Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eperszezon - Édességek, sütemények 01.


BÁLINT CSÓKJA (VALENTINE MERINGUE)
Hozzávalók: 3 tojássárgája, 1 mokkáskanál vanília aroma, 2-3 szem citrompótló, só, 2,4 dl porcukor, piros ételfesték, 1 l vanília fagylalt, 10 dkg eper

Elkészítése: Szív alakú sütőformát béleljen ki sütőpapírral. A tojásfehérjéket az aromával és a porrá tört citrompótlóval, csipet sóval verje fel keményre. Lassanként adagolva forgassa bele a cukrot. Végül annyi ételszínezéket adjon hozzá, hogy szép rózsaszín legyen a hab. Simítsa a habot a formába, de csupán a forma 3/4-éig érjen a krém. 135 fokra előmelegített sütőben süsse egy órán keresztül. Zárja le a meleget, és még egy órán keresztül hagyja bent, hogy kellően kiszáradjon. A sütés és szárítás teljes ideje alatt nem szabad kinyitni a sütőt!!! Ezt követően vegye ki a formából, s ha teljesen kihűlt, akkor éles késsel vágjon három lapot belőle. Kenje meg a puhára lágyult fagylalttal, végül a tetejét díszítse az eperrel. Azonnal tálalja.

CSOKIS EPER
Hozzávalók: 50 dkg eper, 20 dkg ét főzőcsokoládé, 5 dkg porcukor, 1 dl tejszín, 3 dkg vaj, fél zacskó vaníliás cukor

Elkészítése: Ehhez a csemegéhez ép, nagyszemű, szép epreket válasszunk. A gyümölcsöt megtisztítjuk, és alaposan megmossuk. Lecsöpögtetjük, törlőpapírra szedjük, megtörölgetjük. Közben az ét főzőcsokoládét vízgőz fölött vagy nagyon kis lángon, a vajjal együtt felolvasztjuk. Belekeverjük a vaníliás cukrot. A tejszínt a porcukorral együtt félkeményre felverjük. Az eperszemeket hosszú, kétágú (hús) villára szúrjuk és belemártjuk az olvasztott csokoládéba. Lecsöpögtetjük, majd alufóliára tesszük száradni. A megszilárdult csokis epret sűrű tejszínhabba mártogatva fogyasztjuk.

CSOKOLÁDÉS EPER (VAGY LICSI)
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg szép, nagy szemű eper vagy egy 1 kg-os licsi konzerv, Cukrozott narancshéj vagy narancsdzsem, 3 púpozott evőkanál kakaó, 3 evőkanál cukor, 15 dkg vaj

Elkészítése: Ha eperből készítjük, az epret megmossuk, és papírtörlőre terítve megszikkasztjuk, de a csumáját rajta hagyjuk. Ha licsiből készül, a gyümölcsöt leszűrjük, és szintén papírtörlőre terítve megszikkasztjuk, majd a kis üregekbe (a magházába) cukrozott narancshéjat vagy sűrű narancsdzsemet rakunk. A kakaót a cukorral és fél deci vízzel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve beledobjuk a darabokra vágott vajat, és addig keverjük, amíg a vaj el nem olvadt. Ekkor az összes eperszemet a csumájánál fogva a meleg, folyékony csokoládémártásba mártjuk, és alufóliával bélelt tálra egymás mellé fektetjük. Ha licsiből készítjük, a gyümölcsbe fogvájót szúrva mártjuk a csokoládéöntetbe. A kész csokoládés gyümölcsöt a hűtőszekrény leghidegebb polcára tesszük, hogy a máz megkeményedjen.
Elkészítési idő: 50 perc

CSOKOLÁDÉS EPER (STRAWBERRIES IN CHOCOLATE)
Hozzávalók: 12 db nagyobb eper, 6 dkg csokoládé, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál brandy

Elkészítése: Forró víz felett olvassza fel a csokoládét és a vajat. Ha folyékony, keverje hozzá az alkoholt. Nagyobb csipesszel megfogva a gyümölcsöket félig mártsa a csokoládéba, majd fektesse zsírpapírral letakart tányérra. Tíz percre tegye hűtőszekrénybe, majd kis tálra rendezve kínálja. 

EPERBOMBA
Elkészítése: 60 dkg epret villával darabosra nyomkodunk, hozzáadunk 15 dkg porcukrot, fél citrom levét, 0.5 dl pikáns likőrt, 3 teáskanál zselatint, 5 dl tejszínt, 2 csomag vaníliás cukrot és robotgéppel kemény habbá verjük. A desszertes gyűrű közepét 5-6 db darabokra tört babapiskótával körbebéleljük. Beleöntjük az elkészített kemény habot, az aljára még 2-4 babapiskótát sorban elrendezünk.
Tálaláskor a közepét tejszínhabbal és eperrel díszíthetjük.

