Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csoda receptek


ANANÁSZOS CSIRKECSODA
(nyárs)
Hozzávalók: 2 csirkemell, 20 dkg császárszalonna, 1 piros színű húsos paprika, 1 kisebb ananász (konzerv is lehet), só, őrölt bors, pirospaprika, 1 kisebb ágacska rozmaring, 2 evőkanál olaj
A körethez: 4 banán o 4 hajszálvékony szelet húsos szalonna

Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lefejtjük, húsát - akárcsak a császárszalonnát és a kicsumázott paprikát két centis kockákra, vágjuk. Az ananászt meghámozzuk, torzsáját kivágjuk, a gyümölcsöt fölkockázzuk; ha konzervet használunk, akkor a levét lecsöpögtetjük. Az így előkészített hozzávalókat felváltva nyársra húzzuk, megsózzuk, megborsozzuk, pirospaprikával fűszerezzük. A rozmaringot lecsipkedjük a száráról, a leveleket az olajba szórjuk, majd a nyársakat ezzel a fűszeres olajjal megkenjük. Grillrácsra fektetjük, és faszénparázs fölött kb. 20 perc alatt (sütőben közepes lánggal kb. 15 perc alatt) többször megforgatva megsütjük. A körethez a banánokat meghámozzuk, egy-egy vékony szelet szalonnát csavarunk köréjük, és a nyársak mellé fektetve 4-5 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 45 perc

CSÁBÍTÓ CSILIS CSOKOLÁDÉ-LÁVA CSODA
Hozzávalók 2 adaghoz: 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 3,5 dkg cukor (2 púpos ek), 1,6 dkg liszt ( 2 lapos ek), 6 dkg vaj, 6 dkg csokoládé (a lehető legjobb minőségű, amit meg tudunk engedni magunknak, lehetőleg 60-70%-os kakaótartalmú),
Opcionális: 1 friss csilipaprika, 1 vaníliarúd, egy nagy csipet fahéj
Elkészítése: A sütőt előmelegítem 230C-ra (gáz 6-os)
Először előkészítem a formákat, mivel utána minden viszonylag gyorsan történik: két egyszemélyes hőálló pudingformát, vagy szufflé tálkát kivajazok, kilisztezek, majd ugyanezt még egy rétegben még egyszer megismétlem. A tojást és a cukrot elektromos habverővel fehéredésig, egész sűrűre keverem. Ez sokkal tovább fog tartani az átlagosnál, mivel a tojáshoz képest viszonylag kevés a cukor mennyisége. Nekem bő 5-6 perc volt. Vízgőz fölött egy edényben felolvasztom a darabokra tört csokoládét és a vajat. Én ebben a stádiumban az elején tettem hozzá a fahéjat, egy vaníliarúd kikapart magját, valamint egy friss, teljesen kimagozott csilipaprikát. (opcionálisan szárított is jó, vagy egy pici csipet Cayenne bors). A csilipaprikát átforgatom az olvadt csoki-vaj masszában, majd eltávolítom. Leveszem a tűzről és egyenletesen beleforgatom a tojásmasszát, valamint a lisztet. Elosztom a két formában (ne legyen teljesen tele, mert még meg fog emelkedni), beteszem a sütőbe. Pontosan 6 percig sütöm (sütőfüggő! Kívülről kérges kell hogy legyen, de még remegjen). Kiborítom egy tányérra és azonnal tálalom (vaníliafagyi, málnaszósz, ilyesmi opcionális). Előre előkészíthető addig a lépésig, hogy a formákban elosztom a masszát. Ez fóliával letakarható és a hűtőbe mehet. Ebben az esetben azonban sütés előtt szobahőmérsékletre kell hozni, vagy megfelelően növelni kell a sütési időt 8-10 percre.

CSODA-CSOKIGOLYÓK
Hozzávalók: 25 dkg csokoládé (sok % kakaó), 5 cl habtejszín, 7.5 dkg vaj (kockára vágni), 1 nagy kanál cukor, 2 tojás sárgája, 2 nagy kanál rum vagy konyak, 5 dkg keserű kakaópor (főző)

Elkészítése: Nagy lábasban vizet forralni a forró vízbe beletenni egy másik kicsi lábosba az összetört csokit és keverni, amíg folyékonnyá nem válik. A forró csokiba folyamatos keverés közben hozzá adni a habtejszínt és utána a vajat és a cukrot és keverni, keverni. Fontos hogy ne vedd ki a forró vízből.
Ha folyékony és jól elkeveredett, levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, és azután elkeverjük benne az első tojássárgáját majd a másodikat is ezután elkeverjük az alkohollal. Tedd a hűtőbe lefedve 2 órára.
Tedd egy nagy tálba a kakaóport és a csokikrémből egy kiskanállal tegyél a tenyeredbe, és gyúrd golyóvá, aztán hengergesd meg jól a kakaóban, és ha mind kész van, tedd minimum 4 órára a hűtőbe.

