Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bomba receptek


ALMÁS VITAMINBOMBA
Hozzávalók 1-2 adaghoz: 1 alma, 1 sárgarépa, napraforgómag, tökmag hántolva, mák

Elkészítése: Az almát, mint pitének, a répát a sajtreszelőn lereszeljük, így kellemesen lédús lesz mind a kettő. A magokat durvára vágjuk vagy daráljuk, és az egészet összekeverjük. Vacsorára is kiváló, fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, meg mindenkinek.
Ugyanezt reggelire ki lehet egészíteni gabonapelyhekkel: a reszelt alma kinyomott levébe beáztatjuk a pelyheket, majd mikor megpuhult (pár perc múlva), mindent összekeverünk. Jobb, mint a müzli.

BOMBA JÓ GOMBARAGU-LEVES
Hozzávalók: 10 dkg késői laskagomba, 10 dkg ízletes vargánya, 10 dkg kerti csiperke, 15 dkg filézett csirkemell, 2 szál sárgarépa, 5 dkg zöldborsó, 10 dkg karfiol, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 db tyúkhúsleveskocka, 1 dl étolaj, 2 dkg liszt, friss petrezselyemzöld, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát előhevített olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a megmosott, kockákra vágott csirkehúst. Együtt tovább pirítjuk. Felöntjük tyúkhúslevessel (1 liter), majd beletesszük a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt. Kis lángon főzzük. A gombát és a sárgarépát alaposan megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük. Mikor a hús félig megpuhult, a gombát, a répát a zöldborsóval együtt hozzátesszük, és tovább főzzük. A tejfölt csomómentesen elkeverjük a liszttel, és behabarjuk vele a levest. Frissen vágott petrezselyemzölddel, kevés őrölt fehér borssal, sóval átízesítjük.
Elkészítési idő: 45 perc

BOMBA MEGLEPETÉS, AZAZ SÜLT FAGYLALT
Hozzávalók: 3 tojásból sütött piskótalap, 6 tojásfehérje, 350 g kristálycukor, 500 g eper fagylalt, 1 dl rum

Elkészítése: A piskótalapból 4, egyenként kb. 10 cm átmérőjű tésztakorongot kiszúrunk. Lehűtött tányérokra rakjuk, majd egyenletesen a közepükre halmozzuk az eper fagylaltot. A maradék piskótával a fagylalt kúpot körbetapasztjuk, majd az így kapott remekeket mélyhűtőbe rakjuk. A tojás fehérjét habbá verjük, a vége felé a Koronás cukor felét is hozzáadjuk. A többi cukrot 1 deci vízzel sziruposra főzzük, a kemény tojáshabhoz adjuk. A mélyhűtőből kivett fagylaltot ezzel a cukros habbal bevonjuk, villával megcifrázzuk. A tetejét egy kevés Koronás porcukorral meghintjük, mindegyik csúcsába egy-egy jól megmosott fél tojáshéjat ültetünk. Forró sütőben kb. 5 percig sütjük, vigyázva, hogy a fagylalt nehogy megolvadjon. A tojáshéjba rumot töltünk, meggyújtjuk és ezt a desszertkülönlegességet azonnal tálaljuk. “

BOMBA TÁL
Hozzávalók: 1 cs csokoládés pudingpor, 5 evőkanál cukor, 7 dl tej, 5 db tojás, 1 cs. babapiskóta, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg dió vagy mandula, 10 dkg mogyoró, 20 dkg zselécukor, 20 dkg mazsola, 0,5 dl sütőrum

Elkészítése: A mazsolát 1 dl tej és a 0,5 dl sütőrum keverékébe áztatjuk. A zselécukrot, csokoládét, mogyorót, diót apróra vágjuk, kis tálkában félretesszük. A tojássárgákat és a fehérjéket elválasztjuk. Egy mélyebb jénai tálba beleteszünk 1 réteg babapiskótát, megöntözzük kevés tejjel. Krém: A pudingport a cukorral, 5 dl tejjel, 5 tojássárgájával felfőzzük. Közben géppel a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A pudingot levesszük a tűzről, s még forrón belekeverjük a tojáshabot. Az első réteg babapiskótát megszórjuk kevés mazsolával, az apróra vágott hozzávalókkal. Erre öntünk egy réteg krémet. Újra egy réteg babapiskótát rakunk, s a fentiek szerint folytatjuk a műveletet, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére is hagyhatunk zselécukrot, mazsolát, diót, mogyorót. Ezekkel, vagy habtejszínből vert tejszínhabbal díszíthetjük. Hűtőszekrényben több órán keresztül hűtjük. Tortalapáttal könnyen ki tudunk venni 1-1 szeletet.

C-VITAMIN BOMBA
Hozzávalók: 25 dkg savanyú káposzta, 1 fej lila hagyma, 1/2 dl (olíva) olaj, 1/2 dl citromlé, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A savanyú káposztát apróra vágjuk. A lila hagymát apró kockákra szeleteljük. Az olajat, citromlét, borsot, sót jó alaposan elkeverjük. A dresszingbe beleöntjük a lila hagymát, jól elkeverjük, majd az aprózott savanyú káposztát kavarjuk bele. Addig kavargatjuk, míg minden egyes káposzta szál olajos nem lesz.

CUZCUZ DE GALINHA: CSIRKE ÉS ZÖLDSÉG BOMBA BRAZÍLIÁBÓL
Az aránylag komplikált recept hagyományosan egy speciális “kuzkuziero“-ban készül. Ez egy rövid lábakon álló kis üst, amit egy nagy fazék vízbe állítanak és a benne lévő pudingot így kifőzik. Az alábbi recept ennek egy szimplább változata, amennyiben az üstbe (egy tálba) már megfőve rétegezzük le az ételt, és csak kiborítjuk. Ugyanúgy néz ki, az íze is ugyanaz, csak mondjuk nem olyan könnyű szépen vágni, mert könnyebben szétesik.
Hozzávalók: 6 csirkemelle (bőrrel, csonttal még), 1/4 csésze (1/2 deci) olíva olaj, 1/2 csésze (1 deci) citromlé, 3 cikk fokhagyma, 1 kk koriander mag, só, bors, 2 1/2 deci vagdalt konzerv paradicsom, levével, 1/4 kiló füstölt kolbász. 3/4 liter kukoricaliszt (fehér, ha van), 1 kk só, 1/4 liter víz, 10 deka olvasztott vaj, 1/4 liter csirke leves (kockából), egy maréknyi főtt zöldborsó. 3 friss, közepes paradicsom, leforrázva, lehámozva, felszeletelve, 3 főtt tojás felkarikázva, 1 konzerv pálmarügy, egy maréknyi olajbogyó (fekete, magtalan), 3 narancs, keresztbe felszeletelve

Elkészítése: Rakjuk be a csirkét egy (nem alumínium) lábosba. Egy kis lábosban keverjük össze az olajat, citromlevet, fokhagymát, koriander magokat, sót, borsot ízlés szerint, és forraljuk föl, majd öntsük a csirkére. Letakarva ezt legalább 6 órára, de jobb egész éjjelen át, a hűtőszekrényben tartjuk. Akkor feltesszük az egészet a tűzre, felforraljuk és rátesszük a konzerves paradicsomot. Lefedve addig főzzük, míg a csirke megpuhul (30-40 percig). Miután kihűlt, leöntjük a levét, leszedjük a bőrt, kicsontozzuk, majd a húst apróra vagdaljuk.
A kolbászt felkarikázzuk, és egy serpenyőben kipirítjuk, majd papírszalvétákkal felitatjuk róla a zsír nagy részét. A kukoricalisztet beleszórjuk egy tepsibe és (300F) fokon a sütőben vigyázva addig pirítjuk (a kályha tetején is lehet, egy serpenyőben kavarva) míg megbarnul. Egy csésze (2 1/2 deci) vizet felforralunk, feloldunk benne 1 kk sót, és vigyázva belekavarjuk a lisztbe. Akkor belekavarjuk az olvasztott vajat, majd a csirke főzőlevéből annyit adunk hozzá, hogy még ne ragadjon a kezünkhöz, de olyan száraz sem legyen, hogy ha a kezünkbe veszünk egy kanálnyit, összenyomkodva az egyben marad, nem esik szét.
Most kiolajozunk egy 2 literes formát (tálat). Egy paradicsom szelettel kezdve, közepére téve, díszesen kibéleljük tojásszeletekkel, pálmarügy szeletekkel, olajbogyókkal és a megmaradt paradicsomszeletekkel. Akkor vigyázva belerakjuk a kukoricás masszát, jól lenyomkodjuk, és a tetejét is kidíszítjük a maradék, díszítő elemekkel.
Tálaláskor ráteszünk egy tálat és, hirtelen átfordítva, ráborítjuk, majd vigyázva leemeljük a formát. Narancsszeletekkel díszítve tálaljuk. Könnyebben lehet szeletelni, ha olajozott késsel vágjuk fel.

