Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Batyu receptek 03.


TÁTRAI BATYU
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához 40 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 1 dl tej, 1 db tojás, fokhagyma, ízlés szerint, só, bors, majoránna, olaj a sütéshez.
A töltelékhez: 60 dkg sertés szűzpecsenye, 20 dkg hagyma, 10 dkg szalonna, 1 db zöldpaprika, 20 dkg gomba, 2 db cseresznyepaprika, só, bors, mustár, ketchup, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A burgonyalepény elkészítése: A burgonyához hozzáadjuk a felvert tojást, sót, majoránnát, fekete borsot, lisztet és a tejet fokozatosan hozzáadagolva lágy tésztává keverjük.
A töltelék elkészítése: A húshoz hozzáadjuk a mustárt, kockára vágott szalonnát, felkockázott gombát, sózzuk, borsozzuk. Felszeleteljük a hagymát, paprikát, cseresznyepaprikát. Előmelegített serpenyőbe olajat öntünk. Beletesszük a húst, valamint a szalonnakockákat és elkezdjük együtt pirítani. Ezután hozzáadjuk a gombát, a hagymát és tovább pirítjuk. Legvégül következik a paradicsompaprika, paradicsompüré és a cseresznyepaprika. Az immár elkészült tölteléket egy tálba rakjuk és kisütjük olajban a burgonyalepényt. Tálalásnál a lepény egyik felére halmozzuk a tölteléket, majd ráhajtjuk a lepény másik felét. Petrezselyemmel, uborkával díszítjük.

TENGER GYÜMÖLCSEI TÉSZTABATYUBAN
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók 4 személyre: 2 tasak Maggi Rakott Zöldség Alap, 1 tasak Maggi Rakott Tészta Alap, Maggi Ételízesítő ízlés szerint, 50 dkg tenger gyümölcsei koktél, 10,5 dl tej, 15 dkg zsenge cukkíni, 15 dkg padlizsán, 1-1 sárga és piros kaliforniai paprika, 2 tojás, 25 dkg liszt, 1 dl olívaolaj, bazsalikom, ízlés szerint, 1 evőkanál margarin

Elkészítése: A paprikák magházát kivágjuk, húsát nyolc részre szeljük. Feldaraboljuk a zöldségféléket, Maggi Ételízesítővel megszórjuk, és a paprikával együtt olívaolajon megsütjük. A tojásból, a lisztből és olívaolajból a szükséges víz hozzáadásával tésztát készítünk, vékonyra kinyújtjuk, majd négy egyenlő részre vágjuk.
A zöldséghez való Maggi Rakott Fixet 7 dl tejjel csomómentesre keverjük, óvatosan összeforgatjuk a tenger gyümölcseivel és a sült zöldségekkel. Négy részre osztva a tésztalapokra szedjük, azokat sarkaiknál fogva batyu alakúra formázzuk, és margarinnal kikent, mélyebb tűzálló tálba rakjuk. A tésztához való Maggi Rakott Fixet 3,5 dl tejjel és 2 dl vízzel elkeverjük, 5 percnyi pihentetés után a tésztabatyukra öntjük, a tetejét meghintjük bazsalikommal, majd 220 fokos sütőben 40 percig sütjük.

TEPERTŐS BATYUSKA
Hozzávalók: 1 dl tej, 3 dkg élesztő, 30 dkg tepertő, 1 evőkanál zsír, 1 dl tejföl, 1 teáskanál só, fél kg liszt, szilvalekvár, 1 tojás

Elkészítése: A langyos tejben az élesztőt megfuttatom. Közben a darált tepertő, a zsír, a tejföl, a só és a liszt keverékéből lágy tésztát gyúrok. Ha szükséges egy kis tejet lehet önteni hozzá. Fél órát pihentetem, majd kinyújtom és összehajtom. Ezt háromszor ismétlem, de közben-közben 10 percet pihentetem.
Végül fél centi vastagra nyújtom. Négyszög alakú lapokat vágok a tésztából. Közepükbe szilvalekvárt teszek, és a két-két szemben lévő csücsköt összefogva batyut készítek. Tojással megkenem, pirosra sütöm.

