Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tökpörkölt Gyurcsi módra


Hozzávalók 4 személyre: 1 db közepes nagyságú tök, 1/2 dl-nél valamivel több olaj, 1 db nagy fej vöröshagyma (lehet 2 db közepes nagyságú is), 1 db zöldpaprika (aki szereti az erőset annak csípős), 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 teáskanál só (nem elírás), 1 pohár tejföl
A nokedlihez: kb. 3/4 kg finomliszt, 3 tojás, 1 teáskanál só, víz (annyi, hogy jó “cuppanós” nokedli-tészta legyen, + 1 evőkanálnyi forró olaj (amiben a kész nokedlikat átforgatod, hogy ne ragadjanak össze)

Elkészítése: Meghámozod, és 2 x 2 cm-es kockára darabolod a töködet, és a sót rászórod. Így hagyod állni egy fél órát a sóban.(Addig felteheted a nokedli főzéséhez a vizet.)
Megtisztítod a hagymát és a fokhagymát, majd apróra vágva először a vöröshagymát, majd hozzáadva a fokhagymát is üvegesre párolod az olajon.
Félrehúzod a tűzről, és hozzáadod a piros paprikát, és kevergetve feloldod. Visszatéve a lángra hozzá adod az idő közben levet is engedett tököt (a levével együtt, így nem kell vizet adni hozzá, és az íze is finomabb), a zöldpaprikát, és fedő alatt Időnként megkevergetve) kb. 10 percig főződ, és közben teszel hozzá még sót, ha szükséges.
Amíg fő a tökpörkölt, a nokedli tésztáját elkészíted a hozzávalókból (Ne keverd simára a tésztát, csak éppen állítsd össze), és nokedli szaggatón, (én deszkán szoktam késsel) szaggasd bele a lobogó forró vízbe. Ha feljönnek a víz tetejére, az azt jelenti, hogy meg is főttek. Egy lábasban felforrósítod az 1 evőkanál olajat, és a tésztaszűrővel leszűrt, hideg vízzel leöblített nokedlikat átforgatod a forró olajon.
Tányérokra szeded a nokedlit, ráhalmozod a közben elkészült tökpörköltet, és mindegyik halom tetejére egy evőkanál tejfölt teszel. Díszítsd pár levélke petrezselyemzölddel, és egy szelet paradicsommal.