CSOKIS BOMBA
Töltelék: 25 dkg dió, 15 dkg porcukor, reszelt citromhéj és 10 dkg mazsola rumba áztatva. Végül 1 tábla katica tortabevonó

Elkészítése: 6 db tojásból piskótát készítek. A piskótát pogácsa szaggatóval kiszúrom és a leeső részeket belekeverem a töltelékbe. A piskóta-pogácsa tetejére diós halmot kupacolok, és katica tortabevonót csorgatok rá.

CSOKOLÁDÉBOMBA 01.
Hozzávalók: 25 babapiskóta, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 3 tojássárgája, 3 dkg kakaó, 15-20 szem rumos meggy, 3 dl tejszínhab

Elkészítése: A vajat a cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót és a keményre vert tojáshabot. Beleforgatunk 15-20 szem kimagozott rumos meggyet. Egy üvegtál aljára ebből a krémből kenünk egy réteget, majd egy sor piskótát helyezünk rá. Ismét krém, majd piskóta következik, amíg a piskóta el nem fogy. Az édességet lehűtjük. Tálalás előtt cukrozott, felvert tejszínhabbal díszítjük.

CSOKOLÁDÉBOMBA 02.
Elkészítése: Tíz deka vajat tizenöt deka cukorporral és három tojás sárgájával kavarjunk ki jó habosra, ekkor adjunk hozzá húsz deka puhított csokoládét, egy evőkanál finom rumot, két evőkanál kakaót, és ha elég kemény, golyókat formáljunk belőle és csokoládédarába beleforgatva, tegyük kis papírtokokba és így tálaljuk.

CSOKOLÁDÉBOMBA 03.
Hozzávalók: 10 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg csokoládé, 2 tojás, rumos meggybefőtt

Elkészítése: A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd beletesszük a vajat, a kakaót és a reszelt csokoládét. A keveréket jól kifagyasztjuk, majd a masszából nedves tenyérrel golyókat formálunk, és minden golyóba egy-egy rumos meggyet teszünk.

CSOKOLÁDÉBOMBA 04.
Elkészítése: Habosra keverünk 15 deka vajat vagy margarint 15 deka porcukorral meg három tojássárgájával, hozzáadunk három evőkanál kakaót, és tovább keverjük. Végül óvatosan - nehogy összetörjön - közé keverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét. Mély üvegtál aljára egy réteg krémet terítünk, erre sorba fektetünk babapiskótákat, majd ismét krémmel, piskótával folytatjuk a rétegezést, míg a krémből tart. (Felülről keskenyedő bombaalakban rakjuk!) Végül az egészet kívülről bevonjuk a krémmel, és legalább egy napra jégbe hűtjük. Ez alatt a tojáshab nedvességétől a piskóta megpuhul. Közvetlenül tálalás előtt az egészet bevonjuk két deci édes tejszínhabbal.

CSOKOLÁDÉBOMBA 05.
Elkészítése: Csokoládé parfét készítünk. Kerek vagy hosszúkás bombaformába öntjük, és apróra tört, erősen sózott jég közé ássuk, tetejével lefelé. Kb. 2 óra múlva óvatosan kivesszük, gondosan letörölgetjük, tetejét vigyázva leemeljük. A parfé közepébe lyukat vájunk, ezt megtöltjük cukorban eltett eperrel vagy eperdzsemmel. Ezt a tölteléket lefödjük a kiszedett parfé egy részével, a formát lezárjuk, nyílását körös-körül erősen bevajazzuk (ezt soha ne mulasszuk el parfé készítésénél), visszatesszük a jég közé, és kb. 3 óra múlva vesszük ki.

CSOKOLÁDÉBOMBA NARANCSSALÁTÁVAL
Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg tejszínes lágy sajt (Mascarpone), négy evőkanál kakaópor, egy csomag vaníliás cukor, egy evőkanál cukor, 2 dl tejszín, négy-hat narancs, 4 dkg mazsola, két evőkanál barna cukor, egy csipet fahéj

Elkészítése: A felolvasztott csokoládét kanalanként a sajthoz keverjük. Belekeverjük a két evőkanál kakaóport, a vaníliás cukrot és a cukrot, majd felverjük. A felvert tejszínt a masszába forgatjuk, és az egészet egy vízzel kiöblített tálba öntjük. Legalább hat órára a mélyhűtőbe rakjuk, fogyasztás előtt egy órával áttesszük a hűtőbe, végül tálaláskor kiborítjuk a formából, és meghintjük a maradék kakaóporral. A narancsokat meghámozzuk, gerezdekre bontjuk, hártyáit lehúzzuk, közben felfogjuk a levét. A lében elkeverjük a mazsolát, a fahéjat, a barna cukrot, és a narancsszeletekre öntjük. Szobahőmérsékleten egy-két órát állni hagyjuk.

CSÜLÖKBOMBA
Hozzávalók: 1 db hátsó füstölt csülök, 2 dkg zselatin, 3 dl tejszín.
A díszítéshez: 3 db főtt tojás, salátalevél, olajbogyó, piros színű zöldpaprika, petrezselyemzöld

Elkészítése: A csülköt egy éjszaka hideg vízben áztatjuk, másnap kuktában 45 percig főzzük. A főzőléből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd lebőrözzük és kicsontozzuk. A csülökhúst kétszer megdaráljuk, és előkészítjük a többi alapanyagot. Egy deci vízben elkeverjük a zselatint, 3-4 percig kevergetve főzzük, majd langyosra hűtjük. A kemény habbá vert tejszínhez hozzáadjuk a feloldott zselatint, majd a darált sonkával alaposan összekeverjük. A tejszínes húst magas falú formába töltjük, és másnapig hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt a formát meleg vízbe állítjuk, majd a bombát a tálalótálra borítjuk. Salátalével és tojásgerezdekkel körberakjuk, olajbogyóval, paprikaszeletekkel, petrezselyemzölddel díszítjük.

DIÓBOMBA
Hozzávalók: 50 dkg diómarcipán, 30 dkg mandulás Nutella krém (üzletekben kapható), 15 dkg cukrozott narancshéj, 35 dkg étcsokoládé
A diómarcipánhoz: 15 dkg dióbél, 30 dkg cukor, 6 dkg méz, 1 dl víz

Elkészítése: Az elkészítés módja: A diómarcipánt ugyanúgy készítjük, mint a mandulamarcipánt, csak mandula helyett diót használunk fel. A marcipánból, porcukorral behintett műanyag tojástartóban félgöbölyű üreges formákat készítünk. A darált, cukrozott narancshéjat összedolgozzuk a Nutella krémmel, s megtöltjük vele a marcipán félgömböket, amelyeket ugyancsak marcipán télgömbökkel zárunk le. Az így lezárt desszertet kivesszük a tojástartóból, olvasztott étcsokoládéba mártjuk, és zsírpapíron hagyjuk megszilárdulni.

DIÓBOMBA RUMOS MEGGYEL
Hozzávalók: 10 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, egy fél citrom leve, 2 kávéskanál reszelt csokoládé, 1 tojásfehérje, rumos meggy, csokoládédara

Elkészítése: A diót a porcukorral, a citromlével, a reszelt csokoládéval összekeverjük, majd hozzávegyítjük a tojásfehérje keményre vert habját. Ebből a masszából vizes kézzel kis gombócokat formálunk, és mindegyik közepébe 1-1 szem rumos meggyet teszünk. Csokoládédarába forgatjuk és minyonpapírban tálaljuk.

DIÓS BOMBA
Hozzávalók: 14 dkg cukor, 1 tojás, 14 dkg dió, 10 dkg csokoládépor, 1 evőkanál rum

Elkészítése: A cukrot a tojással 10 percig kevergetjük, azután hozzáadjuk a többi anyagot. Golyókat formálunk belőle, darált dióban vagy finom kristálycukorban megforgatjuk, és kis papírkosárkákba rakjuk. Tehetünk a közepébe egy jól megszikkadt rumos meggyet.

