Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eperszezon - Epersaláták


AMERIKAI EPERSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg eper, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 2-3 evőkanál rum, 2 dl tejszín, 1 kiskanál porcukor

Elkészítése: Megmossuk, megszárítjuk, lecsumázzuk az epret, ha nagyok a szemek, félbe vagy négyrét vágjuk, és összekeverjük a leszűrt ananásszal. Egy fél deci ananászlében elkeverjük a rumot, és ezzel öntözzük meg a salátát. Jégbe hűtve, édes tejszínhabbal díszítve adjuk asztalra.

ANANÁSZOS EPERSALÁTA
Hozzávalók: 1 szép, érett ananász, 50 dkg friss eper, 2 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: Az ananászt megmossuk, leszárogatjuk, majd a bóbitájánál kezdve félbevágjuk. Belsejét kiskéssel körbevágjuk, majd kanállal ügyesen kivesszük. Középen látható a torzsája, amit ék alakban kiemelünk. Ez általában fás. Ilyenkor félretesszük, különben elropogtathatjuk, de a salátába nem kerülhet. Az ananász húsát 1,5 centis kockákra aprítjuk. Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, majd a szemeket csinos kis cikkekre vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot és a vaníliás cukrot is beleszórjuk. A gyümölcsöket ebbe a habba forgatjuk, és az ananászhéjakba töltve, jól behűtve tálaljuk.
Elkészítési idő: 20 perc

AROMÁS GYÜMÖLCSSALÁTA (INDIAI)
Hozzávalók: 3 evőkanál cukor, 1, 5 dl víz, 1 rúd fahéj, 4 kardamómi hüvely szétzúzva, 1 szegfűszeg, 1 narancs leve, 1 limet (vagy citrom) leve, 1 mézédes sárgadinnye, 1 nagyobbacska szelet görögdinnye, 2 érett Guava, 3 érett nektarin, körülbelül 18 szem eper, kevés pirított kókuszreszelék a megszóráshoz, mentaágak vagy rózsaszirmok a díszítéshez, lecsepegtetett görög joghurt a tálaláshoz

Elkészítése: Először elkészítjük a szirupot. A cukrot, a vizet, a fahéjat, a kardamomot és a szegfűszeget egy lábosba tesszük, felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg a cukor megolvad. Lassú tűzön 2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a narancslét és a limet levét, és hagyjuk kihűlni. A dinnyék húsát kimagozzuk, és szeletekre vágjuk. A guavát félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, majd meghámozzuk, és a gyümölcshúst felszeleteljük. A nektarint cikkekre, az epret félbevágjuk. Az előkészített gyümölcsdarabkákat látványosan tálkákra rendezzük. A kihűlt szirupot leszűrjük, és a gyümölcsdarabkákra kanalazzuk. Megszórjuk egy kevés pirított kókuszreszelékkel. Mentaágakkal vagy rózsaszirmokkal díszítve tálaljuk, és ízlés szerint joghurtot kínálunk hozzá.

AVOKÁDÓS EPERSALÁTA
Hozzávalók 3 személyre: 1 érett avokádó, fél citrom leve, 7-8 szem eper, 2 ek 0%-os natúr joghurt, 1 ek friss, vágott menta, kevés só, őrölt színes bors

Elkészítése: A félbevágott, héjától és magjától megszabadított avokádót vékony szeletkékre vágjuk, és egy tálba téve meglocsoljuk citromlével. A felezett vagy szeletekre vágott epret óvatosan keverjük az avokádóhoz. A joghurthoz hozzáadjuk a finomra vágott mentaleveleket, sóval és borssal ízesítjük, és az avokádós eperre öntjük. Mentalevéllel díszítsük, és legalább egy órára hűtsük be fogyasztás előtt.