EPERDESSZERT
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg eper, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg túró, 1 dl tejszín
Elkészítési idő: 10 perc

Elkészítése: Az epret megtisztítjuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit a cukorral, a vaníliás cukorral és a túróval összeturmixoljuk. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan az epres krémbe keverjük. Négy kehelybe vagy tálkába osztjuk, jól behűtve, a félretett eperszemekkel díszítve tálaljuk.

EPER DINNYEKRÉMMEL (STRAWBERRIES IN A MELON SAUCE)
Hozzávalók: 50 dkg eper, 50 dkg zöld bélű sárgadinnye, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 4 fürjtojás, 1 evőkanál cukor, étcsokoládé-reszelék

Elkészítése: A dinnyét hámozza meg, magozza ki, majd vágja apró kockákra. Turmix gépben pürésítse simára. A tejszínt verje keményre a vaníliás cukorral, a tojásokat habosra a kristálycukorral, majd ezt a hármat forgassa egybe. A megmosott epret vágja, méretüktől függően félbe vagy negyedbe. Végül tegye a tejszínes dinnyekrémbe. Lehűtve kínálja, megszórva a csokoládé reszelékkel.

EPERKOSZORÚ
Elkészítése: Megmérünk 4 tojást, és a sárgájukat egyenlő súlyú vajjal meg cukorral habosra keverjük. Hozzáadunk ugyanannyi súlyú lisztet, végül a habbá vert tojások fehérjét. Egy kivajazott, kb. 24 centi átmérőjű kerek tortaformába megsütjük, és deszkára téve hűtjük ki. Ha a tészta kihűlt, szélén egy kétujjnyi széles peremet hagyunk, a belsejét éles kiskanállal kiszedjük, kockára vágjuk. A tésztaüreget eperlekvárral vastagon kikenjük. Megtisztítunk egy fél kiló apró szemű epret, megöntözzük 2-3 evőkanál rummal, meghintjük 10 deka porcukorral, és legalább egy óráig állni hagyjuk, időnként megkeverve, hogy a cukor felolvadjon. Ezután néhány szép eperszemet fél-reteszünk, a többihez hozzáadjuk a kivájt, kis kockákra vágott tésztát, és ha kell, még egy kevés rummal hígított eperlekvárt adunk hozzá. Ezzel töltjük a tészta üregét, tetejére téve a félretett, szép eperszemeket. Édes tejszínhab halmokkal díszítjük. (Egy deci tejszín elég hozzá, de ha úgyis két decit vettünk, a második decivel hígíthatjuk az epres tölteléket lekvár helyett.)

EPERKRÉM (STRAWBERRY CREAM)
Hozzávalók: 25 dkg eper, 4 gombóc eperfagylalt, 1 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, csokoládéreszelék

Elkészítése: Az epret villával szétnyomkodva keverje össze a fagylalttal. Ossza poharakba, majd a tetejüket díszítse a vaníliás cukorral felvert tejszínhabbal és a csokoládéval.

EPERKRÉM GOFFRIKHOZ
Hozzávalók: 25 dkg eper (szamóca), 2 dl tejszín, ízlés szerint kevés porcukor, 1 púpozott teáskanál zselatinpor

Elkészítése: A gyümölcsöt szitán átnyomom, hogy a magjai ne kerüljenek bele a krémbe, majd a gyümölcsvelőt összekeverem a porcukorral. A tejszínből kemény habot verek, lazán beleforgatom a málnavelőt, végül a fél dl vízben megáztatott és langyosra melegített zselatint is belekeverve, a hűtőszekrényben jól lehűtöm, csak ezután töltöm meg vele a gofrikat.

EPERKÚP MIGNON (15 DARAB)
Hozzávalók az indiáner felvert tésztához: 2 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 11 dkg liszt, 6 dkg cukor, 2.5 cl víz, 15 dkg eperkrém, 15 dkg fondant

Elkészítése: Az indiáner felvert tésztához a tojássárgáját elkeverjük 2 dkg liszttel és kevés vízzel. A tojásfehérjét 6 dkg cukorral habbá verjük. Az egészet fakanállal óvatosan összekeverjük 9 dkg szitált liszttel együtt. Nyomózsákból, papírral betakart sütőlemezre félgömböket formálunk, és megsütjük. Sütés után a tésztalapokra eperkrémből kis csúcsokat formázunk, majd kifagyasztás után rózsaszínű fondantba mártjuk.

