Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eperszezon - Epertorták


ANYÁK NAPI SZÍVTORTA
Hozzávalók 12 szelethez:
A piskótához: 4 tojás, 120 g porcukor, 1 csipet só, 120 g finomliszt
A krémhez és a díszítéshez: 1 zacskó tejszínes pudingpor, 3 dl tej, 3 evőkanál porcukor, 6 dl tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 zacskó habfixáló por, 200 g eper, 2 kivi, 50 g vágott pisztácia

Elkészítése: A hozzávalókból piskótamasszát keverünk, és szív alakú tortaformában megsütjük, rácsra fordítva hagyjuk egészen kihűlni. A pudingporból, a tejből és 1 evőkanál porcukorból a szokásosnál sűrűbb pudingot főzünk, kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük a maradék 2 evőkanál porcukorral, a vaníliás cukorral és a habfixálóval. 4 evőkanálnyit habzsákban félreteszünk, a többi apránként a pudinghoz adjuk, lazán összedolgozzuk. Az epret és a kivit megtisztítjuk, 6-8 közepes eperszemet félreteszünk a díszítéshez, a többit a kivivel együtt felaprózzuk. A tortát 3 lapra vágjuk, az alsó és a középső lapot megtöltjük a krém felével, megszórjuk a felaprózott gyümölcsökkel, a felső lapot és a torta oldalát betapasztjuk a maradék krémmel. A torta oldalát beszórjuk a pisztáciával, a tetejét a félretett tejszínből nyomott rózsákkal és a felszeletelt eperrel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.
Megjegyzés: Jobban tudunk dolgozni a piskótával, ha előző nap megsütjük. A kész torta akkor szeletelhető szépen, ha legalább 3-4 órát behűtjük.

CHEESECAKE (AMERIKAI, ÉDES SAJTTORTA)
Hozzávalók: 1 db gyümölcstorta piskóta (készen kapható), 30 dkg natúr krémsajt, 2 db tojás, fél pohár tejföl, 3 evőkanál cukor, fél kg szép (egyféle) gyümölcs (leginkább eper vagy kivi)

Elkészítése: A krémsajtot habosra keverjük 1 evőkanál cukorral, a tejföllel és a tojásokkal, majd a piskótára terítjük. Meleg sütőben kb. 20 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. A gyümölcs felét megszórjuk a cukorral, megvárjuk, míg levet ereszt és később összeturmixoljuk vele. Ezt az öntetet rásimítjuk a sajtrétegre, majd a megmaradt gyümölccsel (pl. az egész eprekkel vagy kivi szeletekkel) díszítjük a tortát.

DIÓS EPERTORTA-KOCKA
Hozzávalók:
A tésztához: 4 tojásfehérje, 14 dkg kristálycukor, 14 dkg darált dió, 1 evőkanál olaj
A krémhez: 4 tojássárga, másfél dl tej, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg eper
A torta tetejére: 2 dl tejszín, 5 dkg darált dió, csipetnyi só

Elkészítése: A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, ezután az olajjal együtt a diót is beleverem. Egy szögletes tepsit papírral vagy alufóliával kibélelek, majd a diós masszát belesimítom. Közép-meleg sütőben megsütöm, és még forrón, lisztezett deszkára borítom. Hagyom kihűlni. Közben a krémhez a tojássárgákat habosra keverem a cukorral, majd a tejjel felengedve gőz fölött sűrűre főzöm, és közben állandóan kevergetem. Csipetnyi sóval fűszerezem és hagyom kihűlni. Az epret megmosom, kicsumázom, és villával összetöröm. A vajat habosra keverem, hozzáadom a tejes tojáskrémet és az epret, majd az egészet együtt tovább keverem, amíg habos, könnyű masszát nem kapok. A középen kettévágott tészta egyik lapját megkenem a krémmel, majd a másik lapot ráborítom. A tetejére halmozom a közben keményre vert tejszínhabot és a darált diót rászórva, a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Kockákra vágva kínálom. Ha el akarom tenni másnapra a tortát, akkor a tetején lévő tejszínhabba kevés vízben feloldott zselatint teszek.

EMELETES EPERTORTA
Elkészítése: 4 tojásból egy nagy tortaformában a szokásos módon piskótát sütünk, és a formából deszkára borítva kihűtjük. majd két lapba vágjuk. Az alsó lapot visszatesszük a formába. Míg a tészta hűl, vaníliás pudingporból a szokásos módon megfőzzük a pudingot. Mikor már csak langyos. 2 evőkanál rummal ízesítjük, és belekeverünk 50 deka megtisztított, összevágott epret. Az epres puding felét a formában levő tésztalapra kenjük, erre egy sor, rumos tejben könnyedén megmártott babapiskótát fektetünk, erre ismét epres pudingot simítunk, és befedjük a második tésztalappal.
Legalább fél napig a hűtőszekrényben tartjuk. és tálalás előtt édes tejszínhabbal vonjuk be, friss eperszemekkel díszítjük.