BAZSALIKOMOS EPERSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg eper, fél citrom leve, 2 evőkanál porcukor, 5-6 friss bazsalikomlevél, 1 csomag réteslap, fél pohár joghurt, 1 evőkanál méz, 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítése: Tisztítsd meg az epret, vágd félbe vagy negyedekbe, majd tedd egy tálba. Csorgasd rá a citromlevet, ízesítsd porcukorral és óvatosan keverd össze. A réteslapokat vágjuk 14x14 centis kockákra, majd négy lapot kissé elfordítva egymásra téve béleljünk ki muffin-sütő formákat. 140 fokos sütőben körülbelül 5-6 percig süssük, míg pirulni nem kezd. A joghurtot keverjük össze a mézzel. Tegyük tányérra a rétes kosarat, halmozzuk rá az epersalátát, bőven szórjuk meg vékony csíkokra vágott friss bazsalikomlevéllel, majd a joghurtos szósszal csorgassuk körbe. Pirított szeletelt mandulával vagy mogyoróval díszítsük.

BAZSALIKOMOS-MANDULÁS EPERSALÁTA
Hozzávalók: 5 dkg mandula, 50 dkg eper, 1 kis fej jégsaláta, 4 evőkanál fehérborecet, 1evőkanál bazsalikom, késhegynyi só és őrölt bors, 8 evőkanál olaj (lehetőleg mandula- vagy dióolaj)

Elkészítése: A mandulát leforrázzuk, meghámozzuk, és csíkokra vágva, szárazon aranysárgára pirítjuk. A salátát leveleire szedjük, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd ujjnyi szélesre metéljük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és a nagyobb szemeket negyedekbe, a kisebbeket félbevágjuk. A bazsalikomlevelet megmosva finomra aprítjuk. Az ecetben a sót kiskanállal kevergetve feloldjuk, megborsozzuk, majd cseppenként az olajat is bedolgozzuk. Az összevágott jégsalátát az öntet kétharmadával összekeverjük, és négy tányéron elosztjuk. Az epret a tetejére halmozzuk, a maradék öntettel meglocsoljuk. A bazsalikommal meg a mandulával megszórva azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc

BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK MENTÁVAL
Ez a frissítő gyümölcssaláta finom narancshéj és mentaszósszal a legfinomabb. Kis desszertes-tálkákban tálalva szépen érvényesül.
Hozzávalók 8 adaghoz: 1 kg eper, 30 dkg áfonya, 30 dkg málna, 2 nem tartósított narancs, 1 kisebb friss mentalevél, 2 evőkanál almalé, díszítéshez mentaágak

Elkészítése: Ha nem szeretjük az áfonyát, és nem kaptunk málnát a piacon? Semmi baj, vegyünk helyette ribizlit vagy szedret. Ha túl “pucérnak” tűnne a desszert, kínáljunk hozzá tejszínhabot.
Mossuk meg az epret, és vágjuk két vagy négy darabra. Tegyük egy nagy tálba.
Mossuk meg az áfonyát és a málnát, óvatosan válogassuk ki a sérült bogyókat. a többit keverjük óvatosan az eper közé.
A narancs héját hámozzuk le, a gyümölcs levét facsarjuk ki.
A narancshéj-darabkákat és a levet tegyük egy kis tálba. Mossuk meg a mentalevélkéket, vágjuk apróra és tegyük a narancslébe. Öntsük hozzá az almalevet is, jól keverjük el.
Az öntetet öntsük a gyümölcsökre és óvatosan keverjük össze. Tálalás előtt pihentessük 1 óráig szoba-hőmérsékleten. (Szabó Béla)

DIÉTÁS EPERSALÁTA
Hozzávalók: 1 kg érett eper, 3-4 evőkanál Canderel por, 1/2 citrom leve, 2 dl 0%-os joghurt

Elkészítése: Az epret jól megmossuk, negyedeljük, meglocsoljuk a citrom levével, megszórjuk a canderellel, és hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd ráöntjük a joghurtot, lazán összekeverjük és újból 1 órára hűtőbe tesszük. Kis tálkákban tálaljuk, diétás tejszínnel díszítjük.

