Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gesztenye kelbimbóval


MARRONS AUX CHOUX DE BRUXELLES
Hozzávalók: 6-8 személyre: 1 kg gesztenye, 1 zellerszár, 7.5 dl tej, 1 kk só, 1 kg kelbimbó, 2 kk só, 1 darab száraz kenyér, 3 ek libazsír, só, bors

Hámozzuk meg a gesztenyét, tegyük egy fazéknyi forró vízbe. Hagyjuk kettő percig főni. Tisztítsuk meg a kelbimbót, tegyük bele forró vízbe, újraforrástól számítva 1 percig főzzük. Kivesszük az edényből. Lecsepegtetjük, közben újra felteszünk vizet forralni. Beleteszünk 2 kk sót, 1 szelet száraz kenyeret, felforraljuk, visszatesszük a kelbimbót, és kis tűzön 15 percig hagyjuk forrni. Lecsepegtetjük a gesztenyét, majd megtisztítjuk a rajta lévő hártyától.
Beletesszük nagy egy tűzálló tálba, hozzáadjunk a felaprított zellerszárat, ráöntjük a tejet (7.5 dl), 1 kk. sót, beleteszünk egy babérlevelet, egy kakukkfű szárat, és feltesszük erős tűzre. Forrás után, nagyon kicsi lángon, meg főzzük 35 percig (éppen csak sustorogjon).
Kivesszük a kenyeret, lecsepegtetjük a kelbimbót, leöblítjük hideg vízzel
Levesszük a gesztenyét a tűzről. Egy nagy serpenyőben 3 ek libazsírt felforrósítunk, beletesszük a kelbimbót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk sülni 5-6 percet. Kiszedjük a gesztenyét a tálból, megtisztítjuk a rászáradt tejtől,
Tegyük a gesztenyét a kelbimbóhoz, keverjük össze óvatosan, borsozzuk, öntsük át egy tűzálló tálba az egészet, és a sütőben (villanysütő 4. fokozaton) süssük 10-15 percet.

Fordította Szabó Béla