Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Kodály Zoltán


Kodály Zoltán (Kecskemét, 1882. december 16. – Budapest, 1967. március 6.) háromszoros Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, az MTA tagja.

VIDÉKI JÉRCELEVES
Hozzávalók: 2 kiló jérce, 35 deka vegyes zöldség, 10 deka zeller, 10 deka gomba, 5 deka vöröshagyma, 10 deka mirelit zöldborsó, 1 deka paradicsompüré, só, bors, 1 db gyömbér

Elkészítése: a megtisztított jércét kb. 2 liter hideg vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, lehabozzuk, hozzáadjuk a megtisztított, s hasábokra vágott zöldséget, zellert. A vöröshagymát egészben tesszük a levesbe. Hozzáadjuk a paradicsompürét, enyhén sózzuk, törött borssal ízesítjük, majd a gyömbért adjuk hozzá és lassú főzéssel főzzük. Mikor már majdnem megfőtt a jérce, a levesbe beletesszük a cikkekre vágott gombát és a zöldborsót. Az egészet készre főzzük. Sóval utánízesítjük. Tálalásnál vigyázva kiemeljük a levesből a jércét, feldaraboljuk, levesestálba tesszük, főtt finommetéltet és burgonyagombócot, személyenként 3 darabot teszünk a tálba, majd ráöntjük a zöldséggel a forró levest.