DINNYÉS EPERSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg földieper, 2 db sárgadinnye, 10 dkg porcukor, 1 kk vaníliás cukor, 1 db citrom, 3 cl rum

Elkészítése: Az epret megmossuk, majd a négy fél sárgadinnye kiskanállal kivájt húsával, a porcukorral, a vaníliás ízesítővel összekeverjük. Csavarjuk rá a citrom levét és locsoljuk meg a rummal. Ezt a keveréket alufóliában, a hűtőben 1-1,5 órán át állni hagyjuk.
A kellőképpen lehűlt gyümölcssalátát a kivájt dinnyék héjában tálaljuk, jégkockákkal díszítjük.

EPERSALÁTA 01.
Hozzávalók: fél kg eper, 2 dl vörösbor, 10 dkg porcukor

Elkészítése: A megmosott, lecsumázott epret, meghintjük a porcukorral, megöntözzük a borral, és néhány órára jégbe hűtjük. Ha nagy szemű az eper, félbe vagy négyrét vágjuk. Az epersalátát szokás fele eperből, fele banánból is készíteni.

EPERSALÁTA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg cérnametélt (száraztészta), 40 dkg eper (vagy szamóca), 10 dkg eperdzsem, fél citrom leve, 2 dl kefir, késhegynyi só, ízlés szerint kevés cukor (vagy egyéb édesítőszer)

Elkészítése: Az összetördelt cérnametéltet a szokásos módon, forrásban lévő sós vízben megfőzzük, majd leöblítjük. Salátástálba öntjük a kefirt, a citromlevet, az eperdzsemet és az édesítőt. Egészen simára keverjük, és beleforgatjuk a főtt tésztát. Hűtőszekrényben jól lehűtjük. Közben az epret kicsumázzuk, megmossuk, majd néhány szép szemet a díszítéshez félreteszünk, a többit apróra vágjuk.
Hozzátesszük a salátához, jól átforgatjuk, és a tetejét feldíszítjük a félretett gyümölcs összevágott darabjaival.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc (hűtés nélkül)

EPERSALÁTA 03.
Hozzávalók: 1 kg eper, 40 dkg cukor, 3 dl vörös bor, 1 citrom

Elkészítése: Nem túlérett, válogatott szép szemű epret salátástálba teszünk. Cukorral, vörös borral és egy fél karikára vágott citrommal szirupot főzünk, és melegen rászűrjük az eperre. Ha kihűlt, jégszekrénybe tesszük, és lehűtve, citromkarikával díszítve tálaljuk.

EPERSALÁTA 04.
Elkészítése: Az epret megmossuk, megtisztítjuk. Üvegtálba helyezzük, és leöntjük glukononnal ízesített 1 doboz joghurttal. Tetejét eperszemekkel díszítjük. Jégbe hűtve tálaljuk.

EPERSALÁTA 05.
Hozzávalók: 50 dkg eper, 1 dl fehérbor, 1 dl almalé, 1 db citrom és 1 db narancs héja, 10 dkg porcukor, 5 dkg mandula, 2 dl tejszín, 1 ek porcukor

Elkészítése: A bort, az almalevet és a 10 dkg porcukrot elkeverjük. Beletesszük a citrom és a narancs reszelt héját. Az epreket félbevágjuk és a boros lébe tesszük. Pár percet állni hagyjuk, hogy az ízek átjárják a gyümölcsöt, majd poharakba, vagy tálkákba adagoljuk. A tejszínt kevés porcukorral habbá verjük, és az adagok tetejére halmozzuk. A mandulát kicsit megpirítjuk, és gazdagon a tejszín tetejére szórjuk.
Díszíthetjük még félbetört babapiskótákkal is.

