Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Eltevések - Kovászos uborka


2 NAPOS KOVÁSZOS UBORKA
Hozzávalók: kovászolni való uborka, só, friss kapor, kenyér csücske

Elkészítése: Az üveg aljára lerakjuk a kenyér csücskét, egy adag kaprot és elkezdjük rakosgatni a végüktől megszabadított, és nem egészen négybe vágott uborkákat. Majd a tetejére ismét teszünk kaprot, ide már csak az tesz kenyeret, aki úgy gondolja. Az uborkákra rászórunk annyi kanál sót, ahány literes az üveg, és felöntjük meleg vízzel. Teszünk egy tálat az üveg alá és kirakjuk a napra. Nagy melegben akár másnap megkóstolhatjuk, de általában 2-3 nap alatt lesz teljesen jó!
Megjegyzés: Ez az eredeti recept, és az eredeti íz! Lehet bele fokhagymát, babérlevelet, ecetet stb. rakni, de minden egyes hozzávaló változtat az ízén. Először érdemes így kipróbálni, majd a magunk ízlésére finomítani. Zárható dobozban, kicsi lével, hűtőben tovább eláll.

ERDÉLYI KOVÁSZOS UBORKA
Hozzávalók 5 literes üveghez: 3 kg fürtös uborka, kicsi, lehetőleg egyforma méretűek, 2 csomag friss kapor összevágva, 1 nagy fej fokhagyma, 4-5 db babérlevél, 1 teáskanál őrölt bors, 1 marék só, kenyérvég, ha már van, vékonyra szeletelt torma

Elkészítése: Az uborkákat alaposan megmosod, nem kell levágni a végüket! Csak a száracskájukat, ha van. Az üveg aljára teszel egy réteg összevágott kaprot. Beleteszed az uborkákat, szépen rakosgatva. A babérlevelet mellészurkálod. A fokhagymát zúzva szintén rászórod. A borsot és a sót és a másik adag kaprot a tetejére szórod.
Az üveg kb. háromnegyedig legyen tele. Majd ráteszel egy szelet kenyeret, lehetőleg a csücske legyen, lehet félbarna, de a barna még jobb.
Felöntöd hideg vízzel. Én egy darab fóliával szoktam letakarni. Napos helyre teszed, és csak praktikusságból javaslom, hogy egy műanyag pitlibe állítsd bele, ha kiforr, nem csurog ki a leve, nem hagy nyomot.
Ha nagyon napsütötte helyed van, akkor a második napon kóstold meg, még lehet sózni. Én a harmadik naptól kezdve már árnyékos helyre rakom. A ropogósság szintjétől (kóstolás) függően, általában a negyedik napon már ehető.
Szétszedem, az uborkákat lemosom, és 7 decis üvegekbe rakom át, majd felöntöm a leszűrt lével.

KARÁCSONYI KOVÁSZOS UBORKA
Elkészítése: Az üvegek aljára annyi evőkanál lisztet szórunk, ahány literes az üveg, és néhány szál kaprot fektetünk rá. A megmosott közepes nagyságú uborkákat az üvegbe rakjuk, közéjük 1-2 szelet tormát rakunk. Vizet forralunk, literjéhez 3 dkg sót adva, és ha kihűlt, az üvegeket feltöltjük vele. Az üvegeket lekötjük, és kistányért téve alájuk (kiforrhat) a végleges helyükre állítjuk. Karácsonyra lesz fogyasztható.

KARCAGI KOVÁSZOS UBORKA TÉLIRE
Hozzávalók: 3 kg uborka, 1 csokor friss kapor, 2 szál torma, 2 l víz, 4 evőkanál só, 1 kávéskanál szalicil vagy nátrium benzoát, fél szelet száraz kenyér

Elkészítése: Az uborkát alaposan megmossuk, végeit bevagdossuk. Egy 5 literes üveg aljára kaprot, csíkokra vágott tormát teszünk, belerakjuk az uborkát, és felöntjük langyos, sós vízzel. Tetejére helyezzük a kenyérszeletet, és napos helyre tesszük érlelődni. Mielőtt teljesen beérne, leöntjük róla a levet, és finom szitán vagy tüllhálón többszörösen átszűrjük. Ezután tartósítószert szórunk a tiszta lébe, visszaöntjük az uborkára, és lekötjük az üveget. Hűvös helyen tárolva a tél közepéig is megőrzi nyári ízét, ropogósságát.