ÉDES TÚRÓBOMBA
Hozzávalók: 40 dkg túró, 3 db tojássárgája, 1 dl tejszín, 12 dkg cukor, 1 dkg vaníliás cukor, 5 dkg mandula, 50 dkg vegyes gyümölcs, citromhéj

Elkészítése: Az áttört túrót tojássárgájával, tejszínnel, cukorral, majd vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és őrölt mandulával összekeverjük, kevés gyümölcszselét keverünk bele. Formába öntjük, és hűtőben megdermesztjük. Tányérra borítva és vegyes gyümölccsel körberakva tálaljuk.

EGÉSZSÉGBOMBA
Hozzávalók: 10 dkg alma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg cékla

Elkészítése: A lereszelt hozzávalókat tegyük gyümölcscentrifugába, és nyerjük ki a levét. A friss gyümölcslevet érdemes azonnal elfogyasztani, hogy ne romoljon a vitamintartalma. Reggeli italként a legjobb a hatása. Ne adjunk hozzá édesítőt.

EPERBOMBA
Elkészítése: 60 dkg epret villával darabosra nyomkodunk, hozzáadunk 15 dkg porcukrot, fél citrom levét, 0.5 dl pikáns likőrt, 3 teáskanál zselatint, 5 dl tejszínt, 2 csomag vaníliás cukrot és robotgéppel kemény habbá verjük. A desszertes gyűrű közepét 5-6 db darabokra tört babapiskótával körbebéleljük. Beleöntjük az elkészített kemény habot, az aljára még 2-4 babapiskótát sorban elrendezünk. Tálaláskor a közepét tejszínhabbal és eperrel díszíthetjük.

EPERBOMBA AMANDA MÓDRA
Hozzávalók: 6 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 2,5 dl tejszín, 40 dkg eper, 1 cs vaníliás cukor, 1 piskótakarika (max. 3 cm magas), 1 dl gyümölcs-, vagy más illatos likőr, kevés eperszörp

Elkészítése: A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Habbá verjük a tejszínt és az előzőhöz keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot is. A krém egyik felébe a vaníliás cukrot, másik felébe a behűtött epret (ha apró szemű, akkor egészben - ez a jobb, mert nem áztat). Az epres krémet behűtjük.
A likőrbe kevés eperszörpöt keverünk.
A piskóta karikát egyforma cikkekre vágjuk. A cikkek mindkét oldalát meglocsoljuk a likőrös keverékkel. Kibélelünk velük egy mélyebb (follpackkal kibélelt) tálat úgy, hogy a cikkek csúcsa középre nézzen és közöttük kevés hely legyen. Rásimítjuk a vaníliás krémet - a közöket jól kitöltve. Beletesszük az eperkrémet.
5-6 órára betesszük a mélyhűtőbe.
Tálaláskor tortatálra borítjuk.
Tetejét tejszínhabbal, szörppel, eperszemekkel díszítjük.

EPRES BOMBA
Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 tasak gyors rizs (félkész, előfőzött), 5 dl tej, fél kg eper, 5 dl tejszín, 15 dkg vaníliás porcukor, 3 dkg zselatin, citromfű
Elkészítése: A tejet felforraljuk, és a tasakban félpuhára főzött rizst hozzáadva, tejberizst készítünk belőle, majd hagyjuk kihűlni. Az epreket megmossuk, lecsöpögtetjük, és 10 dekát félreteszünk a díszítéshez. A túrót áttörjük, majd 40 deka eperrel és porcukorral összeturmixoljuk. A hideg rizst a mixerrel összeforgatjuk. A zselatint kevés vízben - melegítve - feloldjuk, majd az epres masszához keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a gyümölcsös túróval összeforgatjuk. A masszát félgömbformába töltjük, és másnapig hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a habot a formából tálra borítjuk, a tetejét kör alakban eperszeletekkel díszítjük, a közepére citromfüvet teszünk.

FAGYLALTBOMBA
Hozzávalók: 3 db habcsók, 45 dkg málna fagylalt, 12 dkg mélyhűtött málna, 50 dkg vanília fagylalt, 3 evőkanál cukorral kikevert mák, díszítéshez: 1 dl tejszín, porcukor, néhány szem málna vagy meggy

Elkészítése: Literes fémtálat hűtsünk le a mélyhűtőben. A habcsókot törjük össze zacskóban. A málna fagylaltot vágjuk darabokra, habverővel keverjük hozzá az összetört habcsókot. A masszát egyenletesen kenjük a tálba, majd 1 órára hűtsük le. A felengedett málnát keverjük el 30 dkg vanília fagylalttal, majd második rétegként kenjük a tálba közepén lyukat hagyva. Ismét tegyük a mélyhűtőbe 1 órára.
A maradék fagylaltot is keverjük krémesre, és adjuk hozzá a cukros mákot. Összedolgozva töltsük a lyukba, és hűtsük még 1 órát. Tálalás előtt a formát mártsuk meleg vízbe, majd borítsuk tálra a tartalmát. A felvert tejszínt töltsük habzsákba, díszítsük vele a fagylaltbombát. Helyezzünk a tetejére gyümölcsöt, szórjuk meg kevés porcukorral.
TŐKÉS MÁRIA

GESZTENYEBOMBA
Elkészítése: 30 deka megfőtt, áttört gesztenye, 3 deci felvert tejszínhab, 15 deka apróra vágott, cukrozott gyümölcs, 15 deka porcukor, fél deci rum. A bombaformát vízzel kiöblíteni, öt deka vaníliás cukorral behinteni, beleönteni a gesztenyés tejszínes habot és 3 órát fagyasztani. A hideg csokoládémártáshoz 10 deka csokoládét, 6 deka cukrot, 2 deci tejet, 2 tojássárgáját gőzön jól felverni forrásig és hidegen a gombára önteni tálaláskor.

GESZTENYEBOMBA TEJSZÍNHABBAL
Elkészítése: Egy kilogramm gesztenyének a külső, barna héját nyersen letisztítjuk. Ezután forralunk vizet egy edényben és mikor már forr a víz, a gesztenyét beledobjuk egypár percre. Ezután kivesszük a forró vízből s a belső héját is letisztítjuk. Az így letisztított gesztenyét föltesszük főni annyi vízzel, hogy csak éppen ellepje. Teszünk a vízbe egy darabka vaníliát és 3-4 darab kockacukrot, azután nagyon lassan hagyjuk forrni. Ha a gesztenye már jó puha, akkor áttörjük a szitán. Tizenkét deka cukorból 2 deci vízzel sűrű szirupot főzünk s az átpasszírozott gesztenyét a kész szirupba tesszük, és jól kigyúrjuk. Most egy sapkaalakú formát (átmérője 22 cm.) kibélelünk fehér papírral s a kigyúrt gesztenyét kézzel belenyomkodjuk, úgyhogy a közepe üres maradjon. Ezt előtte való este készítsük el. Másnap négy deciliter tejszínt fölverünk habnak, vaníliás porcukorral megédesítjük és beleöntjük a bomba üres részébe. Ezután ráhelyezzük a tésztástálat a formára és óvatosan reá borítjuk a tálra. A papirost leszedjük róla, a gesztenyén a ráncokat egy késsel kisimítjuk és a következő csokoládé öntettel bevonjuk: 10 deka csokoládét beleteszünk egy tálba és forró vizet öntünk rá. Ez alatt két deci vízzel, tizenkét deka porcukorral sűrű szirupot főzünk. A megpuhult csokoládéról leöntjük a forró vizet és a sűrű szirupból folytonos keverés közt annyit öntünk a csokoládéhoz, hogy az könnyen széjjelfolyjon a bombán. Ha kész, hűvös helyen tartjuk.

GESZTENYÉS BOMBA
Hozzávalók: 2 db gesztenye massza, 10 dkg vaj, 2-3- evőkanál rum, 2 evőkanál cukor,

Elkészítése: ezeket összekeverni. 4 dl folyékony tejszínt felverni cukorral, és habfixet tenni bele. 1evőkanál zselatint 3/4 l vízben langyos an összekeverni. Tésztaszűrőbe follpackot tenni, és ebbe egyenletesen elkenni körbe a felső 2 cm kivételével mindenhova a gesztenye masszát. Ebbe beletenni a felvert tejszínhabot. A mostani tetejére / tálaláskor az alja lesz / babapiskótával befedni az egészet. 2 órára a hűtőbe tenni. Tálaláskor az egészet megfordítani, és ét - tortabevonóval bekenni.
Fontos: a follpack nélkül nem jön ki a szűrőből.

