirítom. A zsemlékhez hozzáadom a májat, a tojást, az apró kockákra vágott főtt füstölt húst. Sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyem zölddel fűszerezem. A tölteléket jól összedolgozom, majd a kacsa hasüregébe töltöm. A nyílást hústűvel betűzöm, és a kacsát egy zsírral kikent tepsibe teszem. Kevés vizet öntök alá, majd fóliával letakarom, és a közép meleg sütőbe téve, egy órát sütöm. Ezután a fóliát eltávolítom, és még 8-10 percig sütöm. Salátával tálalom.

GESZTENYÉS KACSA
Hozzávalók: 1 pecsenye kacsa, 1 áztatott zsemle, a kacsa mája, 1 kanál zsír, negyed kiló főtt gesztenye, 2 tojás, só, bors

Elkészítése: Az előkészített kacsamájat összetörjük, elkeverjük az áztatott zsemlével, a tojással, zsírral, a villával megtört, főtt gesztenyével, sóval, borssal. A tölteléket a kacsa belsejébe töltjük, bevarrjuk, és a kacsát, kevés vizet aláöntve ropogósra sütjük.

GOMBÁS KACSAMÁJ
Hozzávalók: 40 dkg kacsamáj, 25 dkg gomba, 1 dl tejszín, 1 evőkanál kacsazsír (vagy 2 evőkanál olaj), 1/2 dl vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A kacsazsíron éppen csak megfuttatom a reszelt vöröshagymát, majd ráteszem a megtisztított és vékony szeletekre vágott gombát. Hozzáadom a tisztított, zúzott fokhagymát, a finomra vágott zöldpetrezselymet. Fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd ha zsírjára sült, lepirítom rajta a kockákra vágott kacsamájat. Ráöntöm a vörösbort és a tejszínt, ezután fedő alatt felforralom. Néhány percnyi párolás után, ha a ragu kissé besűrűsödött, a lángot eloltom alatta, de a fedőt még 5 percig rajtahagyom. Rizibizivel kínálom. Csak a tányéron sózom.
Elkészítési ideje: fél óra

GOMBÁS KACSAMÁJ-PUDING
Hozzávalók: 30 dkg erdei gomba, 50 dkg kacsamáj, 3 db tojás, 5 dkg vaj, 3 db zsemle, 1 dl aszpik, bors, tej, reszelt sajt, só

Elkészítése: A felütött tojást elhabarjuk vajjal és reszelt sajttal. A tejben áztatott és szitán átpasszírozott zsemlét megsózzuk, kevés borssal ízesítjük, és összedolgozzuk a tojásos habarékkal. A kacsamájat megsütjük, és apróbb darabokra vagdaljuk. A gombát cikkekre vágjuk, és enyhén megsózzuk és vajon megpároljuk. A vajjal kikent pudingformába rétegenként belerakjuk a masszát, a gombát és a májat. Fölül és alul tojásos zsemlehabarék legyen. Forró gőzön egy órán keresztül főzzük. A fazékból kiemeljük, és amikor kihűlt, aszpikkal bevonjuk, és jégszekrénybe helyezzük, és hidegen tálaljuk.

HAGYMÁN SÜLT KACSAMÁJ
Hozzávalók: 600 g kacsamáj, 80 g vöröshagyma, törött fekete bors, köménymag, 40 g kacsazsír vagy 1 dl olaj, só

Elkészítése: A kacsamájat megtisztítjuk, megmossuk, vastagabb szeletekre vágjuk, vagy egészben hagyjuk. Meghintjük törött fekete borssal, majoránnával, köménymaggal. A zsíron, vagy olajon aranysárgára pirítjuk a karikára vágott hagymát. A már megsült májat és a pirított hagymát tálra rakjuk, saját levével leöntjük és megsózzuk. Burgonyapürével és uborkával tálaljuk.
Elkészítési idő: fél óra

