Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Jean de La Fontaine


ROSTÉLYOS, LA FONTAINE MÓDRA
Hozzávalók: 1 kg, kb. 5 szeletnyi rostélyos, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só és bors, liszt, 2 evőkanál olívaolaj, 1/4 csésze brandy, 1 babérlevél, 1-1 csipet szárított kakukkfű és majoránna, 2 fej vöröshagyma, szeletelve. 1/2 csésze apróra vágott zeller, 4 sárgarépa, aprítva, 2 paradicsom összevágva, 1 csésze száraz vörösbor, 1/2 csésze víz, 1/2 csésze szeletelt főtt vagy konzerv gomba, 1 evőkanál kukoricaliszt, víz

Elkészítése: A húst vastag darabokra vágjuk. Megszórjuk a fokhagymával, sóval és borssal, és beleforgatjuk a lisztbe. Olajba forgatjuk. Serpenyőbe rakva kérget sütünk rá.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a brandyt és flambírozzuk, hagyjuk égni, míg a láng félig ki nem alszik. Fedjük le annyi időre, hogy a láng kialudjon. Adjuk hozzá a babérlevelet, kakukkfüvet, majoránnát, vöröshagymát, zellert, sárgarépát, paradicsomot, a bort és a vizet. Fedjük le és pároljuk kb. 3 1/2 órát, vagy addig, amíg hús puha nem lesz. Vegyük ki a húst, kissé törjük össze a zöldségeket a lében, hogy folyékony mártást kapjunk és adjunk hozzá egy kevés vizet, ha szükséges. Tegyük bele a gombát. Keverjük össze kukoricalisztet egy kis hideg vízzel. Keverjük a mártásba és főzzük, amíg besűrűsödik.
Ha kell, ízesítsük sóval és borssal.

A húst tálaljuk a szósszal és burgonyapürével, de adhatunk hozzá rizst is.

LA FONTAINE-OMLETT
Elkészítése: A nyers tojásmasszához reszelt sajtot kevernek, így sütik készre.
A töltelék: Madeira-mártással kötött kockázott paradicsom és szarvasgomba.

Forrás: DPG Recepttár - Hírességek és híres ételek