CSODA-FINOM PÁCOLT FOKHAGYMA
Hozzávalók: 15 fej szép, nagy, friss fokhagyma, 1 l száraz fehérbor, 2 dl 10%-os ecet, 15 dkg cukor, 8 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál őrölt fekete bors, 2 cseresznyepaprika, 3 babérlevél, 2 csokor tárkony, 1 púpozott evőkanál só

Elkészítése: A borba belekeverem az ecetet, a sót, a cukrot és a fűszereket, majd felforralom. A közben megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket beledobom a forrásban levő páclébe, és az újraforrástól számított 5 percig főzöm. Ezután uborkás üvegbe töltöm, és 24 órán át, érlelem. Újból felforralva megint főzöm 5 percig és kihűtöm. A fokhagymagerezdeket leszűröm, apró üvegecskékbe rakom, tetejére csorgatok az olajból egy teáskanállal, majd légmentesen lekötöm. Grillszárnyasokhoz vagy sajtokhoz való, rendkívül finom savanyúság.

CSODAKIFLI 01.
Újvárfalvai recept
Hozzávalók: 50 deka liszt, 16 deka zsír, vagy margarin, 4 tojás, 1 tejföl, egy csipet só, a töltelékhez 20 deka cukor, 20 deka darált dió vagy mák, reszelt citromhéj, 1 vaníliás cukor

Elkészítése: A lisztet, a zsírt, a tojások sárgáját a tejföllel és egy csipet sóval összegyúrjuk. A tésztát kettévágjuk, majd vékony téglalap alakúra sodorjuk, szorosan összecsavarjuk, és két óra hosszat pihentetjük. A töltelékhez a 4 tojás fehérjét a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a diót vagy mákot. A pihentetett tésztát két centis darabokra vágjuk, vékonyra sodorjuk, és megkenjük a töltelékkel. A kis tésztákat lazán összehajtjuk, majd forró sütőben megsütjük, s még melegen vaníliás porcukorban megforgatjuk.

CSODAKIFLI 02.
Elkészítése: 21 deka lisztet, 12 deka vajjal gyúrótáblán elmorzsolunk, csipet sóval, 2 kávéskanál porcukorral és kis tejben megkelesztett 2 deka élesztővel összegyúrjuk és kidolgozzuk. Nyújtsuk el késfoknyi vékonyra, nagy fánkvágóval szaggassuk ki, lekvárral töltsük meg, hajtsuk össze kis kifliknek és tepsibe rakva, hideg helyen 2 óráig hagyjuk pihenni. Akkor tojással megkenve és cukros tört dióval meghintve süssük meg.

CSODALECSÓ
Hozzávalók: 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 8 fürjtojás, 15 dkg lángolt kolbász, 5 dkg zöldborsó, 1 cikk fokhagyma, 1 dkg édes-nemes paprika, csipetnyi erős paprika, só

Elkészítése: A zöldpaprikát karikára, a vöröshagymát szeletekre, a gombát és a paradicsomot cikkekre vágjuk. A kolbászt egy percig langyos vízben áztatjuk, ettől a héja fellazul, így könnyedén lehúzzuk, majd karikákra vágjuk.
A zöldborsót kifejtjük, a fürjtojást forrásban levő vízbe tesszük, öt perc főzés után lehűtjük és megtisztítjuk.
Az apró kockára vágott füstölt szalonna lesütött zsírján megpirítjuk a vöröshagymát. Hozzátesszük a zöldpaprikát, kissé megsózzuk, négy-öt percig együtt pároljuk. Megszórjuk paprikával, majd hozzáöntünk 1 dl vizet. Addig forraljuk, amíg a víz elpárolog, ekkor tesszük bele a gombát. További öt perc forralás után adjuk hozzá a zöldborsót, az apróra zúzott fokhagymát, a fürjtojásokat és végül a paradicsomot és a kolbászt. Ügyeljünk, hogy a paradicsom ne főjön szét. Tálalhatjuk köret nélkül, vagy párolt rizzsel, petrezselymes burgonyával.

