Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Álom receptek


ÁLOM-FINOM GESZTENYÉS-BABAPISKÓTÁS TORTA
Hozzávalók: 15-20 db babapiskóta, 7 dl tej
Az alsó réteghez: 2 cs gesztenyemassza, 25 dkg darált keksz, 6 ek tej, 5 dkg margarin, kevés rum, vagy rumaroma
Krémhez: 2 csomag vaníliapuding, 6 dl tej, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj
A habhoz: 2-3 dl tejszín, kevés porcukor

Elkészítése: Az alsó réteghez összegyúrjuk a hozzávalókat, a tortaforma alapjára tesszük és egyenletesen elsimítjuk.
A babapiskótát meglocsoljuk a tejjel úgy, hogy kissé elázzon.
A krémhez megfőzzük a pudingot és hagyjuk kihűlni.
A vajat habosra keverjük a porcukorral és hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz.
A krém felét a gesztenyemasszára kenjük, ráterítjük a beáztatott babapiskótát és megkenjük a maradék krémmel.
A tejszínt és a porcukrot habosra felverjük és ráhalmozzuk pudingrétegre.
Kakaóporral, vagy csokoládéreszelékkel meghintjük.

ÁLOMSÜTEMÉNY
Hozzávalók 4 személyre: 6 evőkanál kristálycukor, 8 tojásfehérje, 2 evőkanál kakaópor, 10 dkg darált dió, 10 dkg finomliszt, 8 dkg tojás, 25 dkg porcukor, 25 dkg vaj
Máz: 1/2 dl rum, 4 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaópor, 10 dkg kristálycukor, 15 dkg vaj

Elkészítése: A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk 2 tojás sárgáját, a lisztet, a darált diót és a kakaót. A 8 tojás fehérjét kemény habbá verjük, és azt is a masszához adjuk. Óvatosan összekeverjük, vigyázva, hogy a habot ne verjük szét, majd a tésztát kivajazott és kilisztezett, 25 × 35 cm-es tepsibe tesszük, és 180-200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
A megmaradt 6 tojássárgáját 6 evőkanál kristálycukorral sűrű krémmé keverjük. Rákenjük a majdnem kész süteményre, és visszatesszük a sütőbe. 160 fokra csökkentjük a hőmérsékletet, és a tésztát a továbbiakban inkább szárítjuk, mint sütjük – egészen addig, amíg egy kicsit roppanós lesz a krém teteje.
Az álomsüteményt hűtőbe tesszük, mert hidegen még finomabb. Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Máz: A mázhoz a kristálycukrot a kakaóval, a vízzel meg a rummal a tűzhelyen sűrű masszává forraljuk. Amikor kihűlt, kikeverjük a vajjal, és a kihűlt süteményre kenjük.
Elkészítési idő: 70 perc

ANANÁSZÁLOM
Hozzávalók: 50 dkg felkockázott ananászszelet, 4 dl tejszínhab, 30 dkg natúr krémtúró, 4 evőkanál csokoládéöntet

Elkészítése: A gyümölcskockákat óvatosan forgassa össze a krémtúróval. Ossza el fagylaltos kelyhekbe, miközben kanalanként kevés öntetet ad hozzá. Végül borítsa be tejszínhabbal, és lehűtve kínálja.

CSOKI-ÁLOM TORTA
Töltelék: 25 dkg tej tortabevonó, 7 dl tejszín, 3 cs. habfixáló, 2 cs vaníliás cukor
Tészta: 15 dkg tej tortabevonó, 15 dkg puha vaj, 15 dkg porcukor, 30 dkg liszt (fele lehet darált mandula is), 6 tojás, 1 tk sütőpor, 1 csipet só, 1 ek kakaó, kevés tej

Elkészítése: A tejszínt felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a bevonót. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Felolvasztjuk a bevonót, hűlni hagyjuk. A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojásokat és a bevonót. Ezután megy bele a liszt, sütőpor, só, kakaó, és annyi tej, hogy jó állaga legyen. Tortaformába töltjük, 175 fokon kb. 50 percig sütjük.
A csokis tejszínt a habfixálóval felverjük. A kihűlt tésztát 2-3 felé vágjuk (nekem csak ketté sikerült), és megkenjük a csokis tejszín 2/3-ával. Kívülről megkenjük a maradék krémmel, és pirított mandulával, pisztáciával díszítjük.