EPERREL TÖLTÖTT TÚRÓGOMBÓC PONGYOLÁZOTT ALMAÁGYON
Hozzávalók:
Túrógombóchoz: 0,5 kg túró, 0,15 kg búzadara, 5 db tojás, vaníliás cukor, só, 12 db eper
Pongyolázott almához: 2 db alma, 0,5 l sűrű palacsinta tészta, 3 dl olaj, őrölt fahéj, porcukor
Öntethez: 1 zacskó hidegen készíthető vaníliás pudingpor, 0,5 l tej

Elkészítése: Az epres túrógombóc bundázott almával és vaníliamártással az édességek édessége. A túrógombócokat a szokásos módon elkészítjük, de nem forgatjuk pirított zsemlemorzsába, hanem mielőtt gombócokat formázunk belőle, mindegyiket megtöltjük egy-egy eperrel, majd forró vízben kifőzzük. Az almákat meghámozzuk, és a magházukat eltávolítjuk, majd félujjnyi vastagra vágjuk. Először lisztbe, majd a palacsintatésztába forgatjuk. Bő, forró olajban hirtelen zsemleszínűre sütjük.
A túrógombócokat egy-egy pongyolázott almára helyezzük, fahéjas porcukorral meghintjük. Híg vaníliás pudingot, vagy vaníliamártást adunk mellé.

EPERSÜTEMÉNY HABSAPKÁVAL
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg eper, 4 dkg liszt, 3 tojás sárgája, 1 dl tej, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, reszelt citromháj, 3 tojásfehérje, 10 dkg cukor
Elkészítési idő: 30 perc + sütés

Elkészítése: Az epret megtisztítjuk, a nagyobb eperszemeket félbevágjuk, meghintjük egy ek cukorral, és állni hagyjuk.  A tojások sárgáját a tejjel, a liszttel, egy ek cukorral, csipetnyi sóval és a reszelt citromhéjjal simára keverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, belesimítjuk a tészta egyik felét. Beborítjuk az eper egyik felével, majd ráöntjük a maradék tésztát, és újra az epret.
Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 25-30 percig sütjük. E közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadagolva a cukrot.
A cukros habot a már majdnem megsült epres süteményre simítjuk, és még kb. 10 percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a hab teteje megpirul.

EPERSZELET 01.
Hozzávalók 8 szelethez: 4 levél mélyhűtött leveles tészta, cukor a beszóráshoz.
A tetejére: 2,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag vaníliás pudingpor, 1 tojás sárgája, 7,5 dkg vaj, 25 dkg eper, 1 dl tejszín, 1 teáskanál cukor. Díszítéshez: cukrozott ibolya, mentalevél

Elkészítése: A tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint hagyjuk felengedni.
Minden lapot duplájára nyújtunk és 2-2 rombuszt (az oldal hossza: 6cm) vágunk ki belőle. A tésztát vízzel kiöblített sütőlapra rakjuk, villával többször megszurkáljuk, és 15 percig pihentetjük. A tésztát megkenjük vízzel, a tetejét megszórjuk cukorral, és 200 fokra (gázsütő 3-as fokozat) előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Hagyjuk kihűlni. 
Töltelék: 2 evőkanálnyi tejet elkeverünk a cukorral, és a vaníliás cukorral majd felforraljuk. A pudingport a tojás sárgájával és a maradék tejjel simára keverjük, majd a forró tejbe öntjük, felforraljuk és hagyjuk kihűlni.
A habosra kevert vajat apránként a pudinghoz keverjük. A vaníliakrémet cakkos végű nyomózsákba töltjük, és a kisült tészta tetejére nyomjuk. A megmosott és félbe vágott epret sűrűn a krémbe nyomjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A süteményt a tejszínhabbal, cukrozott ibolyával és a mentalevéllel díszítjük.

EPERSZELET 02.
Hozzávalók: Földieper 25 dkg, vagy eper-íz 15 dkg, porcukor 10 dkg, tojásfehérje 1 db

Elkészítése: Készítünk rendes írós-vajas tésztát, forró késsel négyszögletes vékony darabokat vágunk belőle, a két szemben lévő sarkot összefogjuk, tepsibe téve, forró sütőben kisütjük. Ha kisült, a már elkészített eperrel megtöltjük. Veszünk esetleg eper-ízt, ezt porcukorral és egy tojásfehérjével habosra keverjük, s a nyitott két oldalát ezzel meg kell tölteni, azután pár percre visszatesszük a sütőbe.

EPERSZÓSZ
Hozzávalók: 40 dkg eper, 4 evőkanál eperszörp, 4 evőkanál triple sec likőr

Elkészítése: Az epret kicsumázzuk, majd többször váltott vízben gondosan megmossuk. Félbevágjuk, és turmixgép poharába tesszük. Összetörjük, ez után szitán átnyomjuk, hogy magvai ne kerüljenek a mártásba. Az így kapott gyümölcsvelőt összekeverjük a szörppel és a likőrrel, majd jól zárható üvegbe tesszük a hűtőszekrénybe.
Előkészítési ideje: kb. 20 perc

EPER TIRAMISU MÓDRA
Hozzávalók:
A tiramisu krémhez: 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kristálycukor, 25 dkg natúr krémsajt, (Azzurro krémsajt), fél kupica konyak
A tálaláshoz: 12 babapiskóta, 25 dkg friss eper, fél csokor friss citromfű