CSODA-MÁRTÁS
Elkészítése: Csak turmixban készíthető, a hozzávalókat az alábbi sorrendben kell a gépbe tenni.
2 dl víz, fél mokkáskanál só, 1 kávéskanál méz vagy cukor, 1 dl citromlé, vagy fél dl almaecet, 20 dkg héjában főtt áttört krumpli, 4-5 evőkanál hidegen sajtolt olaj.
A kész mártáshoz adhatunk2-3 evőkanál őrölt mandulát, diót vagy mogyorót, azzal is turmixoljuk simára. Különböző gyümölcsökhöz, zöldségekhez, salátákhoz használhatjuk. Halakhoz, sült és rántott húsokhoz, fasírozott mellé is készíthetjük, de akkor a víz után 4 gerezd fokhagymát adunk hozzá.

CSODA SZELET
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 15 dkg porcukor, 3 tojás sárgája, 1 sütőpor

Elkészítése: Ezt tejjel könnyen gyúrható tésztává alakítjuk és lisztezett tepsi hátán 3 lapot sütünk.
Krém: 4 dl vaníliás tejben egy lapot összetörünk 10 dkg vajjal, 10 dkg porcukorral habosra keverjük. Majd 2 ek baracklekvárt, fél ek rumot és 2 ek kakaót keverünk hozzá, és a két lap közé rakjuk. Tetejére: 20 dkg cukrot, és 3 tojás fehérjét gőzön felverünk, s a süti tetejére tesszük.

CSODATÉSZTA
Hozzávalók: 43 dkg liszt, 3 dl tejföl, 28 dkg margarin

Elkészítése: Este begyúrjuk. Jégen tartjuk. Másnap használható. De egy hétig is eláll. Lehet stanglinak, lekvárral, túróval, mákkal, dióval, almával tölteni.

CSODATÉSZTA NAGYANYÓ MÓDRA
Hozzávalók: 43 dkg liszt, 3 dl tejföl, 28 dkg margarin, só

Elkészítése: Este begyúrjuk, jégre tesszük. Sokáig eláll.

CSODATORTA 01.
Hozzávalók:
A tésztához: 3 tojás, 22 dkg porcukor, 7.5 kanál víz (régimódi, öblös evőkanál), 7 dkg darált dió, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor
A krémhez: 6 dkg darált dió, kb. fél dl tej, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, kevés rum vagy konyak.
A mázhoz: 6-7 evőkanál cukor, 3 evőkanál erős kávé (vagy ugyanannyi víz, és egy kanál Nescafé), 1 evőkanál kakaópor (neskakaó), vaníliás cukor, 3 dkg vaj

Elkészítése: A három tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, majd kanalanként hozzákeverjük a vizet, apránként a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, végül a tojások habját. Kikent tortaformában sütjük, mint a piskótát. A diót leforrázzuk a tejjel. A vajat kikeverjük a cukorral és beledolgozzuk a többi hozzávalót. A kihűlt tésztát a szokásos módon megtöltjük.
A máz hozzávalóit a vaj kivételével, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg sima, egynemű massza lesz. A tűzről levéve hozzátesszük a vajat, és bevonjuk vele a tésztát. Gyorsan keményedik, de jól melegíthető.

CSODATORTA 02.
Elkészítése: 4 tojás sárgáját, 30 dkg cukorral és 10 evőkanál vízzel habosra keverünk. (a vizet kanalanként keverünk hozzá). Kanalanként keverjük bele a 10 dkg darált diót, majd 20 dkg. Lisztbe elkevert 1 cs sütőport, végül a 4 tojás felvert habját. (csipet sóval felverve keményebb lesz). A sütőt 10 perccel előbb bekapcsolni, utána kis lángra venni, és kb. 30 percig sütni. Sütőajtót kinyitni nem szabad, mert a tészta összeesik). Krém: 3 púpozott evőkanál lisztet elkeverünk 2 dl tejjel, vaníliával és sűrű péppé főzzük, Ha kihűlt, 12 dkg. Vajat, 15 dkg cukorral habosra keverünk, a két adalékot összekeverjük, és ezzel vonjuk be a tortát. 