DÉLTENGERI ÁLOM
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók: 3 narancs, 2 alma, 1 kis üveg vagy konzervdoboz őszibarack, 2 banán, 1 csésze mandula, 50 g darált mogyoró
A gyümölcsöntethez: 8-9 evőkanál narancslé, 2 evőkanál citromlé, 8-9 evőkanál őszibarack-lé

Elkészítése: Hámozd meg a narancsokat, szedd szét gerezdekre és darabold fel kis kockákra. Mosd meg és hámozd meg az almát, vágd ki a magházát, és ezt is kockázd fel, csak úgy, mint a barackot. A banánt szeleteld fel. Keverd össze egy tálban a narancsot, banánt, a barackot és a mazsolát. Szórd meg mindezt a mogyoróval.
Készítsd el az öntetet: öntsd a saláta tetejére az összekevert narancs-, citrom-, és baracklevet. Takard le a tálat egy darab fóliával és tedd a hűtőszekrénybe fél órára, utána már tálalhatod is.

ÉDES ÁLOM EPERREL
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg eper, 20 dkg tejszínkrémsajt, 1 dl tojáslikőr, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejszín
Elkészítési idő: 15 perc

Elkészítése: Az epret megmossuk, megtisztítjuk és földaraboljuk. A tejszínt habbá verjük. A tejszínkrémsajtot a tojáslikőrrel és a vaníliás cukorral elkeverjük. Beleforgatjuk a tejszínhabot és az eperkockák felét.
Behűtjük, és tálalás előtt a többi epret is a tetejére halmozzuk.

EPRES ÁLOM
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj,5 dkg cukor, citromhéj
A töltelékez: 40 dkg eper, 5 db babapiskóta, 6 kanál cukor, 4 kanál tejszín, 3 tojás, 3 kanál porcukor, 2 kanál liszt, vaníliás cukor, fahéj

Elkészítése: A lisztet a vajjal és cukorral, citromhéjjal összegyúrjuk és hidegen hagyjuk állni. A megmosott epret, a babapiskótát, a cukrot és a tejszínt összekeverjük és állni hagyjuk 15 percig. A tojások sárgáját, a porcukorral habosra keverjük, majd beleteszünk 2 kanál lisztet, vaníliás cukrot, fahéjat és a tojáshabot. Összekeverjük az eperrel. A tésztát tortaformába tesszük, a krémet beleöntjük és befedjük a maradék tésztával, 1 óráig sütjük. Cukros epersziruppal és tejszínhabbal tálaljuk.

KARIBI ÁLOM
Hozzávalók 4 személyre: 4 gombóc vaníliafagylalt, 4 gombóc csokoládéfagylalt, 10 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg eper, 10 dkg málna, 2 dl tejszín, 4 evőkanál jamaicai rum, kakaópor, cukor

Elkészítése: A gyümölcsöket megtisztítjuk, 4 szem epret félreteszünk, a többit félbe vagy negyedbe vágjuk, és a málnával együtt tálba tesszük. Meghintjük porcukorral, felöntjük a rummal és 1 órát marináljuk. A tejszínt ízlés szerinti cukorral kemény habbá verjük. Üvegpoharakba nyomunk 1-1 gombóc csokoládéfagylaltot, rákanalazzuk a rumos gyümölcs felét és befedjük tejszínhabbal. Leöntjük a hígított baracklekvárral, rányomjuk a vaníliafagylaltot és leöntjük a maradék gyümölccsel. A tetejére tejszínhab kerül, közepébe a félretett eperszemeket nyomjuk. Kakaóporral meghintve és ízlés szerint díszítve kínáljuk.

LENCSE ÁLOM
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg lencse konzerv, 2 nagy fej hagyma, 2 kanál liszt, zsír, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 8 tojás, só, bors

Elkészítése: A lencsekonzervet kizsírozott tepsibe tesszük a levével együtt. A hagymát megpároljuk. A lisztből és 1 kanál zsírból rántást készítünk és egyenlően a lencsére rakjuk. A tejfölt a tejjel elkeverjük és ráöntjük a lencsére. 20 perc sütés után ráütjük a tojásokat, sóval, borssal ízesítjük és kb. 10 percig sütjük. Savanyúság vagy saláta illik hozzá.