HAGYMÁS KACSAMÁJ
Hozzávalók: 40-50 dkg kacsamáj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál kacsazsír, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, tej a kacsamáj áztatásához, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A kacsamájat annyi tejbe teszem, hogy az jól ellepje. Fél órán keresztül áztatom. Közben a vöröshagymát megtisztítom, kis kockákra vágom. A kacsazsírt felforrósítom, és a fokhagymát rajta megpirítom, majd rádobom a kis kockákra vágott, lecsöpögtetett kacsamájat. Addig pirítom, amíg a máj megfehéredik, majd hozzáteszem a vöröshagyma-kockákat, megborsozom, megszórom a szerecsendió-virággal és a majoránnával, végül ráöntök 1 dl tejet. Fedő alatt, kis lángon, gyakori keverés közben addig párolom, amíg a hagyma üvegessé válik. Nem szabad barnára sütni! Ha a hagyma puha, rászórom a finomra vágott petrezselyemzöldet, és fedő alatt tartom tálalásig. Párolt vegyes zöldség: kelbimbó, karotta, zöldbab stb. a hozzáillő köret.
Elkészítési ideje: háromnegyed óra

HORTHY MIKLÓS KÁPOSZTABOMBÁJA
Elkészítése: Fél kiló sovány sertéslapockát apró kockára vágunk. Egy edényben kevés zsírt olvasztunk, fél fej hagymát finomra vágunk, és benne megpirítjuk, azután adjuk hozzá a jól megmosott húst és betakarva pároljuk félpuhára. Egy másik edényben szintén pirítunk kevés zsírban finomra vágott hagymát, azután tegyünk hozzá fél kiló hordós káposztát, és párolás közben locsoljuk kevés levessel. Azután a két edény tartalmát keverjük egybe és 5 evőkanálnyi félig párolt rizst, 14 deka főtt és karikára vágott debreceni kolbászt, 2 darab sült kacsamájat, apró kockára vágva, 8 deka főtt sonkát szintén apróra vágva hozzáadunk, ezekkel összevegyítjük, utoljára 2 deci tejfölt adunk bele. Egy kúp alakú bombaformát hordós káposzta-levelekkel kibélelünk, a fenti anyaggal megtöltjük, káposztalappal befödjük és mérsékelten meleg sütőben ¾ óráig sütjük. Tálalásnál külön sült kolbászt külön tálon adunk hozzá.”

HÚSOS SZALONNÁBAN SÜLT KACSAMÁJ
Hozzávalók: só, 1 csapott kiskanál őrölt bors, 1 kiskanál majoránna, 3 db (kb. 50 dkg-os) pecsenyekacsa-máj, 8 vékony szelet húsos füstölt szalonna (kb. 25 dkg)

Elkészítése: A sütőt bekapcsoljuk, és közepes hőmérsékletre (180°C, légkeveréses sütő 165°c) előmelegítjük. Fél kiskanál sót a borssal és a majoránnával összekeverünk. A májakat - miután két részből állnak, félbevágjuk, majd az így kapott darabokat szintén elfelezzük - körös-körül befűszerezzük. A szalonnaszeletekkel egyenként körbetekerjük. Tepsibe rakjuk, 16-18 percre a már előmelegített sütőbe toljuk. Ha kész, a sütőt elzárjuk, de a sült májat melegen tartjuk benne.
Kacsamáj helyett készíthetjük pulykamájjal is.

ÍNYENC KACSAMÁJ-RIZOTTÓ
Hozzávalók: 2 kacsamáj, 25 dkg rizs, 8 húsos, különböző színű zöldpaprika, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál kacsazsír, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés tej

Elkészítése: Már előző nap tejbe áztatom a kacsamájat, és lefedve a hűtőszekrénybe teszem. Másnap a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál felforrósított kacsazsíron üvegesre fonnyasztom, majd rádobom a megmosott, kicsumázott, kierezett és kis kockákra vágott zöldpaprikákat. Együtt pirítom néhány percig, majd hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett rizst. Megsózom, megborsozom és belekeverem a pépesre zúzott fokhagymát. Ráöntök 4 dl forró vizet és felforralom. Fedő alatt, kis lángon, gyakori keverés közben majdnem puhára párolom. Közben a maradék zsíron lepirítom a leszűrt, kis kockákra vágott kacsamájat, a rizsbe keverem és még annyi forró vizet öntök hozzá, hogy éppen csak nedves legyen az étel, de az alján ne gyűljön össze a lé. (Ha nem főtte el a rizs a vizét, akkor nem kell felönteni.) Fedő alatt 5-6 percig párolom, ez alatt a rizsnek meg kell duzzadnia. Akkor jó az étel, ha majdnem száraz. Tálalás előtt villával felkeverem, és még forrón rászórom a reszelt sajtot. Fűszeres paradicsommártást kínálok hozzá.
Elkészítési ideje: 40 perc