GESZTENYÉS BOMBA NAGYVÁRADI KATI MÓDRA
Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 10 dkg vaj, 2 evőkanál rum, 4 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál zselatin, 6 db babapiskóta, áztatáshoz kevés rumos tej

Elkészítése: A gesztenyemasszát felolvasztjuk, burgonyanyomón áttörjük, majd a vajjal és a rummal összedolgozzuk. Egy bombaformát vagy egy mély kerek tálat follpackkal kibélelünk, hideg vízzel kiöblítjük, és a gesztenyemasszával kitapasztjuk, hogy az alját és az oldalát egyenletesen betakarja. Amíg a töltelék elkészül, a hűtőszekrénybe tesszük.
A töltelékhez a zselatint fél deci hideg vízzel simára keverjük, kevergetve fél percig forraljuk, majd langyosra hűtjük. Ez alatt a 4 dl tejszínt kemény habbá verjük, a porcukorral ízesítjük, végül a feloldott zselatint is belekeverjük. A gesztenyével bélelt formába öntjük, és a tetejére szorosan egymás mellé rumos tejben könnyedén megmártott babapiskótákat fektetünk. Fél napra a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt csokoládémázat főzünk. A kakaót a cukorral és a tejjel simára keverjük, kevergetve sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve a vajat beledobjuk. A bombaforma szájára tálat fektetünk, gyors mozdulattal megfordítjuk, hogy a piskóta kerüljön alulra. A formát és a follpackot lehúzzuk, és a gesztenyebombát a csokoládémázzal bevonjuk.
Édes tejszínhabbal kínáljuk.

GOMBÁS SAJTBOMBA
Hozzávalók: 2,5 dl tej, 30 dkg liszt, 6 egész tojás, 25 dkg reszelt sajt (füstölt, óvári, parmezán stb., vegyesen), 1 evőkanál porrá őrölt szárított gomba, 15 dkg vaj, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése: A tejet felforraljuk, beletesszük a vajat, a sót, a törött borsot, a gombát és lassan beleszórjuk a lisztet. Állandó keverés közben olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától. Ezután addig kevergetjük, amíg langyosra hűl. A tojásokat egyenként beledolgozzuk, végül a reszelt sajttal is összekeverjük. Vizes kézzel és kiskanállal (vagy nyomózsákból) kis halmokat teszünk a sütőlemezre (távol egymástól, mert a bombák nagyon megnőnek), és előmelegített forró sütőben, takaréklángon világossárgára sütjük.

HAMIS NARANCSBOMBA
Hozzávalók: 0.5 kg. sárgarépa, 1db citrom, 20 dkg cukor, esetleg kevés narancshéj

Elkészítése: A sárgarépát megtisztítás után egészen finomra reszeljük, majd hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját. 20 dkg cukorral és - kevés -1 pohárnyi vízzel folytonos kevergetés mellett addig főzzük, míg megpuhul és csaknem sima masszává lesz. A masszába reszelt narancshéjat is keverhetünk. Utána kihűtjük és golyókat formálunk belőle és kristálycukorban megforgatva tálra rendezzük, vagy minyonpapírra rakva tálaljuk..
Elkészítési idő: 25 perc
Egy másik változat szerint a nyers reszelt sárgarépát és almát citrom kicsavart levével ízesítve, kevés porcukorral megszórva, kora tavaszi vitaminsalátaként fogyaszt-hatjuk.
Dr. Győri Tiborné gyorine@drotposta.hu

HÚSOS KARFIOLBOMBA
Hozzávalók: 1 nagy (kb. 60 dkg-os) karfiol, Vegeta, só 40 dkg darált sertésdagadó, 1 tojás 2 evőkanál liszt 1 közepes vöröshagyma őrölt bors, 1 kiskanál morzsolt majoránna
A tál kikenéséhez: olaj

Előkészítése: a karfiol torzsáját és leveleit levágom, és a fejet egészben hagyva, bő vízben megmosom. Ez után vegetás vízben 5-10 percig főzöm, hogy kissé megpuhuljon, de még ropogós maradjon. Tésztaszűrővel kiemelem, és lecsöpögtetem.

Elkészítése: A sütőt bekapcsolom, és mialatt melegszik, a darált húst a tojással, a liszttel, a megtisztított, apróra vágott hagymával, a fűszerekkel meg 1-2 kanál hideg vízzel jól összedolgozom. (Annyi vizet öntök apránként hozzá, hogy a massza jól formálható legyen.) Elkészítése: egy tűzálló tál alját beolajozom, egy kupacnyi fűszeres darált húst a közepére halmozok, a karfiolt rózsáira szedem, és körös-körül sűrűn belenyomkodom. Ezt követően a húsmasszával minden oldalról befedem, és vizes kézzel simára lapogatom. Előmelegített sütőben, közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 50-60 percig sütöm.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

HÚSVÉTI SONKABOMBA
Hozzávalók: 1 db egész füstölt csülök, vagy 60 dkg füstölt comb. 1 evőkanál zselatin, 3 dl tejszín, a díszítéshez főtt tojások, salátalevél olajbogyó. piros színű zöldpaprika, vagy piros retek, petrezselyem zöld

Elkészítése: A csülköt egy éjszakára vízbe áztatom, másnap kuktában 45 percig megfőzőm, majd kivéve a vízből langyosra hűtőm, a kövér bőrös részeket leszedem (a lével abban bablevest lehet főzni) és kétszer ledarálom, vagy gépi aprítóban majdnem pépesre aprítom. 1 dl, vízben felfőzöm a zselatint, 3-4 perci főzöm, kevergetve. Majd hagyom langyosra hűlni. Közben kemény habbá verem a tejszínt hozzákeverem a zselatint, és az egészet a darált sonkához adom.
A masszát egy vízzel kiöblített formába kanalazom (ami lehet tál, vagy tortaforma, esetleg kuglófforma is, ami éppen van) szépen lesimítom, hogy ne legyen levegős a belseje és másnapig hűtőbe hagyom. Az ünnep reggelén meleg vízbe állítva egy pillanatra, ki borítom egy salátalevéllel kirakott lapos tálra, és a főtt tojásokat félbe, vagy négybe, vagy szeletelve köréje rakom, díszítem a tetejét és a tojások között piros retekkel, tejfölös tormával olívával, piros paprikával, petrezselyem zöld levélkéjével. Ha maradt zselatin, egy keveset csészébe teszek, és ecsettel áthúzom a díszeket is, így szép fényes lesz, és nem szárad ki, megtartja a színét is. Látványnak se utolsó, és nagyon finom.

ÍZBOMBA
Hozzávalók: 2 dkg vaníliás krémpor, 2, 5 dl tej, 5 dkg kristálycukor, 1 evőkanál mandulalikőr, 1 evőkanál kávélikőr, 1 szimpla kávé hidegen, 20 dkg tejszínhab, 30 cm hosszú, csokoládés, dekor-fólia, 1 db kis, kerek, vékony piskótalap, 4 db likőrrel töltött bonbon

Elkészítése: A tejből, a cukorból és a vaníliás krémporból a szokásos módon pudingot főzünk, majd két keverőtálba öntjük. Ha kihűlt, az egyikbe keverjük a mandulalikőrt, a másikhoz rakjuk a szimpla kávét és a kávélikőrt.
A tejszínhabból egy keveset félreteszünk a desszert díszítésére.
A megmaradt habot egyenlő arányban belekeverjük a mandulás és a kávés krémbe.
A kerek tortaforma aljába helyezzük a piskótalapot, a mandulás krémet ráhelyezzük, és a közepén kerek mélyedést hagyva elkenjük. 12 órára a hűtőbe tesszük. Ha megdermedt, a kávékrémet egyenletesen elkenve rákenjük. Ismét lehűtjük.
Mielőtt tálaljuk, köré rakjuk a csokoládés dekor-fóliát. Szeletelés után krémlikőrrel töltött bonbonnal, és a megmaradt tejszínhabbal díszítjük.

