Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Belsőségek - Libamájas receptek 02.


LIBAMÁJ SÜTVE 01.
Hozzávalók: 1 libamáj, kéttenyérnyi libaháj, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só

Elkészítése: A libamájat ereitől megtisztítom és megmosom, majd egy órára annyi jeges vízbe áztatom, amennyi ellepi. A libahájat apróra vágom, kiolvasztom, és leszűröm a zsírját. A májat a vízből kivéve lecsöpögtetem és lábosba teszem. A libazsírt ráöntöm, és annyi vízzel egészítem ki, hogy éppen ellepje. Megsózom, hozzáteszem a megtisztított és pépesre zúzott fokhagymát, és fedő alatt addig párolom, amíg a májba beleszúrt villa száraz marad. Ezután a fedőt levéve a levét elpárologtatom és mindkét oldalán kissé megpirítom. Üvegtálba átszedem a májat, ráöntöm a zsírt, és ha kihűlt, lefedve hűtőszekrényben megdermesztem.
Elkészítési ideje: 30 perc

LIBAMÁJ SÜTVE 02.
Hozzávalók: l libamáj, l liba testháj (kb. fél kg), l fej hagyma, kevés víz, esetleg l kávéskanál pirospaprika

Elkészítése: Az előkészített libamájat a testhájjal és egy fej hagymával nagyobb lábosba helyezzük el. A hájra tesszük a májat, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön főzzük. Amikor a víz elfőtt, és a zsír sisteregni kezd, kivesszük a májat és a hagymát, üvegtálba helyezzük, a hájat még néhány percig főzzük.
Rászűrjük a májra a zsírt, esetleg kevés pirospaprikát szórunk rá, és amikor kihűlt, a hűtőszekrényben megdermesztjük.

LIBAMÁJ SÜTVE 03.
Elkészítése: Egy szép libamáj az alapja – friss legyen, foltmentes és lehetőleg ne fagyasztott. Egy napra hideg vízbe téve ki kell áztatni. A klasszikus recept szerint legjobb libazsírban és egészben lesütni. Ehhez az említett szárnyas hájából kisütjük a zsírt, ami nem haszontalan dolog, mert így némi libatepertőhöz is jutunk. A libazsír fedje el a májat teljesen, egy fej vörös hagyma, néhány gerezd fokhagyma és pár szem bors is kerülhet mellé. A májat nagyon lassan kell sütni, a folyadék éppen csak gyöngyözzön – körülbelül két óra alatt kész. Ekkor egy üvegtálba finoman áthelyezve a májat, a zsírt ráöntve hagyjuk kihűlni. Hűtőben a zsír teljesen megszilárdul – így ízléses kis gömbök formálhatók a máj mellé, egy-két gerezd lilahagyma, paradicsom, kis tepertő és friss kenyér. Nem diétás, de remek!

LIBAMÁJ TEJSZÍNES GOMBAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg libamáj, 30 dkg kínai konzerv gomba, 10 dkg zsír, 8 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 dkg vöröshagyma, 1,5 dl tejszín, 1 csomó petrezselyemzöldje, 3 dkg ételízesítő, 2 g őrölt bors, 2 dkg só

Elkészítése: A májat 15-16 szeletre vágjuk, és sütésig félretesszük. A finomra vágott hagymát zsíron megfonnyasztjuk, megszórjuk vágott petrezselyemmel, és hozzáöntjük a felszeletelt gombát a levével együtt. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel fűszerezzük, rövid ideig forraljuk, majd habarással sűrítjük. Végül belekeverjük a tejszínt, s tetejére vajdarabkákat teszünk. A májat kevés zsíron megsütjük, s tálaláskor a gombamártással leöntjük. Sós burgonyát vagy párolt rizst adunk hozzá köretnek.

LIBAMÁJ VADASAN
Elkészítése: Szépen kihízott libamájat - kevés zsírban - először átsütünk, minden fűszer nélkül. Közben elkészítjük a vadas-levet: Tetszés szerinti mennyiségben vizet berántunk szép barnára pirult híg rántással, teszünk bele kevés babérlevelet, és hogy jó, kellemes ízű legyen - cukrot és ecetet. Ha a lé felfőtt, tegyük bele a májat, s még egy fél óráig hagyjuk főni. Szép, hosszúkás szeletekre vágva, kevés mártással előételnek szolgáljuk fel, melegen.

LIBAMÁJAS GESZTENYÉS PULYKA
Elkészítése: A szépen megtisztított pulyka aprólékját sós vízben egészen puhára főzzük, a húst leszedjük a csontokról és a pulyka nyers májával, szalonnával egy tejbe áztatott zsemlyével és egy kis libamájjal átdaráljuk. Kávéskanálnyi reszelt vöröshagymán, finomra vágott jó csomó petrezselymen 15 deka felszeletelt gombát párolunk zsírban, hozzáadjuk a darált húshoz, borssal, sóval, majoránnával fűszerezzük. Két tojássárgát és a keményre vert habját belekeverjük és a szépen tisztított, mosott, sózott pulykát a bőre alatt megtöltjük ezzel, a hasüregét pedig teletömjük felébe vágott, tisztított sült gesztenyével, azután tepsibe téve, leöntjük sistergő forró zsírral és a sütőben előbb puhára pároljuk, utána pirosra sütjük. Aki szereti, egy deci borral locsolhatja, mialatt párolja. Kellemes pikáns lesz mind a húsa, mind a leve a pulykának.

LIBAMÁJAS TOJÁS
Hozzávalók: 8 kemény tojás, 10 dkg vaj, 1 kis doboz libamájkrém, só, bors, snidling, 1 adag tartármártás

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a kaszinótojás, csak itt a vajat és a májkonzervet kell összedolgozni a tojássárgájával. Ehhez jön még egy evőkanál apróra vágott snidling. Visszatöltés után ne öntsd le rögtön tartárral, hanem tedd külön kis tálba, és az asztalnál ki-ki kedve szerint locsolja.

LIBAMÁJHAB
Hozzávalók: 1 kis libamáj (30-40 dkg), 10 dkg vaj, 2-3 dl tej, 1 teáskanál mustár, 1 dl tejszín, 2 evőkanál konyak, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése: A libamájat feldarabolom, és annyi tejet öntök rá, amennyi teljesen ellepi. Fedő alatt, kis lángon puhára párolom. Ezután a tejből kiveszem, és hagyom, hogy kihűljön. Kétszer átdarálom, hogy egészen pépes legyen, majd összekeverem a fűszerekkel és a konyakkal. Ezután hozzáadom a közben nagyon habos, könnyű krémmé kevert vajat, majd tovább keverem egészen addig, amíg egynemű, habos massza lesz belőle. Végül hozzákeverem a tejszínből vert kemény habot is, és a hűtőszekrényben jól kifagyasztom. Szendvicskenyérre kenve kínálom. (Hűtőszekrényben, jól lefedve, legalább 5 napig eláll.)
Elkészítési ideje: 40 perc

LIBAMÁJHAB SZARVASGOMBÁVAL
Hozzávalók: 1 üveg szarvasgomba konzerv, 200 gr libamáj, 50 gr vaj, 5 cl konyak, 1 dl tejszín, só, bors, zselatin

Elkészítése: A konzerv tartalmát egy tálba öntjük, hozzáadjuk a konyak felét és belehelyezzük a libamájat egy éjszakára. Másnap a májat és a gombát a léből kivesszük. A szarvasgombát vékony csíkokra vágjuk, félretesszük, a májat pedig forró vajban, forgatva megsütjük. Ha kihűlt, szitán áttörjük, hozzáadjuk a konyak másik felét, a gombát, majd fűszerezzük, és a tejszínhabbal óvatosan elkeverjük. A krémet aszpikkal bélelt formába simítjuk. Tálalásnál a formából óvatosan kifordítjuk, pikáns gyümölcsöntettel és friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Tipp: Kitűnő vendégváró meglepetés lehet. Minden elkészíthető előre, s ha a vendég megérkezett csak a tálalásra kell néhány percet fordítanunk.