KACSAMÁJAS LASKA
Csurgói recept
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg liszt, 4 tojás, só, 50 dkg kacsaszalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, kevés liszt, egy nagyobb kacsamáj, 2 dl étolaj, paradicsom, paprika

Elkészítése: Egy kg lisztből 1 evőkanál sóval, 4 tojással és kevés vízzel levestésztát gyúrunk. Akkor lesz jó, ha már a kézre nem tapad a massza. Ekkor kétfelé vágjuk, és mindkét cipót lisztezett gyúródeszkán jól átdolgozzuk, majd vékonyra kisodorjuk. Tepsi hátára nagyobb darabokat vágunk belőle. A legjobb, ha kemencében sütjük aranybarnára, de sütőben is elkészíthetjük. 10-15 perc alatt elkészül. Ebből a tésztamennyiségből több alkalommal is készíthetünk laskát, ha csak négy személyre főzünk, akkor ennek a negyede is elég, a többit később felhasználhatjuk.
A kisült tésztát tálba öntjük, kisebb darabokra tördeljük, egy fazéknyi forró vízzel leöntjük, lefedjük, és a gőzben hagyjuk átpuhulni.
A kacsaszalonnát kevés vízzel addig olvasztjuk, míg szép töpörtyűkké sülnek. Ekkor a töpörtyűt kiszedjük, a zsírba beletesszük a kacsamájat, és körülbelül1 óra alatt mindkét oldalán átpároljuk, hogy a külseje szép barna legyen, belül pedig átsüljön, de ne legyen száraz.
A vöröshagymákat karikákra szeljük, kevés liszttel meghintjük, és forró étolajban átsütjük.
A kacsamájat felszeleteljük. A megpuhult laskát összekeverjük kacsazsírral.
Tálaláskor alulra kerül a töpörtyűs laska, tetejére kacsamáj szeleteket teszünk, oldalát sült tepertővel és hagymakarikákkal beborítjuk, tetszés szerint paradicsommal és zöldpaprikával díszítjük.

KACSAMÁJAS OMLETT
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre: 8 tojás, 4 kacsamáj, 10 dkg vaj, 2 szál újhagyma, 1 dl tejföl, 1 dl vörösbor, 3 tárkonylevél, őrölt bors, só

Elkészítése: A vaj egyharmadát serpenyőben felhevítjük, és a nagyobb darabokra vágott májakat minden oldalról, hirtelen megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd kivesszük és melegen tartjuk. A felaprított hagymát a maradék vaj felén üvegesre pároljuk, majd felöntjük a borral és fele térfogatára besűrítjük. Hozzáadjuk a tejfölt és összefőzzük.
A tojásokat gyengén felverjük kevés sóval és borssal, valamint az apróra vágott tárkonylevelekkel. Egy másik serpenyőben felforrósítjuk a maradék vajat, és 4 omlettet sütünk a fűszeres tojásból. Előmelegített tálra csúsztatjuk őket, rájuk halmozzuk a májdarabokat, és a mártással meglocsoljuk.
A lepényeket félbehajtjuk, és úgy kínáljuk.