EPERSALÁTA 06.
Hozzávalók: 1 kg eper, 4 dl natúr joghurt, 2-3 evőkanál Natreen édesítőpor

Elkészítése: Az epret megmossuk, leszárogatjuk, kicsumázzuk. Néhány szemet a díszítéshez félrerakunk, a többit üvegtálba töltjük. A joghurtot ízesítjük az édesítőporral, a gyümölcsre öntjük, és a félretett szemekkel díszítjük. Jól behűtve tálaljuk.
Elkészítési idő: 15 perc + hűtés

EPERSALÁTA 07.
Hozzávalók: 50 dkg eper, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 2-3 evőkanál rum, 2 dl tejszín, 1 kiskanál porcukor

Elkészítése: Megmossuk, megszárítjuk, lecsumázzuk az epret, ha nagyok a szemek, félbe- vagy négyrét vágjuk, és összekeverjük a leszűrt ananásszal.
Egy fél deci ananászlében elkeverjük a rumot, és ezzel öntözzük meg a salátát.
Jégbe hűtve, édes tejszínhabbal díszítve adjuk asztalra.

EPERSALÁTA ANANÁSSZAL
Hozzávalók: 50 dkg eper, 50 dkg ananászkonzerv, 2 dl tejszín, 2 evőkanál rum, 1 kiskanál porcukor

Elkészítése: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, félbevágjuk, és összekeverjük a leszűrt, apróra vágott ananásszal. Fél dl ananászlében elkeverjük a rumot, és ezzel megöntözzük a gyümölcsöket. A cukorral habbá vert tejszínnel díszítjük.

EPERSALÁTA CREMA DI BALSAMICO-VAL
Hozzávalók: 450 g eper (a nagyobbakat félbe vágjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk), 1 evőkanál Crema di Balsamico, 2 evőkanál jó minőségű olíva olaj, 1 evőkanál friss vagy ízbomba kocka bazsalikom, tengeri só, különböző színű őrölt borsfélék, 200g zöld salátakeverék, 125 g feta sajt

Elkészítése: Az epreket megmosom és egy nagy tálba rakom. Hozzáadom a bazsalikomot, majd a Crema di Balsamico-t, olívaolajat, sót és borsot. Egy órán keresztül hagyom szobahőmérsékleten érni. A salátát ráhelyezzük egy tányérra és rákanalazzuk az epret.
Hozzáadjuk a fetát és még egyszer megborsozzuk.

EPERSALÁTA GÖRÖGDINNYÉBEN
Hozzávalók 6 személyre: 1 közepes görögdinnye, 80 dkg eper, 1 kis fürt piros szőlő vagy 20 dkg cseresznye, a sziruphoz: 3-4 evőkanál porcukor, 3-4 evőkanál víz, 1 teáskanál vaníliás cukor, 0,5 dl narancslikőr vagy narancslé

Elkészítése: A dinnyét a közepénél egy kicsit magasabban vágjuk ketté, a nagyobbik rész aljából egy kicsit metsszünk le, hogy biztosabban álljon. Egy éles szélű kanállal mindkét feléből szedjük ki a dinnye belsejét, a két félgömb széleit cakkozzuk ki. Főzzük sűrű sziruppá a vizet és a porcukrot, ha kihűlt, keverjük bele a vaníliás cukrot és a narancslikőrt vagy narancslét. Összekeverve töltsük a nagyobbik dinnyerészbe a félbevágott epret, a szőlőt vagy cseresznyét és a dinnye-gömböcskéket. (Ha nincs mag nélküli dinnyénk, a magokat távolítsuk el.) Öntsük le a sziruppal, tegyük rá a dinnyekalapot és tegyük hűtőbe.

EPRES PARAJSALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 csokor paraj, 3 csésze eper, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál citromlé, 3-4 evőkanál barna cukor, fél teáskanál paprika, 2 teáskanál szezámmag

Elkészítése: Mosd meg, és tépd apróbb darabokra a parajt. Az epret mosd meg, és negyedeld fel, majd a parajjal együtt tedd egy nagy tálba, és forgasd össze. Egy kisebb tálban keverd össze az olívaolajat, a citromlevet, a cukrot, a paprikát és a szezámmagot, majd óvatosan keverd össze a salátával.

