Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Andrássy Gyula


Idősebb csíkszentkirályi és krasznahorkai gróf Andrássy Gyula (Oláhpatak, 1823. március 8. – Volosca (Fiume mellett), 1890. február 18.); magyar politikus, államférfi, 1867–71-ig a Magyar Királyság miniszterelnöke, 1871–79-ig az Osztrák–Magyar Monarchia külügyminisztere, ifj. Andrássy Gyula apja.

ANDRÁSSY - GULYÁS
Hozzávalói 6 személyre: 1 kg kockára vágott marhalábszár vagy lapocka, 10 dkg zsír, 7 dkg apróra vágott vöröshagyma, 2-3 dkg édes fűszerpaprika, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, majoránna, köménymag, 1 kiskanál piros arany paprikakrém, 1-1 paradicsom és paprika, vagy 3-4 evőkanál lecsó

Elkészítése: A kockára vágott marhahúst a hagymával addig pirítjuk, amíg a hús körös-körül ki nem fehéredik, a hagyma pedig aranysárga lesz. Meghintjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, majoránnát, köménymagot, a paprikát és paradicsomot, majd felengedjük vízzel, megsózzuk. Puhára főzzük, tejfölt adhatunk hozzá és galuskát is lehet belefőzni.

ANDRÁSSY - SZELET
Hozzávalók: 400 g vaj, 350 g kristálycukor, 150 g mogyoró, vaníliás cukor, víz, szögletes ostyalap, csokoládé bevonó anyag

Elkészítése: A vajat kissé megolvasztjuk és habosra keverjük. A cukrot 1,5 dl vízzel felfőzzük, és ha kihűlt, a kikevert vajhoz adjuk, kevés vaníliás cukorral ízesítjük. A mogyorót folyamatos keverés mellett világos barnára pirítjuk, a magbél-hártyától megtisztítjuk, és kétharmadát finomra darálva az alapkrémhez adjuk, majd az egészet habosra keverjük. Az ostyalapokat vastagon megtöltjük a krémmel és néhány órán át préseljük. Ezt követően a tetejét csokoládéval vonjuk be, és a megmaradt, gorombára darabolt pörkölt mogyoróval megszórjuk.