KACSAMÁJAS PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 30 dkg húsos szalonna, 2 kacsamáj, 1/2 kg kacsahús, 30 dkg dagadó, 5 dkg gomba, 5 dkg pisztácia, 15 dkg fehér szalonna vagy kacsaháj, 1 tojás, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl húsleves, 5 cl konyak, kacsazsír

Elkészítése: A kacsamájra és - húsra öntsünk konyakot, és legalább két óra hosszat érleljük. A konyakból kivett kacsahúst a dagadóval és a fehér szalonnával kétszer daráljuk meg, majd keverjük hozzá a tojást, a húslevest, a konyakot, amiből a májat kivettük, a darabos pisztáciát, a gombát, és ízlés szerint fűszerezzük. A májat forró kacsazsírban süssük meg, s amikor kihűl, vágjuk kisebb darabokra. Egy formát béleljünk ki húsos szalonnával, töltsük meg a töltelékkel, s közben ízlésesen rendezzük el a májdarabokat. Takarjuk be szalonnával, és közepes hőmérsékletű, gőzös sütőben 1 és 1/4 óra alatt süssük készre.
Elkészítési idő: kb. 4 óra
A pástétomot a formában hagyjuk kihűlni. A tetejére tegyünk valamilyen nehezéket, hogy összepréselődjön.

KACSAMÁJ ALMÁVAL
Hozzávalók: 2 kacsamáj, 2 nagy alma, tej, só, őrölt bors, liszt, kacsazsír, szezámmag, cseresznyebefőtt

Elkészítése: A kacsamájat rövid ideig tejbe áztatjuk, majd megmossuk, leszárítjuk, és 4-4 szeletbe vágjuk. A szeleteket enyhén megsózzuk, borsozzuk, mindkét oldalát lisztbe forgatjuk, és kacsazsírban kisütjük, kiszedjük a zsírból, és melegen tartjuk. Közben az almákat meghámozzuk, vastagabb karikákra vágjuk, és a közepükből a magházat kiszúrjuk. Az almaszeleteket a kacsamáj zsírjában megsütjük, közben szezámmaggal megszórjuk. Tálaláskor a forró kacsamáj-szeletekre almakarikát helyezünk, melyek közepébe egy cseresznyeszemet teszünk.
Rizibizivel körítjük.

KACSAMÁJ EGÉSZBEN
Elkészítése: Tepsibe vékonyan olajat öntök (1/2-1 cm, nem kell, hogy ellepje a májdarabokat). Sima olajjal sütöm, de az olívaolaj sem rontja el. Belesorakoztatom a májakat szépen egymás mellé, megsózom, borsozom mindkét oldalán, azután tetejére teszek karikára vágott hagymaszeleteket, fokhagymát és megszórom kakukkfűvel.
Az egészet alufóliával letakarom és mehet a sütőbe, közepes lángon sütöm. Amikor már finom illatok terjengnek, leveszem a fóliát, átpirítom a tetejét (ehhez már néhány perc elég), majd megfordítom, és meg egy kicsit visszateszem pirulni. Nem lett még így soha se keserű, se kemény a máj.

KACSAMÁJ GOMBÁS HAGYMAMÁRTÁSBAN
Hozzávalók: barna mártás 2 dl, bor (vörös) 1 dl, bors, burgonya 40 dkg, fokhagyma 3 gerezd, gomba 20 dkg, kacsamáj 70 dkg, majoranna, petrezselyem 1 csomag, só, tejföl 1 dl újhagyma 45 dkg

Elkészítése: Először sós vízben megfőzzük a burgonyát. A kacsamájat előfőzzük, lehűtjük. Az újhagymát karikára vágjuk, a fokhagymát szeletekre, lepirítjuk vele együtt a majoránnát, rátesszük a szeletekre vágott gombát felengedjük barna mártással és vörösborral, erre tesszük kacsamáj darabokat. A burgonyát közben puhára főzzük, leszűrjük, összetörjük. Tejföl hozzáadásával pürét készítünk belőle. Petrezselyemzölddel fűszerezzük, kevés borsot is szórhatunk bele. Tálaljuk, díszítésnek a saját anyagából választunk, újhagymát és petrezselyemzöldet használtunk.