TEMRIJE
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 2,5 dl víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál finom étolaj (a tésztához), 15 dkg búzadara, 1 liter zsírdús tej, 1 dl méz (a töltelékhez), 2 dl étolaj (a sütéshez), illatos méz (pl. hársméz) a tálaláshoz (2 dl-enként 1/2 teáskanál vaníliát, vagy 1 csepp rózsaolajat is keverhetünk bele)

Elkészítése: Gyúrjunk tésztát a megszitált lisztből, a vízből és a sóból. Szaggassunk belőle kb. 5 dkg-os korongokat. Ezeket helyezzük egy olajjal vékonyan megkent tálcára, majd a tetejüket is kenjük be olajjal. Hagyjuk pihenni vászonkendővel letakarva, egy óra hosszat.
Közben készítsük el a tölteléket. Öntsük a tejet egy fazékba és adjuk hozzá a búzadarát és a mézet, alaposan keverjük el, majd erős tűzön, állandó kevergetés közben 20 percig főzzük. Ez után öntsük még azon melegében egy akkora lapos tepsibe, hogy a töltelék kb. egy cm vastag legyen.
A pihentetett tésztát olajjal megkent márvány-, vagy vastag üveglapon nyújtsuk ki amilyen vékonyra, csak tudjuk, majd vágjuk fel kb. 5 x 5 cm-es négyszögletes darabokra. Vágjuk fel az időközben megszilárdult tölteléket is, kb. 2,5 x 2,5 cm-es darabokra, majd ezeket tegyük a tésztalapokra, mindegyikre egyet. A tésztalapokat a sarkoknál hajtsuk fel és csippentsük össze a sarkokat, hogy sütés közben se eshessen szét. Egy serpenyőben, igen forró olajban süssük aranybarnára a megtöltött batyukat. Fogóval vegyük ki a kész darabokat az olajból, és tegyük őket előmelegített és melegen tartott (nagy tömegű, lehetőleg márvány) tálcára.(Ízlés szerint porcukorral is meghinthetjük, bár ez nem szükséges).
Forrón tálaljuk, mindegyik teríték mellett egy kis csészében illatos mézet is adjunk, melybe mindenki ízlés szerint mártogathatja a süteményeket.

TOJÁSOS PUFFANCS
Elkészítése: 4 tojássárgáját, másfél dl tejfölt, 3 dkg olvasztott vajat, 2 dkg morzsolt élesztőt, 3 dkg porcukrot, 1 db citrom reszelt héját és csipetnyi sót egy tálban jól összedolgozunk. Apránként 1/2 kg lisztet adunk hozzá, és tésztát gyúrunk belőle. Henger alakúra formázzuk és asztalkendőbe csomagoljuk. Ezt a batyut meleg vízzel telt edénybe helyezzük, majd az egészet meleg helyre tesszük. Mikor a batyu felemelkedik a víz tetejére, kiemeljük, kivesszük az asztalkendőből, liszttel hintett deszkán kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsák tetejére egy szem mandulát vagy gyümölcsöt teszünk, és meleg sütőben kisütjük.

TÖLTÖTT BATYU
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg mélyhűtött leveles tészta, 20 dkg liszt
A töltelékhez: 25 dkg tofu, 3.5 dl zöldségleves (1 leveskockából), 17 dkg vörös lencse, 3 evőkanál szójaszósz, 1 kávéskanál friss kakukkfű, fél kávéskanál őrölt koriander, őrölt bors, kevés reszelt citromhéj, 1 cs. petrezselyem, 1 cs. metélőhagyma (snidling);
A sütéshez: 1 tojássárgája, 4 evőkanál tej, 2-3 dkg szezámmag

Elkészítése: A zöldségleves felforraljuk, s benne a lencsét a kakukkfűvel lefedett fazékban takaréklángon megfőzzük. Amikor megpuhult szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük. Az öt percre hideg vízbe áztatott, 2 cm-es darabokra vágott tofut elkeverjük a lencsével, szójaszósszal, borssal, korianderrel, citromhéjjal, az apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával.
Egymásra helyezzük, és kissé meglisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk a tésztalapokat, és 12 egyforma négyzetet vágunk, szélét megkenjük kevés vízzel. Minden négyzetre tofus lencsét halmozunk, batyukat, tarisznyákat formálunk belőle, a szélét jól összenyomkodjuk. A töltött tésztát zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tejjel felvert tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben, 200 fokon 15 percig sütjük, majd forrón tálaljuk.

