Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - III. Miklós pápa


III. Miklós pápa - Giovanni Gaetano Orsini kb. 1216 †1280. augusztus 22.

ORSINI TOJÁS
Hozzávalók: 6 tojás, 2 evőkanál reszelt sajt, só, bors, kevés vaj

Elkészítése: Gyerekjáték elkészíteni, és nem lehet elrontani. Azonnal el kell fogyasztani
Törjünk fel 6 tojást, válasszuk el a fehérjét a sárgájától, a fehérjéket öntsük egy nagy tálba, a sárgájákat hagyjuk a héjukban. Próbáljuk csírátlanítani a tojásokat, de lehetőleg ne törjük össze a sárgájukat. Sózzuk meg a tojásfehérjét, és verjük kemény habbá. Olyan keménynek kell lennie, hogy elbírjon egy kiskanalat.
Vajazzunk ki egy sütőlapot, és halmozzuk rá a fehérjét egy kupacba. Egy fakanállal simítsuk le a felszínét. Egymástól meglehetős távolságban alakítsunk ki benne 6 üreget, és csúsztassuk bele a tojássárgákat. Borsozzuk. Szórjuk meg az egészet 2 evőkanálnyi reszelt sajttal és kis vajdarabkákkal.
Tegyük be a sütőlapot nem túl meleg sütőbe. Vigyázzunk, hogy ne érje meleg felülről a tojásunkat. Tegyük a sütőlapot a sütő aljába. Ha megfelelő hőmérsékletet választottunk, félórányi sütés elég is lesz. A tojás megkeményedik. Azonnal kínáljuk.