EPRES PARAJSALÁTA 02.
Hozzávalók: 2 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál mák (nem darált), 1 evőkanál cukor, 1 dl olíva olaj, fél dl fehérborecet, fél teáskanál őrölt paprika, fél teáskanál Worchestershire szósz, 1 evőkanál apróra vágott gyöngyhagyma, 30 dkg friss paraj, 70 dkg eper, 5 dkg mandulaforgács

Elkészítése: Egy edényben keverjük össze a szezámmagot, a mákot, a cukrot, az olíva olajat, az ecetet, a paprikát, és a Worchestershire szószt, keverjük hozzá a hagymát is. Lefedve, hűtőben hagyjuk állni egy órát.
Egy tálban keverjük össze a megmosott, felezett epreket, a falatkákra tépett parajt és a mandulaforgácsot. Öntözzük meg a dresszinggel, és 10-15 percig hagyjuk állni.
A szezámmagot meg is piríthatjuk, úgy még finomabb a saláta. A felforrósított száraz serpenyőbe öntsük a magokat, és rázogatva pirítsuk aranyszínűre. Figyeljünk, mert hamar pattogni kezd!
Még jobb a saláta, ha friss kecskesajtból készített, frissen őrölt borssal megszórt golyókkal tálaljuk.
Elkészítési idő: 20-40 perc

GYÜMÖLCSSALÁTA 01. (MELON)
Hozzávalók: Sárgadinnye, papaya, eper és mindenféle gyümölcs, fahéj, vanília aroma, citromlé, zselatin

Elkészítése: A gyümölcs-salátához bármilyen, éppen érésben lévő, de nem könnyen megbarnuló gyümölcsöt felhasználhat. A citromlében keverjen el pár csepp vanília aromát, tegyen bele kevés őrölt fahéjat. Mosás, hámozás után darabolja fel a gyümölcsöket, és csepegtesse rá a citromlevet. Fóliával letakarva tegye hűtőszekrénybe. Forró vízben oldja fel a zselatint, majd hűtse le. A gyümölcsöket egyenként ecsettel kenje be a zselatinnal. Az így fényezett gyümölcsöket rendezze gyümölcsös tálra, és fogyasztásig tegye hűtőszekrénybe.

GYÜMÖLCSSALÁTA 02. (FRUIT SALAD)
Hozzávalók: 15 dkg eper, 15 dkg sárgadinnye, 1 banán, 15 dkg áfonya
Az öntethez: 2 evőkanál narancsszörp, 1 evőkanál méz, 3 evőkanál tejszín

Elkészítése: Az epret szeletelje, a dinnyét kockázza, a banánt vékonyan karikázza fel. Forgassa össze egy tálban, majd a jól kikevert öntetet locsolja rá. Lehűtve fogyassza.

JOGHURTOS EPERSALÁTA
Hozzávalók 6 személyre: 1 alma, 1 körte, 10 szem cseresznye, 1 kiwi, 20 dkg eper, 1 natúr joghurt, édesítőszer ízlés szerint

Elkészítése: Hámozzuk meg az almát és a körtét, távolítsuk el magházukat. Vágjuk mindkettőt apró darabokra. Mossuk meg és magozzuk ki a cseresznyét. Mossuk meg az epret és vágjuk félbe. Hámozzuk meg a kivit, és vágjuk vékony szeletekre. Egy salátás tálban keverjük össze a gyümölcsöket. Öntsük rá az édesítőszerrel simára kevert joghurtot. Hidegen tálaljuk.

KIVIS EPERSALÁTA BARACKÖNTETTEL
Hozzávalók 4 személyre: 6 db kivi, 25 dkg eper, 6 db érett sárgabarack, 2 evőkanál sárgabaracklikőr, 3 evőkanál porcukor

Elkészítése: Hámozzuk meg és szeleteljük fel a kivit, majd az epreket is tisztítsuk meg alaposan, és negyedeljük. A gyümölcsöket tegyük desszertes tányérokra. Ezután daraboljuk fel a sárgabarackot, pürésítsük botmixerrel, adjuk hozzá a baracklikőrt és a porcukrot, végül borítsuk az öntetet a salátánkra. Díszíthetjük csokoládé-darabokkal.