KACSAMÁJ GÖNGYÖLVE
Hozzávalók: 1 kis kacsamáj, a kacsa hátáról és melléről egy darabban lenyúzott kacsabőr, 2 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 2 evőkanál kacsazsír, 2 evőkanál konyak. 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, csemegeuborka 1 evőkanál tisztított, nagyon finomra vágott vagy fokhagymaprésen átnyomott vöröshagyma, 1 csapott mokkáskanálnyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: Egy nagy alufólia lapot készítek a munkaasztalra, majd úgy terítem rá a lenyúzott kacsabőrt, hogy egy nagy lap legyen. (Nem baj, ha több darabból kell “összefoltozni”.) Megsózom és félreteszem. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál kacsazsíron megfonnyasztom, majd a kis kockára vágott kacsamájat lepirítom rajta. Ha már langyosra hűlt, a megtisztított zöldségekkel és az uborkával együtt az almareszelő durva fokán lereszelem. A másik kanál kacsazsírt habzásig hevítem a liszttel, felöntöm a tejjel és a tejföllel, majd állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ha már nem forró, hozzáadom a lereszelt májas zöldségeket, a nyers tojásokat, a konyakot és a fűszereket. Addig keverem, amíg az összes folyadékot felveszi. Ezt a krémet rákenem a kacsabőrre, és az alufólia segítségével úgy csavarom össze, mintha rétest készítenék. Szorosan beletekerem egy másik alufóliába, két végét összenyomom, hogy fövés közben ne folyhasson ki belőle a májas töltelék. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem a göngyöleget, majd az újraforrástól számított fél óráig kis lángon főzöm, de ügyelek arra, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg. A vízből kivéve hagyom kihűlni az alufólia burokban, és ha már teljesen kihűlt, kicsomagolom. Egy új, tiszta fóliába vagy follpackba tekerem. A hűtőszekrényben legalább 1 napig hűtöm.
Tálalás előtt éles késsel ferdére szeletelem, és salátával bélelt tálra vagy franciasaláta alapra teszem. Melegen is nagyon jó.
Akkor úgy készítem, hogy az ujjnyi vastagra szeletelt kacsamájas tekercset kikent tűzálló tálra fektetem lapjával lefelé, majd a forró sütőben vagy grillsütőben megpirítom. Burgonyapüré és friss saláta illik hozzá.

KACSAMÁJ HAGYMAMÁRTÁSSAL
Elkészítése: A füstölt szalonnát apróra vágva kevés zsíron kiolvasztjuk és hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Az előzőleg tejben áztatott kacsamájat hagymás zsíron megsütjük, fűszerezzük. A májakat kiszedve, a hagymás zsírban kevés paradicsompürét pirítunk, megszórjuk liszttel, majd felöntjük vízzel és fehérborral, és jól kiforraljuk. A mártást a megsült kacsamájra szűrjük, és még egyszer felforraljuk. Angolos zöldfőzelékkel tálaljuk.

KACSAMÁJJAL TÖLTÖTT PÁCOLT KACSAMELL HIDEGEN
Hozzávalók 4 személyre: 600 gr kacsamell csont nélkül, só, 1 teáskanál kristálycukor, 1 evőkanál vágott friss majoranna, 200 gr kacsamáj, frissen őrölt fehérbors

Elkészítése: A kacsamellet a bőrös oldalára fektetjük egy vágódeszkára. A húsos részt minden oldalról felnyomkodjuk, tömörítjük. Egyforma vastag télalap formát adunk a húsnak. A kilógó bőrös zsiradékot minden oldalán egyenesre vágjuk. Egy éles, hegyes késsel a mellhúst középen hosszában felszúrjuk. Hosszúkás zsebet alakítunk ki a töltéshez. A kacsamájat ujjnyi vastag hosszúkás szeletté vágjuk, formázzuk, sóval, borssal ízesítjük, majd jól lehűtjük. A lehűlt májat a kacsamellbe vágott nyílásba töltjük, a végét fapálcával összetűzzük. A mellhúst sózzuk, cukrozzuk és megszórjuk a majoránnával. A húsos oldalával lefelé egy tálra tesszük. A bőrös részt hústűvel sűrűn megszurkáljuk, hogy sütésnél minél több zsír kifolyjon belőle. Letakarva hűtőben pihentetjük, érleljük 12 órán keresztül. Egy serpenyőbe tesszük a mellet a bőrös oldalára fektetve, és takaréklángon kezdjük sütni. Időnként megrázzuk, megnyomkodjuk, hogy egyenletes szép pirosra süljön a bőre. A kiolvadt zsiradékot leöntjük róla, 10 perc alatt szépen megpirul, ekkor megfordítjuk és 1 percig a húsos oldalát is sütjük. Eközben a sütőt 80C-ra előmelegítjük, mikor a mell a serpenyőben megpirult, a 80C-os sütőbe tesszük, és 40 percig sütjük. Közben 10 percenként megfordítjuk a mellet.
Kivesszük a sütőből, hűlni hagyjuk. A kihűlt mellet 12 órára hűtőbe tesszük. Tálalás: A jól lehűlt mellett 2 mm vastag szeletekbe vágjuk és egymás mellé téve tálra rendezzük úgy, hogy a kacsamáj töltelék is marad. Köríthetjük salátákkal, paprikával, paradicsommal.