KOVÁSZOS UBORKA (NYÁRI)
Elkészítése: Egyforma közepes nagyságú uborkákat megmosunk, végüket levágjuk, és közepén hosszában bevágjuk úgy, hogy az uborka egészben maradjon. Egy széles szájú üveg aljára kaprot teszünk, belerakjuk az elkészített uborkákat, tetejére ismét kaprot és egy szelet kenyeret teszünk. Ez után annyi langyos sós vizet öntünk rá, hogy ellepje. (Egy l vízhez 2-3 dkg sót adjunk.) Napon vagy meleg helyen 5-8 napig érleljük. Ha fokhagymásan szeretjük, egy-két gerezdet tehetünk bele. Ha az uborka már nem zöld, hanem színe sárgássá változott, tegyük át egy másik üvegbe, levét szűrjük rá, és tegyük a hűtőszekrénybe, mert ha tovább érleljük, az uborka megpuhul.

KOVÁSZOS UBORKA 01.
Elkészítése: A kovászos uborkát tejsavas erjesztéssel készítjük. Rövidebb időre tesszük el, mint a többi savanyúságot, éppen ezért a nagyobb, kissé érettebb uborkák is alkalmasak kovászolni, amelyek pl. ecetes uborkának már nem megfelelőek. Igen jók a Nimbusz, a Delikatesz, a Kecskeméti bőtermő fajták. Sárga, fonnyadt uborka azonban erre a célra nem használható. A hibás, ütődött, foltos darabokat válogassuk ki, majd következik a mosás. Kb. 20-30 percig áztassuk, hogy a rárakódott föld, homok, por fellazuljon. A tökéletes megtisztításhoz ajánlatos erre a célra külön rendszeresíteni egy új, eddig semmire nem használt nyeles háztartási mosogatókefét. Ezzel minden szennyeződést, főleg a homokot maradéktalanul el tudjuk távolítani. Sőt ezzel az uborka néha szúrós “szemölcsét” is lesúrolhatjuk. Bő vízben még egyszer alaposan mossuk meg. A gyors savanyítás feltétele, hogy a savanyítást végző tejsavképző baktériumok munkáját megkönnyítsük. Ehhez az uborkákat megszurkáljuk, vagy 3-4 helyen bevagdossuk. Így lehetővé tesszük, hogy a baktériumok behatoljanak az uborka sejtjeibe és meginduljon az erjedés. A szurkálás illetve vagdosás után még egyszer öblítsük le az uborkát, csöpögtessük le, majd rakjuk szorosan 2, 3 vagy 5 literes üvegekbe. Rétegesen rakjuk és tegyünk közé tisztára mosott kaprot, 1-2 gerezd fokhagymát és tüllzacskóban egy szelet kenyeret. Ezután elkészítjük a felöntő-levet. Minden liter vízhez 5-6 dkg sót és 0,5 g timsót adjunk, az oldatot forraljuk fel, és amikor kb. 40-50 C fokosra lehűl, öntsük rá az uborkára. (A timsótól ropogósabb lesz az uborka, nem puhul meg.) Az üvegeket tiszta tányérral letakarva tegyük napra. Általában 3-4 nap múlva fogyasztható. Az uborka cukortartalmából keletkezett tejsav kellemes savanykás ízt ad neki. Ekkor vegyük le a kenyeret, szűrjük le a levét, és úgy öntsük rá vissza. Ilyenkor már tartsuk hűvös helyen, lehetőleg hűtőszekrényben. A kovászos uborka csak rövid ideig, 8-10 napig, hűtőszekrényben is legfeljebb 2-3 hétig áll el.

KOVÁSZOS UBORKA 02.
Elkészítése: Alaposan megmosunk közepes nagyságú uborkákat, és egy nagy üvegbe állítgatjuk, az üveg aljára és az uborkákra 1-1 csokor kaprot, meg 4-5 gerezd fokhagymát téve. A tetejére még egy szelet barna kenyér is kerül, és az egészet leöntjük sós meleg vízzel, egy liter vízre egy evőkanál sót számítva. Lehetőleg napon, de mindenképpen meleg helyen addig érleljük, amíg az uborka színe zöldről sárgásra nem változott. Ekkor az uborkát - lehetőleg csavaros tetejű - kisebb üvegekbe átrakjuk, a levét rászűrjük, és gondosan lezárva, tálalásig a hűtőszekrénybe rakjuk. A legfinomabb, ha hámozva adjuk az asztalra.

