Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Rákóczi Ferenc


II. Rákóczi Ferenc (Borsi, 1676. március 27. – Rodostó, 1735. április 8.) a Rákóczi-szabadságharc vezetője, Magyarország vezérlő fejedelme, erdélyi fejedelem.

RÁKÓCZI DESSZERT
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg marcipánmassza, 8 teáskanál szilvalekvár, 8 teáskanál baracklekvár, 8 szilva, 8 sárgabarack

Elkészítése: A gyümölcsöknek levágjuk a tetejét, a magokat kiskanállal kiemeljük. A barackokba 1-1 kanálnyi baracklekvárt, a szilvákba 1-1 kiskanálnyi szilvalekvárt teszünk. A gyümölcsöket tűzálló tálra sorakoztatjuk, rájuk reszeljük a marcipánt, majd pár percre a forró sütőbe tesszük.
Amikor a marcipán világos rózsaszínűre pirult, már vesszük is ki. Ennyi idő alatt a gyümölcs a sütő hevétől egy picit megtörik, de az állaga még megmarad, a benne lakozó lekvár pedig finoman átforrósodik. Csokoládémártásba ültetve tálaljuk.
Elkészítési idő: 15 perc

RÁKÓCZI SALÁTÁJA
Elkészítése: Vágjunk fel kerek alakú és egyenlő nagyságú szeletekre főtt és hámozott kifliburgonyát, ugyanolyan nagyságú és mennyiségű szarvasgombát és francia zellert, tegyük egy salátástálba, adjunk hozzá majonézt, elegendő sót, törött borsot, Cayenne-borsot, finomra vágott tárkonyt és díjóni mustárt, tálaljuk a tál közepére a salátát, rakjuk körül langusztaszeletekkel és mindegyikére egy kis halom orsovai kaviárt teszünk.