JÉGBOMBA
Hozzávalók: 4 db nagy indiánerfánk (töltetlenül, csak a tésztakehely), 25 dkg csokoládéfagylalt, 1 dl tejszín, 4 adag csokoládémártás

Elkészítése: A fánkokat megtöltöm a csokoládéfagylalttal, majd a tetejüket ráillesztve a mélyhűtőben megfagyasztom. Tálalás előtt tejszínhabbal díszítem és a csokoládémártással lelocsolva kínálom.

JOGHURTOS EPERBOMBA
Hozzávalók 4 személyre:
A krémhez: 6 levél világos zselatin, 30dkg natúr joghurt, 10dkg virágméz, 1 citrom kifacsart leve és lereszelt héja, 1 pohár (2dl) tejszín.
Az öntethez és a díszítéshez: 25dkg friss eper, 5dkg cukor, 2 pohárka narancslikőr, 1 szelet citrom, eperlevél

Krém: A zselatint 5 percig hideg vízben puhítjuk. A joghurtot elkeverjük mézzel, a citrom levével és lereszelt héjával. A zselatint szitán átnyomjuk, 2 evőkanálnyi forró vízzel feloldjuk és hozzáadunk 4-5 evőkanál joghurtot.

Elkészítése: A zselatint a maradék joghurthoz keverjük és a krémet kb. 20 percig hagyjuk állni. Mielőtt megdermed a krém, beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
A krémet hideg vízzel kiöblített tálba öntjük, a tetejét elsimítjuk, legalább 3-4 órára hideg helyre tesszük.

Mártás és díszítés: Az epret megmossuk és megtisztítjuk. 20 dkg epret pürévé törünk, cukorral együtt felmelegítjük, hagyjuk kihűlni, és végül narancslikőrrel ízesítjük. Tálalás előtt tányérra borítjuk a megdermedt krémet, körbe rakjuk a szeletekre vágott friss eperrel, és köré öntjük a mártást. A desszert tetejére citromkarikát és eperlevelet teszünk.

JOGHURTOS VITAMINBOMBA
Hozzávalók: 60 dkg idénygyümölcs (vagy fagyasztott), 4 dl joghurt

Elkészítése: A szép, érett epret, szamócát vagy málnát finom szűrőn vagy szitán keresztül áttörjük, és egy üvegtálkában a levét felfogjuk. Amennyi a gyümölcslé, ugyanannyi joghurttal jól kikeverjük. Üvegpoharakba tesszük, néhány szem egészben hagyott gyümölccsel díszítjük, és jól kihűtjük.
Elkészítési idő: 20 perc

KARAMELLÁS KÖRTEBOMBA
Hozzávalók 10 személyre: 20 dkg Rama margarin 10 dkg cukor 2 dl tejszín 1,3 kg kemény körte 1 nagy citrom leve és reszelt héja 1 másnapos fehér- kenyér-cipó 1 evőkanál kristálycukor 1 mokkáskanál őrölt fahéj 1 tojás, 8 dkg durvára vágott mandula,
A tálaláshoz: tejszínhab

Elkészítése: A margarint egy kis serpenyőben megolvasztjuk, a cukrot beleszórjuk, és addig kevergetjük, amíg karamellizálódni nem kezd. Ekkor a tejszínt belecsorgatjuk, a lángot mérsékeljük és tovább keverve kb. 2 perc alatt besűrítjük. A tűzről lehúzzuk és hagyjuk teljesen kihűlni. A körtét meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük, húsát vastagon felszeleteljük. Lábasban a citrom levével és héjával összekeverjük, majd fedő alatt, nagyon kis lángon 8-10 percig pároljuk. A sütőt előmelegítjük. A maradék margarinnal egy kerek, kb. 23 centi átmérőjű és 6 centi mély tortaformát vagy tálat kikenünk. A kenyér héját lefejtjük, majd a belsejét vékony szeletekre vágjuk. Ezek mindkét oldalát margarinnal megkenjük, az egyiket cukorral és fahéjjal jól beszórjuk. Két nagy szelet kenyeret fahéjas, cukros felével lefelé a forma aljára fektetünk. A maradék szeleteket félbevágjuk, néhányat még az aljára nyomkodunk, hogy a kenyér teljesen kitöltse, a többivel pedig az oldalát béleljük ki, fahéjas, cukros felükkel kifelé ezeket egy kissé egymásra is csúsztatjuk. A tojásokat tálban felverjük, a karamellás-tejszínes krém egyharmadát beleöntjük. A körtét beleforgatjuk, és a kenyérrel bélelt formába terítjük. A mandula kétharmadát rászórjuk, és a maradék kenyérszeletekkel befedjük, úgy, hogy cukros, fahéjas felük felfelé nézzen. Közepét egy kissé benyomkodjuk, és az előmelegített sütőben közepesnél erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 30 percig sütjük. Ezután a maradék mandulával meghintjük, és még 5 percre a sütőbe visszatoljuk, hogy a teteje kissé megpiruljon. A formát a sütőből kivesszük, majd a süteményt 10 percig hűlni hagyjuk. Ezt követően az oldalát körben késsel meglazítjuk, és egy tálra borítjuk. Porcukorral meghintve, a maradék karamellás tejszínnel leöntve tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

KÁPOSZTABOMBA
Hozzávalók: egy kb. kilós, tömör káposztafej, 40 dkg darált sertéshús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csomó újhagyma, 1 zsemle vagy 5 dkg lehéjazott kenyér, az áztatáshoz tej, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt, só, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, majoránna, 2 csokor petrezselyem

Elkészítése: A káposztát megtisztítjuk, kitorzsázzuk, erős cérnával összekötjük. Sós vizet forralunk, és a káposztát beletéve kb. 15 percig abáljuk, majd alaposan lecsöpögtetjük. Közben az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, a finomra vágott hagymát megpirítjuk rajta, majd a húst beleforgatva fokhagymával, sóval ízesítjük. Meghintjük egy kevés borssal, majoránnával. Fedő alatt, időnként kevergetve, először a saját levében, majd egy kevés vízzel puhára pároljuk. Végül belekeverjük a beáztatott, majd kinyomkodott és összemorzsolt zsemlét meg az összevagdalt petrezselymet.
A káposztát a torzsával ellentétes felére állítjuk, és a leveleket úgy húzzuk szét, hogy 2-3 darabot összefogunk. Az így keletkezett résekbe tömjük a húst, majd a káposztát újra a “talpára” állítjuk - a cérnát levesszük -, kivajazott tűzálló tálra ültetjük, a tetejét a vajjal vastagon megkenjük, a sajttal meghintjük, és forró sütőben addig sütjük, amíg a külseje ropogós piros nem lesz. Az asztalon szeleteljük fel, mint a tortát.
Tóth Józsefné

KAPUCÍNER BOMBA
Hozzávalók:
A kakaós piskótatekercshez: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 2 evőkanál rum, 1 dl olaj.
A krémekhez: 1,5 l tej, 6 csomag tejszínes pudingpor, 40 dkg sütőmargarin, 10 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál lefőzött erős kávé.
A tetejére: ostya rudak

Elkészítése: A tojások fehérjét kemény habbá verem. A sárgákat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a rumot, a kakaót és az olajat. Felváltva belevegyítem a tojáshabot és a lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetem. Előmelegített, forró sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm. Tűpróba. Még melegen a sütőpapírral együtt szorosan feltekerem, és hűlni hagyom.
Közben elkészítem a krémet. Kisebb mennyiségű tejben csomómentesen elkeverem a pudingport és a porcukrot. A többi tejet felforralom, majd hozzáadom a cukros-pudingos tejet is. Állandó keverés mellett sűrűre főzőm. Hűlni hagyom. Ha kihűlt, habverővel krémesre keverem a puha margarinnal. A piskótát kigöngyölöm és lehúzom róla a sütőpapírt. Megkenem tejszínes krémmel és visszatekerem. Vékonyan felszeletelem. Minden szelet után papírtörlővel letörlöm a krémet a késről, hogy ne maszatoljon.
A maradék krémet elfelezem. Egyikbe 2 evőkanálnyi kakaót, a másik felébe 2 evőkanálnyi kávét teszek. Itt érdemes megkóstolni a krémet, és ízlésünk szerint édesíteni!
Egy nagy tálat kibélelek fóliával, majd piskótatekercs szeletekkel. Beletöltöm a kávés krémet, majd rá a kakaós krémet. A maradék piskótával befedem. Fóliával letakarom, majd egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap süteményes tányérra borítom, a fóliát óvatosan lehúzom, ostya rudakkal díszítem.

