Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eperszezon - Eperpudingok és parfék


ANGOL GYÜMÖLCSÖS PUDING
Hozzávalók: 1 kg vegyes gyümölcs, málna, eper, szeder, ribizli stb. 60 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 vaníliás cukor,2 evőkanál zselatinpor, vagy ennek megfelelő zselatin lap. Tetejére tejszínhab, annyi szelet kenyér amilyen az edényünk, kevés olvasztott vaj a kenéshez

Elkészítése: A gyümölcsöket a cukorral főzni kezdjük, de csak addig, míg a cukor elolvad. A gyümölcsszemek ropogósak maradnak. Citromhéjjal és vaníliával ízesítjük. Elkeverjük a zselatinnal. A zsemle vagy fehér kalács szeleteket vékony háromszög szeletre vágjuk, lehéjazzuk. A pudingformát kikenjük egy kevés olvasztott vajjal.
A kenyérszeletekkel kibéleljük a formát. Beleöntjük a még meleg gyümölcsöt. A tetejét is a kenyérszeletekkel borítjuk. Nehezékkel lenyomatva másnapig hűtőben tartjuk.
A megszilárdult pudingot tálra borítjuk és tejszínhabbal kínáljuk.

BRETAGNE-I EPERPUDING (STRAWBERRIES CHARLOTTE FROM BRITTANY)
Hozzávalók: 30-35 db babapiskóta, 50 dkg eper, 1 dl eperpálinka, 5 dl tej, 10 dkg porcukor, 5 kg liszt, 2 tojássárgája, só

Elkészítése: A tojások sárgáját keverje ki a porcukorral, majd a folyamatosan hozzáadott liszttel. Végül az egész tojással addig keverje, míg a krém kifehéredik. A csipet sóval felforralt tejhez folyamatosan keverve adja a krémet, és néhány percig főzze. Öntse bele a pálinka felét és várjon, míg kihűl. Az megtisztított, megmosott, lecsepegtetett epret darabolja fel, és forgassa a krémbe. Egy üvegtál alját és oldalát bélelje ki a babapiskótával. Locsolja meg a maradék pálinkával. Töltse bele a krémet. Tetejét is fedje be a piskótával. Fél napot a hűtőszekrényben tartva, majd eperszemekkel díszítve tegye az asztalra.

CSOKOLÁDÉS PARFÉ EPERSALÁTÁVAL
Hozzávalók: 60 dkg eper, 10 dkg porcukor, 1 dl triple sec vagy narancslikőr, fél citrom, 2 tojás, 4 tojássárgája, 4 dl tejszín, 8 dkg reszelt étcsokoládé, 8 dkg kristálycukor, 1 dl tejszín a díszítéshez

Elkészítése: A két egész tojást és a négy sárgáját habüstben vagy zománcos tálban a kristálycukorral kikeverjük. Takaréklángon forrásban tartott, vízzel telt edényre tesszük. Habverővel folyton kevergetve krémsűrűségűvé gőzöljük (kb. 10 perc), majd lehűtjük. A hűtés első negyedórájában még gyakran kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Ha teljesen kihűlt, óvatosan összekeverjük a reszelt csokoládéval és a felvert tejszínhabbal. Fémtálkákba töltjük, mélyhűtőben kifagyasztjuk (kb. 4 óra).
A megtisztított, megmosott epret 2-3 órával a felhasználás előtt tetszés szerint egészben, vagy kettévágva óvatosan összekeverjük a porcukorral, a likőrrel és a citromlével. Tálalásig behűtjük. A kifagyasztott parfét néhány másodpercre meleg vízbe tartjuk, így könnyedén kiborítjuk a formákból. Tányérokra rakjuk, epersalátával körülrakjuk, tejszínhabbal díszítjük.

EPERPARFÉ 01.
Hozzávalók: 40 dkg eper, 13-15 dkg porcukor, 4 dl tejszín, fél citrom leve, csipetnyi só

Elkészítése: A tejszínből kemény habot verünk. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és néhány szép, nagy szemet félreteszünk. A többit turmixgép poharába téve összetörjük, majd szitán átnyomjuk, hogy apró magvai ne tehessék élvezhetetlenné a parfét. A félretett eperszemeket egészen apróra vágjuk. Az epervelőhöz tesszük a sót és a cukrot, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad benne. A citromlével ízesítjük, végül az egészet beleforgatjuk a tejszínhabba. Fóliával bélelt őzgerinc- vagy egyéb formába simítjuk a parfé masszát, és a már szokásos módon megfagyasztjuk.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc

EPERPARFÉ 02.
Hozzávalók 8 személyre: 4 dl tejszín, 25 dkg eper, 1/2 dl eperszörp, ízlés szerint porcukor, 2 evőkanál rum, 1 zacskó vaníliás cukor, a díszítéshez tejszínhab, eper, csokoládémártás (utóbbiak el is hagyhatók)