TÖLTÖTT CSIRKETORTA
Hozzávalók 40 dkg, 1 csomag mélyhűtött leveles vajas tészta, 4 fél csirkemellfilé
A töltelékhez: 20 dkg húsos szalonna, (slicced bacon), 10 dkg krémsajt, 15 dkg darált csirkehús, 2 szál felaprított póréhagyma, 1-1 kiskanál friss kakukkfű, tárkonylevél és petrezselyem, 1 tojás, só, őrölt bors
A tészta nyújtásához: liszt
A tészta lekenéséhez: 2 tojássárgája a tepsi kikenéséhez: olaj

Elkészítése: A tésztát a hűtőszekrényben felengedjük. A fél csirkemellfiléket lapjában felnyitjuk, széthajtjuk, fólia között kissé kiverjük, és besózzuk. A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben ropogósra pirítjuk. Szűrőlapáttal kiszedjük, lecsöpögtetjük. Ha kihűlt, a töltelék összes többi hozzávalójával jól kikeverjük. A tésztát belisztezett deszkán 3 milliméter vastagra nyújtjuk, majd 4, egyenként 12 centi átmérőjű és ugyanennyi 16 centis tésztakorongot szúrunk ki belőle. Az utóbbi lesz a tortácskák teteje. A tölteléket négyfelé osztjuk, és a csirkemellek egyik felére halmozzuk. A hússzeletek másik felét ráhajtjuk, és batyuszerűre formázzuk. A kisebb tésztalapokat kiolajozott tepsire fektetjük, szélüket a tojássárgájával körbekenjük. A töltött batyukat a közepükre tesszük, és a nagyobb tésztakoronggal beborítjuk. Széleit jól lenyomkodjuk, nehogy sülés közben szétnyíljon. Tetejüket tojássárgájával gondosan megkenjük és 210C-ra (légkeveréses sütőben 195C) előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Félbevágva, friss zöldsalátával kínáljuk. Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

TÖLTÖTT HÚSBATYU, GRILL BURGONYÁVAL
Hozzávalók: 4 db sertésfelsál, 4 szelet bacon, 1 db vöröshagyma, 2 db tv paprika, 2 db paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 1 db hegyes erős paprika, só, bors;
Grill burgonyához: 4 db burgonya, só, kömény, szezámmag, 2 ek olíva olaj

Elkészítése: A sertés felsálat kiklopfoljuk, besózzuk, majd bacon szeletekkel béleljük, rátesszük a szeletelt vöröshagymát, paprikát, paradicsomot és a hegyes erős paprikát. Végül sózzuk, borsozzuk, hústűvel összetűzzük. 15-20 percig sütjük. A félig megfőtt burgonyákat félbe vágjuk és sóval, köménnyel, szezámmaggal meghintjük, és a hússal együtt készre sütjük.
TÚRÓS BATYU
Hozzávalók: fél kiló liszt, 2 dekányi élesztő, 3-4 dl tej, 1 tojás, 2 kanálnyi zsír, csipet só és 10 dkg cukor
A töltelékhez: 25 dkg túró, két tojás sárgája, és 5 ek cukor kell, csipet sóval, reszelt citromhéjjal és a fölvert tojás habjával

Elkészítése: Az élesztőt a langyos-cukros tejben megáztatjuk, majd kevés liszttel kovászt készítünk. A megszitált langyos lisztet tálba tesszük, majd hozzáadjuk a megkelt kovászt, a cukrot, a sót, a tojást és a tej egy részét. Összekeverjük és kidagasztjuk. Kisujjnyira nyújtsuk ki, és vágjuk négyzetekre. A közepére tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket, aztán csípjük össze a négy sarkát. 20 percig kelesszük, aztán süssük szép pirosra. Ha kivettük, takarjuk le ruhával, hogy puha maradjon.

