Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Belsőségek - Here receptek


BÁRÁNYHERE-PÖRKÖLT
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg gyenge bárányhere, 10 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 kiskanál pirospaprika, só, késhegynyi őrölt bors, esetleg 1-2 dl bor
Elkészítése: A megmosott, lehártyázott bárányheréket néhány percig enyhén sós, forró vízben pároljuk. Az apróra vágott vöröshagymát a zsírban megpirítjuk, a tűzről levéve megpaprikázzuk. Beletesszük a szeletekre vágott bárányheréket, megborsozzuk és egy kevéske vízzel vagy borral, megpároljuk. (Ha szűrőkanállal átszedjük egy másik olajjal kikent serpenyőbe, lehet tojást is ütni rá - de tojás nélkül, friss kenyérrel és savanyúsággal is finom.)

BIKATÖKE
Elkészítése: Ezt is sós vízben kell megabálni, a vastag hártyáját le kell szedni, és felszeletelve lehet rántani, de paprikásnak is igazán nagyszerű étel.

CSOMAGOLT CSIRKERAGU
Hozzávalók: egy tyúk mellbőre egy darabban, egy-két csirke hája és belsőségei (szív, máj, zúza, tüdő, here, tojáskezdemény, lép), egy kevés kicsontozott hús (pl. a hát húsa, vagy egy darab mell)

Elkészítése: A hájat, a tüdőt és a húst apró kockára, a szívet vékony karikákra, az alaposan megtisztított zúzát hajszálvékony szeletre vágjuk. A kiterített bőrön fészket készítünk a háj feléből, rárétegezzük a szív- és zúzaszeleteket, a tüdődarabokat Egészben ráfektetjük a májat és a többi belsőséget, tetejére tesszük a húst, és végül a maradék hájat. A bőrt összecsomagoljuk, serpenyőbe tesszük, fedő alatt (esetleg sütőben), lassú tűzön sütjük, míg a zsírját kiengedi, és az egész csomag szép pirosra sül. (Közben locsolgathatjuk a zsírjával). Kibontjuk, a májat és a bőrt kiemeljük, feldaraboljuk, a ragut (és esetleg a bőrfalatokat), ha szükséges, még sütjük egy kicsit, míg a tepertő is szépen megpirul.
Forrón, pirítóssal vagy friss kenyérrel tálaljuk. Tegyünk az asztalra sót, borsot, kínálhatunk hozzá tormát, ecetes tormát, savanyúságot.

HEREPÖRKÖLT 01.
Hozzávalók 10 adaghoz: 1 kg kakashere, 1 kg kakastaréj, 1/2 kg zúza, 1/2 kg füstölt csülök

Elkészítése: A kakastaréjt, herét megabáljuk külön-külön. Herét 10 percig, taréjt, míg meg nem puhul.
Az abáló lébe: vöröshagymát, fokhagymát, sót, borsot teszünk. A sertéscsülköt megfőzzük, és kockára vágjuk.
Zúzát feltesszük pörköltnek: fűszerezzük sóval, cseresznyepaprikával, borssal, fokhagymával, paradicsommal, zöldpaprikával (télen lecsóval).
Ha a zúza megpuhult, beletesszük a megtisztított herét, vékony csíkokra vágott taréjt és az összevágott csülköt. Jól összeforraljuk, mielőtt levesszük, a tűzről 2 dl vörösbort öntünk bele.
Hagymás tört burgonyával tálaljuk.

HEREPÖRKÖLT 02.
Hozzávalók: 1 kg pulyka- vagy kakashere, olaj, 2 fej hagyma, 3 ek házi paprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só. Igény szerint 1 dl tejszín

Elkészítése: A heréket lehártyázom, letisztítom. Az olajban sárgára fonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott heréket. Sózom, majd időnként kevergetve, a folyadékot pótolva rövid szafton párolom. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Mikor félpuha, belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és készre főzöm (nem kell neki sok idő).
Aki úgy szereti, a végén egyet forralhatja még az egy deci tejszínt hozzáadva.
Rizzsel vagy főtt burgonyával tálalom.

KAKASHERE ELKÉSZÍTÉSE
Elkészítése: Először is. Le kell forrázni, enyhén ecetes vízben kissé kiáztatni, az esetleges hártyákat lehúzni. A nagyobbakat ketté kell vágni.
Hagyományos pörkölt-alapot készítünk kissé túlfűszerezve, több hagyma, őrölt kömény felkarikázott (nem zúzott) fokhagyma, esetleg kevés csípős paprika. Kevéske vörösborral is meg lehet apránként bolondítani! Csak javít rajta.
Most jön a java: túrós csuszával tálalva az igazi, akárcsak a kakaspörkölt.
Állítólag rántva is finom.
Lehet tölteléknek fűszeresen húsba, vagy hús közé, de dúsíthatod a tojásrántottát vele. Ugyanúgy használhatod, mint a velőt.
Vagy: Vágd apróra, hagymás vajon dinszteld meg. Fűszerezd sóval, borssal, majoránnával, és üss rá az igényeknek megfelelő adagnyi tojást.
Hagymás lecsósan: Hagymát olajon megdinszteljük, paprikát, paradicsomot, sót, piros aranyat, borsot teszünk hozzá. Végül a megmosott, összevágott herét, és megsütjük.