Elkészítése: A tejszínből kemény habot verek. A cukrot, az eperszörp felét meg a vaníliás cukrot összekeverem, és a megmaradt szörpben felolvasztom. Az epret megmosom, kicsumázom, és a nagyobb szemeket elfelezem. Egy őzgerincformát folpack fóliával kibélelek.
Óvatosan - hogy a hab ne törjön nagyon össze - beleforgatom a habba az ízesített szörpöt és az epret. A formába belesimítom a parfé masszát. Az alját kissé megütögetem, hogy a hab jól kitöltse, ne legyen levegős. Ezután a tetejét befedem fóliával, majd a mélyhűtőben jól kifagyasztom. Minél magasabb a parféforma, annál hosszabb ideig tart, amíg megfagy. Közvetlenül tálalás előtt a formát tálra borítom, a
follpackot lehúzom, és forró vízbe mártott késsel szeletekre vágom. (Ha csontkeményre fagyott, tálalás előtt már fél órával tanácsos kivenni a mélyhűtőből, és a hűtőszekrény normál hűtőterében várhat a szeletelésre.) Tetszés szerint feldíszítve, csokoládémártással vagy a nélkül is nagyon mutatós és finom nyalakodni való.

EPERPARFÉ TÉSZTÁBAN
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg friss vagy fagyasztott eper, 20 dkg mirelit vajastészta, 15 dkg tejszínhab, 0,5 dl eperlikőr, porcukor

Elkészítése: Az alaposan megmosott friss vagy mirelit epret turmixgéppel összetörjük, eperlikőrrel ízesítjük és elkeverjük a tejszínhabbal. A mélyhűtött vajastésztát hagyjuk kiengedni, majd kinyújtjuk, kibélelünk vele egy őzgerincformát, és előmelegített, forró sütőben megsütjük. A tésztát nem vesszük ki a formából, hanem miután kihűlt, így töltjük bele a tejszínes epret, és mélyhűtőbe téve jól kifagyasztjuk. Tálalásnál tálra borítjuk és felszeleteljük. A tányérokon porcukorral meghintjük.

GRÍZPUDING ERDEI ÖNTETTEL
Hozzávalók: fél liter tej, 20 dkg gríz, 3 dkg vanília pudingpor, 5 dkg porcukor, 2 dkg vaj, vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Az öntethez: 25 dkg fagyasztott erdeigyümölcs-keverék vagy friss eper, 10 dkg kristálycukor, 3 dkg étkezési keményítő, 1 dl víz, fahéj, szegfűszeg, 10 dkg tejszínhab, 5 dkg csokoládé

Elkészítése: A tej felét keverje el csomómentesen a grízzel, pudingporral, a cukorral és az ízesítőkkel. Keverje habverővel fakanál helyett, hogy sima legyen a massza. Pihentesse fél óráig egy nagyobb edényben. A maradék tejet forralja fel, majd állandóan kevergetve óvatosan öntse a grízes tejhez. Forralja újra. szórja hozzá az apró darabkákra tördelt vajat, majd dolgozza össze. Talpas poharakba, kelyhekbe töltse a masszát kétharmad részig. Amíg hűl, készítse el az öntetet. A cukrot vízzel, keményítővel, szegfűszeggel és fahéjjal főzze fel, adagolja hozzá a gyümölcsöt. Néhány percig főzze, majd hagyja hűlni. Dobja ki belőle a fahéjdarabkákat és a szegfűszeget. Kanalazza a kelyhekben elosztott pudingra. Díszítse friss gyümölccsel, tejszínhabbal és csokoládéreszelékkel.
Szobahőmérsékleten engedje fel a fagyasztott gyümölcsöt. Állítsa a gyümölcsöstálat sós, hideg vízzel feltöltött edénybe.
A vajdarabkáktól nem bőrösödik meg a puding, hűtés közben. Csak a főzés végén morzsolja a masszához.
Ha az öntetet friss gyümölcsből készíti, alaposan mossa le, szitában szárítsa. Távolítsa el szárát, levelét, a nagyobb darabokat szeletelje.

KONYAKOS EPER-PARFÉ
Hozzávalók: 3 dl tejszín, 50 dkg friss eper, 4-5 evőkanál porcukor, ízlés szerint, 2 evőkanál konyak, csipetnyi só, a tálaláshoz kevés tejszínhab, 3-4 evőkanál eperszörp, friss eperszemek

Elkészítése: A tejszínt kemény habbá verem. Az epret megmosom, kicsumázom, majd szitán lecsöpögtetem. Ezután villával kissé szétnyomkodom, és a cukrot hozzátéve addig keverem, amíg az felolvad benne. Ezután a konyakkal ízesítem, majd az epervelőt óvatosan beleforgatom. Egy őzgerincformát kibélelek folpack fóliával, és belesimítom a parfé masszát. A tetejét is befedem. A mélyhűtőben jól kifagyasztom. Tálalás előtt a fóliát lehúzom róla, és forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastag szeletekre vágom.
Habszifonból tejszínhabbal felspriccelem, az eperszörppel lelocsolom és a gyümölccsel feldíszítve azonnal tálalom.