LIBAMÁJJAL TÖLTÖTT FÁCÁN SZUVOROV MÓDRA
Elkészítése: Töltsünk meg egy fácánt nagy kockákra vágott nyers libamájjal és a szarvasgombákkal, amelyeket előzőleg konyakban pácoltunk és vajon megpirítottunk. Kössük össze, gyorsan pirítsuk meg vajon, majd süssük hermetikusan lefedett kuktafazékban (vagy tészta-csíkkal lefedett cserépedényben). A fiatal foglyot is el lehet így készíteni.

LIBAMÁJJAL TÖLTÖTT GOMBAFEJEK
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg csiperkegombafej, 80 dkg libamáj, 20 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 8 dkg liszt, 4 tojássárgája, 2 dl tej, 2 citrom, 1 dl konyak, 2 babérlevél, 1 citrom leve, morzsolt majoránna, őrölt fehérbors, só
Bundázáshoz: 20 dkg liszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 5 tojás, 3 dl olaj

Elkészítése: A válogatott, szép nagy gombafejeket megtisztítjuk, megmossuk, és sós, citromos vízben a babérlevelekkel együtt pár percig főzzük. Leszűrjük, és tiszta kendőre téve, megszárítjuk. A karikára szelt vöröshagymát forró vajban világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott libamájat, sózzuk, morzsolt majoránnával és borssal fűszerezzük, és fedő alatt megpároljuk, majd liszttel meghintjük, tejjel felengedjük, és kiforraljuk, egyenként belekeverjük a tojássárgákat, majd szitán áttörjük. Jól kikeverjük, konyakkal ízesítjük, majd megtöltjük vele a gombafejek felét, és a töltöttek tetejére egy-egy üres gombafejet teszünk. Összenyomjuk, és mint a rántott húst szokás, panírozzuk, végül bő, forró olajban világosra sütjük.

LIBAMÁJJAL TÖLTÖTT SAMPINYONGOMBA
Hozzávalók: 80 dkg sampinyongomba, 30 dkg libamáj, 8 dkg vöröshagyma, 20 dkg zsír, törött bors, 8 dkg zsemlemorzsa, 2 db tojás, 5 dkg liszt, só

Elkészítése: A gombafejeket megtisztítjuk, megmossuk, szárát kivágjuk. Megfelelő nagyságú lábasban 5 dkg zsírt felhevítünk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott hagymát, és szalmasárgára pirítjuk, majd beletesszük az összevágott gombaszárat. Hozzáadjuk a szeletekre vágott libamájat, és 10-12 percig fedő alatt együtt pároljuk. Kellően megsózzuk, megborsozzuk, majd kissé hagyjuk kihűlni, és húsdarálón átdaráljuk.
Az így nyert masszával megtöltjük a gombafejeket, és kettőt-kettőt a megtöltött felével egymáshoz illesztünk úgy, hogy a massza összetartsa. Az így elkészített gombafejeket lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva forró zsírban kisütjük, szalmaburgonya körítéssel, esetleg szósszal tálaljuk.

LIBAMÁJJAL TÖLTÖTT SZŰZPECSENYE
Hozzávalók: 15 deka libamáj, 2 evőkanál libazsír, 60 deka szűzpecsenye, só, 1 késhegynyi őrölt fekete bors

Elkészítése: Lehetőleg már az előző napon megsütjük zsírjában a libamájat. Amikor kihűlt, hűtőbe tesszük.
A szűzpecsenyét lehártyázzuk, a keskeny végét levágjuk, majd egy fakanállal hosszában átszúrjuk a közepét. A mutatóujjunkkal a töltőnyílást mindkét oldaláról kitágítjuk. Beledugunk a kb. kisujj vastagságú, hasábra felvágott sült libamájat. A töltőnyílás két végét fogvájóval vagy hústűvel összetűzzük. Sóval, borssal meghintjük.
Kevés forró libazsírban a töltött “hús rudak” minden oldalát gyorsan pirosra sütjük, majd egy kis vizet öntünk alá, és feledve, sütőben kb. 20-25 perc alatt, készre sütjük.
Tálalás előtt kiszedjük a fogvájókat. A sültet kissé ferdén egyenletes vastagságúra felszeleteljük. Friss lecsóval, rácsos burgonyával körítjük, és salátával tálaljuk.

LIBAMÁJJAL TÖLTÖTT TOJÁS 01.
Elkészítése: Kemény tojásokat kettévágunk, sárgájukat szitán áttörjük, őrölt párolt liba- vagy kacsamájjal összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, visszatöltjük a tojásfehérjékbe és salátával, vagy aszpikkal díszítve tálaljuk.

LIBAMÁJJAL TÖLTÖTT TOJÁS 02.
Hozzávalók: 10 tojás, 25 dkg sült liba vagy kacsamáj, só, bors, saláta

Elkészítése: A kemény tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük, és a libamájjal együtt megdaráljuk. Sóval, borssal ízesítjük, s ha jól összedolgoztuk, visszatesszük a tojásfehérjékbe. Salátával díszítve tálaljuk.

LIBAMÁJKOCSONYA
Hozzávalók: 1 libamáj, nagy tenyérnyi libaháj, 3 dl tej, 1 nagy ecetes uborka, 1 púpozott teáskanál szardellapaszta, 1 evőkanál zselatinpor, késhegynyi pástétom-fűszer, csipetnyi só. (A szardellapaszta nagyon sós!)

