Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Belsőségek - Marhamájas receptek


ANGOL MÁJ
Hozzávalók: 50 dkg máj, bors, fokhagyma, olaj, só

Elkészítése: A májat csíkokra vágjuk, besózzuk, borsozzuk, és zúzott fokhagymával megszórjuk. Legalább fél óráig állni hagyjuk. Kevés forró olajon átsütjük. Melegen tálaljuk. Köret: főtt burgonya.

BÁNFFY BORJÚMÁJ
Hozzávalók: 2 szép borjúmáj, 1 kg burgonya,1 fej vöröshagyma, 4 szelet füstölt szalonna, 8 tojás, a díszítéshez paradicsom, paprika
Elkészítése: A hűtött májakat centi vastagságúra szeljük éles késsel, egy mozdulattal. A szeleteket bevagdossuk, zsemlemorzsába forgatjuk, majd hirtelen sütjük, míg barnák nem lesznek. A szeletek homorú felébe egy egész tojást ütünk, amit hagyunk megsülni tükörtojássá. A burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk, olajban sütjük. A szalonnából kakastaréjt sütünk. Tálalás előtt a burgonyát paradicsommal és paprikával díszítjük. Melegen kell tálalni és fogyasztani.
Ez az étel nagyon hasonlít a Marsall-májra, a különbség csak a tojás és a sertésmáj miatt van.

BÖLLÉRMÁJ 01.
Elkészítése: Májszeleteket füstölt szalonnacsíkokkal megtűzdelünk. Közben finomra vágott hagymát kevés zsírban megpirítunk, hozzáadunk kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Sóval, törött borssal ízesítjük. Mikor félig megpuhult, mellétesszük a tűzdelt májszeleteket, és együtt pár perc alatt készre pároljuk.
Tört burgonyát adunk mellé.

BÖLLÉRMÁJ BORÍTOTT BURGONYÁVAL
Hozzávalók: 50 dkg máj, 20 dkg velő, 1 evőkanál liszt, 2 vöröshagyma, 50 dkg burgonya, pirospaprika, bors, majoránna, olaj, fél üveg lecsó, só

Elkészítése: Az egyik összevágott hagymát 4 evőkanál olajon megdinszteljük, a fűszerekkel megszórjuk, és rádobjuk a velőt, amit megforgatunk a szaftban. Rátesszük a lecsót, készre főzzük. A májszeleteket lisztbe mártjuk, kisütjük. Olajon megdinszteljük a másik hagymát, amihez hozzáadjuk a tört burgonyát, és addig pirítjuk, amíg az alja piros lesz. A natúr májra halmozzuk a velőt, és a borított burgonyát mellé téve, tálaljuk. Vegyes savanyúsággal finom.

ENGADINI LEVES
Elkészítése: Fél kiló felvagdalt leveszöldségből és egy kiló borjúcsontból 2 liter jó levest főzünk és leszűrjük. Egy tejbe áztatott zsemlyét, 5 dkg gombát, 3 dkg füstölt szalonnát, 3 dkg borjú- vagy sertésmájat átdarálunk, összekeverjük 3 tojássárgájával, 2 kanál morzsával, 4 kanál reszelt sajttal, 1 deci tejfellel és a 3 tojás habjával. Apró gombócokat formálunk belőle és befőzzük a leszűrt levesbe. A gombócokat tésztaszűrővel a levesestálba szedjük, azután a levest összeforraljuk egy deci tejfellel és a tálban levő gombócokra szűrjük, levesszűrőn át.

KIRÁNTOTT MÁJ
Elkészítése: Úgy készül, mint a rántott hús, csak készen sózzuk meg.

MÁJAS FALATOK
Elkészítése: Hártyájától megtisztított sertés- vagy borjúmájat egy vízben áztatott zsemlyével megdarálunk. Sót, kevés törött borsot, csöpp majoránnát, finomra vágott petrezselymet és kevés reszelt hagymát keverünk hozzá. Kanalanként forró zsírba szaggatjuk, és benne szép pirosra sütjük. Nyári főzelékhez adjuk. Előnye, hogy gyorsan elkészíthető.

MÁJAS NYÁRS
Elkészítése: Kicsi nyársra szúrj fel egy sertésmáj szeletkét, mellé szalonnát, majd egy vastagabb hagymakarikát, s folytasd e sort, amíg férnek. Helyezd rostélyra, s sütés közben időnként fordíts rajra egy kicsit.

