Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Wellington tábornagy


Arthur Wellesley, Wellington első hercege (Dublin, Írország, 1769. május 1. – Walmer kastély, Kent grófság, 1852. szeptember 14.). Ír származású tábornagy, az egyik legjelentősebb brit katonai vezető a napóleoni háborúkban, később az Egyesült Királyság külügyminisztere és miniszterelnöke. A waterlooi csatában Wellesley vezette a Napóleont legyőző szövetséges csapatokat.

FÉLIG SÜLT BÉLSZÍN WELLINGTON MÓDRA
Hozzávalók: 80 dkg tisztított bélszín, 50 dkg vajas tészta, 6dkg zsír, 4 dkg vaj, 2,5 dkg só, törött bors, 20 dkg gomba, ½ csomag zöldpetrezselyem, 2 dkg hagyma, 1,5 dkg zsemlemorzsa, 1 db tojás, 5 dl madeira mártás

Elkészítése: A bélszín középső részét éléskéssel hártyájától megtisztítjuk 2 dkg sóval, borssal beszórjuk. Egy kis tepsiben a zsírt megforrósítjuk, beletesszük kiegyenesítve a bélszínt, és forró sütőben 10 percig sütjük. Utána egy kistálra helyezzük, és hűvös helyre tesszük. A gombát megmossuk, és apróra vágjuk. Vajban sárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, gombát sózzuk, borsozzuk, és 3-4 percig pirítjuk. Hozzákeverjük a felvert tojást, és a zsemlemorzsát folytonos keverés mellett hagyjuk megkeményedni, és hűvös helyre állítjuk. A kész vajas tésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk. A kihűlt hús tetején egyenletesen szétkenjük a hideg gombapépet, és a pépes oldalával, a tészta közepére tesszük, ráhajtjuk a tészta egyik oldalát, bekenjük tojással, erre ráhajtjuk a tészta másik oldalát. A beburkolt húst egy alacsony oldalú tepsibe tesszük úgy, hogy a gomba pépes része felülre kerüljön, bekenjük tojással, a fennmaradt tészta darabkákat csíkokra vágjuk, és ezekkel díszítjük a tetejét, ezt is bekenjük tojással, és jó forró sütőben 20-25 percig sütjük, utána 20 percig langyos helyen hagyjuk állni. Tálalásnál éles késsel felszeleteljük a szeleteket szép sorjában, a tálra helyezzük, oldalára kevés madeira mártást öntünk és külön csészében is adunk hozzá.

RÉNSZARVAS-PECSENYE WELLINGTON MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg rénszarvas-vesepecsenye, 2 evőkanálnyi vaj, só, bors,16 dkg leveles tészta, 1 tojás
A gombás szószhoz: 40 dkg gomba, 1 közepes hagyma (apróra vágva), 1 dl fehérbor, petrezselyem, 10 dkg libamáj, 1 evőkanálnyi vaj,
A tálaláshoz: Madeira-mártás

Elkészítése: Először készítsük el a gombás szószt. A gombát finomra felvágjuk és a vajas hagymán megpároljuk, a levét elfőzzük. Hozzáöntjük a bort, majd hagyjuk azt is elfőni. Kihűtjük, majd hozzáadjuk a májat és az apróra vágott petrezselymet.  A vesepecsenyét vajon kisütjük, sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni. A tésztát 5 mm vastagra nyújtjuk és a gombás szószt szétterítjük rajta. Ráhelyezzük a húst, majd a tésztával betakarjuk. Jól lenyomkodjuk a tésztát, majd a felvert tojással megkenjük. 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Sütés után konyharuha alatt pihentetjük az ételt, majd 3 cm vastag szeletekre vágjuk. A Wellington-szeleteket Madeira-mártással tálaljuk.

