Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Bem József


Józef Zachariasz Bem (magyarosan Bem József), a székelyek Bem apója (Tarnów, 1794. március 14. – Aleppó, 1850. december 10.) lengyel és magyar honvéd altábornagy.

BEM APÓ KEDVENCE: PISZTRÁNG LENGYEL MÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 4 db pisztráng, 2 db vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 5 dkg húsos szalonna, 5 dkg vaj, 3 csokor petrezselyem, só, frissen őrölt bors, 1 dl tejszín

Elkészítése: A pisztrángot mossuk át alaposan és sózzuk be a hasüreget.
A tepsit locsoljuk meg kevés olajjal. A vöröshagymát és a sárgarépát pucoljuk meg, majd daraboljuk fel. Rendezzük el a zöldséget tepsiben, mint egy ágyat, és fektessük rá a halakat. Ha a hasüreget kifelé fordítjuk, talpként használhatjuk és szépen állítva sülnek meg a halak. Tegyünk közéjük pár szelet szalonnát és vajdarabokat. Sózzuk és borsozzuk, majd 200 °C sütőben kezdjük el sütni.
10 perc után szúrjunk egy villával a pisztráng hátuszonya mögé. Ha nem jön ki fehér folyadék, akkor megsült a hal.
A zöldséget és a pecsenyelevet szedjük egy fazékba és kevés vízzel főzzük meg. A roppanósra főtt répát már könnyen pépesíthetjük botmixerrel. Adjuk hozzá a darabokra tépkedett petrezselymet is, a pengék majd szétvagdossák. Öntsük fel tejszínnel és kész.
Köret: lengyeles kelbimbó. A megpárolt kelbimbót hevített vajon fényezzük meg, és pirított kenyérmorzsával szórjuk meg.
Tálaláskor egy egész pisztrángot adunk fejenként, meglocsoljuk a mártással és pár szem kelbimbót teszünk mellé. A mártás bármilyen sülthöz jó választás.

PONTY LENGYEL MÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 1.2 kg ponty, 2 kisebb sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 nagyobb hagyma, 1 csomó petrezselyem, kevés zeller, 8-10 szem fekete bors, mazsola (2-3 evőkanál), 2,5 dl vörösbor, cukor, ecet, liszt, 5 dkg vaj, a ponty vére, só

Elkészítése: Az egyik megtisztított sárgarépát, fél fehérrépát, fél hagymát és a zellert felvágjuk, s annyi vízben tesszük fel főni a fekete borssal és az egészben hagyott petrezselyemmel, hogy éppen ellepje. Ízlés szerint sózzuk, s amikor a víz felmelegedett, hozzáadjuk a halszeleteket, s erős lángon, fedő nélkül megfőzzük, vigyázva arra, hogy a halhús szét ne essen. Ha megfőtt, tálra szedjük. Vajon megpirítjuk az apróra vágott másik fél hagymát, sárga- és fehérrépát, meghintjük kevés liszttel, feleresztjük a ponty átszűrt főzőlevével (2-3 dl), s a borral, majd 20-30 percig főzzük. Ha kész, leszűrjük, hozzákeverjük a hal vérét, a mazsolát, ízlés szerint cukrozzuk, sózzuk, ecetezzük, s kis lángon kb. fél órát főzve besűrítjük. Tálalásnál keveset a mártásból a halra öntünk, a többit csészében adjuk az asztalra.
Ez a karácsonyi lengyel étel készülhet a bor helyett sörrel is, a fűszerekhez jöhet még szegfűbors és borókabogyó is. A zöldségeket azonban a szűrésnél nem szabad áttörni, csak egy kicsit átnyomkodni.

Forrás: DPG, Wikipédia