MÁJAS TEKERCS
Hozzávalók: 8 szelet tósztkenyér, 15 dkg darabos kenőmájas, 1 kemény tojás, 1 újhagyma, petrezselyem, bors, olaj

Elkészítése: A kenyér héját levágjuk, majd sodrófával tömörítve vékonyabbra nyújtjuk. A kemény tojást apró kockákra vágjuk, a hagymát zöldjével együtt vékonyan felkarikázzuk. Belekeverjük a kenőmájasba, amelyet vagdalt petrezselyemmel és őrölt borssal ízesítünk. Megkenjük a kenyereket, feltekerjük, és fogpiszkálóval összetűzzük. Kevés olajon minden oldalról megpirítjuk.

MÁJAS-VIRSLIS RÉTES
Hozzávalók: 1 zacskó burgonyapehely, 3 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál majoránna, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem zöldje, 15 dkg májpástétom, 2 pár virsli, 4 réteslap, 3 evőkanál étolaj

Elkészítése: A burgonyapehelyre ráöntöm a tejet, és a felvert tojást, majd megsózom, és hozzákeverem a fűszereket. Kb. 5 perc múlva, hozzáadom a villával szétnyomkodott májpástétomot, és a lebőrözött, vékony karikákra vágott virslit. Az egészet, alaposan összedolgozom.
Nedves konyharuhába terítem mind a négy réteslapot, közüket, egyenként megolajozom. A tölteléket, a szélére egy csíkban felkenem, szorosan felcsavarom, és kikent sütőlapra helyezem. A tetejét is megkenem olajjal, és forró sütőben, pirosra sütöm.
Még melegen felszeletelem. Kiváló sörkorcsolya.

MÁJ, BURGONYÁBAN
Elkészítése: Szép nagy burgonyát héjában megfőzünk, megtisztítjuk, egyik végén a közepét kiszedjük, darált májjal, morzsával, kevés sóval és borssal ízesített tölteléket belenyomjuk a kivájt burgonyába. Hidegen felszeleteljük, tűzálló, zsírozott tálban sorba lerakjuk, közbeszórva a kimaradt tölteléket. Tetejére két deci tejfelt öntünk, sütőben átforrósítjuk és forrón tálaljuk.

MÁJ ÉRMÉCSKÉK
Hozzávalók: 30 dkg máj, 2 tojássárgája, 2 evőkanál liszt

Elkészítése: A sertésmájat megdaráljuk, tojássárgájával és liszttel összekeverjük, megsózzuk, és kanalanként forró zsírba téve mindkét oldalát megsütjük.

MÁJ-FASÍRT
Hozzávalók: máj, tetszés szerint, tojás, hagyma, fokhagyma, majoranna, só, bors, stb.

Elkészítése: A májat, hagymát, fokhagymát megdarálni, összekeverni, a tojást is beletenni, (ezt nem szabad kihagyni!). Annyi lisztet teszünk hozzá, hogy galuskasűrűségű legyen. Forró olajban kisütjük. Evőkanállal szaggatjuk.

MÁJGALUSKA
Elkészítése: Negyed kg borjúmájat ledarálunk, 6 deka burgonyát reszelünk hozzá, 5 tojást, petrezselymet és kevés sót teszünk bele, majd forró zsírban kisütjük. Bármilyen főzelékkel tálalhatjuk, vagy húslevesbe tészta helyett is nagyon finom.

MÁJGOMBÓC
Elkészítése: 12 deka májat megvágunk, és szitán áttörjük. Három tojás sárgáját habosra keverünk 8 deka zsírral. Beletesszük a májat, sót, ízesítjük borssal, és annyi zsemlyemorzsát adunk hozzá, hogy jó könnyű legyen. Dió nagyságú gombócokat formálunk, vizes kézzel és forró levesben kifőzzük.

MÁJLEPÉNY
Hozzávalók: 20 dkg máj, 1 kg burgonya, 1 tojás, 5 dkg finomliszt, só, bors, majoránna, fokhagyma

Elkészítése: A májat megdaráljuk, hozzátesszük a meghámozott, reszelt nyers burgonyához, beletesszük a tojást, a lisztet, a zúzott fokhagymát, a borsot, a majoránnát és a sót. Jól összekeverjük, és zsírral kikent tepsiben megsütjük. 