Elkészítése: A libamájat megmosom, letisztítom, és lábosba teszem. Ráteszem a kis kockákra vágott libahájat, ráöntöm a tejet, beleszórom a pástétomfűszert és fedő alatt, kis lángon addig forralom, amíg az összes tej elforr alóla, illetve a zsír kisül a hájból. Ezután a zsírból kiveszem a tepertőt és a májat, majd az ecetes uborkával együtt ledarálom. Ehhez hozzákeverem a szardellapasztát, a csipetnyi sót és a libazsírt. Habosra keverem, majd két evőkanál tejben feloldott és átszűrt zselatint keverek hozzá. Egy nagy formába vagy több kisebb formába (pl. alufólia-pohárkákba) töltöm a masszát, és lefedve a hűtőszekrényben dermesztem egy napig. Tálaláskor a formát forró vízbe mártom, és salátalevéllel díszített tálra borítom. Fürjtojással, céklával, paradicsommal stb. díszítem, és majonézes salátával kínálom ezt a finom ételt.
Elkészítési ideje: 60 perc

LIBAMÁJKRÉM
Hozzávalók: 30 dkg libamáj, 5 dkg libazsír, 2 tojás, 2 evőkanál tejszín, 5 dkg vaj, só, őrölt bors, szardellapaszta, mustár, pástétomfűszer

Elkészítése: A libamájat egy kis fej hagymával zsírban megsütjük. Még melegen zsírjával, a keményre főtt tojássárgákkal együtt áttörjük. Adjunk hozzá tejszínt, fűszerezzük borssal, mustárral, pástétomfűszerrel, esetleg szardellapasztával, és mindezeket jó habosra kikeverjük. Üvegtálon formáljuk meg, ás a szélét vajrózsákkal, töltött tojással (a megmaradt tojásfehérjéket megtöltve) díszítjük. Szendvicskenyérre nagyon kiadós.

LIBAMÁJKRÉMES SAJTOS FELFÚJT, MÁRIA TERÉZIA MÓDRA
Hozzávalók: 20 dkg ementáli sajt, 20 dkg libamájkrém konzerv, 4 tojás, szerecsendió, só, bors, diónyi vaj, zsemlemorzsa, 2 dl besamelmártás

Elkészítése: A szokásos módon készítsük el a besamelmártást. A sajtot reszeljük le durva reszelőn, adjuk a még meleg besamelhez. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, majd langyosra hűtjük. Egy tálban kikeverjük a libamájkrémet, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, jól kidolgozzuk, majd a sajtos besamelhez keverjük. Egy lyukas közepű tortaformát (koszorúformát) kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük, beleöntjük a masszát, alját az asztal lapjához veregetjük, és 30 percig sütjük. Friss saláta, ecetes savanyúság vagy ecetes gyümölcsbefőtt illik hozzá.

LIBAMÁJPÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók: 50 dkg libamáj, 3 főtt tojás sárgája, 10 dkg vaj, 1 fej hagyma, szárnyas fűszerkeverék, apróra vágott füstölt szalonna, mustár

Elkészítése: A májat pici olajon az apróra vágott hagymával megpirítjuk, majd hozzáadjuk a többi összetevőt. Egy püspökkenyér- vagy őzgerincformát alufóliával kibélelünk, hideg vízzel kiöblítjük, és belesimítjuk a pástétomot. Tálalás előtt legalább egy fél napig hűtsük.

LIBAMÁJPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók: 1 libamáj, tej a libamáj áztatásához, 10 dkg gomba, 3 evőkanál libazsír, 1 narancs, 1 csokornyi petrezselyemzöld, 2 szem tört szegfűszeg, 2 kockacukor, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 evőkanál zselatinpor

Elkészítése: A libamájat megtisztítom és megmosom, majd annyi tejet öntök rá, hogy teljesen ellepje. Két órán keresztül áztatom, de akár előző nap is beletehetem a tejbe. (Ekkor lefedve tartom a hűtőszekrényben felhasználásig.). A megtisztított gombát szeletekre vágom, majd egy evőkanál libazsíron, sóval, borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel saját levében fedő alatt puhára párolom, majd a felesleges levét elpárologtatva zsírjára sütöm. A narancsot jól megmosom, a kockacukorral a héját ledörzsölöm, a levét pedig kicsavarom. A párolt gombát összekeverem a narancslével, a narancsízű cukorral, a többi fűszerrel, egy evőkanál libazsírral és a zselatinporral. A májat az áztatótejből kiveszem, és másik lábosba téve friss tejet öntök rá. Lefedem, és addig párolom, míg a májba beleszúrt villa már száraz. Ezután a léből kiveszem és kettévágom. Az egyik felét vékony, nagy szeletekre vágom, a másik felét pedig ledarálom. A darált májat hozzákeverem a gombás-narancsos keverékhez. Kisebb, de mély tűzálló tálat kikenek a maradék libazsírral, és az alját kirakom májszeletekkel. Erre rákenek egy réteg krémet, majd beborítom egy szelet májjal. Erre újabb réteg krémet teszek, és addig folytatom a rétegezést, amíg elfogy a hozzávaló. Ezután a tálat fedetlenül kétujjnyi vízzel telt tepsibe állítom. A tepsit az előmelegített, forró sütőbe tolom, és egy órán át közepes lángon gőzölöm. A pástétomot a tálban hagyom kihűlni, majd letakarva hűtőszekrényben tartom fogyasztásig. Sokáig eláll. Tálalás előtt salátával bélelt üvegtálra borítom, felszeletelem, tetszés szerint feldíszítem. Pirított kenyérszeletkéket kínálok mellé.
Elkészítési ideje: 3 óra

LIBAMÁJPÁSTÉTOM 03.
Elkészítése: 2-3 libamájnak szebbik részét hosszú csíkokra vágjuk, s kissé megsózva rumba áztatjuk. A többit húsvágón daráljuk, s szitán áttörjük, pástétomfűszer s egy kis sóval elkeverve. Tégelybe teszünk alul és oldalt is vékony szeletekre vágott szalonnát, azután egy réteget a passzírozott májból, azután a májdarabokból ismét a passzírozott májból és így tovább, míg megtelt. Fedővel lecsukva, liszt és vízből készített péppel köröskörül bekenjük a nyílást s gőzben 1.1/2 óra hosszat főzzük.

LIBAMÁJPÁSTÉTOM 04.
Elkészítése: Egy szép nagy libamájat jól megmosok és besózok; annyi vízben, ami ellepi, egy óráig áztatom. Ettől szép fehér lesz. Amíg ázik, megpárolok bő lúdzsírral, igen finomra vágott petrezselyemmel és ízlés szerint törött borssal 10-15 deka gombát, amit vékony cikkekre vágtam. A libamájat újból megmosom a sótól és a nagyobbik felét szitán áttöröm. Hozzákeverem a párolt gombát a zsírral együtt, Ízlés szerinti sót, pástétomfűszert és néhány csepp citromlevet. A máj kisebb felét szeletekre vágom.
Lezárható porcelán pástétomformát, v. pudingformát lúdzsírral kikenek, beleöntöm a májkrém egyharmad részét, erre a libamájszeletek felét, ismét a májkrém egyharmadát, erre a szeletek másik felét, végül a maradék libamájpürét. A formát lezárom és lefödött fazék vízben, a forrástól számított egy órán át főzöm. Anélkül, hogy a formát kinyitnám, kihűtöm.
Másnap kinyitom és olvasztott lúdzsírt öntök a tetejére. Lezárom és fagyasztom. így akár két hónapig is eláll. Mindig melegített evőkanállal szedek belőle, azután a tetejére ismét olvasztott zsírt öntök és lezárom, ismét hideg helyre (nyáron jégszekrénybe) teszem - újabb használatig.
A 10-15 deka gombát sampinyonra értettem. Szarvasgombából a fele is elég.