LIKŐRÖS GYÜMÖLCSSALÁTA OSTYÁBAN
Hozzávalók: 2-3 evőkanál Nutella, 4 db kehely alakú ostya, 20 dkg eper, 4 db kivi, 1 db lime, 5 cl Cointreau

Elkészítése: Az ostyakelyheket kibéleljük alul Nutella mogyorókrémmel és megtisztított, megmosott epret a kivi szeletekkel együtt erre tesszük. A likőrt egy kevés szűrt lime lével elkeverjük, és a gyümölcsökre locsoljuk. Tálaláskor a tányért kihúzzuk Nutella mogyorókrém csíkokkal, erre tesszük a kelyhet, és így tálaljuk. Használhatunk hozzá válogatott, többféle gyümölcsöt. A salátát vaníliakrémmel, tejszínhabbal gazdagíthatjuk.

MENTÁS EPERSALÁTA PAPRIKÁS TOJÁSSAL
Hozzávaló: 15 dkg friss eper, 6 evőkanál rosé bor, 1 evőkanál cukor, 8-10 db friss menta-levél, 3 db tojás, őrölt piros paprika, 1 evőkanál málnaecet, fél dl olívaolaj

Elkészítése: Egy kisebb lábosba hideg vizet öntünk, majd egyenként beleeresztjük a tojásokat a vízbe, aztán a lábost feltesszük a tűzhelyre és elkezdjük forralni a vizet. Amikor már gyöngyözve bugyog, lezárjuk az edény alatt a tüzet, majd a tojásokat a vízben hagyjuk kb. 10 percre. Ez alatt szépen megfőnek.
Amíg a tojások keményednek, az eperszemeket elnegyedeljük, aztán egy kisebb edényben felmelegítjük a bort a cukorral, beleszórjuk a mentaleveleket és az eperszemeket, majd az egészet egy alapos összeforgatás után fedővel lefedve magára hagyjuk egy kicsit.
Az időközben elkészült tojásokat leszűrjük, megtisztítjuk és kezdődhet a tálalás. A saláta keveréket tányérra szedjük, majd szűrőlapáttal rákanalazzuk a boros-mentás epret. A visszamaradt mentás-cukros bort beforraljuk, aztán málnaecet és az olívaolaj hozzáadásával elkészítjük belőle a saláta öntetét. Ha kész, meglocsoljuk vele a salátánkat, végül az ételt megkoronázzuk a negyedekre vágott, paprikába mártott tojásokkal.

NARANCSOS EPERSALÁTA
Hozzávalók 4 adaghoz: 5 db narancs, 50 dkg eper, 4 db mentalevél

Elkészítése: A megtisztított epreket kettévágjuk, salátástálba tesszük. Ráöntjük a 4 narancs kifacsart levét, 4 szárított mentalevelet teszünk rá, és óvatosan megkeverjük. Lefedjük, 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a mentaleveleket kivesszük, leöblítjük, és megszárítjuk. A fél narancsot négy cikkre vágjuk. A salátát kelyhekbe osztjuk, a mentalevelekkel és narancscikkekkel díszítjük. Frissen tálaljuk. 
Elkészítési idő: 30 perc

PARADICSOMOS EPERSALÁTA
Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg eper, 20 dkg paradicsom, friss salátalevelek (jégsaláta vagy lollo rosso vagy kínai kel, de a legjobb a cikória), 1 maréknyi pirított olajos mag (mandula vagy földimogyoró vagy kesudió)
Az öntethez: olívaolaj, ecet, kis méz, só, bors, pici víz

Elkészítése: A kicsire tépkedett salátalevelekkel kibélelt tálba halmozzuk a feldarabolt epret és paradicsomot, a durvára tört magot. Közvetlenül fogyasztás előtt kell ráönteni a dresszinget.