KACSAMÁJ MÁSKÉPP
Hozzávalók: 45 dkg kacsamáj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál kacsazsír, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, tej a kacsamáj áztatásához, őrölt szerecsendió, majoránna, só, őrölt fekete bors

Elkészítése: A kacsamájat annyi tejbe tesszük, hogy az jól ellepje. Fél órán keresztül áztatjuk. A kacsazsírt felforrósítjuk és a fokhagymát rajta megpirítjuk, majd rátesszük a kis kockákra vágott, lecsöpögtetett kacsamájat. Addig pirítjuk, amíg a máj megfehéredik, majd hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát, megborsozzuk, megszórjuk a szerecsendióval és a majoránnával, végül ráöntünk 1 dl tejet. Fedő alatt, mérsékelt lángon, gyakori keverés mellett addig pároljuk, amíg a hagyma üvegessé válik. Ne süssük barnára! Ha a hagyma puha, rászórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet és fedő alatt tartjuk tálalásig. Párolt vegyes zöldséggel nagyon finom.

KACSAMÁJ-MIGNON
Hozzávalók: 2 kacsamáj (30-35 dkg), 2 evőkanál kacsazsír, 1 dl tejszín, 1 evőkanál zselatinpor, 1/2 dl sherry, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt pástétomfűszer és őrölt szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A felforrósított kacsazsíron a kacsamáj mindkét oldalát átsütöm, majd a zsírból kiveszem és ledarálom. Hozzákeverem a már kihűlt zsírt, a fűszereket, a sót, a borsot, a zúzott fokhagymát, a Sherryt. Jól összedolgozom, majd óvatosan hozzákeverem a tejszínből vert kemény habot. A zselatinport kis lábosba szórom. Ráöntöm a tejet és állandó keverés közben, addig melegítem, míg a zselatin teljesen elolvad. A folyékony, átszűrt zselatint kihűtöm, és amikor már langyos, hozzákeverem a habos májkrémhez. Vízzel kiöblített apró formákba osztom. (Piacokon néhány forintért kapható apró kuglófforma vagy egyéb forma.) Letakarva néhány órán keresztül hűtőszekrényben dermesztem. Tálalás előtt a formákat forró vízbe teszem, és az ételt salátalevéllel bélelt tálra csúsztatom. Nagyon finom, mutatós falat a büféasztalon, különösen, ha kevés kockákra vágott aszpikkal, piros retekkel, paradicsommal, céklával stb. feldíszítem.
Elkészítési ideje: háromnegyed óra

KACSAMÁJ-OMLETT
Hozzávalók: 1 kacsamáj szívvel együtt, 6 tojás, 6 csapott evőkanál liszt, 6 dl tej, 1 mokkáskanál majoránna, 4 teáskanál olaj (vagy ugyanannyi kacsazsír), 5 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A kacsamájat a szívvel együtt kevés forrásban lévő vízbe dobom, és 5 percnyi forralás után leszűröm. Ezután ledarálom, és ha teljesen kihűlt, összekeverem a tojások sárgájával, a liszttel, a tejjel, sóval, borssal, majoránnával. A tojások fehérjéből nagyon kemény habot verek, és óvatosan a májas masszához keverem. Egy-egy teáskanál zsiradékon négy omlettet sütök belőle, amit a serpenyőből kicsúsztatva palacsintaformájúra tekerek. Meleg tálra teszem, rászórom a reszelt sajtot és salátával kínálom. Remek vacsoraétel. Készíthető úgy is, hogy az omletteket egyenként megszórom a reszelt sajttal, összecsavarom, és pár percig sütőben megmelegítem.
Elkészítési ideje: fél óra