MÁJLEPÉNY FŐZELÉKFELTÉTNEK
Elkészítése: 15 deka marha-, borjú- vagy sertésmájat 1 darab áztatott és kifacsart zsemlyével kétszer ledarálunk, adunk bele sót, törött borsot vagy paprikát, csipetnyi majoránnát, 2 tojás sárgáját, 1 evőkanál morzsát. Ha jól összekevertük, beletesszük a két tojásfehérjének habját. Kikent, meglisztezett tepsibe öntve, gőzben kifőzzük, majd kemény deszkára borítjuk és felszeleteljük. Kitűnő feltét bármilyen főzelékre.

MÁJ MARSHAL-MÓDRA
Hozzávalók: 80 dkg máj, 25 dkg húsos kolozsvári szalonna, 5 dkg zsír, 5 dkg liszt, só, bors

Elkészítése: A serpenyőben a szeletelt szalonnát kisütjük. Kivéve a pörcöt, a szalonnazsírt kiegészítjük a zsírral, és a sózott, borsozott, lisztben megforgatott májszeleteket ebben kisütjük. A tálon, a májra tesszük a sült szalonnát.

MAJORÁNNÁVAL PIRÍTOTT BORJÚ- VAGY SERTÉSMÁJ
Hozzávalók: 60 dkg borjú- vagy sertésmáj, 2 közepes fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 2-3 kávéskanál fűszerpaprika, 3 kávéskanál morzsolt majoránna, bors, só

Elkészítése: A jól megmosott májat vékony csíkokra vágjuk fel. A vékony karikákra vágott hagymát a forró olajon aranysárgára pirítjuk, erre tesszük rá a májat. Erős tűznél, állandó keverés mellett pirítjuk, közben meghintjük a majoránnával, a paprikával, a borssal, és az egészet elkeverjük. Vigyázzunk, mert a máj rövid idő alatt elkészül, ha tovább sütjük, megkeményedik. Csak akkor sózzuk, ha már elkészült. Sós főtt burgonyával vagy tört burgonyával tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

MÁJPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók: 1 kg máj, 10 dkg szalonna, 5 dkg mustár, ízlés szerint só, bors, szegfűszeg, majoránna.

Elkészítése: A májat enyhén sós vízben megfőzzük, majd kétszer megdaráljuk kis lyukú tárcsán. A megfőzött szalonnát csak egyszer daráljuk. Fűszerezzük, és alaposan eldolgozzuk.

MÁJPÁSTÉTOM 03.
Elkészítése: Csinálhatjuk 30-35 deka liba- vagy egyéb baromfi-, illetve disznó- vagy borjúmájból is. A májat megmossuk, megtisztítjuk, apró darabokra vágva megdaráljuk, és szitán áttörjük. Összekeverjük dió nagyságú vajjal vagy libazsírral, egy tejbe áztatott és áttört zsemlyével, két egész tojással és 5 deka megdarált, füstölt szalonnával. Megsózzuk, és egy kis pástétomfűszert is keverünk hozzá. Kikent, fedeles formában 30-40 percig főzzük. Készíthetjük úgy is, hogy a májat előbb kevés vajon vagy zsíron megpároljuk.

MÁJPÁSTÉTOM 04.
Hozzávalók: 1 kg máj, 10 dkg szalonna, 5 dkg mustár, ízlés szerint só, bors, szegfűszeg, majoránna

Elkészítése: A májat enyhén sós vízben megfőzzük, majd kétszer megdaráljuk kis lyukú tárcsán. A megfőzött szalonnát, csak egyszer daráljuk. Fűszerezzük, és alaposan eldolgozzuk.

MÁJPÁSTÉTOM RÁNTVA
Elkészítése: 30 dkg borjú- vagy sertésmájból elkészítjük a következő pástétomot: egy jó fej reszelt hagymát megfonnyasztunk egy kanál zsíron, hozzáadunk egy apróra vágott vegyes leveszöldséget és a kis kockákra aprított májat. Addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Az egészet kétszer átdaráljuk egy tejben áztatott és kinyomott zsemlyével. Jól összedolgozzuk egy egész nyers tojással. Különösen finom lesz, ha egy kis szardellapasztát keverünk közé. Kis szeleteket formálunk és felvert tojásba, morzsába forgatva, forró zsírban kisütjük. Tálalhatjuk bármilyen főzelékhez.