KAKASHERE-NYÁRS
Hozzávalók: fél kg kakashere, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, 1 ek szójaolaj, 1 kk só, 1/2 mk őrölt bors, fél dl konyak

Elkészítése: Átnyomom a fokhagymagerezdeket és összekeverem az olajjal, a szójamártással, sóval, borssal és a konyakkal. Nyársakra húzom a heréket és ebben a marinádban érlelem legalább 2 óra hosszat. Lecsepegtetem, majd kontakt grillben megsütöm. Figyelem: rövid idő alatt sül.

KAKASHERE PÖRKÖLT 01.
Hozzávalók: 50 dkg kakas-here, 30 dkg kakastaréj, 1 fej vöröshagyma, 2 fej lilahagyma, 3-4 fokhagymagerezd, 3 evőkanál olaj, só, pirospaprika, 1/2 kiskanálnyi gyömbérpor, 1 dl száraz vörösbor

Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát a felforrósított olajban sárgásra pirítjuk, és meghintjük pirospaprikával. A jól megmosott és megtisztított kakastaréjokat és kakas-herét belekeverjük, és rövid ideig pirítjuk. Felöntjük a vörösborral és 1 dl vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a gyömbérport. Lassú tűzön pároljuk, amíg a hús megpuhul, és rövid, mártássűrűségű leve marad. A lila hagymákat megmossuk, felkarikázzuk, gyengén megsózzuk, és ezzel díszítve tálaljuk. Köretként vajas burgonyát vagy köményes burgonyát adunk hozzá.

KAKASHERE PÖRKÖLT 02. (KAKASTÖKE PÖRKÖLT)
Hozzávalók: 60 dkg kakashere, 2 nagyobb fej hagyma, 3 ek olaj, 2 púpozott kanál jófajta pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, só, lecsó

Elkészítése: A kakastökét megtisztítom. Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pirítom, rászórom a paprikát és a keverés után mindjárt a kakasherét. Néhány percnyi kevergetés-pirítás után sózom, majd lefedve kb. negyed óráig, takaréklángon párolom. Ekkor beleteszem a lecsót, ha kell, a folyadékot kis vízzel pótolom, és készre párolom. Bármilyen körettel tálalom.

KAKASHERE PÖRKÖLT 03.
Hozzávalók: 40 dkg kakastaréj, 40 dkg kakashere, 6-8 dkg füstölt szalonna, 2 ek olaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 csapott ek pirospaprika, só, fél mk őrölt kömény, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba.
Elkészítése: A kakastaréjról az esetleg rajtamaradt tollakat leszedjük. A kakasherét leforrázzuk, majd hártyáját lefejtjük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és az olajon kisütjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és a szalonnához adva megpirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, egy kevés vizet öntünk rá, és zsírjára sütjük. A kakastaréjt belekeverjük, megpirítjuk, majd egy kevés vízzel fölöntjük. Megsózzuk, a köménnyel meg a zúzott fokhagymával fűszerezzük, és lefödve, kis lángon, félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát, és együtt megpuhítjuk. Legvégül belekeverjük a kakasherét is, amit csak 2-3 percig főzünk. Tálaláskor a tetejét meglocsolhatjuk tejföllel.

KAKASHERE PÖRKÖLT
Buzsáki recept
Hozzávalók 15 adaghoz:
2 kg kakas zúzát megtisztítunk, és apróra vágunk. 1 kg vöröshagymát is megtisztítunk, és kockára vágunk. 2 kg kakas herét egyenként, nagyságtól függően 2-4 részre bevágunk.

Elkészítése: A zúzát és a heréket is jól átmossuk, majd mindkettőt külön tálba szedjük.
Bográcsban felolvasztunk fél kg zsírt, hozzáadjuk a vöröshagymát. Később még fél kg zsírt hozzákeverünk. Beleszelünk 1 piros, és egy zöldpaprikát. Ha a hagyma már üvegesre párolódott, rászelünk 2 paradicsomot is.
Negyedórányi főzés után 3 evőkanál őrölt pirospaprikával fűszerezzük, és hozzákeverjük a zúzát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, ételízesítővel, 2 pörkölt kockával fűszerezzük, és fél óráig főzzük. Ezután hozzászelünk 1 nagy fej fokhagymát.
Rövid rotyogtatás után hozzákeverjük a kakas herét is. Mikor már jól összefőtt, 1 dl fehérbort keverünk hozzá.
Újabb negyed óra főzés után nokedlivel tálaljuk.