Elkészítése: A tiramisu krémhez a tojások sárgáját a kétféle cukorral fehéredésig keverjük. A krémsajtot hozzáadjuk, simára dolgozzuk, ízét a konyakkal megbolondítjuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét laza mozdulatokkal beleforgatjuk, és letakarva 15-20 percre mélyhűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen. Az eper szárát lecsipkedjük, majd a gyümölcsöt megmossuk, a nagyobb szemeket négy- be-, a kisebbeket félbevágjuk. Tálaláskor minden tányérra 3 evő-kanálnyi tiramisu krémet halmozunk. Tányéronként 3-3 babapiskótát kettétörve a krémbe nyomunk, végül az eperrel bőven megszórjuk. A citromfű egyik felét vékony csíkokra metéljük, desszertünkre szórjuk, a maradékkal pedig szépen kidíszítjük.
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

EPERTURMIX
Hozzávalók: kb. 10 dkg eper, 2-3 ek porcukor, 6-7 dl tej, 2 tojás sárgája, csipet só

Elkészítése: jól összeturmixolva, fogyasztva tálaljuk.

EPER- VAGY MÁLNAKRÉM MÁSKÉPPEN
Elkészítése: 1,5 dl áttört friss epervelőt (vagy málnát) kevés citromlével az alap vajkrémbe csurgatva, habverővel simára, habosra keverünk. Ha összefutna, tojássárgájával simára keverjük.

EPER- VAGY ŐSZIBARACK-CHARLOTTE (FRAISES OU PÉCHES EN CHARLOTTE)
Hozzávalók: 35 db babapiskóta, 75 dkg eper vagy őszibarack, 0,5 dl rum vagy konyak, 8 dkg kristálycukor, 1 dl tej, 3 tojás, 2 dl tejszín vagy 3 dl vaníliakrém

Elkészítése: Mély tűzálló tálat kibélelünk decinyi, vízzel hígított rummal meglocsolt piskótával. A lecsepegtetett gyümölcsöt falatnyira daraboljuk, megszórjuk 2 púpozott ek cukorral, rászórjuk a piskótára.
Felverjük a tojásokat, beledolgozzuk a langyos tejet, ráöntjük a gyümölcsre. Beterítjük meglocsolt piskótával, gyenge tűznél 15 percig sütjük.
Kihűtve, tejszínhabbal vagy vaníliakrémmel kínáljuk.

EPER VÖRÖSBORBAN
Hozzávalók: 20 dkg eper, 1,5 teáskanál porcukor, 1 teáskanál narancs likőr, fél teáskanál konyak, 2 dl vörösbor

Elkészítése: A cukrot keverje ki annak teljes olvadásáig a cukorral. Öntse tálba a (méretétől függően) elfelezett eperszemekkel. Szorosan letakarva tegye legalább két órára hűtőszekrénybe. Bólés poharakba merve kínálja.

EPRES ALAGÚT
Hozzávalók: 2.5 dl tejszín vagy 25 dkg tejszínhab 15 dkg porcukor, (ha cukrozott tejszínt használunk, csak 10 dkg), 20-25 dkg friss eper, 2 dkg zselatin, 1 dl víz, 1 vékony, hosszúkás piskótalap, 5 dkg baracklekvár, 5-10 dkg nagyon vékonyra szeletelt, pirított mandula

Elkészítése: Az eper kétharmadát a porcukorral összeturmixoljuk, hogy egészen finom pépet kapjunk, Hozzáadjuk és összekeverjük vele a felvert tejszínt (vagy a cukrozott tejszínhabot), a hideg vízben megduzzasztott és meglangyosított zselatint, és a feldarabolt, maradék epret. A vékony piskótalapot egy porcukorral meghintett papírlap segítségével hengerré formáljuk oly módon, hogy a papírra helyezett piskótára nyújtófát teszünk, s azon igazítjuk csőformára, a papír segítségével. A papírt átkötjük, vagy a széleit összeragasztjuk, hogy ne nyíljon szét. A nyújtófát kihúzzuk, a hengert megtöltjük az epres krémmel, s hűtőbe tesszük, hogy jól megkössön. A hűtőből kivéve levesszük róla a papírt, az epres alagút külsejét bekenjük baracklekvárral, és a nagyon vékonyra vágott mandulában meghengergetjük. A tetejét tejszínhabbal és eperrel díszítjük.

EPRES BANÁN
Hozzávalók: 5 dkg eper, egy kisebb banán, 1.5 dl zsírszegény tej, méz, ha szükséges

Elkészítése: A gyümölcsöket a tejjel, és a mézzel összeturmixoljuk. Tápláló ital, reggelire, uzsonnára gyorsan elkészíthető.

