Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Zöldbabos kacsa


Hozzávalók: 2,5 kg-os kacsa, 3 dl húsleves, Pár szál zsálya, majoránna és kakukkfű, 1 fej saláta, 50 dkg friss zöldbab, 2 tojássárgája, 5 dl tejszín, ízlés szerint só és őrölt bors, 1 citrom leve

Fakanál nyelével lazítsa fel a konyhakész kacsa bőrét, és a durvára vagdalt zöldfűszerek keverékét tömködje alá. Kívül-belül dörzsölje be sóval és borssal. Öntsön magasfalú tepsibe 2 evőkanál olívaolajat. Fektesse bele a kacsát, és közepes hőfokon süsse barnára. Közben néhányszor locsolja meg a saját levével. Amikor szépen megsült a kacsa, Fordítsa meg a tepsiben, öntse alá a levest, és süsse további 60 percen át. Ekkor fordítsa vissza. Szórja köré a megtisztított, megmosott, lecsepegtetett, felvagdalt zöldbabot és salátát. Tolja vissza a sütőbe 40 percre. (Persze továbbra is locsolgassa időnként.) Ha puhára, ropogósra sült a kacsa, emelje vágódeszkára, és hagyja kissé kihűlni a feldarabolás előtt. Szűrje le a megpárolódott babot és salátát. A visszamaradt pecsenyelébe keverje el a tejszínt és gyöngyözve, de nem forralva sűrítse mártássá. Végül húzza félre a melegről, és ízesítse a citromlével.
Tálaláskor adja a húsok mellé a zöldséget, öntse le a mártással, és körítse párolt rizzsel.

Fordította Barna Aladár