Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Joséphine Baker


TOJÁS JOSEPHINE BAKER MÓDRA 01.
Hozzávalók: 13 dkg vaj, 5 dkg liszt, 15 dkg sonka, 15 dkg parmezán sajt, 6 db tojás, 2,5 dl tej, szerecsendió, ecet

Elkészítése: A vajból 100 g-ot felolvasztunk, hozzáadjuk s lisztet és enyhén megpirítjuk. Állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejet, és amikor megsűrűsödött, a tűzről levéve elkeverünk benne két tojássárgáját, végül kevés szerecsendióval fűszerezzük. A sonkát és a parmezán sajt felét egészen apróra vágva belekeverjük. Közben négy tojásból lobogó forrásban lévő, gyengén ecetes vízben buggyantott tojásokat készítünk. A mártást jénai tálba öntjük, belehelyezzük a tojásokat, úgy, hogy a mártás elfedje. Megszórjuk reszelt parmezán sajttal és vajdarabkákkal, majd mintegy 5 perc alatt sütőben készre sütjük.

TOJÁS JOSEPHINE BAKER MÓDRA 02.
Elkészítése: Először besamelt készítünk 11 dkg vajból, 5 dkg lisztből és 2,5 dl tejből. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és enyhén megpirítjuk. Állandó keverés közben hozzáadjuk a tejet, hagyjuk megsűrűsödni, majd a tűzről levéve elkeverünk benne két tojás sárgáját. Kevés szerecsendióval fűszerezzük. Apróra vágott sonkát és parmezánt is adunk hozzá, majd beletesszük a buggyantott tojásokat úgy, hogy a mártás ellepje. Végül megszórjuk az egészet parmezán és vajdarabkákkal, tortaformába, vagy jénaiba öntjük, és öt percig sütjük a sütőben.

SÜLT ALMA JOSEPHINE MÓDRA
Hozzávalók: 4 db alma, 25 dkg aszalt gyümölcs, 2 dkg vaj, 15 dkg cukor, 25 dkg rizs, 1,7 dl tej, 1 dl málnaszirup, csipet só, vaj (kenéshez)

Elkészítése: A beáztatott aszalt gyümölcsöt 15 percig forraljuk. A tejet felfőzzük, beleöntjük a megmosott rizst, kevés sót, cukrot adunk hozzá, és hagyjuk kihűlni. Szétosztjuk 4 tányérra. Az almák magházát kivájjuk.
Vajjal bevonjuk, és cukorral meghintjük. Vajjal kikent tepsiben előmelegített sütőbe tesszük, és mintegy húsz perc alatt megsütjük.
Tálaláskor az almákat a tejberizsre helyezzük, cukorral meghintjük, és meglocsoljuk málnasziruppal.

_____________________________________________________-
Joséphine Baker (született Freda Josephine McDonald (1906. június 3., Saint Louis – 1975. április 12., Párizs) amerikai, de külföldön élő, népszerű énekesnő, táncosnő, előadóművész. 1937-ben lett francia állampolgár.
Énekesnőként híresebb volt, de híres táncosnő volt a karrierje elején. Becenevei az angolban a ”Bronz Vénusz” (“Bronze Venus“), ”Fekete Gyöngy” („Black Pearl“), és a ”Kreol Istennő” (“Créole Goddess“) voltak. Franciaországban őt mindig “La Baker“- ként ismerték.
Baker volt az első afroamerikai nő, aki egy jelentős filmben játszott főszerepet, és aki világhírű házigazdává vált. Ismert volt még a Civil Rights Movement (emberjogi mozgalom) támogatásáért az Egyesült Államokban (1968-ban Coretta Scott King a mozgalom vezetését ajánlotta fel, de Martin Luther King Jr. meggyilkolása miatt nem fogadta el), és a francia ellenállás segítéséért a II. világháború alatt kitüntetést kapott, így ő volt az első amerikai születésű nő, aki megkapta a legmagasabb francia katonai érdemrendet, a Croix de Guerre háborús keresztet.