EPRES CHARLOTTE
Hozzávalók:
Tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1/2 mokkáskanálnyi sütőpor, eperdzsem.
Töltelékhez: 1/2 kg túró, 2 dl tejszín, 5-7 evőkanál cukor, citromlé, 1 púpozott evőkanál zselatin, 20 dkg eper

Elkészítése: a tészta alapanyagából piskótaalapot sütünk. A piskótasütést azzal kezdjük, hogy a lisztben elkeverjük a sütőport és félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját cukorral kikeverjük, a fehérjét habbá verjük. A cukros sárgáját és a fehérjehabot habverővel verve jól összekeverjük, majd fakanállal apránként beleszórjuk a lisztet. Sütőpapírral kibélelt lapos tepsibe simítjuk, és közepes hőmérsékletűre előmelegített sütőben kisütjük. A meleg piskótáról a papírt lehúzzuk és feltekerjük. Amikor kihűlt, óvatosan szétbontjuk, megkenjük eperdzsemmel és visszatekerjük. A töltelékhez a túrót és a tejszínt botmixerrel jól kikeverjük és ízlés szerint 5-7 evőkanál cukorral, citromlével ízesítjük. A zselatint kb. másfél dl. forró vízben teljesen feloldjuk, és amikor langyosra hűl, a túróhoz keverjük. Egy félgömbformát felszeletelt piskótatekercsekkel szorosan kirakjuk, majd beleadagoljuk a túrókrémet, amelybe megmosott, leszárított eperdarabokat is teszünk. A formát hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon. Tálaláskor kiborítjuk a formából, és szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 2,5 -3 óra dermesztéssel
Jó tanács: ha nincs félgömbformánk, egy nagyobb méretű jénait is használhatunk helyette.

EPRES CHARLOTTE HABRÓZSÁKKAL
Hozzávalók 12 szelethez: 30 g (10 lap) színtelen zselatin vagy tortazselé, kb. 2 dl ribizlilé vagy szörp, 12-13 dkg kristálycukor, 60 dkg eper, 2,5 dl tejszín, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 10-12 omlós keksz (kb. 9 dkg)
A díszítéshez tetszés szerint eper, tejszínhab, citromfű

Elkészítése: A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A ribizli levet 1 evőkanál cukorral felmelegítjük, és 6 g zselatint feloldunk. A folyadék 1/3 részét 2 literes (20 cm átmérőjű) üvegtál aljára öntjük, és 20-30 percre hűtőszekrénybe állítjuk. Közben 8 dkg epret felszeletelünk, 22 dkg-ot felkockázunk, a maradékot pürésítjük. Az eperszeleteket a zselé tetején virág alakban elrendezzük, a maradék ribizli lével meglocsoljuk, majd kb. 30 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe. A tejszínt kemény habbá verjük. A túrót a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével kikeverjük.
A maradék zselatint feloldjuk, az eperpürével elkeverjük, és a túrókrémbe vegyítjük. Végül beleforgatjuk az eperkockákat és a tejszínhabot. A kekszeket körben a tál oldalához támasztjuk, beletöltjük a túrómasszát, tetejét elsimítjuk, és éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a tálat forró vízbe merítjük, majd a Charlotte-ot kiborítjuk. Tejszínhabrózsákkal, eperrel és citromfűvel díszítjük.

EPRES-GRÍZES
Hozzávalók: 1/2 l tej, 20 dkg cukor, 12 dkg gríz, 5 dkg darált mandula, 4 tojásfehérje, só,
Az öntethez: 35 dkg eper, 15 dkg cukor, 1 kávéskanál citromlé

Elkészítése: Forraljuk fel a tejet, majd szórjuk bele a grízt, állandó kevergetés mellett főzzük 10-15 percig. Adjuk hozzá a cukrot és egy csipet sót. Főzzük még néhány percig, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük bele a darált mandulát és a felvert tojásfehérjéket, majd öntsük az egészet formába. Ez alatt a megmosott epret törjük alaposan össze, majd főzzük 3 percig a cukorral és a citromlével. A langyos gríztortát borítsuk ki, öntsük rá az eperszószt.
Díszíthetjük néhány egész gyümölccsel is.

EPRES GYÜMÖLCSTORTÁCSKÁK
Hozzávalók 12db. kb. 10 cm átmérőjűformához:
A tésztához: 5 dkg Rama margarin, 4 db tojás, 12.5 dkg Koronás Finom kristály-szemcséjű minőségi kristálycukor, 1 csipet só, 7,5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 csipet sütőpor, Rama margarin a formák kikenéséhez, liszt a tészta nyújtásához
A rátéthez: 75 dkg eper, 1 csomag színtelen tortamáz vagy tortazselé-por, 2.5 dl vörös színű ribizlilé, 2 evőkanál Koronás minőségi kristálycukor