LIBAMÁJPÁSTÉTOM 04. SPANYOL RECEPT
Elkészítése: Ezt csak igen nagy, hízott májból lehet készíteni. A májat megtűzdeljük 8-10 szem szegfűszeggel, akkora lábasba tesszük, amelyet majdnem megtölt, azután egy tejmerőkanál lúdzsírt öntünk rá és annyi fehér bort, amennyi ellepi. Fedő alatt addig pároljuk, míg zsírjára sül. Ekkor a máj nagyobbik felét szitán áttörjük egy tálba, egy evőkanál konyakot, egy narancs héján ledörzsölt 2 kockacukrot, 4 kanál felolvasztott aszpikot, vagy ugyanannyi vízben feloldott 3 lap zselatint, egy citromnak és egy narancsnak a levét hozzáadjuk és összekeverjük. A máj kisebbik felét szeletekre vágjuk, az után egy kizsírozott formát megtöltünk úgy, hogy egy sor áttört máj és egy sor májszelet váltakozzék benne; sorban, míg meg nem telik. Az alsó és a legfelső sor áttört máj legyen. Jég közé állítjuk, és mikor 3-4 óra alatt már teljesen átfagyott, tálra borítjuk, aszpikkal és hideg töltött tojással díszítjük.

LIBAMÁJPÁSTÉTOM ÍNYESMESTER MÓDRA
Elkészítése: A libamájat fél napig sós tejben (mely éppen hogy ellepi) áztatjuk, aztán ebben a tejben fedő alatt addig pároljuk, míg a levét teljesen elfőtte. Ha kihűlt, darabokra vágjuk. Másik, szintén tejbe áztatott libamájat pedig nyersen átpasszírozunk, 2 szép nagy sampinyon-, esetleg egy szarvasgombát kisebb szeletekre vágva megpárolunk, vigyázva, hogy nagyon meg ne puhuljon. Most összekeverjük a darabokra vágott májat az átpasszírozottal és a gombával, hozzáadunk még 2-3 tojássárgáját, 1 tejbe áztatott és átpasszírozott zsemlyét, kellő sót és kevés pástétomfűszert s végül a tojások habját, kikent és morzsával meghintett, lefedett formában 60-90 percig gőzben főzzük. Mikor már kihűlt, tálra borítjuk, és hidegre tesszük.

LIBAMÁJPÁSTÉTOM MÁSKÉPPEN
Elkészítése: 3 nagy vagy 5-6 kisebb libamájat 1/2 napig édes tejben áztatunk, s azután szitán áttörjük. Egy pár champignon gombát darabokra vágva, kevés vajban kissé párolunk s azután ezt s egy kevés pástétom fűszert, ha ez nincs kéznél, akkor 4-5 szem fekete borsot, szegfűborsot, 2-3 szegfűszeget és 1 babérlevelet finomra törve hozzá keverünk. Az egészet vajjal jól bekent lábosba tesszük, felül vékony szelet kenyérrel befödjük, s azután egy nagyobb lábos forró vízben egy óráig pároljuk. Ha kész, a kenyeret levesszük, pástétomtartóba tesszük s felül szalonnával, vagy olvasztott zsírral befödjük. Használatkor a zsírt leszedjük, s ha kivettünk belőle, a zsírt felolvasztva ismét ráöntjük, s így hetekig eltarthatjuk.

LIBAMÁJPÁSTÉTOM ÜNNEPRE
Hozzávalók: 1 libamáj, tej a libamáj áztatásához, 10 dkg gomba, 3 evőkanál libazsír, 1 narancs, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 szem tört szegfűszeg, 2 kockacukor, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 evőkanál zselatinpor

Elkészítése: A libamájat megtisztítom és megmosom, majd annyi tejet öntök rá, hogy teljesen ellepje. Két órán keresztül áztatom, de akár előző nap is beletehetem a tejbe. (Ekkor lefedve tartom a hűtőszekrényben felhasználásig.) A megtisztított gombát szeletekre vágom, majd egy evőkanál libazsíron, sóval, borssal, és a finomra vágott petrezselyemzölddel saját levében fedő alatt puhára párolom, majd a felesleges levét elpárologtatva zsírjára sütöm. A narancsot jól megmosom, a kockacukorral a héját ledörzsölöm, a levét pedig, kicsavarom. A párolt gombát összekeverem a narancslével, a narancsízű cukorral, a többi fűszerrel, egy evőkanál libazsírral és a zselatinporral. A májat az áztatótejből kiveszem, és másik lábosba téve friss tejet öntök rá. Lefedem, és addig párolom, míg a májba beleszúrt villa már száraz. Ezután a léből kiveszem és kettévágom. Az egyik felét vékony, nagy szeletekre vágom, a másik felét pedig, ledarálom. A darált májat hozzákeverem a gombás-narancsos keverékhez.
Kisebb, de mély tűzálló tálat kikenek a maradék libazsírral, és az alját kirakom májszeletekkel. Erre rákenek egy réteg krémet, majd beborítom egy szelet májjal. Erre újabb réteg krémet teszek, és addig folytatom a rétegezést, amíg elfogy a hozzávaló. Ezután a tálat fedetlenül kétujjnyi vízzel telt tepsibe állítom. A tepsit az előmelegített, forró sütőbe tolom, és egy órán át közepes lángon gőzölöm. A pástétomot a tálban hagyom kihűlni, majd letakarva hűtőszekrényben tartom fogyasztásig. Sokáig eláll. Tálalás előtt salátával bélelt üvegtálra borítom, felszeletelem, tetszés szerint feldíszítem. Pirított kenyér-szeletkéket kínálok mellé.
Elkészítési ideje: 3 óra

LIBAMÁJROPOGÓS
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 15 dkg gomba, 4 dkg vaj, 14 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 dl tej, 2 db tojássárga, 3 g fehér bors, 3 g pástétomfűszer, 50 dkg libamáj, 2 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, só

Elkészítése: A megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk, és kevés vajban megpirítjuk. 4 dkg vajból és ugyanannyi lisztből világos rántást készítünk, belereszeljük a vöröshagymát, jól átforrósítjuk, majd hozzátesszük az apróra vágott zöldpetrezselymet. Felengedjük a forró tejjel, a habverővel simára keverjük, és takaréklángon néhány percig forraljuk. Belekeverjük a nyers tojássárgákat, sóval, őrölt fehér borssal, pástétomfűszerrel ízesítjük. Végül hozzáadjuk a gombát és az apró kockákra darabolt párolt libamájat. Hűtőszekrénybe téve jól lehűtjük, majd formázzuk, és bundázás után bő olajban kisütjük. Tartármártást adunk hozzá.

LÚDMÁJ KOCSONYÁVAL
Elkészítése: Egy szép fehér májat megfőzöl ecetes vízben sóval és vöröshagymával s levében meghagyod hűlni. Ekkor formába öntesz kevés kocsonyát, rá párolt szarvasgombát, vörös répát és főtt tojást raksz, melyeket szeletekbe kell vágni. Ekkor önts rá ismét kocsonyát, ha megaludt, tedd rá a szeletekbe vágott lúdmájat, öntsd tele a formát kocsonyával és tedd hideg helyre, hogy az egész megaludjék. Ekkor kerek tálra kell fordítani s még uborkaszeletekkel lehet díszíteni.