CSODATORTA 03. 
Hozzávalók: 1 liter tej, 3 db tojás, 1 ek liszt, 1 cs vaníliacukor, 1 cs kétszersült, 0,5 kg almareszelék, 1 bögre cukor

Elkészítése: 1 liter tejet felforralunk, 3 tojás sárgáját, 1 evőkanál lisztet, 1 cs. vaníliás cukrot kevés tejjel simára keverünk és a forralt tejhez öntjük. 1 cs. kétszersültet egy tálban apró darabokra törjük és az előző masszát ráöntjük. A 0,5 kg almareszeléket a 3 tojás fehérjével és az 1 bögre cukorral kemény habbá verjük, és a kétszersültre öntjük.

CSODATORTA 03.
Elkészítése: 32 dkg porcukrot 6 tojássárgájával, 6 evőkanál vízzel, 10 dkg liszttel egy óra hosszáig nagyon jól, habverővel kiverünk. Ha már jó habos, beleteszünk még 10 dkg lisztet és a 6 tojás nagyon keményre vert habját. Zsírozott, lisztezett nagy formába tesszük. Forró sütőben sütjük, csendesen, mint a piskótát szoktuk. Olyan magas lesz, mintha 10-12 tojásból volna, de sokkal könnyebb. Három lapba vágjuk.
Krémje: 20 dkg vajat 15 dkg porcukorral kikeverünk, adunk hozzá 1 egész tojást, 20 dkg finomra őrölt diót és 1 dl erős feketekávét. Jól kikeverjük, elosztjuk a lapok közé, összerakjuk, tetejét és szélét is ezzel kenjük meg.

CSODATORTA 04.
Elkészítése: 5 tojás sárgáját, 10 evőkanál feketekávét 30 dkg cukorral jól elkeverünk, majd 20 dkg darált diót, 20 dkg lisztet, 1 sütőport és a tojások habját közé keverjük.

CSODATORTA 05.
Elkészítése: 4 tojássárgáját 30 dkg cukorral habosra keverünk, időnként 10 kanál vizet veszünk közé. Egy fél csomag sütőpor, 20 dkg liszt, 10 dkg darált dió és a 4 tojás felvert habja jön még bele.

CSODATORTA 06-
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 35 dkg porcukor, 6 tojás, 10 evőkanál hideg víz, 15 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor
Főzött krém: 3 tojás, 15 dkg porcukor, 25 dkg vaj, 2 dkg kakaó, 5 dkg darált dió, 2 evőkanál rum

Elkészítése: A porcukrot a tojássárgájával habosra keverjük. Folytonos keverés közben beleöntjük a vizet, és még egyszer jól kikeverjük. Beletesszük a diót, majd a sütőporral összekevert lisztet. Végül óvatosan belekeverjük a kemény tojáshabot. Kikent, lisztezett formában előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön sütjük.
Kétfelé vágjuk a kihűlt tortát, és megtöltjük a főzött krémmel, melyhez a tálba beleütjük az egész tojásokat, beleszórjuk a porcukrot, és gőz fölött habverővel addig verjük, míg sűrűsödni kezd. Levesszük a gőzről, hozzáadjuk a vajat, a kakaót, a diót és a rumot, addig verjük, amíg kihűl.

CSODASAJTOS SÓS SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 2 gáztepsihez: 25 dkg reszelt sajt (ementáli, füstölt, trappista stb. vegyesen), 25 dkg sütőmargarin, 25 dkg finomliszt, 3 tojássárgája, 1-1 teáskanál sütőpor és só, 1 mokkáskanál törött bors, a tetejére 1 tojás és ízlés szerint mák, szezámmag, reszelt sajt, durvára darált dió

Elkészítése: Nagy tálban egyszerre összegyúrom a sajtot, a lisztet, a margarint és az összes hozzávalót, ezután a cipóba formált tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, és rudakat vagy kis pogácsákat formázok belőle. (Nem szükséges pihentetni.)
Sütőlemezre rakom, tetejüket reszelt sajttal, szezámmaggal, mákkal, dióval meghintem, és forró sütőben, kis lángon megsütöm. A még forró süteménnyel bánjanak óvatosan, mert törik!
Dobozban tárolva semmit sem veszít a minőségéből, még hónapok múlva is friss.