EPER ÉS MÁLNATORTA
Hozzávalók: 1 csomag piskótalap, 2 dl tej, 2 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg vaj, 50 dkg málna vagy eper

Elkészítése: A tejből és a lisztből besamelt főzünk, majd ha már jó sűrű, a tűzről levéve belekeverjük a cukrot, ha langyos, a tojássárgáját és a vaníliás cukrot, végül az előre kikevert vajat.
Ezzel a krémmel kenjük meg az öt piskótalapot úgy, hogy minden tésztalapra egyszer krém, erre pedig egy sor félbevágott eper vagy málna kerüljön. Az így megtöltött torta tetejét és oldalát is megkenjük a krémmel, a tetejét szép gyümölcsszemekkel díszítjük, és egy napig hűtjük.

EPERKRÉM TORTA
Elkészítése: 25 deka-hámozott, darált mandula, 25 deka. cukor, 1 narancs reszelt héja és 8 tojássárgája jól elkeverve, 8 tojás keményre vert habjával s fél evőkanál zsemlyemorzsával lesz még könnyedén elvegyítve s azután tortaformában 3 egyforma részben sütve. A kihűlt tortát azután a következő krémmel töltjük: 3 tojás-sárgáját 3 nagy kanál cukorral habosra keverünk, 3 nagy kanál tejjel elkeverve, gőzben sűrű krémet főzünk belőle. 18 deka vajat elkeverünk, a kihűlt krémet s 3 kanál passzírozott eperlekvárt hozzátéve egy pár csepp ételfestékkel rózsaszínűre festjük s a tortát megtöltve, oldalt is avval kenjük be, fölül pedig narancsjéggel vonjuk be.

EPERTORTA 01.
Hozzávalók: 1 db, kerek tortalap, 30 dkg eper, 4 dl joghurt, 4 dl tejszín, 20 dkg porcukor, 1 dkg zselatin, citromfű

Elkészítése: 8 db egyforma szép epret félreteszünk, a többit porcukorral és a joghurttal habosra turmixoljuk, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhab háromnegyedét, és a kevés vízzel felfőzött majd langyosra hűtött zselatint.
A tortalapot vékony lapokra vágjuk majd megtoltjuk és körülsimítjuk az epres krémmel.
Hűtőbe teve 2-3 órán keresztül pihentetjük. Tálaláskor a tortaszeleteket tejszínhabbal, eperszemekkel és citromfűvel díszítjük.

EPERTORTA 02.
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához: 4 nagy tojás, 26 dkg porcukor, 1-1 dl olaj és víz, fél zacskó sütőpor, 26 dkg finomliszt, a forma kikenéséhez: Rama margarin finomliszt
A krémhez: 25 dkg eper,1 zacskó (4 dkg) főzni való eperízű pudingpor, zacskó (2,5 dkg) zselatinpor, 7-8 evőkanál kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 dl tejszín
A tetejére: 25 dkg eper, 1 csomag (1,2 dkg) piros tortazselé-por, 2-3 evőkanál cukor, fél kiskanál citromlé
Az oldalára: 20 dkg tejszínhab

Elkészítése: A tésztához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 4-5 perc alatt krémesre keverjük. A vizet és az olajat hozzáadjuk, a sütőporral összekevert lisztet beledolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk, majd óvatos mozdulatokkal a tésztába forgatjuk. Egy 24-26 centis tortaformát kivajazunk, belisztezünk, beletöltjük a masszát. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 perc alatt megsütjük. A krémhez az epret kicsumázzuk, megmossuk és turmixoljuk. Ha fagyasztottat használunk, azt fölengedve, levével együtt mixeljük. 4 decinek kell lennie, ha kevesebb, vízzel pótoljuk. A pudingport, a zselatint, a cukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadva a már csak langyos eper- krémet, tovább habosítjuk .A tortakorongot lapjában két részre vágjuk, majd a tortaformába visszatéve, a fele krémmel megtöltjük. A többi a tetejére kerül. A díszítésnek szánt epret lecsumázzuk, jól megmossuk, lecsöpögtetjük, és a nagyobb szemeket félbevágva belenyomkodjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át, dermesztjük. A tortazselé port 3 deci vízzel kevergetve fölforraljuk, a cukorral és a citromlével ízesítjük. Ha már csak langyos, a torta tetejére öntjük. Dermedni hagyjuk, végül levesszük a formát, és a torta oldalát tejszínhabbal vonjuk be.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