Elkészítése: A margarint megolvasztjuk, a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját 4 evőkanál meleg vízzel felverjük. A cukrot hozzáadjuk, és tovább habosítjuk, amíg világos színű krémet kapunk. Az olvasztott margarint ráöntjük és elkeverjük.
A tojásfehérjét a sóval kemény habbá felverjük. A lisztet, a keményítőt és a sütőport összekeverjük, a felvert fehérjét és a lisztkeveréket a tojássárgája krémhez adjuk, majd lazán elkeverjük.
A formákat kikenjük margarinnal, megszórjuk liszttel, majd minden formába 2 evőkanál tésztát teszünk és előmelegített sütőben, 200°C-on. 12-15 percig sütjük. Sütés után rövid ideig állni hagyjuk a formában, majd kiborítjuk és kihűtjük.
Az epret megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk. 12 szemet félreteszünk, a többit felezzük. A felezett szemekkel a tortácskákat körberakjuk, az egész szemeket a közepére tesszük.
A tortamázat vagy zselét elkeverjük 4 evőkanál gyümölcslével, a maradék levet felmelegítjük, majd hozzáadjuk az előkészített mázat és felforraljuk, ízlés szerint cukorral édesítjük. A tortamázat vagy zselét a gyümölcsre öntjük, és dermedni hagyjuk.

EPRES HABOS METÉLT HIDEGEN
Hozzávalók: 20 dkg cérnametélt, 25 dkg eper, 2 dl tejszín, 4 dkg vaj, 1 dl tej, 1 csapott evőkanál zselatinpor, 12-15 dkg porcukor, só

Elkészítése: A cérnametéltet forrásban lévő sós vízben megfőzöm, majd leszűröm, és az olvasztott vajra szedem. Jól összekeverem. Az epret közben megmosom, szárazra csurgatom, kicsumázom, és apróra vágom. A tejszínből kemény habot verek, kevés porcukorral ízesítem, és az eperrel óvatosan összekeverem. A zselatint kevés tejben megáztatom, és langyosra melegítem, közben állandóan kevergetem. Ha teljesen feloldódott, akkor langyosra hűtöm és hozzáadom az epres habhoz. Végül az egészet óvatosan átforgatom a vajas tésztával. Kis formákba simítva elosztom, majd alufóliával vagy follpackkal befedve a hűtőszekrényben egy napig hűtöm.
Tálalás előtt a formából kiborítom és kevés tejszínhabbal megspriccelve kínálom.

EPRES MADÁRTEJ
Hozzávalók: 40 dkg eper, 1 liter tej, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 evőkanál liszt, tojás, szükség szerint

Elkészítése: Ugyanúgy készítem, mint az egyszerű madártejet, csak amikor a vaníliás tej megfőtt, kihűtöm, és a közben turmixgépen pépesített epret, hozzákeverem. Díszítésül egy-egy szép eperszemet teszek a habgaluskákra. Málnával és szederrel is nagyon finom.

EPRES NARANCSGRATIN
Hozzávalók: 6 narancs (kb. 1 kg), 4 evőkanál cukor, 50 dkg eper, 12-16 babapiskóta, 2 evőkanálnyi narancslikőr, 2 tojás, másfél dl tejszín, vaníliás porcukor a szóráshoz

Elkészítése: A narancsokat gondosan megmossuk, 2 narancsot félbevágunk, levét kinyomkodjuk, kisebb lábasba szűrjük. A maradék négy narancsot éles késsel egészen a gyümölcshúsig hatolva meghámozzuk, és kifilézzük. A narancshéjból és a “hártyavázakból” kinyomkodjuk a lét, és a filézés közben keletkező narancslével együtt egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd mérsékelt tűzön fedő nélkül szirup sűrűségűre beforraljuk. Hideg vízbe állítva langyosra hűtjük. Közben váltott vízben megmossuk az epret, alaposan lecsepegtetjük, és konyharuhán leszárítjuk. Az eperszemek szárcsonkját, csészelevélkéit kitördeljük, vagy késheggyel kiemeljük, nagyságuktól függően a gyümölcsöket félbe, negyedbe vágjuk. Egy nagyobb (24-26 cm átmérőjű) vagy 4 kisebb lapos tűzálló tálka aljára fektetjük az arányosan elosztott babapiskótákat. Tetejükre terítjük az epret és a narancsgerezdeket. A kihűlt szirupban elkeverjük a likőrt, egyenként a tojásokat, végül a tejszínt, és a gyümölcsök tetejére locsoljuk. 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tetejüket megszórjuk vaníliás porcukorral, azonnal tálaljuk.

EPRES OMLETT
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg eper, 4 tojás, 8 dkg cukor, csipetnyi só, 4 dkg vaj, porcukor

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük. Közben a tojássárgáját 4 dkg cukorral habosra keverjük. A négy tojásfehérjét két deka cukorral és csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és a masszához adjuk. A vajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, a masszát a serpenyőbe öntjük, és három percig sütjük. Az omlettet ezután a sütő alsó részére tesszük, és körülbelül negyedóráig sütjük, amíg a teteje megszilárdul. A megmosott, leszárított epret kis darabkákra vágjuk, összekeverjük a megmaradt cukorral, és az omlett egyik felére rakjuk, a másik felével betakarjuk.
Porcukorral meghintve azonnal tálaljuk.