KACSAMÁJ PARADICSOMMAL ÉS KAPROS TEJSZÍNNEL
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg nem hizlalt kacsamáj, 1/2 szál póréhagyma, 10 dkg cukkini, 10 dkg színes húsú paprika, 20 dkg kemény paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál vágott kapor, 2 dl tejszín

Előkészítés: A májat megmossuk, leszárítjuk, megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a pórét és a cukkinit fél karikákra, a paprikát csíkokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk.

Elkészítése: Forró vízbe tesszük a májat, és 2-3 percig forraljuk, majd levesszük, és hideg vízben leöblítjük, lecsepegtetjük. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a pórét, rátesszük a paprikát és a cukkinit. Összeforgatjuk, és 1-2 percig pároljuk. Beletesszük a forrázott májat, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a kaporral, és összepirítjuk, ameddig a zöldségek roppanósra puhulnak. Végül hozzáadjuk a paradicsomokat (előzőleg eltávolíthatjuk a magját és a bőrét). Ráöntünk kevés vizet, hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. Köretként kroketteket kínálhatunk hozzá.
Munka: kb. fél óra

KACSAMÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 1 kg kacsamáj (szív nélkül), 20 dkg füstölt szalonna, 1 teáskanál pástétom-fűszerkeverék, só, 4 tojás, 0,5 liter tej

Elkészítése: A májat néhány óráig tejben áztatjuk. A füstölt szalonnát a gépsonkához hasonló vékony szeletekre vágjuk. Ha tehetjük, a vásárlásnál felszeleteltetjük. A pástétomhoz szükséges fűszerkeveréket a következőképpen készítjük el. Egy negyed reszelt szerecsendiót, 1 db babérlevelet, 5 szem szegfűborsot, 1 teáskanál majoránnát, 5 szem borókabogyót, 1 teáskanál koriandermagot, 1 teáskanál egész borsot, 1 teáskanál kakukkfüvet összekeverünk, és egészen finomra őröljük.
A legcélszerűbb a fűszerőrlésre rendszeresített daráló, vagy kávédaráló használata.
A májat leszűrjük, finom rostán nyersen áttörjük. Hozzáadunk 4 egész tojást, 1 teáskanál pástétomfűszert és ugyanennyi sót. Az egészet turmixgépben (két-három részletben) összedolgozzuk, majd a szalonnaszeletekkel kibélelt pástétomformába töltjük. Tetejét is szalonnával borítjuk be, majd alufóliával szorosan lefedjük. 150 fokra hevített sütőbe vízzel félig töltött tepsit teszünk (vízfürdő), ebbe állítjuk a pástétomformát, és másfél óráig sütjük. A sütés után lehűtjük, majd hűtőszekrényben megdermesztjük.
Tálalása: Ujjnyi vastag szeletekre vágva gyümölcs-kompóttal tálaljuk

KACSAMÁJPÜRÉ
Hozzávalók: 0,75 kg pecsenye kacsamáj, só, bors, majoránna, ízlés szerint, 1,5 cl konyak,1,5 cl vörösbor, 2 dkg liszt.

Elkészítése: A friss pecsenye kacsamájat vöröshagymán a fűszerekkel kevés olajon megpirítjuk, megszórjuk liszttel, kiforraljuk a konyakkal és a vörösborral, majd mixerrel pürét készítünk.
Tálalásig melegen tartjuk.