EPERTORTA KEVERT TÉSZTÁBÓL
Hozzávalók: 7,5 dkg vaj, 7,5 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 2 tojás, 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só, 4 evőkanál tej, 1 csapott evőkanál zselatinpor, 12,5 dkg félzsíros tehéntúró, 5 evőkanál cukor, 2 dl tejszín, 50 dkg eper

Elkészítése: A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. A lisztet a sütőporral és a sóval összevegyítjük, majd a tejjel váltogatva a vajas-tojásos masszába keverjük. A sütőt 200 fokra hevítjük. A tésztát a kivajazott formába töltjük. A sütő alsó részébe téve 20 perc alatt aranysárgára sütjük, majd egy tálra borítjuk. A zselatint fél dl hideg vízben megáztatjuk. A túrót 3 evőkanál cukorral simára keverjük. A zselatint folytonos keverés közben kis lángon melegítjük, és kanalanként hozzáadjuk a túrót. A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a hab felét a túróhoz keverjük. Az epret megmossuk, lecsurgatjuk, szárát eltávolítjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk. A már kihűlt süteményre felkenjük a túrókrémet, elosztjuk rajta az epret, és a maradék tejszínhabbal feldíszítjük. Finom nyári sütemény; elkészítésével kevésbé gyakorlottak is próbálkozhatnak.

EPERTORTA LIKŐRKRÉMMEL
Hozzávalók 16 szelethez: 3 tojás, 1 csipet só, 14 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 6 dkg liszt, 3 dkg étkezési keményítő, 1.5 dl tojáslikőr, 75 dkg eper, 2 evőkanál citromlé, 1 dl tejszín, 5 dkg pisztácia, 5 lap zselatin

Elkészítése: A tojásokat, a sót, 9 dkg cukrot és az összetört vanília rudat összekeverjük. 2 evőkanál, forrásban lévő vizet belekeverünk, és finom habbá verjük. A lisztet átszitáljuk a keményítővel, és körkörös mozdulatokkal belekeverjük a tojásba. Egy kibélelt, 28 cm átmérőjű, formába öntjük, a középső rácson megsütjük, majd még melegen több helyen megszurkáljuk, és 1.25 dl likőrrel átitatjuk. Kihűtjük.
Az epret félbevágjuk, a cukorral, és a citromlével elkeverjük, majd 30 percig hűtjük. Ezután elosztjuk a torta tetején.  Zselatint hideg vízbe áztatjuk, folyékonyra oldjuk, majd a tojáslikőrt belekeverjük. Amikor kezd megszilárdulni, összekeverjük a keményre vert tejszínhabbal, és a tortára kenjük. Kihűtjük, és pisztáciával beszórjuk.
A zselatint mindig hideg vízben áztassuk, ezután gyenge tűzön folyamatosan kevergetve főzzük, amíg feloldódik!
A zselatinba keverjük a folyadékot, amit meg szeretnénk kötni vele, és nem fordítva!

EPRES HABTORTA
Hozzávalók 12 szelethez: 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési búzakeményítő, 2 tojás, 3 tojásfehérje, 17 dkg cukor, 75 dkg eper, 22 dkg eperlekvár, 1 evőkanál darált mandula, 2 evőkanál citromlé, 1 zacskó vaníliás cukor, 1/2 teáskanál sütőpor, a forma kikenéséhez margarin, a szóráshoz zsemlemorzsa

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 evőkanál vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszitálunk 7 dkg cukrot és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Belekeverjük a tojások sárgáját is. A lisztet összekeverjük a sütőporral és az étkezési búzakeményítővel, majd a krémbe szitáljuk. A tésztát margarinnal kikent, zsemlemorzsával behintett gyümölcstortaformába simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 20 percig sütjük. A formából kiborítva kihűtjük. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, 2 szép szemet a díszítéshez félreteszünk. 3 evőkanál eperlekvárt a tésztalapra kenünk, majd csúcsukkal felfelé ráhelyezzük a lecsöpögtetett eperszemeket. A maradék lekvárt megmelegítjük, és a gyümölcsre csorgatjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a gyümölcsre kanalazzuk. A kanál aljával “hullámokat” nyomunk a habba. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) addig sütjük, amíg a hab rózsaszínűvé nem válik (kb. 10 perc). Kihűlve, a félretett eperszemekkel és darált mandulával díszítjük.

EPRES KUPOLATORTA
Hozzávalók 12 szelethez:
A krémhez: 2 csomag zselatin (á 10 g), 50 dkg eper, 10 dkg cukor, 1 pohár epres joghurt, 4 dl tejszín, 2 evőkanál eperlekvár
A tésztához: 10 dkg vaj, 3 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 üvegcse vaníliaaroma, 10 dkg liszt, 1/2 teáskanál sütőpor
A díszítéshez: 1 doboz tejszínhab (spray), 1 kivi

Előkészítés: A zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint beáztatjuk. Az epret megmossuk, megtisztítjuk. Néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit összeturmixoljuk.