KOVÁSZOS UBORKA 03.
Elkészítése: Gondosan megmosunk egyforma, közepes nagyságú uborkákat, és egy nagy üvegbe szorosan egymás mellé beleállítjuk. Közé teszünk egy csokor kaprot, két babérlevelet, egy szál tormát, 5 szem borsot. Felforralunk sós vizet - egy literre két deka sót véve - és ezzel leforrázzuk az uborkát. Tetejére egy vékony szelet kenyeret fektetünk, vagy rászórunk egy evőkanál lisztet, és az üveget tányérral lefedve, napos helyen érleljük 4-5 napig. Megkóstoljuk a tetején levőt, és ha már érett, hideg helyen tartjuk fogyasztásig. A kovászos uborka nagyon finom. Lehámozzuk a tálalásra szánt uborkát, jól záródó üvegbe rakjuk, rászűrünk annyi levet, hogy ellepje, és az üveget lezárva, a hűtőszekrényben alaposan behűtjük.

KOVÁSZOS UBORKA 04.
Hozzávalók: Uborka 1 kg, kapor 1 csomag, kenyér 0,1 kg, fokhagyma 0,05 kg, só 0,02 kg. víz kb. 1 l

Elkészítése: Az azonos nagyságú uborkákat megmossuk, villával megszurkáljuk, és üvegbe rakjuk. a kaporral, és a fokhagymával. A kenyeret meg kell pirítani, és az üvegbe tenni. A vizet a sóval felforraljuk, és kevés hűlés után az üvegbe öntjük. Egy vászondarabbal lekötözzük, hogy szellőzzön, de a bogarak ne menjenek bele. Az egészet napos helyen érleljük kb. 3- 4 napig. Majd leszűrjük a levét, és az uborkára visszatöltve hűtőben tároljuk.

KOVÁSZOS UBORKA 05.
Hozzávalók: egy db 5 literes befőttes üveg, 3,5 kg közepes nagyságú uborka, nagy csomag kapor, fekete bors egészben, esetleg meggyfalevél, só, darabka félszáraz kenyér a tetejére

Elkészítése: Felfőzök 3 liter vizet, teszek bele három evőkanál sót. Közben az uborkát alaposan megsikálom, két végét levágom, ellenőrzöm, hogy nem keserű-e, és hosszában a két végénél merőlegesen félig bevágom! A befőttes üveg aljára teszem a jól megmosott kaprot, ráhelyezem az uborkát, teszek bele ízlés szerint egész fekete borsot, ráöntöm a langyosra hűlt sós vizet, tetejére teszem a félszáraz kenyérszeletet, majd kistányérral letakarva, napra teszem, lehetőleg, hogy a háziállatok ne férjenek hozzá. Mikor úgy látom (nap erősségétől függően 3-4 nap), hogy beérett, leveszem róla a kenyeret, szükség szerint átszűröm a levét, és visszaöntöm rá, majd hűvös helyre teszem.

KOVÁSZOS UBORKA 06.
Nagyon finom kovászos uborka receptem van. Ott kezdem, hogy én a nagymamámtól úgy tanultam, hogy ne üvegbe rakjuk az uborkát, hanem sértetlen zománcú fazékba, mert így nem lesz olyan sápadt színű.
Elkészítése: Tehát egy megfelelő méretű edény aljára jó nagy csomó kaprot teszünk. Beledobunk néhány gerezd fokhagymát, aki szereti megszurkált, vagy félbevágott erős paprikát. Ezután belerakjuk a villával megszurkált uborkát. Az uborka tetejére szintén egy csokor kaprot teszünk. Az uborka mennyiségétől függően krumplit pucolunk. Én nem szoktam mérni, de megpróbálok helyes arányt mondani. Két kiló uborkához kb. 4-5 db. kisebb krumplit veszünk. Ezt vékony karikára vágva beterítjük az uborka tetejét. Az nem baj, ha két sor is kerül rá. A langyos sós vizet a szokásos módon kinek-kinek ízlése szerint elkészítve öntjük rá. Két, esetleg három napig érleljük, utána az uborkát kisebb üvegekbe rakjuk. A levét átszűrjük egy tiszta edénybe, és felforraljuk. Ha kihűlt, ráöntjük az uborkás üvegekre, szalicilt, vagy nátrium benzoátot teszünk rá, és berakjuk a spájzba.

