Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Henri Toulouse-Lautrec


Henri Toulouse-Lautrec (teljes nevén Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec Monfa) (Albi, Franciaország, 1864. november 24. – Malromé, Franciaország, 1901. szeptember 9.): francia festőművész, grafikus, a posztimpresszionizmus mestere.

SAJTOS HAGYMALEVES TOULOUSE-LAUTREC MÓDRA
Hozzávalók: 1,5 kg hagyma, 2,5 dl tejszín, 5 dkg szalonna, 5 dkg vaj, 30 dkg sajt, 1 dl konyak, 1 húsleveskocka, só, bors

Elkészítés: A hagymákat megtisztítjuk, finomra vágjuk és felkockázott szalonnán, és vajon üvegesre pirítjuk. Közben másfél liter vizet felforralunk, feloldjuk benne a húsleveskockát, a hagymára öntjük, ebben puhára pároljuk. Vékony szeletekre vágjuk a sajtot (pl. ementáli, trappista, eidami), a lassú forrásban lévő levesbe keverjük, ha felolvadt, hozzáadjuk a tejszínt, a konyakot és a finomra vágott petrezselymet. Lassú tűzön fele mennyiségűre beforraljuk-sűrítjük, sózzuk, borsozzuk. A levesnek meglehetősen sűrűnek kell lennie. Tűzforrón tálaljuk.

SÓLET TOULOUSE-LAUTREC MÓDRA
Elkészítése: A fehér babot kiválogatás után megmossuk, és hideg vízbe beáztatjuk. Elkészítés előtt az áztatóvizet leöntjük róla, újból megmossuk, és fele-fele arányban vízzel hígított fehérborban feltesszük főni. Sózzuk, fűszerzacskóban fokhagymát, egész borsot, babérlevelet, petrezselyemzöldet adunk hozzá. Beletesszük a kiáztatott füstölt marhaszegyet, és lefedve lassan főzzük. Ha szükséges, levét időnként vízzel pótoljuk.
Finomra vágott hagymát libazsírban megfonnyasztunk, beletesszük a kockára vágott és leforrázott bárányhúst (szegy, lapocka), majd fehérborral felengedjük, és sóval ízesítjük. Zúzott fokhagymát, törött borsot, kakukkfüvet adunk hozzá, és félig puhára pároljuk.
Amikor a bab is és a hús is félig már megfőtt, beletesszük a pároló lével együtt a bárányhúst, és lassan teljesen puhára főzzük. Közvetlenül befejezés előtt kevés paradicsompürét teszünk bele, és meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Fedővel ellátott tűzálló porcelán vagy cseréptálban tálaljuk.