CSODASZARVAS
Elkészítése: 45 dkg lisztet, 15 dkg zsírt vagy 20 dkg margarint, 2dkg langyos tejben felfuttatott élesztővel, 2 db tojássárgájával, 1 dl tejföllel, 1 csipet sóval összegyúrunk. 9 db cipót készítünk belőle. 1 óráig hagyjuk kelni. 1 cipót, amelyet kerek formára nyújtottunk derelye vágóval további 8 egyenlő részre osztunk. Összesen 72 db lesz belőle. Dióval, mákkal vagy lekvárral is tölthetjük. A töltelékes tésztákat kifli formára alakítjuk, sütjük. Ha kihűlt, vaníliás porcukorba forgatjuk.

GARÁZDÁK CSODALEVESE
Elkészítése: 50 dkg marhafelsálból vagy combból finom húslevest főzünk sok-sok zöldséggel, répával és egyéb finomságokkal.
Meghámozunk, és kockákra vágunk 60 dkg burgonyát, kimagozunk 10 dkg szilvát. Ha nincs éppen szilvaszezon, befőtt vagy aszalt szilva is megteszi.
Két fej vöröshagymát zsiradékon megpirítunk, elkeverjük kb. 1 dl paradicsompürével, majd beleszórjuk a szilvát és a kockákra vágott burgonyát. Az egészet beleöntjük a kész levesbe, és addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. A főtt marhahúst apró darabokra vágjuk, és a levesben hagyjuk.
Az egészet együtt tálaljuk, citromkarikával és reszelt sajttal díszítve.

GOMBÁS-KRUMPLIS CSODA
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 db tojás, 0,5 l tej, 20 dkg főtt és tört krumpli, 1 konzerv szeletelt gomba, vagy annak megfelelő friss, 1 csomagnyi élesztő, bors, só, olaj a sütéshez

Elkészítése: A lisztet, a tört krumplit, a 2 tojást, a sót, a tejet és az élesztőt jól elkeverjük, lefedjük és 30-45 percre állni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük a gombadarabokat, és a borssal ízesítjük. A tésztát Gofri sütőben (ebben az esetben keverjünk 2 evőkanál olajat a tésztához, hogy ne ragadjon le), vagy serpenyőben is kisüthetjük olajon.
Elkészítési idő: 50 perc

MANDULÁS CSODASÜTI
Hozzávalók:
A tésztához 15 dkg darált mandula, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 7 dkg liszt, 4 tojásfehérje, csipetnyi só
A krémhez 4 tojás sárga, 15 dkg porcukor, 7 dkg vaj, 15 dkg darált mandula, 1 evőkanál kakaópor, csipetnyi só
A tepsihez 2 dkg vaj és kevés liszt

Elkészítése: A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verem. A margarint habosra keverem a cukorral, majd a darált mandulát is hozzáadva tovább keverem. Ezután felváltva adom bele a lisztet és a kemény tojáshabot. Kivajazott és kevés liszttel meghintett tepsibe terítem a masszát, majd előmelegített, forró sütőbe téve kis lángon megsütöm. (Csak egy ujjnyi magas lesz.) Míg sül, a tojás sárgákat a porcukor felével jó habosra keverem és a kakaóport is hozzáadva tovább keverem. Ezután a megsült tésztára rákenem a kakaós masszát és még 10 percig sütöm. A mandulás krémhez a margarint habosra keverem a maradék cukorral és a mandula felével, majd a krémet rákenem a már megsült, és teljesen kihűlt tészta tetejére. A maradék darált mandulával beszórom és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Csak ezután vágom fel, tetszés szerinti szeletekre.

MÉZES CSODA, ANANÁSZBÓL
Elkészítése: 1 doboz konzervananászt lecsöpögtetünk, cikkekre vágunk, és 3 kanál mézzel elkeverünk. 10 dkg tejcsokoládét apróra darabolunk, vagy reszelünk. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, belekeverünk fél dl krémlikőrt és a darabolt, vagy reszelt csokoládét. A desszertes poharakba rakott ananászkrémre tesszük a csokis habot, tortadarával, vagy egyéb módon díszítjük.

MOGYORÓS CSODA
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 5 dkg karamellizált cukor, 1 tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg zabliszt, 1 kiskanál vaníliás cukor, 1/2 kiskanál szódabikarbóna, 10 dkg csokoládé, 5 dkg mogyoró

Elkészítése: 175 fokra előmelegítjük a sütőt. A lágy vajhoz hozzáadjuk a cukrot és a karamellizált cukrot, belekeverjük a tojást. Egy másik tálban összekeverjük a zablisztet és a lisztet, a vaníliás cukrot és a szódabikarbónát. A csokoládét és a mogyorót összetörjük, és a lisztes keverékhez tesszük, majd az egészet összekeverjük. Sütőlapra sütőpapírt teszünk, majd arra kis tésztaadagokat. Ezeket kézzel lenyomkodjuk, és 12-15 percig sütjük. Megvárjuk, míg kihűl, akkor egy kenőlapáttal levesszük a papírról.