KACSAMÁJ ROUENI MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 40 dkg kacsamáj, 40 dkg karfiol, 3 dkg cukor, fél dl olaj, 1 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 kisebb fehérrépa, 2 dkg liszt, 3 dl húsleves, 1 dl tejszín, 8 dkg gyöngyhagyma (ecetes), kakukkfű, őrölt bors, só

Elkészítése: Karamellizáljuk a cukrot az olajban. Aprítsuk fel a zöldségeket és a hagymát, majd pirítsuk meg a karamellben. Szórjuk meg a liszttel, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük kakukkfűvel. Forraljuk össze a húslevessel és a tejszínnel. Csöpögtessük le a gyöngyhagymát, és forraljuk össze a mártással. A szeletekre vágott kacsamájat kevés zsiradékban, lassú tűzön pirítsuk meg, amikor félig átsült, tegyük félre. A helyére az előfőzött, rózsákra szedett pagodakarfiolt tegyük, és amikor megpuhult, tegyük vissza mellé sülni a kacsamájat. Úgy tálaljuk, hogy először a gyöngyhagymás mártást merjük a tányérra, arra tegyük a kacsamájat, végül a karfiolt.

KACSAMÁJ SASZLÁVAL
Hozzávalók: 50 dkg kacsamáj (egy vagy minél kevesebb darabban), 12 dkg saszla szőlő (csak a szemek), 1 pohár desszert óbor (1 dl), 3-5 dkg kacsazsír, só, bors

Elkészítése: Egy serpenyőben kacsazsíron a máj minden oldalát erős hőn, gyorsan megpirítjuk. A pirítás utolsó harmadában sózzuk, borsozzuk. Amíg a máj szőke, de sistereg, lelocsoljuk az óborral. Így párolódjon a máj vastagságától függően kb. 20 percig.
A májat (májakat) alufóliába burkoljuk, egy magasabb falú edénybe áttesszük, rászűrjük a sütőlevet, és 5 perces, egészen gyenge forralással befejezzük a máj elkészítését.
Meggyőződünk, hogy a máj belül is kész (tűvel vagy vékony késsel). Ekkor a megmosott szőlőszemeket a máj mellé tesszük, csak hogy átforrósodjon.
Tálalóedénybe kivesszük a májat, tetszés szerint daraboljuk, ízlésesen elrendezzük mellé a szőlőszemeket, majd az áttetsző sütőlét is rászűrjük.
Elkészítési idő: 40 perc

KACSAMÁJ-STEAK
Hozzávalók: Kacsamáj annyi szelet bacon-szalonna, ahány májdarabod van Lehetőleg vas-serpenyő, de ha nincs más is jó gondolom.

Elkészítése: Begöngyölöd a májdarabokat 1-1 baconszalonnába és a forró serpenyőben többször forgatva átsütöd. Itt is tűvel nézed, hogy mikor kész.
Krumplipürét, aszaltszilva-kompótot, vagy almakompótot, esetleg ecetes szilvát fokhagymával töltve kínálsz hozzá.

KACSAMÁJ TEJSZÍNES GOMBAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg kacsamáj, 30 dkg konzerv gomba, 10 dkg zsír, 8 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 dkg vöröshagyma, 1,5 dl tejszín, 1 csomó petrezselyemzöldje, 3 dkg ételízesítő, 2 g őrölt bors, 2 dkg só

Elkészítése: A májat 15-16 szeletre vágjuk, és sütésig félretesszük. A finomra vágott hagymát zsíron megfonnyasztjuk, megszórjuk vágott petrezselyemmel, és hozzáöntjük a felszeletelt gombát a levével együtt. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel fűszerezzük, rövid ideig forraljuk, majd habarással sűrítjük. Végül belekeverjük a tejszínt, s tetejére vajdarabkákat teszünk. A májat kevés zsíron megsütjük, s tálaláskor a gombamártással leöntjük. Sós burgonyát vagy párolt rizst adunk hozzá köretnek.

KACSAMÁJ ZSÍRJÁBAN
Hozzávalók: 1 kacsa - vagy libamáj, 25 - 30 dkg libaháj, só, fokhagyma

Elkészítése: A hájat kis lángon kisütjük, lábosba leszűrjük, beletesszük a kacsamájat. Letakarva kissé megpároljuk, majd levesszük a fedőt. A benne levő nedvességet elpárologtatjuk. A szép pirosra sült májat kivesszük a zsírból, jénai tálba tesszük, megsózzuk. 1 cikk fokhagymát összezúzva a tálba helyezünk, majd a kissé lehűlt zsírt rászűrjük. Kifagyasztva adjuk az asztalra. Kitűnő reggeli.