Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Papp László


Papp László (közismert nevén Papp Laci, beceneve Görbe), (Budapest, 1926. március 25. – Budapest, 2003. október 16.) olimpiai bajnok magyar ökölvívó, edző, sportvezető.

Nagyon szerette a vadhúsból készült ételeket. Szerette a “bográcsolást”. Egyik nagy kedvence a vadpörkölt volt.
Nagyon szerette a babgulyást, a káposztás tésztával töltött kacsamellet, a pacalpörköltet, a marhapörköltet toppantott csuszatésztával (ez libazsírban megforgatott tészta és főtt krumplikocka egyvelege) és jóféle, hámozott, jégkockák között tartott kovászos uborkával.
Az is biztos, hogy többször is járt a Kéhli vendéglőbe, ami elsősorban Kéhli Mama főztje miatt vált híressé.
Néhány étel a kedvencei közül.

BABGULYÁS
Hozzávalók: 20 dkg nagy szemű szárazbab, 40 dkg marhalábszár, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, kis darabka zeller és karalábé), 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:A megmosott és átválogatott babot előző este beáztatom. Másnap az áztatóvizet leöntöm, és 7,5 dl tiszta vízbe teszem.
Puhára főzöm. (Kuktában negyedannyi idő alatt megfő, mint hagyományos fazékban.) Míg a bab fő, a megmosott és leszárított húst kis kockákra vágom, a megtisztított zöldséget felkarikázom, a zöldpaprikát megmosom, kicsumázom és felszeletelem. A paradicsomot vékony gerezdekre vágom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, majd a felhevített olajon üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, ezután pedig a tűzre visszatéve, ráteszem a húskockákat. Állandó keverés közben fehéredésig pirítom, majd ráöntök 5 dl vizet.
Megsózom, megborsozom, és fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ezután a főtt babot és a húst (mindkettő levével együtt) összeöntöm. Zúzott fokhagymával fűszerezem, és a zöldséget is beletéve, készre főzöm. Legvégül teszem hozzá a paradicsomszeleteket, és éppen csak egyet forralva, lefedve hagyom pár percig, csak ezután tálalom.

VADDISZNÓPÖRKÖLT
Hozzávalók 3 - 4 személyre: 1.5 kg vaddisznóhús, 1 kg krumpli, 10 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 kk. pirospaprika, só

Elkészítése:A vaddisznóhúst nagyon apró darabokra vágjuk. Ha kan vagy öreg volt, akkor megabáljuk. A vaddisznóhúst nagyon alaposan kell sütni - főzni, különben fertőzést okozhat. Felolvasztjuk a zsírt a bográcsban, és a feldarabolt hagymát üvegesre fonnyasztjuk. Megszórjuk pirospaprikával, összekavarjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Fedő alatt főzzük tovább. Miután lefőtt róla a lé, a zsírjában tovább sütjük úgy, hogy időnként kevés vízzel felengedjük.
Megfőzzük a krumplit héjában, meghámozzuk, alaposan összetörjük. A szaftos zsírral lelocsolt krumplival tálaljuk a vaddisznópörköltet.

VEGYES PÖRKÖLT
Hozzávalók: 80 dkg szarvascomb, 80 dkg bőrös malaccomb, 4-5 db (kb. 20-25 dkg) vargányagomba, 12 dkg mangalicazsír, 4-5 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint csípős paprikakrém, csipetnyi majoránna, szerecsendió, 2,5 -3 dkg só, 2-3 csapott evőkanál édesnemes kalocsai paprika, 3-4 db cseresznyepaprika

Elkészítése: A nagyobb fej vöröshagymát lehetőleg finom, apróra vágjuk, és bográcsban a zsiradékon megfonnyasztjuk. A szarvascomb alsó, inasabb részét nagyobb kockákra vágva a hagymára dobjuk, fokhagymázzuk, és addig hevítjük, míg gurulós nem lesz. Ekkor apránként vizet aláöntve félpuhára pároljuk.
Beletesszük a szintén nagyobb kockákra vágott bőrös, malachúst, fűszerezzük a pirospaprikával, sóval, paprikakrémmel, cseresznyepaprikával, és fele víz, fele vörösbor aláöntögetésével így együtt folytatjuk a párolást. Tíz-tizenöt perccel a befejezése előtt a negyedekre vágott vargányát is beletesszük, reszelünk bele kevés szerecsendiót, megszórjuk egy csipetnyi majoránnával, és készre főzzük. Aki a szaftot sűrűbben szereti az a gyöngyöző zsírra egy evőkanál lisztet leves szűrővel, óvatosan beleszórhat, úgy hogy azt a zsiradék fokozatosan elnyelje. Ilyenkor esetleg, meg kell még sóznunk.
Tálalása: Lapostányérokba kivájt belsejű, túlsütött cipókat rakunk, és ebbe merjük a pörköltet. Tetejére rakjuk a gombát, leöntjük szafttal, melynek a színét egyenletesen elosztjuk. A belefőtt cseresznyepaprikákkal díszítjük.
Friss házikenyérrel és kovászos uborkával kínáljuk.
Italajánlat: Mindenféleképpen egy testes vörösbor dukál mellé, pl. egy Kék oportó, vagy egy Kékfrankos.
Megjegyzés: A pirospaprikánál fontos, hogy azzal másfél óránál hosszabb ideig semmilyen ételt se főzzünk, mert akkor veszít a színéből és bekeseredhet.
Ételünket pikánsabbá tehetjük néhány szem áfonya hozzáadásával, vagy a tálaláskor egy teáskanál áfonyalekvárt teszünk mellé a tányér szélére, s így tunkoljuk.

Forrás: DPG, Wikipédia