Elkészítése: A zselatinhoz öntünk 1 dl vizet, felforraljuk, majd kissé hűlni hagyjuk. Az eperpürét a cukorral édesítjük, hozzáadjuk a joghurtot, a zselatint, és kissé hűlni hagyjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A vajat megolvasztjuk, habosra keverjük a tojásokkal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a vaníliaaromával, végül a lisztet és a sütőport is beledolgozzuk. A tortaformába simítjuk a krémet, és a sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Rácsra borítjuk, és kihűtjük. Amikor az eperkrém elkezd kocsonyásodni, kemény habbá verjük a tejszínt, és a krémbe dolgozzuk. A tortalapot megkenjük az eperlekvárral, ráhalmozzuk a krémet, mint egy kupolát, és a félretett eperszemekkel, tejszínhabbal és kivi szeletekkel díszítjük.

EPRES-MÁLNÁS TORTA
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű, 1,5 l térfogatú sütőformához:
A tésztához: 7 dkg Rama margarin, 15 dkg liszt, 4 dkg kristálycukor, 1 csipet só, 1 db tojássárgája, 1-2 teáskanál rum, Rama margarin a forma kikenéséhez.
A rátéthez: 50 dkg eper, 25 dkg málna, 7,5 dl piros ribizlilé, 3 csomag piros színű tortamáz vagy torta-zselépor, 7,5 dkg porcukor
A díszítéshez: 1 dk citrom lehámozott héja, mentalevélkék

Elkészítése: A lisztből a margarinnal, a cukorral, a sóval, a tojássárgájával és a rummal sima tésztát gyúrunk. A tésztából cipót formázunk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. A sütőforma alját kikenjük margarinnal, a tésztát kinyújtjuk, és a formába tesszük. A formában lévő tésztát villával több helyen megszúrjuk és előmelegített sütőben 225C°-on kb. 15 percig sütjük. A süteményt kivesszük a formából, és. Hagyjuk kihűlni. Az epret és a málnát megmossuk, megtisztítjuk, lecsepegtetjük. Az eperszemeket nagyságtól függően felezzük vagy negyedeljük. A ribizli levet a tortamázzal, és a cukorral felfőzzük. A tésztát visszahelyezzük a kapcsos formába, vagy nyitható tortagyűrűbe tesszük az alapot. A gyümölcsöt ráhalmozzuk az alapra, a tortamázat ráöntjük, és hideg helyre tesszük, amíg a máz megdermed. A citromot megmossuk, a héját vékonyan lehámozzuk. A tortát citromhéjjal és mentelevélkékkel díszítjük.
A gyümölcsöt zselatinnal is fixálhatjuk. Ebben az esetben 9 levél fehér vagy vörös színű zselatint beáztatunk hideg vízbe, a ribizli levet felmelegítjük, majd feloldjuk benne a le-csepegtetett zselatint. Lehűtjük, amíg dermedni kezd, majd a gyümölcsre öntjük.

EPRES TEJSZÍN-TORTA
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű, 1 l térfogatú sütőformához:
A tésztához: 4 dkg Ráma margarin, 4 db tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 10 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítő, 1/2 teáskanál sütőpor
A töltelékhez: 60 dkg eper, 6 dl tejszín, 3 csomag vaníliás cukor, 2 csomag habfixáló

Elkészítése: A margarint megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját négy evőkanál meleg vízzel, a cukorral és a vaníliás cukorral felverjük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután az olvasztott margarint a krémhez keverjük. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, és a krémhez adjuk.
A lisztet, a keményítőt és a sütőport összekeverjük, majd a masszára szórva lazán összedolgozzuk.
A sütőformába sütőpapírt helyezünk, oly módon, hogy az, kb. 4 cm-rel a peremén túl érjen. A piskótamasszát a formába öntjük és előmelegített sütőben, 175°C-on. 50 percig sütjük. Ha kihűlt a piskótát kétszer elvágjuk, hogy három lapot kapjunk.
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, tizenöt szemet félreteszünk, majd 10 dkg-ot összeturmixolunk és két lapot megkenünk az eperpürével. A maradék epret kettéosztjuk. A tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval összekeverjük, majd felverjük. A tejszínhabot három részre osztjuk, egy-egy harmadát a pürével megkent lapokra kenjük. A maradék kettéosztott epret a két megkent lapra szórjuk. A lapokat egymásra helyezzük, majd a harmadik lappal betakarjuk.
Az utolsó harmad tejszínből öt evőkanállal nyomózsákba töltünk, a maradék tejszínnel a tortát körben bevonjuk, a peremét rózsaformákkal díszítjük. A közepére halmozzuk a félretett eperszemeket, és a kész tortát egy órára a hűtőbe tesszük.

