Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Bethlen Gábor


BORJÚBORDÁK BETHLEN MÓDRA
Hozzávalók: 20 darab borda, só, 20 deka libamájpüré, 20 deka sonkapüré, 10 deka vaj, 1/2 rész Périgueux mártás, 1/2 rész Supréme mártás, rizibizi

Elkészítése: a bordákat lapjában felmetsszük, kiverjük, sózzuk, 10 darabot májpürével, 10 darabot pedig sonkapürével megtöltve, körteformára göngyölítve, sütőbe téve vajban lassan megpároljuk. A májjal töltöttet Périgueux, a sonkával töltöttet Supréme mártással leöntjük és ribizlivel tálaljuk.

________________________________________________
Bethlen Gábor (Marosillye, 1580. november 15. – Gyulafehérvár, 1629. november 15.) erdélyi fejedelem (1613–1629), I. Gábor néven megválasztott magyar király (1620–1621), a 17. századi magyar történelem egyik legjelentősebb személyisége. Pályafutása kezdetén híven szolgálta Báthory Zsigmondot, Székely Mózest, Bocskai Istvánt és Báthory Gábort, majd amikor ez utóbbi a Habsburgokkal akart szövetségre lépni, szembefordult vele, és magát választatta fejedelemnek. Uralkodása alatt megszilárdította Erdély helyzetét, az ország gazdasága és kulturális élete egyaránt fejlődésnek indult – ezt az időszakot általában „Erdély aranykora” néven ismerik.