RAKOTT GYÜMÖLCSSALÁTA
Elkészítése: Egy tál aljára eperszemeket rakunk egy sorba, majd meglocsoljuk 1-2 evőkanál mézzel. A következő sorba leszemezett ribizlit rétegezünk, amire szintén mézet csurgatunk. Végül málnával borítjuk be. Az egészet, (a három közül válasszuk valamelyiket ki), felolvasztott, de már langyos gyümölcsízű, zselatinnal leöntjük. Hűtőbe téve megdermed. Egy lapos tálra kiborítjuk.
Tortaként szeleteljük. Tejszínnel tálaljuk.

SONKASALÁTA EPERREL
Hozzávalók egy négyfős családnak: 1 fej cikória vagy saláta, 1 nagy kígyóuborka, 60 dkg eper, 1 dl tejföl, 1 dl natúr joghurt, csipetnyi gyömbérpor, 20 dkg füstölt sonka

Elkészítése: Szedje leveleire a cikóriát vagy a salátát, mossa, majd szikkassza meg. A kígyóuborkát is mossa meg, aztán héjastól szeletelje fel vékonyan. Tisztítsa meg folyó csapvíz alatt az epret, csepegtesse le, csumáját tépje ki, majd hosszában szeletelje fel. A füstölt sonkát vágja vékony szeletekre. Keverje össze a tejfölt, a joghurtot és a gyömbérport. Egy nagyobb lapostányért rakjon ki ízlésesen a cikória- vagy salátalevelekkel, halmozza rá az uborkakarikákat, az eper-szeletkéket és a sonkát. Öntse nyakon a tejfölös keverékkel. Azonnal kínálja.

SZÍNES GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg eper, 50 dkg málna, 1 őszibarack, fél sárgadinnye, 1 kis érett mangó, fél csillaggyümölcs, fél evőkanál híg méz, 1 evőkanál citromlé, 1 késhegynyi őrölt fahéj

Elkészítése: Az eperszemeket félbevágjuk. A barackot leforrázzuk, a héját lehúzzuk, a magját kiemeljük, és a gyümölcshúst gerezdekre vágjuk. A dinnyehúsból golyókat vágunk ki. A mangót meghámozzuk, a magról hasábonként levágjuk a gyümölcshúst és felkockázzuk. A csillaggyümölcsöt felszeleteljük. Elkeverjük a mézet, a fahéjat és a citromlevet, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket, és fél órát állni hagyjuk.

TRÓPUSI EPERSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg eper, egy 50 dkg-os darabolt ananászkonzerv, 3 evőkanál rum, tejszínhab

Elkészítése: A megmosott, megszárított, lecsumázott epret keverd össze a leszűrt ananásszal. 0,5 dl ananászlében keverd el a rumot, és öntözd meg vele a salátát. Jól lehűtve, tejszínhabbal díszítve kínáld.

TRÓPUSI SALÁTA
Hozzávalók: 2 banán, fél ananász, 15 dkg eper, 3 kivi
Az öntethez: 10 dkg natúr krémsajt, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál narancslé
A tetejére: 5 dkg őrölt dió

Elkészítése: A gyümölcsöket közel egyenlő darabokra kockázza fel, és salátás tálban forgassa össze. Keverje ki az öntetet, és locsolja a gyümölcsökre. Egy-másfél óra múlva, lehűtve, megszórva a dióval tálalja.

VÖRÖSBOROS EPERSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg eper, 2 dl vörösbor, 5 dkg darált dió, porcukor, tejszínhab

Elkészítése: Mosd meg és csumázd le az epret, majd tedd egy salátástálba. Szórd meg porcukorral, locsold rá a vörösbort, s tedd jégszekrénybe, hogy lehűljön. Tálalás előtt tegyél rá tejszínhabot, s a tetejét szórd meg a darált dióval.

ZÖLDSÉGES EPERSALÁTA
Elkészítése: Vágjunk össze 20 dkg vegyes zöldséget (vághatunk bele gumós köményt is). Adjunk hozzá 20 dekányi félbe-negyedbe vágott epret, 5 dkg kockára vágott sajtot, 2 dkg vágott diót. Locsoljuk meg 1-2 evőkanálnyi olíva olajjal és friss citromlével.