EPRES TÚRÓTORTA
Hozzávalók: 1 kerek piskótatortalap 1/3 része, 3-4 evőkanál pikáns lekvár, 400 g tehéntúró, 4 dl tejszín, 4 evőkanál zselatin, 1/2 citrom reszelt héja, 600 g eper, 20 g vaníliás cukor, 80 g porcukor, 1 zacskó tortabevonó zselé

Elkészítése: A piskótatortát széltében 3 lapra vágjuk (kettőt majd egyéb célra használunk el), és egy akkora, lehúzható karikával működő tortaformába tesszük, hogy lehetőleg minél tökéletesebben kitöltse (a készen kapható piskótatorták általában 20-22 cm átmérőjűek), megkenjük eper- vagy ribizli lekvárral. Az eper 1/3 részét, legszebbeket félretesszük a díszítéshez, a többit alaposan megmossuk, jól lecsepegtetjük, a szárakat eltávolítjuk - ha túl nagyok a szemek, szeletekre, gerezdekre vágjuk. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot és a reszelt citromhéjat: a zselatint 6 evőkanál vízzel, lassú tűzön, állandóan kevergetve csak addig melegítjük, amíg teljesen el nem olvad; a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A túróba lazán belekeverjük a langyosra hűlt zselatint, kanalanként a tejszínhabot. A massza felét a piskótalap tetejére simítjuk, belenyomkodjuk az eperdarabokat, bevonjuk a maradék masszával, fóliával betakarjuk, és 3-4 órára a hűtőszekrénybe tesszük. (Még jobb, ha előző este elkészítjük.) Tálalás előtt legalább 1 órával a tetejét díszítjük a félretett, megmosott, lecsepegtetett, felszeletelt eperszemekkel, bevonjuk a (zacskón olvasható utasítás szerint elkészített) tortazselével, és legalább fél órára, hidegre tesszük. Tálaláskor lehúzzuk róla a tortakarikát, és a fém tortalappal együtt tálra csúsztatjuk. Külön tálkában tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

ÉVA TORTA
A torta lapjai kétfélék:
Első lap: 3 tojás habjába beleverünk 9 dkg cukrot, a 3 tojás sárgáját, 3 evőkanál kakaót és 1 evőkanál lisztet. Sütőpapírral kibélelt kerek tortaformában kisütjük.
Második lap: 3 tojás habja, 9 dkg cukor, 3 tojás sárga, 9 dkg darált dió és egy-két evő-kanál zsemlemorzsa. Természetesen ezt is kisütjük.
Krém: 5 evőkanál cukorból, 5 tojás sárgájából és 1,8 dl tejből sűrű krémet főzünk, mely-be a végén belekavarunk 1 csomag vaníliás cukrot, majd kihűtjük.
Elkészítése: Kikavarunk 30 dkg vajat, apránként belekavarjuk a krémet, majd kétfelé osztjuk. Az egyik felébe még kavarunk 2 evőkanál kakaót, a másikba 2 evőkanál eperdzsemet és egy kis rumesszenciát.
Mindkét lapot kétfelé vágjuk, és a következő sorrendben töltjük meg: Alulra csokis lap, rá csokis krém, utána diós lap és epres krém stb. A tetejét, ha bevontuk az epres krémmel, a legegyszerűbb és legmutatósabb díszítés, ha a csokis krémből mindenféléket tortanyomóval rányomunk.

MASCARPONE KRÉMES TORTA
Hozzávalók kb. 16 szelethez:
A tésztához: 10 dkg liszt, 10 dkg étkezési búzakeményítő, 4 tojás, 12 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg étcsokoládé, 2 teáskanál sütőpor
A töltelékhez: 37 dkg mascarpone (olasz jellegű tejszín krémsajt), 10 dkg cukor, 6 dkg étcsokoládé, 4 dl tejszín, 5 dl joghurt, 75 dkg eper, 9 lap fehér zselatin, 3 dkg kukoricapehely, 2 evőkanál eperlekvár, reszelt citromhéj