TÚRÓS BATYU VÁLTOZAT
Hozzávalók: Fél kg liszt, 2 dkg élesztő, 3 4 dl tej, 1 tojás, 2 tojásnyi zsír, csipetnyi só, 10 dkg cukor

Elkészítése: Az élesztőt langyos cukros tejben megáztatjuk. Kevés lisztet keverünk hozzá, és kovászt készítünk. A megszitált langyos lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a megkelt kovászt, a cukrot, a sót, a tojást és a tej egy részét. Összekeverjük és kidagasztjuk, ha kell, akkor dagasztás közben még egy kis tejet teszünk hozzá. Ha a tészta hólyagosodni kezd, a zsír felét a tésztába dolgozzuk. Amikor a tészta a kezünktől és az edénytől elválik, igazítsuk cipóformára. Tetejét lisztezzük meg, takarjuk le, és langyos helyen kelesszük meg. Amikor a tészta megkelt, borítsuk lisztezett gyúródeszkára. Könnyedén gyúrjuk át és pihentessük 10 15 percig. Nyújtófával kisujjnyira nyújtsuk ki, és négyzeteket vágjunk a tésztából. A négyzetek közepére tegyünk egy evőkanál tölteléket. A szemben levő sarkokat csípjük össze, rakjuk zsírozott tepsibe. Az egymás melletti oldalakat és a tetejét langyos zsírral kenjük meg. Kisujjnyi távolságra rakjuk, hogy a kelésnél legyen hely. 20 percig kelesszük, majd tegyük meleg sütőbe, és süssük szép pirosra. A sütés befejezése előtt egy-két perccel kenjük meg cukros tejjel. Ha kivettük, takarjuk le ruhával, hogy puha maradjon.
Túrótöltelék készítése: 25 dkg túrót áttörünk, két tojássárgáját 5 evőkanál cukorral kikeverjük, csipetnyi sót, reszelt citromhéjat, a tojás keményre vert habját is hozzáadjuk. Óvatosan összekeverjük.

TÜZES BETYÁRBATYU
Hozzávalók: négy nagyobb szelet karaj, füstölt csülök, erős paprikakrém, reszelt sajt, a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlyemorzsa, bőséges olaj a kisütéshez

Elkészítése: Az előfőzött füstölt csülköt, kicsontozzuk és negyedeljük. A kiklopfolt nagy szelet karajt egyik oldaláról megkenjük a paprikakrémmel, s ebbe belehelyezzük a negyed füstölt csülköt. Bebugyoláljuk, és hagyományos módon panírozva kisütjük. Mikor kész ferdén elvágjuk, és nyitott felükkel tálra téve a reszelt sajttal meghintjük, és hasábburgonyával körítve tálaljuk.

VÁNDORBATYU
Hozzávalók: 1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 50) dkg vöröshagyma, 1 dl sűrű tejföl, 2 tojás, 3 evőkanál tej, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, só és törött fekete bors, ízlés szerint, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, és kis kockákra vágva, a felforrósított olajon üvegesre sütjük. Megszórjuk a liszttel, 2 dl vízzel felengedve jól kiforraljuk, majd fűszerezzük. Ezután a lángot eloltva alatta, belekeverjük a tejfölt, és ha langyosra hűlt, a felvert nyers tojásokat is. Jól összedolgozzuk. A felengedett tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és 5 x 5 centis négyszögekre szabdaljuk. Minden négyszög közepére teszünk a töltelékből, a négy sarkát összefogjuk, és a tetejét tejjel megkenjük. Alufóliával bélelt sütőlemezre tesszük, és előmelegített forró sütőben, de takaréklángon sütjük meg.