MAGYAROS TÖLTÖTT FÁCÁN
Hozzávalók 4 személyre: 1 fiatal fácán, 40 dkg libamáj, 2 kiskanál pirospaprika, só, őrölt bors, 1 evőkanál konyak, 2 kiskanál vaj, 3 tojás, 10 dkg szalonna, 2 dl olaj, 1 vöröshagyma

Elkészítése: A fácánt szalonnával megtűzdeljük, sóval, őrölt borssal kívül-belül fűszerezzük. Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a libamájat, majd készre sütjük. Sütés után ledaráljuk, hozzáadjuk a konyakot, a tojásokat, a sót, a pirospaprikát, a vajat, és jól összedolgozzuk. A fácánba töltjük, a hasát bevarrjuk, majd sütőbe téve, gyakran locsolgatva, készre sütjük. Miután elkészült, felszeleteljük, és pecsenyelével leöntjük. Csészében vörösbormártást adunk mellé, és burgonyapürével körítjük.

MÁJPÁSTÉTOM
Elkészítése: A májat (50 dkg) 5 dkg füstölt szalonnával ledaráljuk, sóval (1 teáskanálnyi), borssal (mokkáskanál), féldeci konyakkal, szerecsendióval (1/4 reszelt) ízesítjük, és alaposan kikeverjük 2 nyers tojásfehérjével.
Cserépedényt vagy tűzálló tálat kibélelünk füstölt szalonna-szeletekkel, a májkrémet ebbe öntjük és befedjük szalonnával. Az edényt befedjük, vízzel teli tepsibe tesszük és alacsony hőfokon (l00-110 fokon) 1 órán át, főzzük gőzben. Ha a sütőből kivettük, óvatosan lepréseljük és így hagyjuk az edényben kihűlni.
Hűtőszekrényben kifagyasztjuk, meleg vízbe mártott késsel szeleteljük, és gyümölcsökkel körítjük.

MÁRTON-NAPI LIBÁS SPAGETTI
Hozzávalók 4-6 személyre: 2 kisebb (egyenként kb. 30 dkg-os), bőrös pecsenyelibamell, 2 evőkanál fokhagymás villámpác, 25 dkg pecsenyelibamáj, 1-1 kisebb, piros és sárga húsú, kaliforniai paprika, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kicsi ág rozmaring, 2,5 dl libaleves vagy erőleves leveskockából, 3 evőkanál száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 50 dkg spagetti

Elkészítése: A libamellekről a bőrt lefejtjük, apró kockákra vágjuk, és forró sütőben ropogós, aranybarna töpörtyűnek kisütjük. Közben a húst a villámpáccal jól bedörzsöljük, és 20 percig pihentetjük. A töpörtyűk forró, kisült zsírjából 2 evőkanálnyit serpenyőbe öntünk, és a libamelleket közepes lángon mindkét oldalukon 3-3 perc alatt hirtelen sütjük, majd 10 perc alatt átsütjük. Alufóliára szedjük, 15 percig pihentetjük, és apró kockákra vágjuk. A libamájat megmossuk, konyhai papírtörlővel a vizet leitatjuk róla, megtisztítjuk, és egy centis kockákra aprítjuk. A paprikákat kicsumázzuk, húsukat lobogva forró, sós vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk benne. Ezután kiemeljük, lecsöpögtetjük, és apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a rozmaring leveleit lecsipkedjük. A libamell sütéséből visszamaradt zsiradék felén a májat erős tűzön kevergetve hirtelen megfuttatjuk, és a felkockázott libamellhez keverjük. A visszamaradt zsiradékon a kétféle hagymát üvegesre pirítjuk, a húslevessel felöntjük, és a felére beforraljuk. A bort és a tejszínt belecsorgatjuk, a rozmaringot beleszórjuk, sózzuk, borsozzuk és krémesre főzzük. A libamellet, a májat, a paprikakockákat is beleszórjuk, és már csak egyet forralunk rajta. A spagettit lobogva forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és lazán a libahúsos-tejszínes raguba forgatjuk. Azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

MAZSOLÁS LIBANYAK
Hozzávalók: 1 libanyak bőre, 10 dkg libamáj, 10 dkg főtt libahús, 7 dkg mazsola, 1 hagyma, 2 főtt tojás, 1 tojás, 1 csomó petrezselyem, 1 zsömle, 1 dl tej, libazsír, só, bors

Elkészítése: A zsömlét áztassuk be a tejbe, majd nyomkodjuk ki és tegyük egy tálba. A finomra vágott hagymát kevés libazsíron pároljuk üvegesre, majd dobjuk rá az apró kockákra vágott májat és húst. Hűtsük ki, majd tegyük a zsömléhez. Törjük szét villával a főtt tojásokat, vágjuk apróra a petrezselymet, és mindezeket, a mazsolával együtt adjuk a zsömléhez. Sózzuk, borsozzuk, üssük bele a tojást, és az egészet jól dolgozzuk össze. A libanyak bőrének egyik végét varrjuk össze, töltsük bele a tölteléket, majd a másik végét is zárjuk le. A tepsiben locsoljuk meg olvasztott libazsírral, majd tegyük az előmelegített sütőbe. A zsírjával gyakran kenegetve süssük ropogósra.

MOGYORÓS LIBAMÁJ
Hozzávalók: 1 kisebb libamáj (kb. 40 dkg), 10 dkg tisztított földimogyoró, 2 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 evőkanál libazsír (vagy olaj), 1 teáskanál liszt, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A libamájat megmosom, és egy órára hideg vízbe áztatom. Közben a mogyorót lapos alufólia-tálcára szétterítem, majd a forró sütőben barnáspirosra pirítom. Ezután ledarálom. A májat a vízből kivéve megtörülgetem, felszeletelem és a libazsíron hirtelen, erős tűz fölött mindkét oldalán átsütöm. A lepirított májszeleteket lapos tűzálló tálba teszem és ráöntöm a tejszín, a tejföl, a darált mogyoró, a só, a bors keverékét. Előmelegített, forró sütőbe teszem, hogy a mártás teteje szép pirosas-barna legyen. Petrezselymes rizzsel vagy ropogósra sült burgonyával kínálom.
Elkészítési ideje: 30 perc

NYÚLPÁSTÉTOM
Elkészítése: A nyúl elejét, két hátsó combját, aprólékát és az ezeknek megfelelő súlyú borjúhúst sós, zöldséges vízben egészen puhára főzzük. Ha ez megtörtént, leszedjük a húst a csontokról, 15 deka füstölt szalonnával, 15 deka nyers libamájjal, egy tejbe áztatott zsemlyével együtt kétszer átdaráljuk a húsdarálón. Aztán belekeverünk 4-5 tojássárgáját, 3-4 deci tejfölt és egy késhegynyi pástétomfűszert. Hosszúkás formában, nagyon lassan sütjük, tetejét füstölt szalonnaszeletekkel borítva be.