KEKSZBOMBA
Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, tej, 1-2 evőkanál kakaó, kókuszreszelék

Elkészítése: A háztartási kekszet egész finomra őröljük és vajjal, cukorral és annyi meleg tejjel, amennyit felvesz, jól összekeverjük. Ízlés szerint kakaóport teszünk bele. Fél óra hosszat érleljük, majd a masszából nedves kézzel golyókat formálunk, megforgatjuk kristálycukorban, esetleg kókuszreszelékben.

KÉPVISELŐFÁNK-BOMBA
Hozzávalók: 4 nagy, töltetlen képviselőfánk tésztakehely, 25 dkg csokoládéfagylalt 4 adag rumos csokoládémártás. 2 dl tejszín

Elkészítése: A tejszínből kemény habot verünk. A félbevágott, üreges fánkokat megtöltjük a csokoládéfagylalttal, és a tejszínhab felét ráhalmozzuk a fagylaltra. Ráillesztjük a tésztakehely tetejét, a “kalapokat”, majd a maradék tejszínhabot is rákenjük a tészta tetejére. A megtöltött bombákat papírtálcára rakjuk, follpack fóliával beborítjuk, és azonnal betesszük a mélyhűtőbe. Ha teljesen megfagyott, illetve tálalni szeretnénk, akkor a mélyhűtőből kivesszük, desszertes tálkákra helyezzük, és leöntjük az előre elkészített csokoládémártással. Kb. 15 perc múlva fogyasztható. Csokoládéfagylalt helyett gyümölcsfagylalttal is tölthető, de akkor gyümölcsmártással locsoljuk meg.
Előkészítési ideje: kb. 20 perc

KÖLES-BOMBA
Egy félgömb alakú, körülbelül 20 cm átmérőjű tortaforma, vagy hasonló mély tál szükséges hozzá.
Hozzávalók a roládhoz: 6 tojás. 8 dkg méz, 12 dkg Graham-liszt, 1 citrom reszelt héja, y, teáskanál vaníliaőrlemény, tengeri só
Rolád töltelékéhez: 1 üveg mézes meggydzsem (50 dkg) és morzsa a szóráshoz.
Belső töltelékhez (körülbelül 1 liter massza): 13 dkg köles, 3 dl tej, ‘/» vaníliarúd, 3,5 dl tej, 2 evőkanál (6-8 dkg) méz, 5 cl Triple Sec, 1 dl narancslé, 1 narancs reszelt héja, 3-4 dkg zselatin 1,5 dl vízben
Záró piskótaalaplaphoz (20 cm átmérőjű tortaforma): 3 tojás, 4 dkg méz (2 evőkanál), 6 dkg Graham-liszt, 1/2 citrom héja, 1/4 kávéskanál vaníliaőrlemény, só

Elkészítése: A hagyományos módon piskóta-roládot és a bomba alapjául szolgáló piskótalapot sütünk a megadott arányok szerint 190°C-os sütőben, 15 percnyi sütésidővel. A kész rolád-piskótalapot kis morzsával megszórjuk, és bekenjük a mézes meggydzsemmel, és follpack segítségével összetekerjük, a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, és könnyen szeletelhetővé váljon. A kölest megmossuk. A töltelékhez megfőzzük a kölest a tejben, ízesítésül hozzáadunk egy fél vanília rudat. Ha megfőtt (körülbelül 15-20 perc) hűtsük le és adjuk hozzá a maradék 3,5 dl tejet, és turmixoljuk el hozzáadva a mézet, a Triple Secet, a narancslevet, a narancshéjat és egy csipet sót. Ha jó sima, tegyük hűtőbe, majd oldjuk fel a zselatint és adjuk a lehűtött masszához. Tegyük újra vissza a hűtőbe, majd félig megkötött állapotban megtölthetjük vele az akkorra már - az 1 cm-es szeletekre vágott - piskóta roládokkal kibélelt félgömb alakú formát.
Változatosságnak néhány szem meggyet dobhatunk bele, majd lefedjük a kör piskótalappal. Hűtőbe tesszük és 24 óráig érni hagyjuk, így a legfinomabb.
Másnap, tálalás előtt meleg vízbe téve a formát könnyedén a tortatálra boríthatjuk.
Tejszínhabbal, pirított diódarabokkal díszíthetjük.
BEDEUS KÁROLY

LIEGNITZI BOMBA
Hozzávalók: 400 g méz, 150 g vaj, 4 tojás, 200 g barna cukor, 4 evőkanál kakaó, 125 g apróra vágott mandula, 1 kk mézeskalácsfűszer, 4 cl rum, 450 g teljes őrlésű búzaliszt. 1 cs sütőpor
A forma kenéséhez: darált mandula, vaj
A szóráshoz: 100 g szárított sárgabarack, 125 g mazsola, 100 g marcipánmassza, 50 g aprított cukrozott narancshéj, 50 g aprított cukrozott citromhéj, 150 g mézes csokoládé, 50 g vaj

Elkészítése: Olvasszuk fel egy lábosban a mézet és a vajat. Keverjük ki a tojásokat a cukorral, majd fokozatosan keverjünk bele 2 ek kakaót és adjuk hozzá az apróra vágott mandulát, a mézeskalácsfűszert, a rumot, a lisztet, a sütőport és a vajas mézet. Vajazzunk ki 12 db bombaformát, szórjuk be belsejüket darált mandulával, és félig töltsük meg tésztával. Vágjuk apróra a sárgabarackot, keverjük össze a megmosott mazsolával az apróra vágott marcipánnal, narancs- és citromhéjjal és mindegyik formába tegyük a keverékből. Töltsük rá a maradék tésztát, 180C-ra előmelegített sütőben 30 percig süssük. Ha elkészült, gyorsan fordítsuk ki a formákból, és rácson hűtsük ki.
A mázhoz olvasszuk fel a vajat és a csokoládét és keverjük bele a maradék kakaót. Kenjük a még langyos tészták tetejére és hagyjuk kihűlni. Ha nincs bombaformánk, kétrétegű erős alufóliával is helyettesíthetjük. Vágjunk ki belőle kb. 15 cm átmérőjű köröket és csavarjuk egy pohár fala köré.

MANDARINBOMBA
Elkészítése: Tíz tojássárgáját gőzön vagy tűzön sűrűre főzünk 20 deka cukorral, 5-6 mandarin kifacsart levével és 3-4-nek a lereszelt héjával. Mikor folytonos keverés közben kihűlt, belekeverünk egy liter kemény tejszínhabot. Golyó- vagy bombaformába töltjük, és megfagyasztjuk. A bombát kiborítva, tejszínhabbal és vaníliás krémmel megtöltött, keresztben kettévágott mandarinhéjakkal körítjük.

MARCIPÁNBOMBA
Elkészítése: 30 deka édes- és 1 deka keserű-mandulát héjától megtisztítva teljesen megszárítunk. Megőröljük, és 30 deka porcukorral és 2 kiskanál rózsavízzel tésztává gyúrjuk, és egy éjen át, pihentetjük. Másnaptetszés szerinti nagy golyókat (bombákat) formálunk belőle, és parázs alatt az előbbi receptben leírt módon megszárítjuk. A bombákat aztán csokoládémázzal vonjuk be.

OLASZ BOMBA
Elkészítése: 4 tojássárgát, sót, egy tejmerőkanál olvasztott vajat, 4 lehéjazott, tejbe áztatott, darált zsemlyét és egy evőkanál darát elkeverünk simára, azután hozzáadjuk a 4 tojás keményre vert habját. Egy, csak erre a célra használt szalvétát jól megkenünk hideg vajjal és a négy csücskét összefogva, beleöntjük a keveréket, jó szorosan bekötjük tiszta fehér madzaggal úgy, hogy a kötés és a massza közt soha hely ne maradjon. A kendő négy csücskét rákötjük egy fakanál nyelére, amit keresztbe teszünk egy forró vízzel telt fazékon úgy, hogy a bekötött keverék a vízbe érjen, azután a fazekat lefödve, egy fél óráig erős forrással főzzük. Egy fél óra múlva kivesszük a vízből, amit lecsepegtetünk róla 3-4 percen át és kibontva a kendőt, tálra borítjuk: szép gömbformában jön ki. Vajjal, reszelt sajttal, vágott sonkával meghintve tálaljuk.