SAJTOS CSODASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 1-1 sárga, piros és zöld kaliforniai paprika, 20 dkg feta sajt, 15 dkg trappista sajt, 2 zöld és 1 kemény piros paradicsom, 2 dl joghurt, 2 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál zöld bors

Elkészítése: A megmosott, kicsumázott paprikák húsát, 1 centis kockákra vágjuk, ugyanekkora kockákra vágjuk a sajtokat és a paradicsomokat is. Az egészet elkeverjük a joghurttal, az olajjal és a zöld borssal. Jól behűtve tálaljuk.
Elkészítési idő: 15 perc

SÜLT KARFIOLOS CSODA
Hozzávalók: 1 karfiol, 1 csomag Feta sajt, 2 tömlős tejszínes sajt, 1 csomag tészta (spagetti, szarvacska...), 1 csipet reszelt szerecsendió, ízlés szerint só- bors, 15 dkg sajt, 2-3 paradicsom, a tűzálló tál kikenéséhez margarin

Elkészítése: A tésztát és a karfiolt megfőzzük. A tésztát lecsöpögtetjük. A karfiolt botmixerrel a feta sajthoz és krémsajtokhoz keverjük, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a reszelt szerecsendióval. A paradicsomokat időközben leforrázzuk és meghámozzuk, majd ezt is hozzákeverjük a karfiol sajtos péphez. Ha kész akkor összekeverjük a tésztával és kivajazott tűzálló tálba tesszük. A tetejét meghintjük reszelt sajttal és addig sütjük (180°-on) amíg a sajt rá nem pirul.
Munkaidő: 40 perc
Elkészítési idő: 70 perc

SÜTI CSODA
Hozzávalók 6 személyre: 200 g vaj, 4 nagy tojás, 200 g finomított kristálycukor, 300 g étcsokoládé, kakaó a díszítéshez

Elkészítése: A sütőt 160°C-ra melegítjük elő. Kivajazunk egy nem levehető peremű, 20 cm átmérőjű tortaformát. Az alját és a peremét is kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat a cukor felével mindaddig keverjük, amíg fényes és habos lesz. A maradék cukrot 0.75 dl vízzel óvatosan melegítsük, hogy a cukor elolvadjon, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a vajat, a darabokra tördelt csokoládét, és addig keverjük, amíg elolvad. Ezt a csokoládés masszát alaposan keverjük bele a cukros tojásba. Öntsük a sütőformába, melyet állítsunk gőzfürdőbe, azaz egy tepsibe, melybe annyi vizet öntünk, hogy a sütőforma közepéig érjen. 40 percig sütjük. (Akkor kész, ha tenyerünk enyhe nyomásának rugalmasan ellenáll.) Kihűtjük, és egy éjszakán át a formában hagyjuk. Tálra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, tetejét meghintjük kakaóval. Tejszínhabbal kínáljuk.
Ötlet: Ez a csokoládécsoda sütés után is inkább habos marad, ezért minden szeletet forró vízbe mártott és szárazra törölt késsel vágjunk. különben hozzáragad a sütemény.
Öntetek:
Fehér:
Hozzávalók. Fél vaníliarúd, 3 tojás sárga, 25 g finomított kristálycukor, 2,5 dl tej, 25 g fehér csokoládé

Elkészítése: A vanília rudat tegyük edénybe és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Forraljuk fel és hagyjuk forrni 2-3 percig (ettől erősebb lesz az íze), majd a rudat vegyük ki, és papírtörlővel töröljük szárazra. A tojás sárgákat és a cukrot egy hőálló tálban alaposan keverjük össze, majd öntsük bele a tejet, és adjuk hozzá a vaníliát is. A tálat állítsuk forrásban lévő víz fölé, és főzzük mindaddig, amíg a mártás elég sűrű ahhoz, hogy a kanál hátoldalán rajtamaradjon (kb. 6-8 perc). Ekkor vegyük ki a vanília rudat, és olvadásig keverjük bele a darabokra tördelt fehér csokoládét. Főzzük további 3 percig, állandóan kevergetve.