PALACSINTA LIBAMÁJKRÉMMEL TÖLTVE
Elkészítése: 25 deka lisztből, 2 tojásból, kis sóból, 2 deci tejből palacsintát sütök. Készítem a következő tölteléket: egy szép libamájat, kis tejmerőkanálnyi libazsírt, ugyanannyi vizet, sót, fedő alatt addig párolok, míg a vizet teljesen elfövi, de sülni zsírján nem szabad a libamájnak. Kiveszem a puhára párolt májat és 4-5 darabra vágva szitán áttöröm. A máj zsírjában 4-5 igen apróra vágott gombát párolok addig, míg a saját vizét elfövi, azután az átdarált májat a gombás májzsírral összekeverem és hűlni hagyom. Mikor kenhető pépszerűre hűlt már, megkenem vele a palacsintákat, összesodrom őket és lisztben, tojás sárgában, morzsában megforgatom, aranysárgára sütöm vagy egyenként megkenve a palacsintákat, kereken egymásra rakom őket, felülre egy kenetlent teszek és a sütőben 15 percig sütöm.

PÁROLT LIBAMÁJ
Elkészítése: Egy nagy vagy több kisebb libamáj kis, finom szeletkékre vágatik. Melegítsünk azután egy kasztrólban egy kanál zsírt, adjunk hozzá hosszúkásra vágott vöröshagymát, kevés paprikát és borsot, ha azután a vöröshagyma megbámult, tegyük a májat a kasztrólba és pároljuk meg gyorsan, ez étek csak tálalás előtt sózandó meg.

PIRÍTOTT LIBAMÁJ
Hozzávalók: 60 dkg sovány, kisebb libamáj, 20 dkg vöröshagyma, 5 cl olaj, őrölt bors, majoránna, édes-nemes paprika, só

Elkészítése: A libamájat lehártyázzuk, jól megmossuk, lecsepegtetjük, tiszta konyharuhával szárazra itatjuk. Ceruza vastagságú csíkokra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, serpenyőben felhevített olajban üvegesre pirítjuk. A csíkokra vágott libamájat hozzátesszük, őrölt borssal, majoránnával, pirospaprikával fűszerezzük, sóval ízesítjük. Erős lángon, hirtelen pirítjuk, közben a serpenyőt rázogatjuk, vagy a májat óvatosan levesszük, azonnal tálaljuk. A tál egyik felébe reszelt burgonyát teszünk, másik felébe a frissen pirított libamájat felhalmozzuk. Idénysalátát adunk hozzá.
Elkészítési idő: 45 perc

PIRÍTOTT LIBAMÁJ MAGYAROSAN
Hozzávalók: 5 dkg sertészsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 50 dkg libamáj, 1 csapott evőkanál édes-nemes pirospaprika, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1 csapott teáskanál majoránna, só

Elkészítése: A vékony karikára felvágott vöröshagymát zsírban kissé megfonnyasztom. Beleteszem a csíkokra vágott zöldpaprikát, majd egy percnyi keverés után a hasonló módon felvágott libamájat. Frissen őrölt borssal, majoránnával, pirospaprikával megszórom, és folyamatosan addig keverem, amíg a máj meg nem pirul.
Tálalás előtt megsózom.
Köretnek héjában főtt, majd lereszelt, kevés hagymás zsíron átpirított burgonyát adok. Nyáron salátát, télen ecetes savanyúságot kínálok hozzá.

PUSZTANYÁRS
Elkészítési idő: 70 perc + érlelés
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg libamáj, 20 dkg bélszín, 20 dkg pulykamell, 20 dkg sertés szűzpecsenye, 20 dkg angolszalonna, 25 dkg virsli, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg. marinált paprika, őrölt bors, 5 dkg mustár, 5 dkg sertészsír, só, olaj

Elkészítése: A libamájat, a pulykamellet, a bélszínt, a szűzpecsenyét, a szalonnát és a vöröshagymát felszeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, megkenjük mustárral, majd a következő sorrendben kovácsoltvas nyársra fűzzük: vöröshagyma, bélszín, angolszalonna, pulykamell, marinált paprika, szűzpecsenye, libamáj, virsli. Olajban érlejük, majd grill lapon, vagy kevés zsíron megsütjük. Tejszínes, muskotályboros gombamártást kínálunk mellé.

RÁNTOTT LIBAMÁJ
Hozzávalók: 40 dkg pecsenyelibamáj, tojás, liszt, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, tej a máj áztatásához, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A libamájat tisztítás után vékony szeletekre vágom, és fél órára tejbe áztatom. A tejből kivéve lecsöpögtetem, és papírtörülközővel megtörölgetem. Ezután megsózom, majd lisztbe, felvert borsos tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Bő, forró olajban sárgásbarnára sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem, és melegített tálra szedem. Körete rizibizi és sok saláta. Elkészítési ideje: 30 perc

RÁNTOTT LIBAMÁJSZELET
Hozzávalók: 50-60 dkg libamáj, 2 evőkanál liszt, fél bögre finom zsemlemorzsa, 2 tojás, zsír vagy olaj a kisütéshez, só.

Elkészítése: A libamájat szeletekre vágjuk, egy picit ellapítjuk, a tojást felverjük, és egy kicsit megsózzuk. A májszeleteket lisztbe, tojásba, morzsába megforgatjuk, és nem túlforró zsírban a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük. Rizibizivel forrón, azonnal tálaljuk.
Fejes salátát adjunk hozzá.

RÉNSZARVAS-PECSENYE WELLINGTON MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg rénszarvas-vesepecsenye, 2 evőkanálnyi vaj, só, bors,16 dkg leveles tészta, 1 tojás
A gombás szószhoz: 40 dkg gomba, 1 közepes hagyma (apróra vágva), 1 dl fehérbor, petrezselyem, 10 dkg libamáj, 1 evőkanálnyi vaj,
A tálaláshoz: Madeira-mártás

Elkészítése: Először készítsük el a gombás szószt. A gombát finomra felvágjuk és a vajas hagymán megpároljuk, a levét elfőzzük. Hozzáöntjük a bort, majd hagyjuk azt is elfőni. Kihűtjük, majd hozzáadjuk a májat és az apróra vágott petrezselymet.  A vesepecsenyét vajon kisütjük, sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. A tésztát 5 mm vastagra nyújtjuk és a gombás szószt szétterítjük rajta. Ráhelyezzük a húst, majd a tésztával betakarjuk. Jól lenyomkodjuk a tésztát, majd a felvert tojással megkenjük. 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Sütés után konyharuha alatt pihentetjük az ételt, majd 3 cm vastag szeletekre vágjuk. A Wellington-szeleteket Madeira-mártással tálaljuk.

ROSTON SÜLT LIBAMÁJ-CSÍKOK KERTI FÜVEKKEL ILLATOSÍTOTT SALÁTAÁGYON
Hozzávalók 5 személyre: 30 dkg libamáj, 2,5 dl napraforgóolaj, 15 dkg füstölt szalonna, 25 dkg paradicsom, 10 dkg uborka, 1 kisebb póréhagyma, kis csomó zöldpetrezselyem, bazsalikom, 1 dl fehérbor, 2-3 fej saláta, kakukkfű, majoránna, só, balzsamöntet

Elkészítése: Az idénynek megfelelő salátákat megmossuk, gusztusosan felvágjuk, és a tányérokra rendezzük. Annál jobb, minél többszínű, és több-ízű. A libamájszeleteket sóval, kakukkfűvel, majoránnával fűszerezzük, kevés olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük, és hűlni hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk és megszórjuk vele a salátát. Felkockázott zsúrkenyérszeleteket is piríthatunk, és azt is rászórhatjuk a salátára. A libamájat csíkokra vágjuk, elrendezzük a salátán, és az egészet langyos balzsam-dresszinggel meglocsoljuk.

