Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Wesselényi Miklós


Ifjabb hadadi báró Wesselényi Miklós (Zsibó, 1796. december 30. – Pest, 1850. április 21.) az országgyűlési főrendiház vezére, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági és tiszteletbeli tagja, az 1838-as pesti árvíz árvízi hajósa.

ERDEI GOMBÁS SZARVAS-LAPOCKA, BURGONYAFÁNKKAL
Hozzávalók: 50 dkg szarvas-lapocka, 5-8 dkg húsos szalonna, 5 dkg vöröshagyma, 15 dkg vargányagomba, 1 dl olaj, ízlés szerint só, őrölt bors, kakukkfű, 5 dkg áfonyadzsem, 1 dl vörösbor, 2 dkg méz, 15 dkg gesztenye
A burgonyafánkhoz: 50 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dkg élesztő, só és bő olaj a sütéshez

Elkészítése: A szalonnát üvegesre hevítjük, majd az aprított vöröshagymával és a darabolt vargányával, és a rostjaira merőlegesen csíkozott szarvashússal fűszerezve együtt előpároljuk. A szarvas-húst célszerű előre bepácolni, de az sem szentségtörés, ha húspuhítóval a párolás előtt behintjük.
Az együtt párolt anyagokhoz barnamártást, áfonyadzsemet és egy kevés vörösbort öntünk. Legvégén kerül hozzá, az előfőzött, héjától, és hártyájától megtisztított szelídgesztenye egészben, s így az egészet együtt átpároljuk.
Köretnek: Burgonyafánkot adunk mellé. Héjában főzött burgonyát tisztítása után, áttörjük, majd sót, egy egész tojást és élesztőt teszünk hozzá. Jól átgyúrjuk, pár órai pihentetés után bő forró olajban egy evőkanál segítségével beleszaggatjuk, és szép aranysárgára sütjük. Ügyeljünk, hogy egyszerre sokat az olajba ne tegyünk, mert az, sütés közben háromszorosára dagad.
Tálalása: Ragunkat bő lével tányérra szedjük, és köré a burgonyafánkokat helyezzük. Tetejére félbevágott rostonsült vargányákat és áfonyadzsem díszítést tehetünk.