KOVÁSZOS UBORKA 07.
Elkészítése: Közepes vagy kisebb uborkákat alaposan megtisztítjuk, végeit levágjuk, közepét bevágjuk. Üvegekbe rakjuk, (egy 5 literes üvegbe kb. 2 és 1/2 kg) Az üveg aljára teszünk 1-1 db meggy-, szőlő-, és fél tormalevelet, az uborkák alá.
Ezután 1 kiskanál köménymagot, 1 nagy csokor kaprot, 8-10 szem fekete borsot, 3 nagy babérlevelet, 3-4 szem szegfűborsot 2 nagy gerezd fokhagymát, 1 púpos evőkanál mustármagot, 3 púpos evőkanál sót és kb. 10-15 dkg cukrot. Vizet forralunk, és amikor már kissé lehűl, de még jó meleg fel önjük az uborkát, de még nem teljesen tele.
Félszeletnyi kenyeret szárazon megpirítunk, és a tetejére tesszük, és ezután színültig töltjük az üveget. Kistányérral letakarjuk, és lehetőleg napon 4-6 napig érleljük. (Ha már nincs meleg napsütés, akkor a konyha legmelegebb része, pl. a tűzhely mellett is megteszi. Ha elkészült, kivesszük a kenyeret és egy kis kanál nátrium benzoátot, és egy fél mokkáskanál borként szórunk a tetejére, majd lekötjük. Nem kell hűtőben tárolni, mert nem romlik meg. Télire a leve egy kicsit zavaros lesz, de az izét ez nem befolyásolja. Én ilyenkor (felbontáskor), szoktam kivenni a többi fűszert belőle, és sűrű ruhán átszűröm a levét.
Nyáron ugyanígy készítem, csak akkor nem teszek bele tartósítót.

KOVÁSZOS UBORKA 08.
Hozzávalók: uborka, víz, kapor, 1 szelet kenyér, literenként 4 dkg (1 evőkanál) só, ízlés szerint fokhagyma

Elkészítése: Az ép, lehetőleg egyforma nagy uborkákat alaposan megmossuk, mindkét végüket levágjuk, majd végeiknél behasítjuk. Az üveg aljára kaprot teszünk. Erre állítjuk az uborkákat, és közéjük ízlés szerint fokhagymagerezdeket rakunk. Az uborka tetejére egy szelet száraz kenyeret helyezünk. Az üveget teleöntjük meleg, sós vízzel, kistányérral lefedjük és a napra (vagy meleg helyre) tesszük. 3-4 nap alatt a leve megzavarosodik, az uborkák pedig sárgás színűek lesznek. Az uborkákat átszedjük egy tiszta üvegbe, a levét rászűrjük, és hűtőszekrénybe tesszük. Pár nap alatt fogyasszuk el, mert az uborkák hamar megpuhulnak.

