Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Erkel Ferenc


ERKEL GALUSKA
Hozzávalók 6 adaghoz: 3 dl 1,5%-os tej, 15 dkg margarin, 35 dkg liszt, 10 db tojás, 8 dkg fruktóz, 4 dl 12%-os tejföl, 3 dkg morzsa, kevés margarin

Elkészítése: A tejet 2 dkg fruktózzal és 10 dkg margarinnal felforraljuk. Folytonosan kevergetve belefőzünk 30 dkg lisztet. Ha jól összedolgoztuk és kicsit lehűtöttük, egyenként beleütünk 5 tojást. Mindegyikkel jól elkeverjük. Lobogó, sós vízben, apró galuskákat szaggatunk, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. 6 dkg fruktózt 5 dkg margarinnal jól kikeverünk, majd hozzáadjuk a megmaradt tojások sárgáját, 5 dkg lisztet és a tejfölt, végül a tojások keményre felvert habját. Egy jénait vagy tepsit margarinnal kikenünk, morzsával megszórjuk, és az elkészített krém felét belerakjuk.
A krémre rárakjuk a galuskákat, s a krém másik felével beborítjuk. Forró sütőben, szép pirosra sütjük.

ERKEL-TORTA
Az alábbi mennyiségből tíz torta készíthető.
A tészta hozzávalói: 0,8 kg dióbél, 0,72 kg cukor, 0,70 kg liszt, 0,12 kg méz, 0,72 dl tojássárgája és 2,2 l tojásfehérje.
A töltelék hozzávalói: 3.6 kg tejszín, 2 kg fehér csokoládé és 1,6 kg úgynevezett sárga krém

A tészta elkészítése: a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a mézet a tojássárgájával habosra keverjük A tojásfehérjés habba, beleöntjük a mézes tojássárgáját, és a liszttel kevert dióbelet lazán a masszába keverjük, úgy, hogy ne törjük a tojásfehérjét. A tésztát formába öntjük- ezt a mennyiséget tíz tortaformába - és 180-200 Celsius fokon megsütjük. Akkor kész, ha a beleszúrt fogvájóhoz nem ragad a massza.

A töltelék elkészítése: kemény habbá verjük a lehűtött tejszínt. Az úgynevezett sárga krémet Dr. Oetker vaníliás pudingporból főzzük a csomagolóanyagon megadott tejmennyiséggel. Tíz tortához három tasak pudingpor szükséges. A vaníliás pudingot kihűtjük, simára keverjük, és hozzáadjuk lazán keverve, a kemény habbá vert tejszínt. Ezután, a fehér csokoládét körülbelül 28 Celsius fokra melegítjük, hogy folyós legyen, de ne meleg, mert akkor összerántja a tejszínt, és hozzákeverjük a krémhez.
Díszítés: a felvágott tortakarikákat megtöltjük a krémmel, a tetejét külön e célra megolvasztott fehér csokoládéval végighúzzuk. Díszíthetjük tejszínnel, olvasztott étcsokoládéval.
_______________________________________________________
Erkel Ferenc (Gyula, 1810. november 7. – Budapest, 1893. június 15.), magyar zeneszerző, karmester és zongoraművész. Pályáját zongoraművészként és zenepedagógusként kezdte Kolozsváron, de alkalmilag vezényelt is és zeneszerzéssel is megpróbálkozott. Pesten 1834-ben mutatkozott be, majd a következő esztendőben véglegesen ott telepedett le. Két éven át a Pesti Városi Német Színháznál, valamint a Budai Magyar Színjátszó Körnél dolgozott karnagyként. 1837-ben a Pesti Magyar Színházhoz, a későbbi Nemzeti Színházhoz került első karmesteri minőségben. Itt mintegy három évtizeden át munkálkodott. 1840-ben írta meg első operáját, a Bátori Máriát. A szövegkönyv szerzője Egressy Béni, aki ezután egészen haláláig (1851) segítőtársa volt operaszerzői munkájában. 1844-ben megnyerte a Kölcsey Himnuszának megzenésítésére hirdetett pályázatot.