Elkészítése: A tojások fehérjét 4 evőkanál vízzel kemény habbá verjük. Beleszitáljuk a cukrot és a vaníliás cukrot, egyenként belevegyítjük a tojások sárgáját, majd az étkezési búzakeményítővel és a sütőporral összekevert lisztet. Végül hozzáadjuk a lereszelt csokoládét. A tésztát sütőpapírral kibélelt, kb. 26 cm átmérőjű tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 30-35 percig sütjük. A díszítéshez a csokoládét felolvasztjuk, és belekeverjük a kukoricapelyhet. A csokoládés masszából két teáskanál segítségével, olajjal megkent alufóliára apró halmokat rakunk és kihűtjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Közben a kihűlt tortalapot keresztben kétszer kettévágjuk. Az alsó lap köré tortakarimát pattintunk. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, és a díszítéshez félreteszünk 4 szép szemet. Kb. 17 dkg epret 2 evőkanál cukorral pürésítünk. 3 lap zselatint kinyomkodunk, kis lángon feloldjuk, a gyümölcspürébe vegyítjük, és hűvös helyre állítjuk. 2 dl tejszínt habbá verünk, és a pürébe keverjük. Amikor dermedni kezd, az alsó tortalapra kenjük. Ráhelyezzük a középső lapot, és hűvös helyre állítjuk. 25 dkg mascarponét összekeverünk 3 dl joghurttal, 3 evőkanál cukorral és a reszelt citromhéj felével. 4 lap kinyomkodott zselatint kis lángon feloldunk, és a mascarponés krémbe vegyítjük. Hideg helyre állítjuk. A maradék eperszemeket félbevágjuk, és a középső tortalapra helyezzük. A dermedő krémet az eperrétegre simítjuk. Beborítjuk a harmadik tortalappal, és 1 órára hideg helyre állítjuk. A maradék joghurtot és mascarponét összekeverjük, a maradék cukorral és citromhéjjal ízesítjük. Belekeverjük a feloldott zselatint, és hideg helyre állítjuk. Amikor dermedni kezd, a torta tetejére és oldalára kenjük. A csokoládés kukoricapelyhet összemorzsoljuk, majd 8 darabot félreteszünk, a többit a torta oldalába nyomkodjuk. A megmelegített lekvárt a felvert tejszínbe keverjük, és a tortára habrózsákat nyomunk. A félretett eperrel és csokoládés kukoricapehellyel díszítjük.

NAGYMAMA EPERTORTÁJA 01.
Elkészítése: 7 egész tojást 15 dkg cukorral gőz fölött felverünk (elektromos habverővel pár perc az egész), majd 1 kávéskanál sütőporral elkevert, 16 dkg lisztet, és 1 citrom reszelt héját keverjük bele. Vajazott, lisztezett tortaformában úgy sütjük, mint a piskótát.
A krémhez fél tasak vaníliás pudingporból 5 dkg cukorból és 2 dl tejből sűrű pudingot főzünk, majd kihűtjük. 14 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverjük, beletesszük a kihűlt pudingot, kb. fél dl rumot (vagy pár csepp rumaromát), és kb. 10 dkg szitán áttört epret. A kihűlt tésztát 3 lapba vágjuk, megtöltjük a krémmel, és minden réteget kirakunk feldarabolt eperszemekkel is. A tetejét nagyjából egyforma eperszemekkel rakjuk ki, majd bevonjuk a következő zselével: 2 dl fehérbort 5 dkg cukorral és fél dkg zselatinnal felmelegítünk, majd lehűtjük. Ha már sűrűsödni kezd, a torta tetejére öntjük apránként.

NAGYMAMA EPERTORTÁJA 02.
Hozzávalók 16 szelethez: 6 tojásból sütött kerek tortalap, (készen is megvehetjük)
A krémhez: fél csomag főzni való vaníliás pudingpor, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 14 dkg vaj, 0,3 dl rum, 20 dkg eper
A díszítéshez: 50 dkg eper, 5 dkg étcsokoládé, 3-4 evőkanál cukor vagy méz

Elkészítése: A pudingporból 5 deka cukorral meg a tejjel sűrű pudingot főzünk, lehűtjük. A vajat a maradék cukorral habosra keverjük, majd a krémmel, a rummal és 10 deka áttört eperrel összedolgozzuk. A többi epret apróra vágva adjuk hozzá. A tortalapot három részre vágjuk, a krémmel megtöltjük. A díszítéshez 8 szem epret feléig olvasztott csokoládéba mártunk. A többit a cukorral turmixoljuk, átszűrjük. A tortát fölszeleteljük, és tálaláskor az eperöntettel körülöntjük, a csokoládés eperszemekkel díszítjük.
Elkészítési idő: 1 óra

RIBIZLIS-EPRES TORTA
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű. 2,5 l térfogatú sütőformához:
A tésztához: 12 dkg Ráma margarin, 7 dkg Koronás Finom kristály-szemcséjű minőségi kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 db tojás, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 dl tejszín, Ráma margarin a forma kikenéséhez, 2 evőkanál kókuszreszelék
A töltelékhez: 6 levél zselatin, 30 dkg fekete ribizli, 5 dkg Koronás porcukor, 6 dl tejszín, 1 csomag habfixáló
A díszítéshez: 25 dkg eper

