Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Agatha Christie


MAZSOLÁS VAJAS SÜTEMÉNY MISS MARPLE KEDVENCE (AGATHA CHRISTIE NYOMÁN)

Hozzávalók: 25 dkg porcukor, 25 dkg vaj (vagy margarin), késhegynyi szódabikarbóna, 4 tojás, 3 evőkanál rum, 25 dkg rétesliszt, 10 dkg mazsola

Elkészítése: A cukrot a vajjal (vagy margarinnal) és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként beledolgozzuk. A réteslisztből maréknyit a mazsolával összekeverünk, a maradékot a tésztához öntve, alaposan kikeverjük. Végül a rummal ízesítjük; és a mazsolás lisztet is a tésztába dolgozzuk. Kis kerek indiánerformákba vagy sütőpapírformákba esetleg mélyedésekkel ellátott tepsibe töltjük, de csak a feléig érjen, mert a tészta, sütés közben a duplájára nő. A formákat tepsire ültetve 200 fokos sütőbe toljuk, és 10 percig ilyen erős, majd takaréklánggal (180 fokkal) tűpróbáig sütjük. Ha papírformákban sütöttük, abban rakjuk tálra, - ha tepsiben, akkor a szélét meglazítva, a mélyedésből óvatosan kiborítva tálaljuk.

Agatha Christie (1890. szeptember 15. – 1976. január 12.) angol írónő, „a krimi koronázatlan királynője”. Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt, de az utókor számára inkább mintegy 80 detektívregénye és nagy sikereket arató West End-i színpadi darabjai miatt emlékezetes. A Guinness Book of World Records szerint Christie – William Shakespeare mellett – a világ minden idők legtöbb eladott könyvét elérő író. Csak a Biblia ért el magasabb eladott példányszámot.

Színpadi darabja, a The Mousetrap (Egérfogó) tartja az első előadást követően leghosszabb időn át játszott előadás rekordját, elsőként 1952-ben mutatták be az Ambassadors Theatre-ben Londonban, és még ma is (2010) játsszák.

Forrás: DPG, Wikipédia