MÁJPUFFANCS 01.
Hozzávalók: 30 dkg máj, 3 tojás, 3 burgonya, bors, só

Elkészítése: A májat ledaráljuk, és összekeverjük a tojások sárgájával. Beletesszük a nyersen megreszelt burgonyát, a fűszereket, a tojáshabot. Kicsit pihentetjük. Kanállal, forró olajba szaggatjuk.

MÁJPUFFANCS 02.
Hozzávalók: 20 dkg máj, 2 egész tojás, 1 kanál liszt, 1 kanál finom morzsa, 2 kis fej hagyma, só, törött bors, apróra vágott zöldpetrezselyem, bőven olaj

Elkészítése: A májat megkaparjuk, hozzáadunk 2 dkg olajon pirított hagy¬mát, 2 tojássárgáját, egy kanál lisztet, egy kanál finom morzsát, sót, borsot, apróra vágott zöldpetrezselymet. Elkeverjük és végül a 2 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Bő, forró olajba evőkanálnyi mennyiségűt szaggatunk és mindkét oldalát gyorsan pirosra sütjük. Körettel és salátával önálló fogásként, vagy főzelékekhez feltétként tálaljuk.

MÁJPÜRÉ KELBEN
Elkészítése: Nagy darabokra vágott 30 dkg borjú- vagy sertésmájat forró zsírban kissé átsütünk. Megdaráljuk, majd egy egész tojást, három kanál szitált morzsát és két kanál tejfelt keverünk hozzá. Két szép fej megmosott kelkáposzta külső leveleit leszedjük és a megmaradt fejet gyengén sós vízben megabáljuk, lecsurgatjuk. (Ne főzzük soká, nehogy a levelek törjenek.) A levelek közé az előbb elkészített pürét tesszük, majd belerakjuk kivajazott tűzálló tálba. Szorosan egymás mellé rakjuk a megtöltött kelfejeket, nehogy a töltelék kiessen belőlük. Ha szükséges, kötözzük át fehér cérnával. 2 dl tejfelt keverjünk el 5 dkg olvasztott vajjal és öntsük rá.
Kis szitált morzsával meghintve meleg sütőben átsütjük.

MÁJPUFÉZNI
Elkészítése: Roppant kiadós, jóízű étel. Főzelék mellé feltétnek, de vacsorára - salátával - önmagában is fogyasztható. Hidegen nem olyan jó, mint frissiben. Néha sikerül egyik-másik mészárosnál egy kis májhoz jutni. Vidéken persze sokkal könnyebben és gyakrabban, mint a fővárosban. Legjobb a borjúmáj, de disznó- vagy marhamáj is megteszi, ha nem nagyon öreg állatból való. Mindössze 20 deka májra van szükségünk. Ezt lehártyázzuk, kizsigereljük, darabokra vágjuk és átdaráljuk. Kikeverjük négy darab nyers, megreszelt burgonyával, beleütjük négy tojás sárgáját, hozzákeverünk egy marék zsemlyemorzsát, sózzuk, pástétomfűszert keverünk bele, és végül a négy tojás keményre vert habját is hozzákeverjük. A híg masszából, evőkanállal, forró zsírba galuskákat szaggatunk, jól átsütjük és forrón tálaljuk.

MÁJROPOGÓS 01.
Elkészítése: 30 dkg áttört borjúmájhoz hozzáadunk 3 szép, nyersen megreszelt burgonyát. Egy tojással, kevés sóval elkeverjük. Lehet egy kis reszelt sárgarépát is hozzáadni. Alaposan összedolgozzuk és forró zsírba galuskákat szaggatunk belőle. Remek bármilyen főzelékhez.

MÁJROPOGÓS 02.
Elkészítése: Készíthetjük a májropogóst kelben sütve is. Igen finom feltétnek. Az előbbi módon elkészített és jól összedolgozott májropogóst sós vízzel leforrázott kellevelekre kenjük, összecsavarjuk, mint a töltött káposztát és tojásba, morzsába forgatva, forró zsírban kisütjük.

