Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eperszezon - Eperlevesek


DALMÁT EPERLEVES
Hozzávalók: 35 dkg eper, 5 dl félédes vörösbor, 3 dl tej, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, csipet só, ízlés szerint cukor

Elkészítése: Az epret a borban péppé főzzük, áttörjük. Beleöntjük a tejet, csipetnyi sóval és ízlés szerint cukorral ízesítjük. A tojássárgás habarással a levest forrásig hevítjük.
Hidegen és melegen egyaránt kitűnő, frissítő tavaszi leves.

EPER-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 40 dkg eper vagy szamóca, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 4 dl tej, 2 dl kefir, 1 evőkanál kukoricakeményítő (vagy búzakeményítő, esetleg burgonyaliszt), 1 citrom leve és reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor, ízlés szerint kevés porcukor, csipetnyi só

Elkészítése: A kukoricakeményítőre ráöntöm a tejet, beleszórom a reszelt citromhéjat és a sót, majd kis lángra téve állandó keverés közben besűrítem. Ezután hagyom kihűlni. Közben a gyümölcsöt megmosom, lecsöpögtetem és kicsumázom. Néhány szép szemet félreteszek, a többit turmixgép poharába öntöm a kefirrel, a tejszínnel, a borssal, a citromlével, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a már kihűlt sűrű tejes masszával. Az egészet addig keverem, amíg habos, pépes nem lesz. Ez után finom szűrőn átengedem, hogy a magvai ne kerülhessenek bele a levesbe. Jól lehűtött csészékbe osztom, tetejére teszem a félretett, félbevágott eperszemeket, és jól lehűtve kínálom. Málnából, ribizkéből ugyanígy készíthető, rendkívül üdítő, hideg leves. (Nem szabad, hogy édes, inkább pikáns legyen!)

EPERLEVES 01.
Hozzávalók: 50 dkg eper, 3 dl vörös bor, 1 liter tejes víz, 3 dl tejföl, 5 dkg liszt, 3 tojássárgája, 5 dkg vaj, cukor, só

Elkészítése: A megtisztított, megmosott epret péppé főzzük, majd hozzáadjuk a vörös bort. Átpasszírozzuk, és felhígítjuk tejjel, vagy tejes vízzel. Késhegynyi sót és kevés cukrot adunk hozzá - tejföllel, liszttel, a 3 tojássárgájával és vajjal habarékot készítünk -, és a tejes gyümölcsöt behabarjuk. Melegen vagy hidegen egyaránt ízletes.

EPERLEVES 02.
Hozzávalók: 40-50 dkg eper (nem baj, ha az eper már nem teljesen ép), 2 dl vörösbor, ízlés szerint 10-15 dkg cukor, csipetnyi só, 2 dl tejföl

Elkészítése: 8-10 szem ép epret kiválogatok és félreteszem “levesbetétnek”. A többit megmosom, lecsöpögtetem, kicsumázom, és összeturmixolom a vörösborral, a tejföllel, 3 dl vízzel és annyi cukorral, hogy kellemesen édes legyen. Jól behűtve, csészékbe adagolva kínálom, a leves tetején a félretett eperszemekkel.

EPERLEVES HABGALUSKÁVAL
Hozzávalók: 40 dkg eper, 6 dl joghurt, 4 evőkanál méz, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojásfehérje, 1 evőkanál cukor

Elkészítése: Az epret megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és a joghurttal, a mézzel meg a vaníliás cukorral összeturmixoljuk, majd behűtjük. A tojások fehérjét a porcukorral habbá verjük, majd evőkanállal forrásban lévő vízbe szaggatva megfőzzük. A hideg eperlevest a habgaluskával a tetején tálaljuk. Hasonló módon készíthetünk levest málnából is.

EPERLEVES KARDAMONNAL
Hozzávalók: 50 dkg eper (4 szemet tegyünk félre a díszítéshez), 2,5 dl natúr joghurt, 1 dl Créme fraiche (tejszín), 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál narancslé, 1 dl ananászlé, 0,5 teáskanál őrölt kardamom, Rózsa és violaszirmok a cukrozáshoz, 1 tojásfehérje, 2 evőkanál finomított kristálycukor

Elkészítése: A hozzávalókat öntsük turmixgépbe és turmixoljuk egyenletes masszává. A virágszirmokat kenjük meg a felvert tojásfehérjével, szórjuk be a cukorral és hagyjuk száradni. A levest a cukrozott virágszirmokkal és a fél eperszemekkel díszítve tálaljuk.