KRÉMSAJTOS EPERPARFÉ
Hozzávalók: 10 dkg tejszín krémsajt, 30 dkg eper, 2 dl tejszín, 1 dl tej, 2 teáskanál folyékony édesítő

Elkészítése: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és félbevágva turmixgépbe tesszük. Hozzárakjuk a krémsajtot, ráöntjük a tejet és az édesítőszert, majd pépesre zúzzuk. A tejszínből kemény habot verünk, amit óvatosan összeforgatunk a gyümölcsös-krémsajtos keverékkel. Fóliával bélelt, téglalap alakú formába simítjuk, és a tetejét is befedve megfagyasztjuk.
Tálalás előtt a formából kiborítjuk, és forró vízbe mártott késsel felszeleteljük. Szép eperszemekkel feldíszítve tesszük az asztalra.
Előkészítési ideje: kb. 10 perc

MÁKPUDING EPERÖNTETTEL
Hozzávalók: 20 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor, vaníliás cukor, citromhéj, 2 dl tej, 2 dkg zselatinpor, 1 dl víz
Eperöntethez: 15 dkg friss/mirelit eper, 10 dkg kristálycukor, 1 dl víz, 2 dkg burgonyakeményítő

Elkészítése: 20 dkg darált mákot elkeverünk 15 dkg kristálycukorral, vaníliás cukorral és citromhéjjal, majd leforrázzuk 2 dl tejjel, és kihűtjük. Miután kihűlt, 2 dkg zselatinport elkeverünk 1 dl hideg vízzel csomómentesre, és folyamatos keverés közben felforrósítjuk. A meleg és folyékony zselatint hozzákeverjük a hideg mákmasszához. 3 dl előzőleg lehűtött habtejszínből kemény habot verünk, és laza mozdulatokkal hozzákeverjük a mákhoz. A pudingot pudingformában, vagy ha ilyen nincs, kisebb poharakba adagoljuk, és két órára a hűtőbe tesszük.
Amíg kihűl, elkészíthetjük a puding mellé az öntetet, 15 dkg friss vagy mirelit epret le turmixolunk, hozzáadunk 10 dkg kristálycukrot, 1 dl vizet, és ezt az egészet felforraljuk. Mikor forr, 2 dkg burgonyakeményítőt elkeverünk kevés hideg vízzel, és hozzáöntjük a forrásban lévő eperhez. Miután besűrűsödött, ezt is kihűtjük. Ha a puding megdermedt, a formából óvatosan kivéve tányérra helyezzük, köré öntjük a hideg eperöntetet, kevés tejszínhabbal és egy kis mentalevéllel díszíthetjük.

SZEDER- VAGY EPERPARFÉ
Hozzávalók: 4 dl tejszín, 25 dkg fekete szeder vagy eper, fél citrom leve és reszelt héja, 15 dkg porcukor, 0,5 dl sherry brandy, csipetnyi só

Elkészítése: A szedret vagy epret turmixoljuk, majd szitán átnyomjuk. A gyümölcsvelőt, visszaöntve a turmixba, összekeverjük a frissen reszelt citromhéjjal, a citromlével, a porcukorral, a likőrrel és a sóval. A tejszínből kemény habot verünk, amelybe óvatosan beleforgatjuk a likőrös gyümölcsöt. Apró, fóliával kibélelt formákba tesszük a parfé-masszát, és befedve, a mélyhűtőben kifagyasztjuk. Tálaláskor a formákból desszertes tálkákra borítjuk, és gyümölccsel, tejszínhabbal, vaníliamártással stb. tetszés szerint feldíszítjük.
Előkészítési ideje: kb. 20 perc

TAVASZI GYÜMÖLCSPARFÉ
Hozzávalók: 40 dkg eper, 25 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 5 cl gyümölcslikőr (pl. meggy), 3 cl Amoretto vagy más mandulalikőr, vaníliaaroma

Elkészítése: Az epret megtisztítjuk, megmossuk, villával összetörjük. A porcukor felével kikeverjük a tojássárgáját. A cukor másik felét 2-3 kanálnyi vízben feloldjuk és kis lábosban, nagy lángon néhány percig forraljuk. Beletesszük a megtisztított, kimagozott cseresznyét és 3-4 percig főzzük. Vaníliaaromával ízesítjük. Az eperpürét Amarettoval vagy más mandulalikőrrel ízesítjük és kikeverjük a tojáskrémmel. Belevegyítjük a kemény habbá vert tejszínt, majd a gyümölcspürét is. A masszát 2 órára fagyasztóba tesszük, majd habverővel átkeverjük, nehogy nagy jégkristályok képződjenek. További fél órára a fagyasztóba tesszük, majd fagylaltos kanállal tányérba adagoljuk. A cseresznye-kompótot gyümölcslikőrrel ízesítjük, és az eperfagylalt köré halmozzuk.