MAZSOLÁS ÁLOM
Hozzávalók: 8 narancs, 6 evőkanál méz, 40 dkg túró, 4-4 gombóc dió, és vanília ízű fagylalt, 2 evőkanál mazsola

Előkészítés: Vastagon meghámozunk 4 narancsot, és kifilézzük, azaz a hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A lecsepegő levet felfogjuk. A maradék 4 narancs levét kicsavarjuk.

Elkészítése: A mézet elkeverjük 3 evőkanál narancslével, a többit a túróhoz adjuk. Alaposan összedolgozzuk, és szétosztjuk négy lapos kistányérra. A narancsos mézet a túróra csepegtetjük, rászórjuk a mazsolát, szétosztjuk a narancsgerezdeket, és ráültetjük a fagylaltot.

MEGGYES-PUDINGOS ÁLOM
Elkészítése: 25 dkg vajat 25 dkg cukorral habosra keverünk, 6 tojást, 35 dkg lisztet, 1 csomag sütőport adunk hozzá, simára keverjük.
Felét egy nagyméretű tepsibe kenjük, a másik felébe 2 evőkanál kakaót keverünk, majd a sárga tésztára kenjük. A tetejére egy nagy üveg meggyet szórunk és megsütjük.
Két csomag vaníliás pudingot megfőzünk, kevergetve kihűtjük, majd 25 dkg vajjal habosra keverjük. A krémet a kihűlt sütemény tetejére simítjuk, ha megdermedt, csokimázzal, csokireszelékkel vagy szitált kakaóval díszítjük.

MŰVÉSZ ÁLOM
Hozzávalók: 1 pohár száraz pezsgő, 1 dl szőlőlé, 1 kanál cukor, 1 kanál gin, jégkocka

Elkészítése: Kehelyben összekeverjük a hozzávalókat.
SAJTOS ÁLOM
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkemell, só, bors, 4-5 kanál olaj, 4 fej hagyma, 3 tojás, 15 dkg sajt, 2 dl tejszín, 1 kanálnyi keményítő, 1 dl tej

Elkészítése: A csirkemellet kiklopfoljuk, sózzuk és pici olajon kissé megsütjük. Az olajon a hagymát kis húslével megpároljuk, és a tepsibe szórjuk. Rárakjuk a hússzeleteket és 10 percig sütjük. A tojásokat habosra verjük és belereszeljük a sajtot. A tejszínt sóval, borssal ízesítjük és elkeverjük a keményítővel és a tejjel, végül összekeverjük a tojással és ráöntjük a húsra. Még 10 percig sütjük. Krumplipürével, kompóttal finom!

SAJTOS MOGYORÓ ÁLOM
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 3 dkg vaj, 5 dkg liszt, 3 db tojás, 25 dkg reszelt Pannónia sajt, 10 dkg darált mogyoró

Elkészítése: A csirkemell szeleteket lisztbe, tojásba és sajtos mogyoróba forgatom, majd vajjal kikent jénai tálba teszem. A megmaradt tojást összekeverem a sajtos mogyoróval, és a tetejére öntöm. Fóliával letakarva 50 percig sütöm, ezután a fóliát leveszem, és még 10 percig pirítom. Zöldségsalátával és ropogós francia kenyérrel kínálom.

VANÍLIÁS ÁLOM KRÉM
Elkészítése: 15 ou*. tejszínhabot összekeverünk 3 ou. cukorral és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg a cukor felolvad. Adunk hozzá 2 tk vanília kivonatot.  Az elején kiveszünk 3 ek krémet és adunk hozzá 1 1/2 csomag zselatinport, hagyjuk 10 percig állni, majd a többihez keverjük. Állandón kevergetjük, amíg sűrű nem lesz, majd 15 ou. joghurtot keverünk hozzá, és egy műanyagformába öntjük (10x10 cm). Hűtőbe tesszük. 2-3 óra után kiborítjuk a dobozból, szeletekre vágjuk és a tányéron feketeribizli krémmel és gyümölccsel díszítve tálaljuk. (6 fő részére elég)
Ribizli krém: 2 ou. fekete ribizlit 2 ou. cukorral összetörünk.
*1 ounce (oz.) = 28.0 gramm (g)

Forrás: DPG Recepttár