Elkészítése: A margarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval felhabosítjuk. amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután a tojásokat egyenként hozzákeverjük, és tovább habosítjuk. A reszelt citromhéjat, a tejszínt és a lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tojásos krémhez adjuk.
A tésztát négy adagra osztjuk, és lapokat sütünk belőle. Egy adagot a kikent formába öntünk és előmelegített sütőben. 200°C-on, 10-12 percig sütjük, majd kihűtjük. A következő két adagot az előzőekben leírtakhoz hasonlóan megsütjük. Az utolsó adagot a formába öntjük, megszórjuk kókuszreszelékkel és így sütjük meg. Még melegen tizenkét részre vágjuk.
A zselatint beáztatjuk. A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk és átpasszírozzuk. Három evőkanál gyümölcspürét felmelegítünk, és a kinyomkodott zselatint ebben feloldjuk. A kész pürés zselatint a többi gyümölcspüréhez adjuk, 3 dkg cukorral ízesítjük és lehűtjük.
A tejszín felét felverjük, és amikor a gyümölcspüré zselésedni kezd. a tejszínhabot hozzákeverjük. A krémmel megkenünk két lapot.
A maradék fél adag tejszínt összekeverjük a habfixálóval és a maradék cukorral, majd kemény habbá felverjük, és egy csillagcsővel ellátott nyomózsákba töltjük: Az így elkészített hab háromnegyedét a harmadik tortalapra nyomjuk. A megkent tortalapokat egymásra helyezzük oly módon, hogy a tejszínnel megkent középen legyen (gyümölcsös- tejszínes-gyümölcsös).
Az epret megtisztítjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. A felső lapra körben tizenkét tejszínhalmot nyomunk, mindég) ikre egy-egy eperszemet helyezünk. A feldarabolt kókuszos tortalapokat ferdén két-két halom közé tesszük. A maradék eperszemeket megfelezzük, és a torta közepére halmozzuk.

SZOLNOKI-TORTA
Hozzávalók 16-18 szelethez: 20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, kevés só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg sütőpor, 1,5 dl étolaj, kávéskanálnyi fahéj, 3 db egész tojás, 3 dl reszelt répa, 5 dkg dió, 5 dkg reszelt étcsokoládé

Elkészítése: Az alapanyagokat fakanállal összekeverjük teljesen simára, majd kikent, kilisztezett tortaformába tesszük. Közepes sütőben (160 fokon) 50-55 percig sütjük. Eközben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta. Mikor kihűlt a torta, kettévágjuk, legegyszerűbben egy recés késsel. Barack- vagy eperdzsemmel vékonyan betöltjük, majd a torta egész felületét is megkenjük lekvárral, és végül szeletelt mandulával körbeszórjuk. Mikor megszikkadt, fölszeleteljük, és porcukorral hintjük meg.

TEJSZÍNES EPERGYŰRŰ
Hozzávalók 15 szelethez:
A tésztához: 20 dkg margarin, 17 dkg cukor, 4 tojás, 2-3 csepp keserű-mandula olaj 5 dkg darált mandula, 2 kiskanál sütőpor, 30 dkg liszt
Töltelékhez meg a tetejére: 50 dkg eper, 4 dl tejszín, 1 kiskanál zselatinpor, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg eperlekvár, 2 evőkanál durvára darált pisztácia
A forma kikenéséhez: vaj, liszt

Elkészítése: Vajjal a cukrot habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként beledolgozzuk. Először az olajat, azután mandulával meg a sütőporral összekevert lisztet adjuk hozzá. Egy 24 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, meglisztezzük, és a masszával megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon 50 percig sütjük. Utána a tésztát rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, 16 kisebb szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit fölszeleteljük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint fél deci vízben föloldjuk, a tejszínbe csorgatjuk, és a vaníliás cukrot beleszórjuk. A tésztát lapjában félbe vágjuk, a lekvárral megkenjük, és a tejszínnel meg az eperrel megtöltjük. A félre tett eperrel feldíszítjük a tetejét, valamint az oldalát. Végül meghintjük darált pisztáciával.

TEJSZÍNES EPERTORTA
Piskóta: 6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt, sütőpor, ha szükséges
Töltelék: fél kg mosott, csumázott eper, 20 dkg cukor, laza vaníliás puding, 1 kg keményre vert tejszínhab, 4 dkg oldott zselatin, egy csepp citromlé, ha kell