KAKASHERE PÖRKÖLT BOGRÁCSBAN
Hozzávalók: 1,5 kg kakastöke, 10 dkg zsír, fél kg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg fűszerpaprika, 15 dkg lecsó, só

Elkészítése: Megtisztítom és megmosom a kakasheréket. A zsíron aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát. Megszórom a fűszerpaprikával, majd hozzáadom a kakastökét és a szétzúzott fokhagymagerezdeket. Lassú tűzön főzöm, majd mintegy 20 perc múlva hozzáadom a lecsót, majd készre főzöm.
KAKASTÖKE PARTIFALATOK 01. (FORRÓ SAJTOS)
Hozzávalók: 30 dkg kakashere, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek só, 1 babérlevél, 1 bagett kenyér, 2-3 ek Ajvar, fogvájó, vaj, reszelt sajt

Elkészítése: 6 deci vizet felforralok a zúzott fokhagymával, a sóval és a babérlevéllel. Ebben a lében főzöm puhára a heréket, majd lecsepegtetem őket. A bagettet 1,5 centi vastag szeletekre vágom, megkenem vajjal, és mindegyik szeletre teszek egy tököt. Megtűzöm egy fogvájóval, megszórom reszelt sajttal és felülről 8-10 percig grillezem. Előmelegített tálcára teszem, megöntöm 1 kávéskanálnyi ajvárral és forrón tálalom.

KAKASTÖKE PARTIFALATOK 02. (KÖRBETEKERT)
Hozzávalók: 25 dkg kakashere, 8 dkg vékony baconszelet (“sliced bacon“) 1/2 kk frissen őrölt fekete bors, 1 bagett kenyér

Elkészítése: Kisebb darabokra vágom a szalonnát és megszórom a borssal. Mindegyik szeletkébe belegöngyölök egy kakasherét és megtűzöm egy fogvájóval. Forró sütőben 190 fokon 20 perc alatt készre sütöm. Azonnal rátűzöm a bagett kenyérből szelt korongokra és forrón tálalom.

MALACTÖKE TOJÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertéshere, 6 db tojás, 2 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, igény szerint pirospaprika, őrölt bors és só

Elkészítése: A heréléskor összegyűjtött “tököket” forró vízbe dobjuk, majd néhány perc után kivesszük és lehártyázzuk. A forró zsíron megpirítjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával, s rátesszük a karikázott heréket, átforgatjuk, s pár percig pirítjuk. Azután ráöntjük a kevés sóval, borssal felvert tojásokat, és addig sütjük, míg a tojás megdermed.
Tálalása: Negyedekre vágva, pirított tószttal kínáljuk.

PULYKAHERÉS RÁNTOTTA
Hozzávalók: 25 dkg pulykahere, 1 kis fej hagyma, 1 zöldpaprika, 8 tojás, 3 ek olaj, 1 mk fűszerpaprika, só

Elkészítése: A heréket lehártyázom, és szeletekre vágom. A hagymát megtisztítom, és apró kockákra vágom. Egy nagyobb serpenyőben forró olajon először megpárolom a hagymát, majd ráteszem a karikákra vágott zöldpaprikát, és együtt párolom. Sózom, megszórom pirospaprikával és a töke-szeletekkel együtt lefedve kb. 15 perc alatt puhára párolom. Ha kell, kevés vizet öntök alá. A tojásokat felverem, sózom, és a serpenyőbe öntöm. Párszor átkeverem és forrón tálalom. Friss kenyérrel és erős paprikával tálalom.

ROSTÉLYON SÜLT BERBÉCSHERE
Hozzávalók 10 adaghoz: 1,5 kg berbécshere, 200 g füstölt oldalas, 3 g bors, 50 g só

Elkészítése: A herét darabonként hosszan elvágjuk, a hártyáktól megtisztítjuk, vékony szeletekre vágott füstölt oldalassal megspékeljük. A megtört borssal, és sóval behintjük, még mielőtt rostélyra tettük volna. Azután ráhelyezzük a rostélyra, és mindkét felét megforgatjuk. Miután megsült, főtt burgonyával vagy a nélkül zöldsalátával vagy vegyes salátával, fokhagymás lével leöntve forrón fogyasztjuk. Rózsaszínű bort vagy sört ajánlunk hozzá.

TÖKE-PÖRKÖLT (HEREPÖRKÖLT)
Hozzávalók: 1 kg töke, 5 dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 3 ek házi paprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só

Elkészítése: A tököket lehártyázom, letisztítom és felkockázom. A zsírban sárgára fonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott tököket. Sózom, majd időnként kevergetve, a folyadékot pótolva rövid szafton párolom. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát. Mikor félpuha, belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és készre főzöm (nem kell neki sok idő). Puha kenyérrel, savanyúsággal tálalom.