KOVÁSZOS UBORKA 09
Hozzávalók: uborka, kapor, fokhagyma, só, kenyér

Elkészítése: A 10-15 cm hosszú, testesebb és hibátlan uborkákat alaposan mosd meg (jó, ha előbb áznak egy fél órát, hogy semmi szennyeződés ne maradjon rajtuk), majd vágd le a két végüket. Ezután minden uborkát vágj majdnem a teljes hosszában ketté, majd ismételd meg rajtuk ezt a metszést az ellenkező irányból, de a korábbira merőleges síkban. Egy 2-5 literes üvegbe helyezd el az uborkákat szorosan egymás mellé, tégy közéjük tisztára mosott kaprot és egy-két gerezd fokhagymát is. A tetejére tegyél (lehetőleg tüllzacskóban) egy szelet kenyeret. A felöntő levet úgy készítsd, hogy minden liter vízhez adj 3-4 dkg sót, forrald fel, majd amikor visszahűlt 40-50 fokosra, akkor öntsd az uborkára (a lé a kenyeret is lepje el, de hagyj helyet a folyadék, erjedés miatti “futásának” is). Az üveget takard le egy tiszta tányérral, és tedd ki a napra. A kovászos uborka nem szereti a túl nagy hőmérséklet ingadozást, ezért éjszakára vidd fedett helyre. Általában 3-4 nap alatt már ehetővé válik, ilyenkor szedd ki az uborkát, szűrd le a levét, s abba visszatéve rakd a jégszekrénybe. Így még 10-20 napig eheted.
Egyes leírások szerint, ha a lé minden literjéhez még teszünk fél gramm timsót is, akkor az uborka kifejezetten ropogós lesz.

KOVÁSZOS UBORKA 10.
Hozzávalók: sok uborka, 3 gerezd fokhagyma, 6 babérlevél, 1 nagy fej hagyma, egész bors, egy csomag kapor, 1 darab szikkadt zsemle, géz, spatula, 5 literes üveg

Elkészítése: Több, mint 5 liter vizet felteszünk forrni, kicsit “elsózzuk”, azaz bőven sózzuk. Az uborkákat alaposan megmossuk, végüket levágjuk (szokott módon ellenőrizzük, hogy nem keserű-e a vége), oldalukat két helyen is hosszában bevágjuk. Szépen állítva egy üvegbe rendezzük, a második sor uborkát már fektetve rakjuk az üvegbe. Közé dugdossuk a fokhagyma gerezdeket megpucolva, a negyedbe vágott (megpucolt) vöröshagymát, a borsot, babérlevelet. A tetejére tesszük a gézbe csavart kenyeret/zsemlét és kaprot. Tetejét spatulával leszorítjuk, ennek akkor lesz jelentősége, amikor a vizet öntjük majd rá. Kanalanként rámerjük a forró vizet úgy, hogy a kenyeret is ellepje. Rácsavarjuk a tetejét, vagy szorosan follpackkal lezárjuk. Meleg, napos helyre tesszük.

KOVÁSZOS UBORKA 11.
Hozzávalók: 2 kg kovászolni való uborka, 1 csokor kapor, 2 gerezd fokhagyma, 3 szem borókabogyó (el is maradhat), 1/2 karéj kenyér, só

Elkészítése: Az uborkákat jól megmossuk, hogy ne maradjon rajta homok. A végeit levágjuk, és mindkét végét átlósan, kb. 2 cm mélyen bevágjuk. Az uborka törzsét is három helyen bevágjuk. Az üveg aljára tesszük a megmosott kaprot, belerakjuk a fokhagymát és a borókabogyót, majd langyos, jó sós vízzel felöntjük. A tetejére tesszük a kenyérszeletet, amelyet egy kicsit szárazon meg is piríthatunk. Az üveget egy kistányérral lefedjük, majd meleg helyre állítjuk, de ne tűző napra. Kb. 2-3 nap múlva elkészül, levét átszűrjük, majd visszaöntjük az uborkára. Hűtőben tároljuk. A hideg kovászos uborkalé a nyári melegben kiváló hűsítő ital.

KOVÁSZOS UBORKA 12.
Hozzávalók 5 l es üveghez: 2,5 kg uborka, 1 nagy csokor kapor, 1 egész fej fokhagyma, 10 szem egész fekete bors, 1 teáskanál egész köménymag, só annyi evőkanál ahány literes az üveg, kenyér csücske, 8-10 cm-es

Elkészítése: Az üveg aljára először a kapor kerül, majd egy sor uborka, pár db fokhagymát rakunk az uborka közé, majd újabb sor uborka, fokhagymával. a tetejére kapor, bors, kömény. A sót kevés langyos vízben fel kell oldani, majd felönteni körülbelül egy liternyire, és ráönteni az uborkára, úgy, hogy az uborka teljesen víz alatt legyen. A kenyér csücskét be kell áztatni. Elég csap alá tartani. Az uborka tetejére kell tenni, majd annyi vízzel felönteni az üveget, hogy minden víz alatt legyen. Tegyük az üveget napsütötte helyre, és fedjük le a tetejét. Ha süt a nap 2-3 nap alatt kész. Ha borúsabb az idő, ez 5-6 nap is lehet. Akkor jó, ha félidőben egy kicsit kifut és zavarossá válik a víz. Ha kész, eltávolítjuk a kenyeret. Az uborkát lemossuk, a vízét átszűrjük és ráöntjük az uborkára, így akár 2 hétig is eláll a hűtőben.