EPRES PISKÓTA
Hozzávalók: 1 db piskótatorta, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 l tej, 2 evőkanál cukor, fél kg friss eper

Elkészítése: A pudingot a tasakon leírtak szerint elkészítjük, ám 1 l tejjel és 2 kanál cukor hozzáadásával. A piskótát kettévágjuk (de egyik szelet se legyen 1,5 cm-nél vastagabb!) és az egyik részét egy olyan tálra tesszük, amelynek van egy kis oldalfala. Ezt megkenjük egy kevés vaníliapudinggal, majd rátesszük az epret úgy, hogy a szebb szemeket félrerakjuk. Ezt meglocsoljuk vaníliapudinggal (ne folyjon ki sok!). Erre helyezzük a másik piskótalapot és rákenjük a megmaradt pudingot. A tetejét a szép eperszemekkel díszítjük. Lehűtve tálaljuk.

EPRES PISKÓTAROLÁD
Hozzávalók:
A tésztához: 3 tojás, 3 púpozott evőkanál liszt, 3 evőkanál porcukor, csipetnyi só
A töltelékhez: 25 dkg eper, 2 dl kefir, 10 dkg krémsajt, fél dl tej, 1 púpozott teáskanál zselatin, kevés porcukor
A sütőlemez kikenéséhez: 1 evőkanál margarin és 1 evőkanál liszt

Elkészítése: A piskótához a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a porcukor felével. A tojásfehérjékből a megmaradt cukorral kemény habot verünk. A habhoz felváltva adjuk a cukros tojást és a lisztet, majd óvatosan addig keverjük, amíg az egész massza egyneművé válik. Kisebb, lapos peremű sütőlemezt a margarinnal kikenünk, és a liszttel behintjük, majd egyenletesen rásimítjuk a masszát. Előmelegített forró sütőbe toljuk. A tüzet azonnal mérsékelve, 10-12 perc alatt világossárgára sütjük. A megsült tésztát egy bevizezett, de jól kicsavart, nedves konyharuhára borítjuk. A konyharuha segítségével azonnal összetekerjük, és így hagyjuk kihűlni. A töltelékhez a zselatint a tejjel folytonos keverés közben langyosra melegítjük. Hozzácsorgatjuk a kefirt, beletesszük a krémsajtot, és annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns legyen.
Simára keverjük. A megmosott, kicsumázott és villával összetört epret is hozzáadjuk, és az alufóliára helyezett, kitekert piskótalapra a krémet felkenjük. Lazán felcsavarjuk, és a fóliába becsomagoljuk, két végét behajtjuk, a tetejét lenyomkodjuk, hűtőszekrényben megdermesztjük. A megmaradt krémet a tetejére kenjük, és néhány szép, félbe vágott eperrel díszítjük.

EPRES RÉTES
Tészta: 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, só, 2 dl meleg víz.
Töltelék: 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 2 dl tejföl, 4 tojássárgája, 10 dkg őrölt mandula, 10 dkg száraz babapiskóta, csipet só, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kg eper, 10 dkg vaj a sütéshez

Elkészítése: A hozzávalókból rétestésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk és megkenjük a túrós krémmel (a túrót, a tojássárgákat, 5 dkg cukrot, csipet sót, a citromhéjat és levet, a vaníliás cukrot habosra keverjük; hozzáadjuk a maradék cukrot és a tojások keményre vert habját, majd a mandulát és az elmorzsolt piskótát), kirakjuk félbevágott eperdarabokkal és feltekerjük. Olvasztott vajjal kikent tepsibe tesszük, a tetejét is megkenjük vajjal és aranybarnára sütjük.

EPRES TIRAMISU 01.
Hozzávalók 15 db. 8 x 8 cm-es kockához: 1 kg eper, 25 dkg mascarpone (Azzurro), 13 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, 4 db tojás sárgája, 2 dl tejszín, 1 tasak habfixáló, 30 dkg piskótalap, 6 evőkanál illatos likőr, Citromfű levélkék,

Elkészítése: 15 db szép epret félreteszünk a többit félbe, negyedbe vágjuk.
A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és az egyenként hozzáadott tojás sárgákkal. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és a tojáskrémhez keverjük (egy kicsit híg lesz, nem baj). A piskóta lap felével kibélelünk egy szögletes tálat, meglocsoljuk a likőr felével. A krém kétharmadát a piskóta tetejére kenjük, belenyomkodjuk az epret, majd ráborítjuk a maradék piskóta lapot, meglocsoljuk a maradék likőrrel és bevonjuk a maradék krémmel. Felkockázzuk és a kockák közepébe, tesszük a félretett epret, és 6 órára a hűtőbe tesszük.
Könnyű édesség.