SERTÉSSÜLT WELLINGTON MÓDRA
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 1 tojássárgája, 30 dkg mirelit leveles tészta, 60 dkg csiperkegomba, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg mirelit zöldhüvelyű bab, 1 ek tej, 1,5 dl tejszín, 1-2 teáskanál liszt, 3 ek vaj, 1 csokor petrezselyem, néhány zsályalevél, só, bors

Elkészítése: A sóval, borssal bedörzsölt húst tepsiben, körülbelül 45 percig sütjük.
A gomba felét apróra vágjuk. A hagymát apróra felkockázzuk és a gombával együtt 1 ek vajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A petrezselyem és zsályalevelek felét apróra vágjuk, és a gomba-vagdalékba keverjük. A sütőből kivett húst kihűtjük.
A felengedett leveles tésztát kinyújtjuk.
Rákenjük a gombavagdalékot úgy, hogy a tészta szélén 2 cm-es rész üresen maradjon. Középre fektetjük a sültet, majd beburkoljuk a tésztába. Tejjel felvert tojássárgájával megkenjük. Hideg vízzel kiöblített tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 percig sütjük.
Közben a sárgarépát ferdén felszeleteljük, és a zöldbabbal együtt forrásban lévő, sós vízben körülbelül 10 percig pároljuk. A maradék gombát félbevágjuk, és a maradék vajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A tejszínben csomómentesre keverjük a lisztet, és a gombára öntjük. 5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldségeket is.
A leveles tésztában sült húst a tejszínes zöldségekkel körítjük, és frissen összevágott petrezselyemzölddel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 2 óra

WELLINGTON BÉLSZÍN
Hozzávalók: 60-70 dkg bélszín, vagy vesepecsenye, kb. 5 dkg füstölt szalonna, 3 evőkanál olaj, törött fekete bors, só, vaj

Elkészítése: A bélszínnek, vagy vesepecsenyének egypár napig jégen kell állnia, mielőtt felhasználjuk, hogy porhanyós legyen. A húst folyó víz alatt hirtelen leöblítjük, szárazra töröljük, hártyáját lehúzzuk, és megtisztítjuk mindenzsírjától. Füstölt szalonnacsíkokkal megtűzdeljük. Nem felolvasztott vajjal vastagabban bekenjük, megborsozzuk és megsózzuk. Nagyon forró olajra tesszük, és minden oldaláról ropogósra sütjük. Majd sütőbe tesszük, és levével gyakran öntözgetve gyengébb tűzön kb. háromnegyed óra hosszat, sütjük. Ha kell, kevés forró vizet öntünk hozzá. Időnként megforgatjuk.
Tálalása: Vékonyan felszeletelve melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.

WELLINGTON SZELET
Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 750 g marhahús, só, fehérbors, 4 ek olaj
A hústésztához: 350 g borjúhús, 1 beáztatott zsemle, 1 ek vaj, 1 kis hagyma, Ľ csomag petrezselyem, 2 tojás, 2 ek tejszín, só, bors, paprika, 1 tojásfehérje a kenéshez, 1 tojás sárgája, 1 csokor zsázsa, 1 citrom

Elkészítése: A leveles tésztát felengedjük. A marhahúst sózzuk, borsozzuk, és forró olajban mindkét oldalát 3 percig pirítjuk, utána még mindkét oldalát 5 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A borjúhúst húsdarálón ledaráljuk. A zsemlét kinyomkodjuk és a felkockázott hagymával és felaprított petrezselyemmel összekeverve, 5 percig forró olajban sütjük. Összekeverjük a borjúhússal, tojással és tejszínnel, sóval, borssal, paprikával jól összedolgozzuk.
A leveles tésztát kinyújtjuk annyira, hogy a hús jól beleférjen. A töltelék felét a hús felére halmozzuk, ráhajtjuk a másik fél hússzeletet, és a maradék tölteléket a tetejére kenjük. A tésztát ráhajtogatjuk úgy, hogy befedje. Kikent, hideg sütőformára rakjuk és megkenjük a tojás felvert sárgájával. 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Ha kész hagyjuk 5 percig pihenni, majd szeletekre vágjuk. Zsázsával és narancsdarabokkal tálaljuk.

WELLINGTON VAGDALT
Elkészítése: A készen kapható leveles vajastésztát kinyújtjuk, és úgy béleljük ki a kivajazott tűzálló tálat, hogy a kilógó tészta majd ráhajtható legyen. A darált marhahúst sóval, törött borssal, 2 evőkanál whiskyvel, reszelt vöröshagymával, finomra vágott petrezselyemmel, pépesre vágott kevés gombával, tojással eldolgozzuk. Megtöltjük a kibélelt tálat, ráhajtjuk a tésztát, tojással leragasztjuk, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Mikor megsült, akkor kiborítjuk és felszeletelve, gomba-, vagy paradicsommártással tálaljuk.