Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Alekszandr Szergejevics Puskin


Alekszandr Szergejevics Puskin oroszul: Александр Сергеевич Пушкин (Moszkva, 1799. június 6. (orosz naptár szerint: május 26.) – Szentpétervár, 1837. február 10. (január 29.)) orosz költő, író, drámaíró, az orosz irodalom fejlődésének meghatározó alakja, aki mindhárom művében maradandó alkotásokat hozott létre. A modern orosz irodalmi nyelv megteremtője.

PUSKIN ROSTÉLYOS
Hozzávalók: 5 szelet rostélyos, só, 10 dkg zsír, 8 dkg hagyma, 20 dkg vegyes zöldség, 5 dkg liszt, 3 dl tejfel, 1 db babérlevél, törött bors, 1 dl fehérbor, 1/2 citrom, 2 dkg mustár, 1 dkg cukor, 1 dkg kapribogyó, ½ csomag zöldpetrezselyem

Elkészítése: A rostélyosokat kissé kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben felolvasztott zsírban mindkét oldalát pirosra sütjük, majd egy lábasba tesszük. A zsírban a lisztet sárgára pirítjuk, hozzátesszük a4 dkg apróra vágott hagymát, kissé megpirítjuk, hozzáöntjük a bort és 3 dl vizet, jól felforraljuk és ráöntjük a rostélyosokra. Hozzáadjuk a babérlevelet, és a citrom reszelt héját, befödjük, és lassan pároljuk. Időnként megforgatjuk a húst és, ha szükséges vizet öntünk alá. A zöldséget 6 cm finom metéltre vágjuk, a megmaradt hagymát karikázzuk, 2 dkg zsírban és kevés vízben puhára pároljuk. Mikor a hús megpuhult, ráöntjük a tejfelt, hozzáadjuk a zöldséget, capri bogyót, mustárt, cukrot és citrom levét, az egészet még egyszer felforraljuk és finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk. Köretnek rizst, makarónit adunk.

PUSKIN TORTA
Elkészítése: Piskótatészta-masszát készítünk 8 tojásból, tortasütőben 4 részben sütjük meg, és a következő krémmel töltjük: 8 tojássárgáját 25 dkg cukorral és 1/4 rúd vaníliával gőz fölött sűrű krémmé főzünk. Ha kihűlt, ízlés szerint rumot és félkeményre vert tejszínhabot keverünk hozzá. A tortaformát kikenjük mandulaolajjal, beleteszünk egy tésztalapot és megkenjük krémmel. Ezután megint tésztalapot teszünk rá és ismét krémet. Így teszünk mind a 4 lappal. A legtetejét is megkenjük és apróra vágott citronáddal szórjuk meg. 2-3 óráig jég között hagyjuk állni, majd kivéve a formából, tortatálon tálaljuk.

Forrás: DPG, Wikipédia