GÖRÖG GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók: Fagyasztott gyümölcs (málna, őszibarack, ribiszke, egres, vagy eper) vegyesen 60 dkg, 1 citrom, 9 dl 100%-os narancslé, 1 dl Triple sec, 1 dl fehérbor, 10 dkg porcukor, fél csomag vaníliás cukor, 2 dl tejszín

Elkészítése: A citromot alaposan meghámozom, a húsát kockákra vágom és egy edényben a többi gyümölccsel, a cukrokkal, a likőrrel és a borral összekeverem, és lefedve egy órára a hűtőbe teszem. A gyümölcsöt összekeverem a narancslével, három deci vízzel és a tejszínnel. További egy órára a hűtőbe teszem, majd jéghidegen tálalom.

HIDEG EPERKRÉM-LEVES 01. (BÉKÉSCSABA)
Elkészítése: A turmixolt eperhez hideg tejet és tejszínt adunk, őrölt fahéjjal, vaníliával és kristálycukorral ízesítjük. Az egészet felhabosítjuk, a tetejére pedig, tejszínhabot és egész epret teszünk.

HIDEG EPERKRÉM-LEVES 02.
Hozzávalók: 30 dkg tisztított eper, 1 citrom, 2 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál vaj, 4 dl tej, 2 dl tejszín, 10 kristálycukor, 1 evőkanál liszt, 1/2 csomag vaníliás cukor (10 g)

Elkészítése: A tejet felforraljuk, és kis darabkákban hozzáadjuk a vajjal összegyúrt lisztet. 5 percnyi forralás után lehűtjük.
Az epret megtisztítjuk, megmossuk, 1/3 részét félretesszük, a többi becukrozzuk, és fél óráig állni hagyjuk.
A besűrített tejet a lecukrozott eperrel, a kioldódott gyümölcslével, citromlével, fehérborral, 1 dl tejszínnel, vaníliás cukorral egybe turmixoljuk. Egészen finom szűrőn leszűrjük, hogy ne kerüljenek az eper magvai a levesbe. Tálalás előtt alaposan lehűtve a csészékbe töltjük, tetejét a félretett eperszemekkel és a tejszínhabbal díszítjük.

HIDEG EPERLEVES
Elkészítése: Nyolcvan dkg tisztított epret 1 liter vízben 10 dkg porcukorral, csipetnyi sóval, fahéjjal és szegfűszeggel feltesszük főni. Ízesítjük 1/2 dl vodkával vagy konyakkal. Kb. 5 perces főzés után szitán áttörjük, 1 dl tejszínnel dúsítjuk.
Hűtés után eperszemekkel csészében tálaljuk.

HIDEG GÖRÖG GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók: 2 l narancs juice (100%), 0.5 l tejszín
Friss gyümölcsök: narancs, szőlő, banán, kókusz, eper stb. ízléstől függően, de lehet konzerv is. 5-8 cl Triple Sec (ha nem teszel bele, akkor gyümölcsszirupot vagy valamilyen édesítőt)

Elkészítése: A juice-t, a tejszínt, a Triple Sec-et összekeverjük, majd beletesszük a kockára vágott gyümölcsöket. 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor tejszínhabot teszünk a tetejére, és megszórhatjuk egy kis fahéjjal.

HIDEG VEGYES GYÜMÖLCSLEVES (SPANYOL)
Hozzávalók: 1 dl vörös bor, 1 darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, 8 dl narancs juice, 2 dl vegyes (vagy egyéb, tetszés szerinti) gyümölcslé, 1 dl tejszín, 1/2 dl triple sec, 10 dkg málna vagy eper, 10 dkg őszibarack, 10 dkg narancs, 10 dkg mandarin, 10 dkg szőlő, fél citrom, 10 dkg körte, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A borba beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a sót; legalább 5 percig forraljuk. Leszűrjük, és a levet az előhűtött narancsléhez öntjük. Belecsorgatjuk a gyümölcslevet, a tejszínt, a likőrt, a citrom átszűrt levét és jól összekeverjük.
Az összes gyümölcsöt megmossuk, kicsumázzuk, kimagozzuk és egyforma, apró kockákra vágjuk. Előhűtött leveses csészékben elosztjuk a gyümölcsöt, majd ráöntjük a levet. Jéghidegen tálaljuk, esetleg egy-két jégkockát teszünk minden adagba.