Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Esterházy Pál Antal


Galánthai herceg Esterházy Pál Antal (Bécs, 1786. március 11. – Regensburg, 1866. május 21.) diplomata, a király személye körüli miniszter, Sopron vármegye örökös főispánja.

ESTERHÁZY ROSTÉLYOS
Hozzávalók: 1.6 kiló rostélyos színhús, 20 deka zsír, 10 deka vaj, 10 deka tisztított vöröshagyma, 25 deka tisztított sárgarépa, 25 deka tisztított petrezselyemgyökér, 10 deka liszt, 2 darab citrom, 3 deci száraz fehér bor, 7 deci tejföl, 1.5 liter csonté, só őrölt bors, babérlevél, cukor, mustár, petrezselyemzöld, s ha van, 2 deka kapribogyó.

Elkészítése: a felszeletelt rostélyosokat kiklopfoljuk, sózzuk, lisztbe mártjuk, és mindkét oldalát előre sütjük. Az elősütött rostélyos szeleteket a zsírból kiszedve megfelelő nagyságú lábasba helyezzük, fedővel letakarjuk. A visszamaradt zsírhoz kevés vajat teszünk, majd liszt hozzáadásával világosra pirítjuk. Beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, tovább pirítjuk, csontlével és fehérborral felengedjük. Megsózzuk, babérlevéllel, őrölt borssal ízesítjük, rostélyosokra öntjük. Fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. Ha a levét elfőtte, kevés csonté vagy fehér bor hozzáadásával pótoljuk. A vegyes zöldséget finommetéltre vágjuk. A zöldséget vajon a finomra vágott vöröshagymával gyengén sózva, borsozva, finomra vágott zöldpetrezselyemmel félig puhára pároljuk. Ha a rostélyos majdnem puha, hozzáadjuk a tejfölt, beletesszük a félig megpárolt vegyes zöldséget (kapribogyót), ízesítjük őrölt borssal, cukorral, mustárral, szűrt citromlével, és kevés reszelt citromhéjjal. Mérsékelt tűzön a rostélyost a mártással készre pároljuk, ügyeljünk arra, hogy a rostélyos leve tartalmas, rövid, tejfölös, kissé pikáns legyen.
Köretnek makarónit, spagettit, párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát adunk. Tetejét vajon párolt finommetéltre vágott zöldséggel díszítjük.