Fekete:
Hozzávalók: 100 g finomított kristálycukor, 40 g kakaó, 2 evőkanál tejszín

Elkészítése: A hozzávalókat és 1,25 dl vizet óvatosan melegítsük addig, amíg a cukor elolvad. Forraljuk el, főzzük 6-7 percig, serényen kavargatva, nehogy a kakaó az aljára égjen. Itt is végezzük el az előbbi kanálpróbát. Mindkét öntetet hűtsük ki, és felhasználásig (legfeljebb 3 napig) tároljuk a hűtőszekrényben. Használhatjuk sütemények öntetének, kerülhet fagylalt vagy puding tetejére is.

TARDI CSODA
Hozzávalók 4 személyre: 60 deka pulykamell, 6 deka füstölt szalonna, 8 deka vöröshagyma, 1 deka fokhagyma, 20 deka zöldborsó, 20 deka csemegekukorica és 1 deci olaj

Elkészítése: A csíkokra vágott szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a csíkokra vágott pulykamellet. és erős tűzön megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A csemegekukoricával és a zöldborsóval összeforraljuk. Tört vagy hasábburgonyával tálaljuk.

TÚRÓ RUDI ÍZŰ CSODATORTA
Hozzávalók: 1 doboz habmester, 7 dl tejszín, 1 citrom reszelt héja és leve, 20 dkg porcukor, 1-2 keményebb gyümölcs, ízlés szerint (pl. körte, alma, ananász stb.)
2 csomag babapiskóta

Elkészítése: A habmestert a citrom levével és héjával, valamint a porcukorral jól összekeverjük, hozzáadjuk a tejfölt és belereszeljük a gyümölcsöket. Habverővel jó keményre verjük. Magas tálba először egy sor piskótát, majd krémet teszünk úgy, hogy a legtetejére krém jusson. A tetejét díszíthetjük gyümölccsel (pl. narancskarika). Hűtőbe tesszük 20 percre.

TÚRÓS CSODA
Hozzávalók: 6 tojás, 40 dkg cukor, 2 dl tej, 1 dl étolaj, 2 teáskanál szódabikarbóna, 50 dkg félfogós liszt, baracklekvár, ízlés szerint, 75 dkg túró, 20 dkg porcukor, 2 vaníliás cukor, 1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve és reszelt héja

Elkészítése: A 6 tojás sárgáját 40 dkg finomított kristálycukorral, tejjel, olajjal habosra keverem, a szódabikarbónával elkevert lisztet hozzáadom, végül a 6 tojás kemény habját lazán belekeverem a masszába. Papírral kibélelt tepsiben sütöm 3-4 fokozaton kb. 20 percig, mint a piskótát, tűpróbáig. Kihűlés után a tésztát kettévágjuk, baracklekvárral jó alaposan megkenjük; majd a következő krémet kenjük rá: a túrót a porcukorral, vaníliás cukorral elkeverjük, és a citrommal ízesítjük.
Rátesszük a tészta másik felét, porcukorral megszórjuk, másnap szeleteljük hosszúkásra. A mennyiség nagy tepsihez elegendő. Nagyon finom, egyszerű, kiadós.

VIRSLI CSODA
Hozzávalók: virsli, hagyma, füstölt szalonna, fűszerek, olaj, tejföl, sajt

Elkészítése: A virslit kb. 0,5 cm-es szeletekre vágom és bele borítom egy tepsibe. Hagymát (minél több, annál finomabb), félkarikás szeletekre vágom, és megpárolom. Mikor már majdnem jó, akkor hozzá adom a kockázott füstölt szalonnát (a húsossal finomabb). Ha ez is megpárolódott, és picit talán le is sült, akkor megfűszerezem. Sok fajta van itthon, éppen amilyenhez kedvem van, de általában ezek mennek bele: ételízesítő, bors, majoránna, gyros fűszer, bazsalikom, oregánó.
Ezt a masszát, egy picit még össze rottyantom, hogy a fűszer kijöjjön, és ha meg van, akkor nyakon borítom a virslit vele, és összekeverem. Azért nem kellett a virsli alá semmi, mert innen kerül alá olaj. Tejfölt rá - jó sokat, reszelt sajtot, pirosodásig sütöm. Kenyérrel szoktuk enni.

Kép: Vectra
Forrás: DPG Recepttár