Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Giuseppe Garibaldi


GARIBALDI-GALUSKA 01.
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál tejföl, 6 evőkanál rétesliszt, 1 l tej, 6 dkg kristálycukor, 5 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 5-5 dkg dió és mazsola

Elkészítése: a tojások sárgáját a tejföllel alaposan kikeverjük, majd a lisztet, meg a habbá vert tojásfehérjét beleverjük. A tejet a kristálycukorral felforrósítjuk, a vaníliás cukrot beleszórjuk és a tésztából a tejbe mártogatott kanállal nagy galuskákat szaggatunk bele. (Mintha madártejet készítenénk.) Ha a galuskák a tej tetejére feljönnek, szűrőlapáttal kiemeljük, lecsöpögtetjük és az olvasztott vajban megforgatva egy tűzálló tálba fektetjük (vagy sütőtál, tepsi). Több részletben főzzük ki a tésztát, és rétegenként rakjuk le, a közöket porcukorral, durvára vágott dióval, mazsolával megszórva. A forró sütőbe toljuk, de a lángot mérsékelve kb. 10-15 percig sütjük, azon forrón tálaljuk.

GARIBALDI-GALUSKA 02.
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál tejföl, 6 evőkanál rétesliszt, 1 liter tej, 6 dkg kristálycukor, 10 dkg olvasztott vaj, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg durvára vágott dió, 5 dkg mazsola

Elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgájákat a tejföllel simára keverjük, majd a habbá vert tojásfehérjét és a lisztet, egymást váltogatva beleforgatjuk. A tejet a kristálycukorral felforraljuk, és a tejbe mártogatott evőkanállal a tésztából nagy galuskákat szaggatunk bele (természetesen nem egyszerre, hanem részletekben). Addig főzzük, amíg a galuskák a tej színére fel nem jöttek, majd szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük és az olvasztott vajba forgatva tűzálló tálba rétegezzük. A rétegek közé vaníliás cukorral elkevert porcukrot, diót és megmosott, lecsepegtetett mazsolát szórunk. Végül forró (200 fokos) sütőbe toljuk, 5 percig így sütjük, majd a lángot 180 fokosra mérsékelve még 15 percig a sütőben hagyjuk.
Azon forrón kínáljuk.

GARIBALDI SZELET 01.
Elkészítése: 25 dkg lisztet, 1/2 cs. V.-sütőport, 14 dkg vajat, 10 dkg cukrot és 1 egész tojást jól összegyúrunk. Tepsiben sütjük. A kihűlt tésztát gyümölcsízzel megkenjük, melyre még 4 tojás kemény habjának, 10 dkg őrölt mogyorónak, 10 dkg őrölt mandulának és 5 dkg cukornak keverékét tesszük, és lassan sütjük.

GARIBALDI SZELET 02.
21 deka lisztet, fél csomag sütőport, 14 deka vajat, 10 deka cukrot és 1 egész tojást jól összegyúrunk. Tepsiben egyenletesen elnyomkodva sütjük. A kihűlt tésztát valamilyen gyümölcs ízzel egyenletesen vastagon megkenjük, melyre még a következő mandulás habot kenjük: 6 tojás keményre vert habjához 14 deka darált mandulát és 15 deka darált mogyorót keverünk. A habbal bevont süteményt meleg sütőbe téve, lassan szárítjuk.
Tálaláskor négyzetes darabokra vágjuk.

MOGYORÓTORTA GARIBALDI MÓDRA
Elkészítése: 25 dkg mogyorót megdarálunk és összekeverjük 25 dkg cukorral és 7 tojás, habbá vert fehérjével. Vajjal kikent formában két részben sütjük. A 7 tojássárgáját 7 evőkanál cukorral 3 teáskanál jó feketekávéval és 2 szelet reszelt csokoládéval forró vizes fazék fölött sűrű krémmé főzzük. Ha félig kihűlt, 10 dkg simára kevert vajat adunk hozzá. Ezzel a krémmel megtöltjük a 2 tortalapot, és a tetejét is megkenjük vele. Apróra vágott mogyoróval sűrűn meghintjük. De díszíthetjük a tetejét csokoládédarával is.

Giuseppe Garibaldi (Nizza, 1807. július 4. – Caprera, 1882. június 2.) olasz hazafi és katona volt, az egységes Olaszországért harcoló hadsereg egyik vezére. Harcolt Európában és Dél-Amerikában is, ezért kapta a két világ hőse nevet.