OLASZ MÁJAS KENYÉR
Elkészítése: 30 dkg borjú- vagy sertésmájat lekaparunk és összekeverjük egy kis fej reszelt hagymával és 4 kanál jóízű reszelt sajttal. Félujjnyi vastag kenyérszeletekre kenjük és hirtelen kisütjük forró zsírban.

PIKÁNS MÁJ
Hozzávalók: fél kg máj, liszt, olaj, 3 gerezd fokhagyma, rozmaring, oregánó, 1 citrom leve, fél dl fehérbor

Elkészítése: A májat vékonyra szeletelem, megsózom, borsozom. Egy órán keresztül állni hagyom, majd szárazra törlöm, lisztbe forgatom, és kevés olajon barnára sütöm. A májat félreteszem, és melegen tartom.  A serpenyőbe csak kevés olajat hagyok. Beleteszem az apróra vágott fokhagymát, kevés rozmaringot és oregánót. Rászórok két teáskanál lisztet, és két percig kevergetve pirítom. Ekkor leveszem a tűzről, beleöntöm a citrom kicsavart levét, és elkeverem. Visszateszem a tűzre, hozzáadom a fehérbort, és egy percig kevergetem. A májra öntöm, és meleg helyen hagyom állni 5 percet. Főtt burgonyával és zöldség körettel tálalom.

PIRÍTOTT MÁJ
Hozzávalók: 20 dkg fiatal marha-, borjú- vagy sertésmáj, 4 evő¬kanál olaj vagy 6. dkg zsír, só, törött bors

Elkészítése: A májat ereitől megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és a forró zsiradékban nagyon gyorsan mindkét oldalát pirosra sütjük, pirítjuk. Sütés után sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálaljuk burgonya¬pürével, salátával. Ha nem sütjük kellő gyorsasággal, levet enged és kemény lesz. Sok helyütt a pirított májat hagymás lében készítjük, ilyenkor a májat a fentiek szerint megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. Hagymát pirítunk, mint a pörköltnek, kevés vízzel addig pároljuk, míg szétesik, zsírjára sütjük és a májat beletéve, nagyon forró zsíron 6-8 percig sütjük, közben fordítjuk. Utólag sózzuk, és borssal vagy paprikával ízesítjük.

PIRÍTOTT MÁJ ÚJHAGYMÁVAL
Hozzávalók:35 dkg marha- vagy sertésmáj, fél cm-es szeletekre vágva 7 evőkanál olaj 6 szál zöldhagyma, 5 cm-es darabokra vágva 2 szelet gyömbérgyökér 5 dkg szárított fafüle gomba 2 evőkanál szójaszósz 1 teáskanál cukor 1 evőkanál borecet 1 evőkanál fehér bor 1 evőkanál kukoricaliszt páclé 0,5 teáskanál só 0,5 teáskanál bors 2 teáskanál fehér bor 2 teáskanál kukoricaliszt 2 teáskanál olaj
Díszítéshez 8 szál zöldhagyma

Elkészítése: Fél órát áztassuk hideg vízben a májat, majd csepegtessük le, papírszalvétán szárítsuk meg. Keverjük össze a máj szeletkéket a páclével, és hagyjuk állni 10 percig.
Forrósítsunk meg 5 evőkanál olajat erős tűzön, folytonos és gyors kevergetéssel pirítsuk meg rajta a májdarabokat - fél perc -, majd tegyük ki egy tálra.
Forrósítsuk fel újra a maradék olajat, pirítsuk egy percig a hagymát, a gyömbért és a feláztatott szárított gombát. Utána adjuk hozzá a szójaszószt, a cukrot, az ecetet és a fehér bort. Mihelyt felforr, tegyük bele a májat. Szórjuk rá a kukoricalisztet, és pároljuk, amíg besűrűsödik. Forrón tálaljuk.
Két végén bevagdosott zöldhagyma darabokat együnk jeges vízbe, hogy virágszerűen szétnyíljanak. Ezzel díszíthetjük.