OLASZ CSOKOLÁDÉBOMBA
Hozzávalók kb. 16 szelethez: 7,5 dl tejszín, 3 szelet (kb. 40 dkg) kör alakú vékony piskótalap, 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg tejcsokoládé, 2 teáskanál Nescafé, 4 dkg szálasra vágott mandula, 5-6 evőkanál Amaretto (olasz mandulalikőr), 1 zacskó vaníliás cukor, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál kakaó, follpack

Elkészítése: A Nescafét kikeverjük 2,5 dl tejszínnel, majd felforraljuk, és levesszük a tűzről. A kétféle csokoládét nagyobb darabokra tördeljük, a forró kávés tejszínhez adjuk, és állandó keverés mellett felolvasztjuk. Tálba öntjük, majd kb. 2 órára hideg helyre állítjuk.
A mandulát teflonserpenyőben, külön zsiradék hozzáadása nélkül aranybarnára pirítjuk. Az egyik piskótalapból 21 cm átmérőjű kört vágunk ki. Egy 21 cm átmérőjű, félgömb alakú tálat follpackkal kibélelünk.
A második lapot hatfelé vágjuk. A háromszög alakú szeletekkel kibéleljük a tálat, s a tésztát meglocsoljuk 2 evőkanál likőrrel. Kemény habbá verünk 2,5 dl tejszínt a vaníliás cukorral. Hozzákeverünk 2 evőkanál likőrt, és a kihűlt pirított mandulát, majd a habot a tálban lévő piskótára simítjuk.
A harmadik tortalapot és a maradék piskótát összetörjük, a likőrös habra morzsoljuk, kissé belenyomkodjuk, és meglocsoljuk a maradék likőrrel. Kb. 1 órára behűtjük. A csokoládés krémet habverővel felverjük, megtöltjük vele a bomba közepét, majd elsimítjuk és befedjük a kör alakú piskótalappal. Follpackkal betakarjuk, és kb. 6 órán keresztül hideg helyen pihentetjük. A maradék tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. A csoki bombát megfordítjuk, kirázzuk a formából, és a tetejéről lehúzzuk a follpackot. Tálalás előtt befedjük édes tejszínhabbal és meghintjük a kakaóporral. A csokoládébomba Amaretto helyett dió-, kávé- vagy kakaólikőrrel elkészítve is finom.

PALACSINTABOMBA
Elkészítése: Az 1 cm-es csíkokra vágott palacsintákat kakaóval, dióval, rummal, baracklekvárral elkeverjük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és a tetejére almakarikákat fektetünk. Fahéjas cukorral meghintjük, és málnaszörppel ízesített tojásfehérje habbal bevonjuk. Kb. 15 percig sütjük, cikkekre vágva tálaljuk. Adhatunk mellé vanília- vagy borhabot.

PÁRIZSI BOMBA
Hozzávalók 12 szelethez:
A tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 0,5 dl hideg víz, 4 dkg vaj, 5 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál keserű kakaópor
A forma kikenéséhez: vaj, finomliszt
A párizsi krémhez: 25 dkg vaj. 25 dkg étcsokoládé 2,5 dl tejszín, 20 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor
A rétegezéshez: 30 szem kimagozott konyakos vagy rumos meggy
A bevonáshoz: 3 dl tejszín, maréknyi vékony lapocskákra vágott mandula

Elkészítése: A munkát a krém készítésével kezdjük. Ehhez az összes hozzávalót lábasba töltjük, és kevergetve fölforraljuk. Hűlni hagyjuk, majd hűtőszekrényben dermesztjük egy éjszakán át. A tésztához a tojások sárgáját 4 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük, a vizet és az olvasztott vajat hozzáadjuk. A lisztet a kakaóporral összeforgatjuk, egyharmadát az előzőekre szitáljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk. Egyharmadát az előzőekhez adjuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi hozzávalót ugyanígy, két részletben adjuk hozzá. Egyharmadából kivajazott, kilisztezett tepsire egy akkora kerek lapot kenünk, mint a későbbi bombaforma teteje. A maradékot egy közepes tepsiben simítjuk el. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) 18-20 percig sütjük. Egy kb. 2 literes bombaformát először alufóliával, majd a tésztalappal kibélelünk. A párizsi krémet jó habosra keverjük, a meggyet beleforgatjuk, majd a formába simítjuk. A kerek tortalapot a tetejére illesztjük. Hűtőszekrényben dermesztjük néhány órán át, végül tálra borítjuk, tejszínhabbal bevonjuk, és pirított mandulával megszórjuk.

PISKÓTABOMBA ILSE MÓDRA
Hozzávalók: 6-6 ek liszt és cukor, 6 tojás, késhegynyi sütőpor
A krémhez: 25 dkg túró, 1 eperízű pudingpor, 4 dl tej, 4 ek cukor, 6 ek eperdzsem

Elkészítése: A tésztához valókból papírral bélelt sütőben piskótalapot sütünk. Konyharuhára borítjuk, negyedét levágjuk, és a maradék tésztát azonnal összetekerjük. A pudingport a cukorral és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáöntve, kevergetve sűrűre főzzük. A friss és nem morzsalékos túrót áttörjük vagy turmixoljuk, és a kihűlt pudinghoz keverjük. Három ek dzsemmel gazdagítjuk, de ha van friss eper, azt is keverhetünk bele, és a maradék dzsemmel a piskótatekercset kenjük meg. Egy bombaformát follpackkal kibélelünk, majd a szeletekre vágott piskótakarikákkal szintén kibéleljük a formát, majd megtöltjük a kihűlt pudinggal. A maradék ¼ lappal a forma tetejét befedjük. Ez lesz az alja. Hűtőszekrényben jól lehűtjük, és tálra borítva tálaljuk.

REGGELI ENERGIABOMBA TURMIX
Hozzávalók: 150 ml natúr joghurt, 1 érett banán, 2 narancs csavart leve

Elkészítése: Turmixba rakni és össze turmixolni. Sportolás előtt, vagy utána is kitűnő, de a gyerkőcöknek is jó reggeli indító.

RICOTTA BOMBA FAHÉJAS MEGGYMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 40 dkg ricotta túró, 5 dkg porcukor, 1 db narancs, 1 tasak vaníliás cukor, 60 dkg meggy, 15 dkg kristálycukor, 1 evőkanál őrölt fahéj

Elkészítése: A narancsot meghámozzuk, ügyelve arra, hogy a fehér rész ne maradjon rajta, mert az keserű, és héját vékony csíkokra vágjuk. Le is reszelhetjük a héját kis lyukú reszelőn, így gyorsabban végezhetünk. A túrót keverőtálba tesszük, elkeverjük a porcukorral, a narancshéjjal, a vaníliás cukorral, gombócokat formázunk belőle, és hűtőbe tesszük. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, a szárakat eltávolítjuk. A kristálycukrot 2-3 evőkanál vízzel feltesszük főni. Gyakori keverés közben addig főzzük, míg a cukor el nem kezd barnulni, ekkor ráöntjük a meggyet, megszórjuk a fahéjjal, és kevés víz hozzáadásával még 5 percig főzzük.
A forró meggymártást tányérokba öntjük, közepére helyezzük a túróbombákat, és tálaljuk.
Elkészítési idő: 70 perc

RUMOS DIÓBOMBA 01.
Hozzávalók: 10 dkg darált dió, 10 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4 evőkanál, forró tej, 1-2 kávéskanál rum, kristálycukor (meggybefőtt)

Elkészítése: A finomra darált háztartási kekszet a többi anyaggal jól összegyúrjuk. Fél óra hosszat állni hagyjuk, majd nedves kézzel golyókat formálunk belőle, és kristálycukorban megforgatva mignon papírba rakjuk. (Díszítésül mindegyik golyócskára fél szem meggybefőttet tehetünk.)
Ha rumos meggyet használunk, rum helyett a befőttlevet is használhatjuk!