EPRES TIRAMISU 02.
Hozzávalók 4-6 személyre: 25 dkg eper, 1 dl 100%-os narancslé, 1-2 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál konyak, kb. 16 babapiskóta, a mascarpone krémhez: 3 tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 50 dkg mascarpone sajt, a tetejére: kakaópor, az öntethez: 25 dkg eper, 2-3 evőkanál cukor

Elkészítése: Az epret kicsumázzuk, megmossuk, majd a narancslével, a cukorral és a konyakkal turmixoljuk. A krémhez a tojások sárgáját a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd a hideg mascarponéval simára eldolgozzuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egy kb. 2 literes, babapiskótányi széles, téglalap alakú pudingformát sütőpapírral vagy zsírpapírral kibélelünk. A sajtkrém felét belesimítjuk. A fele babapiskótát egyesével az eperszirupba forgatjuk, a krémre rakosgatjuk. Erre ismét krém, majd áztatott babapiskóta kerül. Alufóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, a tetejére kakaóport szitálunk, és forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, eperöntettel körbelocsoljuk. Utóbbi úgy készül, hogy a kicsumázott epret a cukorral turmixoljuk, átszűrjük.

EPRES TÚRÓGOMBÓC
Hozzávalók: 2 tojás, 8 dkg vaj vagy margarin, 50 dkg tehéntúró, 4 csapott evőkanál búzadara, só, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 16 szem eper
A tálaláshoz: 2 dl tejföl, a tetejére: 2-3 evőkanál porcukor

Elkészítése: A tojások sárgáját 3 deka olvasztott vajjal simára keverjük. A túrót szitán áttörjük és a darával együtt, a tojássárgájához adjuk, majd 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a túrós masszába forgatjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át, pihentetjük, hogy a dara megdagadjon. Ez alatt a maradék vajat fölolvasztjuk, és a morzsát közepes lángon, szorgalmasan kevergetve aranysárgára pirítjuk benne. Kb. 2 liter vízbe sót szórunk és felforraljuk. A túrós masszából nedves kézzel 16 pingponglabda nagyságú gömböt formálunk, mindegyik közepébe egy-egy szem epret nyomunk és óvatosan a forró vízbe dobjuk. Ha a víz újra forr, a lángot mérsékeljük, hogy a gyöngyözve forró vízben a gombócok inkább csak dagadjanak, mint főjenek. Amikor feljönnek a víz színére, még nincsenek készen, további 6-8 percig kell őket főzni. Ezután szűrőkanállal hideg vízbe átszedjük, így kívülről hirtelen kérget kapnak, és nem esnek szét később sem. Végül jól lecsöpögtetve a gombócokat a morzsában meghempergetjük.
Melegen, tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk, de önthetünk köré epermártást is. Ehhez kb. 30 deka tisztított epret 2 evőkanál mézzel turmixolunk, majd átszűrjük és megmelegítjük.

EPRES TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: 20 dkg félzsíros tehéntúró, 1 dl 12%-os tejföl, 20 dkg földieper, cukor

Elkészítése: Az epret és a túrót áttörjük, a tejföllel kikeverjük. Beletesszük az édesítő szert ízlés szerint. Tálkákba osztva, tetejét eperszeletekkel díszítve, hűtve tálaljuk. Készülhet eper helyett málnával, ribizlivel, őszibarackkal is.

EPRES TÚRÓS LINZER
Hozzávalók:
A tésztához: 60 dkg liszt, 30 dkg cukor, 20 dkg vaj v. zsír (lehet fele-fele is)
A töltelékhez: fél kiló tehéntúró, fél kiló eper, 5 dkg mazsola, 2 tojássárgája, 3 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 5 dkg búzadara, 4 tojásfehérje, 1 dkg kristálycukor

Elkészítése: A tészta hozzávalóit lazán összegyúrjuk, kinyújtjuk a tepsi méretének megfelelő nagyságúra, és a tepsit kibéleljük vele. Megszurkáljuk villával, és majdnem készre sütjük.
A töltelékhez valókat összedolgozzuk: a túrót áttörjük, hozzáadjuk az epret, az áztatott mazsolát, a tojássárgát, a citromhéjat, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a búzadarát.
A már kissé kihűlt linzeralapra simítjuk. A tetejére tojásfehérjéből és cukorból vert habot terítünk, s egy villával mintásra díszítjük. A forró sütőbe toljuk, s addig sütjük, míg szép pirosas nem lesz. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

ÉDES ÁLOM EPERREL
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg eper, 20 dkg tejszínkrémsajt, 1 dl tojáslikőr, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejszín
Elkészítési idő: 15 perc

Elkészítése: Az epret megmossuk, megtisztítjuk és földaraboljuk. A tejszínt habbá verjük. A tejszínkrémsajtot a tojáslikőrrel és a vaníliás cukorral elkeverjük. Beleforgatjuk a tejszínhabot és az eperkockák felét.
Behűtjük, és tálalás előtt a többi epret is a tetejére halmozzuk.