Elkészítése: Válasszuk szét a fehérjét a sárgájától. A cukor 1/3-ával felverjük a sárgáját kemény habbá, a maradék 2/3-át a fehérjéhez keverem, és azt is kemény habbá verem. Ezeket lazán összekeverem, és a liszttel összedolgozom. Ha valaki nem biztos a dolgában, egy csipet sütőport is tehet bele. A piskótát egy 22,5 cm-es és cm magas tortakarikában sütjük, közép-meleg sütőben (180 fok).
Az epret lecsorgatjuk, majd felrakjuk egy kis vízzel és 20 dkg cukorral főni, közben készítünk egy gyenge, laza vaníliás pudingalapot, miközben elkezd forrni a cukros eperlevünk, ezt beletesszük, besűrítjük, felforraljuk. Teljesen kihűtjük. Ha kell, tehetünk bele egy csepp citromlét, ha túl édes.
Ha kész a piskótánk, kihűtjük és félbevágjuk. Ebből a piskótából két torta is kijön. Két formába helyezzük a fél piskótákat. Ha kihűlt az eperalap, a tejszínhabbal és az oldott zselatinnal csomómentesre keverjük. Rátesszük a piskótára. Hűtőbe tesszük, és néhány óra múlva, mire megdermedt, le tudjuk húzni róla a formát. Tejszínhabbal, illetve fél, vagy egész eperdarabbal díszíthetjük. Zselatinnal lefényezhetjük.

TEJSZÍNHABOS EPERTORTA (GATEAUX FOURRÉS AUX FRAISE)
Hozzávalók: 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 6 tojás, citromhéj, a felsorolt anyagokból piskótatortát sütünk
Tejszínes eper: 6 dl tejszín, 20 dkg cukor 15 dkg szitán áttört epervelő

Elkészítése: Ha a torta kihűlt, közepén 6-8 cm-es kört vágunk, vigyázva, hogy a kés a közepénél mélyebbre ne menjen. A kivágott részt kiemeljük, a kiemelt darabon félujjnyi vastag tetőrést hagyunk. Ezután a torta belsejét óvatosan kiszedjük, vigyázva, hogy sem az alját sem az oldalát fel ne szakítsuk. 6 dl tejszínből kemény habot verünk, majd 20 dkg vaníliás cukorral együtt bekeverünk 15 dkg szitán áttört epervelőt, és kevés piros ételfestékkel megszínesítjük. A torta belsejét az epres tejszínhabbal megtöltjük. A fedőlapot rátesszük. Tetejét, oldalát is vékonyan bekenjük. A fennmaradt tejszínhabbal, csillagcsővel ellátott formáló zsákból berácsozzuk a tetejét, az oldalát és a torta felső szélét ízlésesen megdíszítjük. Tetejét kisebb, vagy félbevágott eperszemekkel díszítjük. Jégszekrénybe tesszük.

TORTA PITYÓKÁS GYÜMÖLCSÖKKEL
Hozzávalók 6 személyre: 70-80 dkg eper és szeder vegyesen, 10 dkg cukor, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 dl cseresznyepálinka
A tortához: 3 tojás, 10 dkg cukor, 18 dkg vaj, 30 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag (7 g) porélesztő
A forma kikenéséhez: 2-3 dkg vaj

Elkészítése: A gyümölcsöket megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a cukorral, a lekvárral és a pálinkával óvatosan összekeverjük. Letakarva a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. A tortához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. Az olvasztott, de nem forró vajat belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat és az élesztőport is. A masszát egy kivajazott, közepes, kb. 18 centi átmérőjű tortaformába simítjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) kb. 45 percig sütjük; ha túlzottan pirulna, alufóliával lefedjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra tesszük és a pityókás gyümölcsöket a közepére halmozva tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

ZABKORPÁS EPERTORTA
Hozzávalók:
A piskótatésztához: 5 tojás, 10 evőkanálnyi forró víz, 10 csapott evőkanál kristálycukor, 10 púpozott evőkanál rétesliszt, 5 evőkanál étolaj, 1/2 csomag sütőpor, csipet só
A krémhez: 20 dkg margarin, 12,5 dkg zabkorpa, 4 dl víz, 5 púpozott evőkanál cukor, 2 csomag (2gr) vanillincukor, 50 dkg friss eper (1-2 evőkanál rum)

Elkészítése: A piskóta elkészítése: az egész tojásokhoz hozzáadjuk a 10 evőkanálnyi forró vizet, csipet sót, s elektromos habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, s ezzel tovább verjük, amilyen keményre csak tudjuk. Ekkor fokozatosan hozzáadjuk a réteslisztet, majd az étolajat, de ekkor már csak kézzel keverjük. Langyosra melegített, 150-200 Celsius fokos sütőben, kerek tortaformában kisütjük (ha a teteje hamar elkezd barnulni, alufóliával lefedve sütjük tovább). A krém elkészítése: A vizet csipet sóval és a kristálycukorral oldódásig melegítjük, majd a zabkorpával sűrűre főzzük, a végén hozzáadjuk a vanillincukrot. Langyosra hűtjük, és összekeverjük a hűtőből már korábban kivett, megpuhult margarinnal (2 evőkanál rummal ízesíthetjük). Összeállítás: A piskótát három lapba vágjuk, rétegenként krémmel megkenjük, és kirakjuk a szeletekbe vágott eperrel. A tetejét is eperdarabokkal díszítjük. A tortát lehűtjük, másnap fogyasztjuk.