PIRÍTOTT MÁJ (BORJÚ VAGY SERTÉS)
Elkészítése: Egész fiatal, minél világosabb és vastagabb borjú- vagy sertésmájból 30 dekát hirtelen megmosunk és kisujjnyi vékony szeletekre vágjuk a deszkán. Felszeletelés előtt kell megmosni, de áztatni nem szabad. Lábasban kis tojásnyi zsírban aranysárgára pirítunk igen finomra felmetélt tojásnagyságú vöröshagymát. Ráöntök 1 deci vizet, vagy ha van, csontlevest, esetleg húslevest, jó késhegynyi paprikát, lefedem, és 10-12 percig párolom, míg a levét teljesen elforrja. Ekkor belevetem a felszeletelt májat és 10 percig párolom fedő nélkül, 2-3-szor megkeverve fakanállal. Megsózom gyűszűnyi sóval, összekeverem és 2 perc múlva tálalom. Ha tovább párolódik a sóval, szíjas, rágós lesz.

ROSTON SÜLT MÁJ
Elkészítése: A májszeleteket roston vagy teflonedényben hirtelen megsütjük, és a tálon sóval, törött borssal hintjük meg. ízesíthetjük a kész májat apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel is.

SÜLT MÁJ
Hozzávalók: 50 dkg máj 2 cm vastagra vágva, só, bors, liszt, 71/2-8 dkg vaj vagy margarin, 8 szelet szalonna, 1 nagy hagyma

Elkészítése: A lisztet keverjük össze a borssal, sóval és a májat forgassuk bele.  A vajat egy serpenyőben olvasszuk fel, hagyjuk, amíg szép barna nem lesz, akkor a lángot vegyük alacsonyabbra, tegyük bele a májat és süssük addig, amíg mindkét oldala szép barna nem lesz. A borjúmájnak kb. 6 perc kell, a marha és sertésmájnak kb. 7 perc szükséges. A májat vegyük ki a serpenyőből és tegyük egy előmelegített tálba. A visszamaradt vajon süssük ki a szalonnát ropogósra és tegyük a májra. A vajban süssük meg puhára, de nem nagyon barnára a vastag karikákra vágott hagymát, tegyünk alá egy kis vizet, hagyjuk egy percig a szaftot rotyogni és az egészet öntsük a májra. Tálalhatjuk burgonyapürével vagy rizzsel. Adhatunk mellé almaszószt is.

TŰZDELT MÁJ
Elkészítése: Borjú- vagy sertésmáj szeletet tűzdelj meg füstölt szalonnával, borsozd meg, süsd roston, végül sózd meg.

ZÖLDSÉGLEVES MÁJJAL
Elkészítése: 4 adaghoz 20 dkg vékony metéltre vágott vegyes leveszöldséget pirítsunk meg 2 evőkanál meleg olajon. Szórjuk meg finomra vágott zöldpetrezselyemmel és zellerlevéllel, ezt is pirítsuk meg, öntsünk hozzá kevés forró vizet vagy csontlevet, pároljuk félig puhára, sózzuk meg. Tegyünk bele 20 dkg apró kockára vágott burgonyát. Öntsük fel annyi vízzel vagy csontlével, hogy személyenként 2,5-3 dl levest tálalhassunk. Főzzük meg puhára a zöldséget és a burgonyát. 10 dkg marha- vagy sertésmájat kaparjunk el pépesre deszkán és folytonos keverés közben főzzük meg a levesben.

ZÖLDSÉGES MÁJ
Hozzávalók: 40-40 dkg vöröshagyma, sárgarépa és kelbimbó (fagyasztott is lehet), 4 evőkanál olaj, só, őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál paradicsompüré, 1 kiskanál finomliszt, 1 mokkáskanál ételízesítő por, 40 dkg marha- vagy sertésmáj, 1 mokkáskanál majoránna

Elkészítése: Az összes zöldséget megtisztítjuk. A hagymát cikkekre, a répát karikákra vágjuk. A kelbimbókat egészben hagyjuk, csak akkor vágjuk félbe, ha túl nagyok. Együtt a megforrósított olajra dobjuk és kevergetve 5 percig pirítjuk (ha fagyasztott kelbimbót használunk, akkor azt csak később tesszük bele). Megsózzuk, megborsozzuk, a paradicsompürével ízesítjük, és a liszttel meghintjük. 1 percnyi pirítás után kb. 2 deci vízzel fölöntjük, az ételízesítőt beleszórjuk, lefödve, kis lángon kb. 5 perc alatt a zöldségeket roppanósra főzzük. Végül a csíkokra vágott májat is beledobjuk, a majoránnával fűszerezzük, majd fedetlenül, nagy lángon 5 percig pároljuk.
Elkészítési idő: 40 perc