ROSTON SÜLT LIBAMÁJSZELETEK TOKAJI RAGUVAL
Hozzávalók: 40 dkg libamáj, 3 dkg liszt, 10 dkg vaj, 30 dkg vaj, 40 dkg szőlő, 5 dkg póréhagyma, 1/2 csomó metélőhagyma, 2 dl Tokaji szamorodni, törött bors, só

Elkészítése: A libamájat felszeleteljük, sóval, törött borssal fűszerezzük. Lisztbe mártjuk és egy kevés forró vajban pirosra sütjük. A sütésből visszamaradt vajban megpároljuk a megtisztított, kockára vágott körtét, a leszemelt szőlőt a vékonyra szeletelt póréhagymával és a finomra vágott metélőhagymával együtt. Felengedjük a borral és jól beforraljuk.
Tálaláskor az elkészített gyümölcsös ragut a libamájszeletek tetejére halmozzuk és párolt rizs körettel tálaljuk.
Elkészítési idő: 55 perc

SERTÉSBORDA KERTÉSZ MÓDRA
Elkészítése: A kicsontozott sertéskarajból két, 7 dkg-os szeletet vágunk, kiklopfoljuk, sózzuk, majd lisztezve forró zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük. Félretesszük.
Zsírban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, készítünk barna mártást, amit lehet hagyományos módon főzni vagy kész porból kikeverni. A barna mártást hozzáadjuk a lepirított vöröshagymához, készre pároljuk, félretesszük.
Zsenge babot forrásban lévő, sós vízben megfőzünk, leszűrjük. Ezt is félretesszük.
Kockára vágott libamájat forró zsírban elősütünk, majd a barna mártást, a zsenge babot és az elősütött libamájkockákat összekeverjük, pároljuk. A párolás végén hozzáadjuk a két darab sertéskarajt, és az egészet készre pároljuk.
Tálalhatjuk rösztivel, burgonyakrokettel, vagy hercegnő-burgonyával.

STRASSBURGI TOJÁS
Hozzávalók: 6 tojás, 1 doboz libamájkrém, 10 dkg vaj, 1 cukor metélőhagyma, só

Elkészítése: A kemény tojásokat megtisztítjuk, félbevágjuk, és sárgájukat kikaparva, villával összetörjük. Habosra keverjük a vajat, beleadjuk a libamájkrémet meg a tojássárgáját, és alaposan kikeverjük. Ezzel a habbal töltjük a fél keménytojás-fehérjéket, és tetejüket metélőhagymával hintjük be. Készíthetjük sertés-májkrémből is, egy csipet majoránnával ízesítve.

SÜLT LIBAMÁJ ALMÁVAL
Hozzávalók: 50 dkg libamáj, 1 db alma, só, bors, néhány csepp balzsamecet

Elkészítése: a meghámozott almát karikára vágjuk. A libamájat serpenyőbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, köré helyezzük az almakarikákat, amelyek felszívják a máj zsírját. Felöntjük egy kis balzsamecettel. Csak az egyik oldalát sütjük meg a libamájnak, így az ropogós lesz, a másik pedig puha. Vigyázat, soha nem szabad szurkálni! Végül egy kis balzsamecetet forralunk és tálalásnál az almák közé öntünk néhány cseppet.

SZARDELLÁS LIBAMÁJPÁSTÉTOM
Elkészítése: Egy közepes nagyságú libamájat libazsírban pirosra sütünk, azon melegen szitán áttörjük, a zsírt hozzászűrjük. Hozzáadunk 3-4 dkg friss vajat, fél tubus szardellapasztát (vagy három nagyon finomra vágott szardellát) és villával jól eldolgozzuk.
Különösen pirított kenyérre kenve finom. A megkent szeletkéket aztán ízlés szerint reszelt sajttal vagy akár kaviárral lehet megszórni.

TEJFÖLBEN SÜLT LIBAMÁJ
Hozzávalók: 1 libamáj, 2 pohár tejföl, 1 narancs leve és reszelt héja, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér és pástétomfűszer, 2 szem összetört szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A libamájat megtisztítom, megmosom, és két órán keresztül vízben áztatom. Ezután lecsöpögtetem, és tűzálló tálba teszem. A tejfölbe keverem a narancshéjat, a narancslevet, a sót, a borsot, a pástétomfűszert, a gyömbért és rálocsolom a májra. A tálat befedem, és előmelegített, forró sütőben addig párolom, amíg a beleszúrt villa száraz marad. Ezután a mártásból kiveszem, felszeletelem és visszateszem a tálba. Éppen csak annyi időre teszem vissza fedő nélkül a sütőbe, hogy a teteje szépen megpiruljon. Gombás rizzsel kínálom ezt a különlegesen finom ételt.
Elkészítési ideje: 40 perc

TOJÁS CAPITOL MÓDON
Elkészítése: 2 személyre 3 deci tejfelt elkeverünk 5 deka olvasztott vajjal és 25 deka szitán áttört libamájjal. Kissé sózzuk. Tűzálló tálban felforraljuk, és mikor forr, egymás mellé 4 tojást ütünk bele, vigyázva, hogy egybe maradjanak.
Kissé sózzuk őket, kb. 4 percig főzzük, akkor leöntjük gombamártással és tálaljuk. Adhatunk hozzá rizskörítést.

TÖLTÖTT LIBAMÁJ
Hozzávalók: 50 dkg libamáj, 15 dkg gomba, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál reszelt füstölt sajt, 2 dl tejszín, 3 dl tej, 2 evőkanál száraz fehérbor, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint só és törött fekete bors, tojás, liszt, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, 2 evőkanál gombás pizza mártás

Elkészítése: A libamájat tisztítás után a tejbe teszem, és fél óráig áztatom. Közben a gombát megtisztítom. Félreteszek belőle 2 nagyobb fejet, a többit apróra vágom. Egy evőkanálnyi forró olajon sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel megpárolom a gombát, majd ha zsírjára sült, hozzákeverem a bort, a tejszínt és 2 evőkanál vizet. Ízesítem a zúzott fokhagymával, majd rászórok egy teáskanál lisztet, és állandó keverés közben jól kiforralom. Melegen tartom. Ezután a tejből kiveszem a májat, és 8 szeletet vágok belőle. Négyet megkenek a tejföl és a reszelt sajt keverékével, mindegyikre egy nyers gombaszeletet teszek és megsózom, majd ráborítok egy szelet májat. Hústűvel vagy fogvájóval összefogom. Lisztbe, sós felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom és bő, forró olajban takaréklángon pirosra sütöm. Meleg tálra szedem, és a maradék tejszínnel simára kevert gombás pizza-mártással meg sült burgonyával kínálom.
Elkészítési ideje: 50-55 perc

TŰZDELT LIBAMÁJ (20. SZÁZAD-ELEJI RECEPT)
Elkészítése: A szép libamájat mindkét oldalon tűzdeljük meg szarvasgombaszeletekkel, sózzuk, borsozzuk meg, tegyük egy mély tálra, töltsük fel pár kanál madeiraborral, 2 órán át pácoljuk meg benne; most tegyük tűzálló lapos tálra, borítsuk be szalonnaszeletekkel, s egy kis vajas papírral betakarva állítsuk a forró sütőbe. 45 percig süssük, sütés közben többször feltöltve olvasztott zsírral. Ha megsült, vegyük le a tálról, csurgassuk le; szedjük le róla a szalonnaszeleteket, a madeira mártást főzzük sűrűre, tegyük a májat a tálra; öntsük le mártással, a többit pedig egy csészében adjuk fel hozzá.