ZSIDÓBATYU
Elkészítése: három közepes főtt burgonyát fél kilogramm liszttel, egy csipet sóval és két tojással kell összegyúrni és kinyújtani. Kisodorják, mint ahogy a levestésztát szokás; ezután paprikáskrumpli-alapot készítenek rövid lével, s ezt krémszerűvé törik. Ezzel alaposan megkenik a tésztát, azután pedig föltekerik. Ha elérik a három centiméteres átmérőt, levágják a tésztát, majd kis párnácskákra vagdossák a fedő szélével. Sós vízben kifőzik, és olajjal kevert tejfölös tepsibe teszik. Jóval tartalmasabb és legalább ennyire kedvelt étel Komlósdon a kacsasült párolt káposztával. A háziasszonyok a tömött kacsát földarabolva kisütik, mellé párolt káposztát készítenek, s burgonyakörettel tálalják.

ZÖLDSÉGES BATYU
Hozzávalók: 50 dkg padlizsán, 40 dkg cukkíni, 5 dkg parmezán sajt, 5 dkg mandula, 5 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, olívaolaj, bazsalikom, bors, só

Elkészítése: A bazsalikomot, a feldarabolt parmezán sajtot, a fokhagymát összeturmixoljuk, majd apránként hozzáöntjük az olajat. Addig keverjük, amíg sűrű masszát nem kapunk, a végén ízlés szerint fűszerezzük. A padlizsánt, paradicsomot, cukkínit megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk, és alufóliára tesszük, melyre ráöntjük a masszát. Faszén¬parázs fölött sütjük.
Sütési idő kb. 10 perc

ZÖLDSÉGES BATYUK PAPRIKAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához; 25 dkg liszt, negyed kocka friss élesztő, só
A töltelékhez: 15 deka friss shiitake vagy laskagomba, 1 szelet tök tisztítva kb. 20 deka), 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál szezámmag, 1 teáskanál reszelt citromhéj, só, fekete bors
A mártáshoz: 1 piros húsú paprika, diónyi friss gyömbér, 1 chili (csípős paprika) fél dl zöldségleves, 1 evőkanál rizsecet, 1 evőkanál szójaszósz, só, fekete bors
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Elkészítése: A tésztához a lisztet beleszitáljuk egy tálba. Az élesztőt elkeverjük 1,2 dl langyos vízzel, és egy jó csipet sóval a liszthez keverjük. A tésztát meleg helyen, letakarva kb. 30 percig kelni hagyjuk.
Közben a töltelékhez konyhai papírtörlővel tisztára dörzsöljük a gombát, kivágjuk a vastag szárakat, és vékony csíkokra szeljük. A tököt meghámozzuk, kivágjuk a magvait a szálkás húsával együtt. A tököt vékony, nem túl hosszú csíkokra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
Felforrósítjuk a wokot, felforrósítjuk benne az olajat. A gombát erős lángon, állandóan kevergetve 2 percig pirítjuk benne. Hozzáadjuk a szezámmagot, és tovább pirítjuk, amíg érezni kezdjük az illatát.
A gombát egy tálba öntjük, elkeverjük a tökkel, a fokhagymával, citromhéjjal, sóval és borssal ízesítjük.
A tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd 20 darabra osztjuk. Mindegyiket kevés liszttel 10 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A tölteléket a tésztakörök közepére halmozzuk. A tészta széleit felfelé húzzuk, és a töltelék felett, mint egy kis zsákot, összenyomjuk.
A mártáshoz a paprikát megmossuk, és nagyon finomra aprítjuk. A gyömbért meghámozzuk, és finomra reszeljük. A chilit kimagozzuk, megmossuk, és szintén finomra aprítjuk. A hozzávalókat elkeverjük a zöldséglevessel, fél dl vízzel, a rizsecettel és a szójaszósszal. Négy tálkába osztjuk.
A tésztabatyukat egymás mellé tesszük a bambusz gőzölő betéten (ha nem elég nagy, akkor több adagban pároljuk meg).
A kihűlt wokot forró vízzel kiöblítjük, majd kb. 3 centi magasan vizet töltünk bele, és felforraljuk. Beleállítjuk a párolóbetétet, és a batyukat lefedve, erős lángon kb. 6-8 percig gőzöljük, amíg szépen feljönnek. A tálkákba téve tálaljuk.

Forrás: DPG Recepttár