RUMOS DIÓBOMBA 02.
Hozzávalók: 15 dkg dió, 15 dkg háztartási keksz, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4 evőkanál forró tej, 1 - 2 kávéskanál rum, 5 dkg porcukor

Elkészítése: Az őrölt diót és az egészen finomra darált háztartási kekszet a cukorral, a vajjal, a forró tejjel és a rummal jól összegyúrjuk. 1/2 órán át állni hagyjuk, majd nedves kézzel golyókat formálunk belőle, és reszelt dióban megforgatva porcukrozott tányérra rakjuk.
Díszítésként mindegyik tetejére 1 - 1 fél dióbelet rakunk.
TŐKÉS MÁRIA Tokes@dpg.hu

SÁRGARÉPABOMBA 01.
Hozzávalók 12 darabhoz: 30 dkg sárgarépa, 10 dkg dióbél darálva, 1 db citrom leve, 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, és finomra reszeljük. A darált dióval összedolgozzuk. Citrom levével és édesítőszerrel ízesítjük. Nedves kézzel diónyi golyókat formázunk belőle, és mindegyiket a kókuszreszelékben megforgatjuk.

SÁRGARÉPABOMBA 02.
Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa apróra reszelve, 1 alma szintén apróra reszelve, 2 ek olívaolaj vagy kukoricacsíra olaj, 1 ek citromlé, 1 ek narancslé, 1 ek mazsola vagy más aprított kandírozott gyümölcs

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összekeverjük.

SONKABOMBA
Hozzávalók: 1 db hátsó füstölt csülök, 20 g zselatin, 3 dl tejszín. A díszítéshez: 3 db főtt tojás, salátalevél, olajbogyó, piros színű zöldpaprika, petrezselyemzöld
Elkészítése: A csülköt egy éjszaka hideg vízben áztatjuk, másnap kuktában 45 percig főzzük. A léből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd lebőrözzük és kicsontozzuk. A csülökhúst kétszer megdaráljuk, és előkészítjük a többi alapanyagot. Egy deci vízben elkeverjük a zselatint, 3-4 percig kevergetve főzzük, majd langyosra hűtjük. A kemény habbá vert tejszínhez hozzáadjuk a feloldott zselatint, majd a darált sonkával alaposan összekeverjük. A tejszínes húst magas falú formába töltjük, és másnapig hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt a formát meleg vízbe állítjuk, majd a bombát a tálalótálra borítjuk. Salátalevéllel és tojásgerezdekkel körberakjuk, olajbogyóval, paprikaszeletekkel, petrezselyemzölddel díszítjük.

SÜTŐTÖKBOMBA
Elkészítése: 300 g átpasszírozott sült tököt elkeverünk 2 ek kakaóval, 1 rumaromával, ízlés szerint cukorral, 2 csomag vaníliás cukorral és annyi kókuszreszelékkel, hogy formálható masszát kapjunk. Kis gombócokat formálunk belőle, melyeket kókuszreszelékben megforgatunk, és fogyasztás előtt néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük.

TÉLI VITAMINBOMBA
Elkészítése: Téli vitaminhiányunk enyhítésére kiváló a szép színű vörös káposzta. A gyerekek is lelkesedni fognak érte, ha franciásan készítjük el: lereszeljük, citromlével hígított mézet csurgatunk rá, hozzáadunk egy kanál salátaolajat, némi mazsolát, narancs- és almagerezdeket.

TÉLI VITAMINBOMBA KLEMI MÓDRA
Hozzávalók: 2 db tv paprika, 1 pritamin, vagy piros kaliforniai, 3-4 db paradicsom, 20-25 dkg fehér retek, 1 lilahagyma, 2-3 savanyú uborka, 2 db alma, salátalé

Elkészítése: A paprikákat kicsumázzuk, hosszában negyedeljük és laskára vágjuk. A paradicsomokat ugyancsak negyedeljük, majd vékonyra szeleteljük.
A retket almareszelőn lereszeljük. Az egészet tálba rakjuk, lesózzuk, összekeverjük, rövid pihentetés után ráöntünk 2-3 ek olívaolajat, jól összekeverjük.

Salátalevet készítünk kevés ecettel, inkább édeskésebb legyen, mint savanyú. Ráöntjük az aprított zöldségekre, jól összeverjük. Hagyjuk állni.
Közben 2-3 savanyú uborkát felkockázunk, 2 savanykásabb almát meghámozunk, ugyancsak felkockázzuk és belekeverjük a félkész salátába.
Hűtőben hagyjuk érlelődni 1-2 napig, hogy az ízek alaposan összeérjenek.
Sült és rántott húsokhoz egyaránt ízletes.

TOJÁSLIKŐRÖS HÚSVÉTI BOMBA
Elkészítése: 5 tojásból piskótát sütünk, vagy egy kész piskótatorta-karikát összemorzsolunk. 20 dkg darált diót keverünk bele, és annyi tojáslikőrt, hogy kis golyókat tudjunk formálni belőle. Kókuszreszelékbe, tortadarába vagy kakaóporba hempergetjük, minyonpapírba ültetve kínáljuk.

TÖLTÖTT BURGONYABOMBA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg szója granulátum, 3 tojás, 1 dl tejföl, 5 dkg trappista sajt, hagyma, fokhagyma, só, bors, petrezselyem, ételízesítő

Elkészítése: A szójakockát beáztatjuk, ledaráljuk. A hagymát apróra vágjuk, megfonnyasztjuk, hozzátesszük a fokhagymát, a petrezselyemzöldet, és együtt pároljuk még egy kicsit, majd hozzákeverjük a szójához. Ezt a masszát még sóval, borssal, fűszerkeverékkel ízesítjük. Közepes nagyságú burgonyákat kettévágunk, közepüket kikaparjuk. Ezt a kaparékot is hozzáadjuk a masszához. Ütünk bele 2 tojást, jól összedolgozzuk. Ezzel a masszával megtöltjük a burgonyákat, majd tepsibe szorosan egymás mellé állítjuk. Kevés olajjal sütjük. Kb. 30 perc után leöntjük a tejföllel, amelybe beletettünk 1 tojást. Megszórjuk reszelt sajttal (ez el is maradhat) 2 - 3 percre visszatoljuk a sütőbe.
Vacsorára kitűnő, olcsó!
TŐKÉS MÁRIA

TÚRÓS BOMBA
Hozzávalók 8 személyre: 25 dkg félzsíros tehéntúró, 3 dl tejszín, 2 dl kefir, 4 db kifli, 1 db citrom leve és héja, 3 evőkanál zselatinpor /3 dkg/, folyékony édesítőszer

Elkészítése: A túrót a kefirrel simára keverjük, hozzáadjuk a folyékony édesítőszert, a citrom reszelt héját, és az apróra vagdalt kifliket. A citromléből 1 dl vízzel, 4-5 csepp édesítőszerrel limonádét készítünk. Ráöntjük a zselatinra, kis lángon feloldjuk, és a túrókrémhez öntjük.
Ha teljesen kihűlt, a keményre felvert tejszínhabot is hozzákeverjük. Egy “bomba” formát (mély kerek keverőtálat) follpackkal kibélelünk, és a krémet belesimítjuk. Fóliával befedjük, és fél napig a hűtőben dermesztjük. 8 felé szeleteljük.

UDVARI BOMBA
Elkészítése: Egy kg gesztenyét puhára főzünk, szitán áttörjük. 15 dkg cukorból és 1 dl vízből sűrű szirupot főzünk, az áttört gesztenyét közé keverjük, és vagy egy gömbölyű edényt, vagy egy nagy indiáner-formát, tüllel kibélelünk. A gesztenyekeveréket egy ujjnyi vastagon bele- nyomkodjuk. A következő krémmel töltjük, és három órára, jégre állítjuk: 7 tojássárgáját, 7 kanál porcukorral habosra keverünk, teszünk bele 2 kávéskanál grízes lisztet, 7 lap zselatint, és 0.5 l tejet. Ezeket sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt egy negyed l tejszínből kemény habot verünk, és hét kávéskanál rum hozzáadásával a megfőtt krémmel összekeverjük.

VITAMINBOMBA VARIÁCIÓK
Hozzávalók:
1. Zeller - alma - narancs,
2. Cikória - alma - narancs,
3. Kivi - banán - narancs,
4. Sütőtök - alma / körte, narancs,
5. Sárgarépa - alma - narancs.

Elkészítése: Lereszelve, citromlével megcsepegtetve, mézzel elkeverve, mandulával vagy dióval esetleg kókuszreszelékkel megszórva.
Legjobb, ha a héjat eldobjuk, mert sok vegyszerrel kezelik.

Forrás: DPG Recepttár