ÚJHAGYMÁS LIBAMÁJ-RAGU PAPRIKÁBAN
Hozzávalók 5 személyre: 30 dkg pecsenye libamáj (vagy csirkemáj), 5 db csemege zöldpaprika, 1 csomag újhagyma, 2 evőkanál FLORIOL étolaj, só, bors, majoránna és vörösboros barna mártás. (Ezt a fontos alkotóelemet azért hagytuk utoljára, mert nagy konyhákon általában maguk készítik, de otthon olyan kis mennyiség kell belőle, hogy érdemes inkább készen vett mártásporból készíteni.)
A körítéshez: 1 kg burgonya, 2 tojás, 3 dl FLORIOL étolaj, só, fehér bors, reszelt szerecsendió. Az égetett tésztához: 10 dkg liszt, 10 dkg vaj

Elkészítése: A felkockázott libamájat a szárával együtt apróra vágott zöld-hagymával és a fűszerekkel kevés olajon megpirítjuk, és kevés vörösboros barna mártást adunk hozzá. A paprikákat kicsumázzuk, félbevágjuk és ressre sütjük. Tálaláskor ebbe helyezzük a ragut. Ehhez az alábbi köretet adjuk: krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és áttörjük, s közben elkészítjük az égetett tésztát. Ehhez a vajat 1 dl vízben felforraljuk, gyors kavarással hozzáadjuk a lisztet, s addig keverjük, míg elválik az edény falától. A tűzről levéve egy tálban az áttört krumplival és a tojással masszává dolgozzuk. Ha kihűlt, evőkanállal kiszaggatjuk, bő, forró olajban kisütjük. Jobb, ha sütés előtt rövid időre mélyhűtőbe tesszük.

ÜNNEPI LIBAPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 1 libamáj, tej a libamáj áztatásához, 10 dkg gomba, 3 evőkanál libazsír, 1 narancs, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 szem tört szegfűszeg, 2 kockacukor, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és törött fekete bors, 1 evőkanál zselatinpor

Elkészítése: A libamájat megtisztítom és megmosom, majd annyi tejet öntök rá, hogy teljesen ellepje. Két órán keresztül áztatom, de akár előző nap is beletehetem a tejbe. (Ekkor lefedve tartom a hűtőszekrényben felhasználásig.) A megtisztított gombát szeletekre vágom, majd egy evőkanál libazsíron, sóval, borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel saját levében fedő alatt puhára párolom, majd a felesleges levét elpárologtatva zsírjára sütöm. A narancsot jól megmosom, a kockacukorral a héját ledörzsölöm, a levét pedig, kicsavarom. A párolt gombát összekeverem a narancslével, a narancsízű cukorral, a többi fűszerrel, egy evőkanál libazsírral és a zselatinporral. A májat az áztatótejből kiveszem, és másik lábosba téve friss tejet öntök rá. Lefedem, és addig párolom, míg a májba beleszúrt villa már száraz. Ezután a léből kiveszem és kettévágom. Az egyik felét vékony, nagy szeletekre vágom, a másik felét pedig, ledarálom. A darált májat hozzákeverem a gombás-narancsos keverékhez. Kisebb, de mély tűzálló tálat kikenek a maradék libazsírral, és az alját kirakom májszeletekkel. Erre rákenek egy réteg krémet, majd beborítom egy szelet májjal. Erre újabb réteg krémet teszek, és addig folytatom a rétegezést, amíg elfogy a hozzávaló. Ezután a tálat fedetlenül kétujjnyi vízzel telt tepsibe állítom. A tepsit az előmelegített, forró sütőbe tolom és egy órán át közepes lángon gőzölöm. A pástétomot a tálban hagyom kihűlni, majd letakarva hűtőszekrényben tartom fogyasztásig. Sokáig eláll. Tálalás előtt salátával bélelt üvegtálra borítom, felszeletelem, tetszés szerint feldíszítem. Pirított kenyérszeletkéket kínálok mellé.
Elkészítési ideje: 3 óra

VADLIBAMÁJ-KOCSONYA
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg vadlibamáj, 10 dkg vadliba-mell, 2 dl tejszín, 4 evőkanál konyak, 3 dkg zselatinpor, 3 dl víz, 1 kiskanál tárkony, 3 tojássárgája, 2 evőkanál olaj

Elkészítése: A májat és mellet kevés zsiradékban megsütjük a sütőben, majd ledaráljuk. A vizet forrni tesszük, ízesítjük sóval, egész borssal, és tárkonnyal. Forraljuk 10 percig, majd hozzáadjuk a zselatinport, és állandó kevergetés mellett 15 percig főzzük, amaddig besűrűsödik. Azután sűrű szitán áttörjük. A ledarált húshoz és májhoz hozzáadjuk a tejszínt, a konyakot, a tojás sárgákat, és jól összedolgozzuk. Lassan, állandó kevergetés beleöntjük a temperált aszpikot, majd őzgerincformába téve, sütőben 30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve lehűtjük, majd vízbe mártott késsel szeleteljük.

VARSÓI SASLIK
Hozzávalók: 300 g libamáj, 150 g füstölt szalonna, 80 g libazsír, só, bors, zsálya

Elkészítése: A májat és a szalonnát nagyobb kockákra vágjuk, meghintjük sóval, borssal és zsályával, majd a szalonnát és a májat felváltva hurkapálcára tűzzük, és a felhevített libazsírban hirtelen átsütjük.

VÖRÖSBORBAN PÁROLT LIBAMÁJGOMBÓC SAJTTAL
Hozzávalók: 40 dkg libamáj, 2 db tojás, 1 db zsemle, 6 dkg vaj, 1/2 cs zöldpetrezselyem. 8 dkg gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 6 dkg liszt, 5 dl vörösbor, 20 dkg Pannónia sajt, borsikafű, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A szép, érett libamájat hártyájától megtisztítjuk, majd az áztatott és kinyomkodott zsemlével együtt áttörjük. Keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a tojást, a lágy vaj felét, az apróra vágott zöldpetrezselymet, az apró kockákra darabolt gombát és a kisütött, leszűrt, ropogós füstölt szalonnakockákat. Végül annyi lisztet keverünk hozzá, hogy könnyen formázható legyen. Őrölt fehér borssal, borsikafűvel és sóval ízesítjük. Ezután kisebb gombócokat formálunk belőle és a forrásban lévő vörösborban kifőzzük. Amikor megfőttek, szűrőkanállal kivesszük, felhevített vajra tesszük és néhány percen át pirítjuk őket.
Tálaláskor gazdagon meghintjük reszelt Pannónia sajttal.