KOVÁSZOS UBORKA 13.
Hozzávalók: 3 kg fürtös uborka, 2 csokor kaporvirág, 2 púpozott ek só, 1,7 liter víz, 1 nagy fej fokhagyma, 1 nagy szelet kenyér

Elkészítése: Először is előkészítek egy erre a célra beszerzett háromliteres befőttesüveget. Kimosom, kitörölgetem.
Az uborkákat dörzsi szivaccsal alaposan megtisztítom, ha kell, levágom a kis szárukat, és mind a két végén bemetszem őket (90 fokkal elforgatva). Közben felteszek egy nagy kanna vizet főni.
Az üveget elfektetem a pulton, a fenekére teszek egy csokor kaprot, utána elkezdem belefektetni az uborkákat, szorosan egymáshoz préselve őket. Egy-egy kész sor után beleszórok egész gerezd fokhagymákat. Amikor már majdnem tele az üveg, akkor jön újra a fokhagyma, a második csokor kapor, majd a kenyér, aminek be kell fedni az egészet.
És a forró, sós vizet a kenyéren át óvatosan az uborkákra öntöm. Ez az öntögetés a legmacerásabb és kicsit pancsos, de azért nem kivitelezhetetlen. Ha színültig fel van öntve az üveg, ráteszem a fedőt, de nem csavarom rá, de egy tányérral is le lehet fedni. A vizet megtartom, mert az elpárolgott, kifutott vizet minden nap ezzel öntöm utána.
Ha kész, mehet ki a napra. Praktikus egy kánikulai szombat reggel kitenni, akkor ki sem hűl, napközben egyszer-egyszer pedig meg lehet forgatni.
Kánikulában úgy három nap alatt van kész, de a színén úgyis látszik, hogy mikor.

KOVÁSZOS UBORKA 14.
Hozzávalók: 1 db 5 literes üveg, 4 evőkanál finomliszt, 4 kg kovászolni való uborka (mikor a vége felé van az uborkaszezon, de még szép uborkát lehet kapni), 4 gerezd fokhagyma, ecet, víz, cukor, kapor

Elkészítése: Az 5 l-es üveget jól kimossunk, az uborkákat lekeféljük és bevagdaljuk. Az üvegbe-sorba beállítjuk az uborkákat. Közben megcsináljuk a savanyú levet: az ecetet és a cukrot a vízzel felforraljuk egy lábosban, majd felöntjük az uborkát vele. A tetejére tesszük a lisztet, a fokhagyma gerezdeket és a kaprot. Végül egy kistányérral lefedjük, és hűvös helyre rakjuk.

KOVÁSZOS UBORKA 15.
Elkészítése: Kemény, friss, nem hasas uborkából végy kb. 2 kilót, mosd meg alaposan, két végét vágd le, hosszában hasítsd be kétszer (merőleges vágással úgy, hogy a végeket nem vágod át) és tedd egy nagy üvegbe. Tegyél bele 2-3 gerezd fokhagymát, 1 kis fej vöröshagymát 4-6 darabra vágva és egy csomó kaprot. Tegyél a tetejére kenyeret (barna, félbarna a legjobb, de fehér kenyér is megfelel), szorítsd le kis lapocskákkal és öntsd le meleg vízzel, amelybe literenként 1 evőkanál sót keversz. Nem kell napra tenni, árnyékban is kész lesz 3 nap alatt.

KOVÁSZOS UBORKA 16.
Elkészítése: Felrakok kb. 2-2,5 l vizet forralni, egy kanálnyi sóval. Kb. 2 kg kovászolni való kicsi uborkát alaposan megsikálok. Levágom a végüket, és hosszában bevagdosom.
Megpucolok kb. 10 gerezd fokhagymát is. A nagy 5 l-es befőttes üveget elöblítem. Elkezdem alulra szépen sorba állítva berakni az uborkákat függőlegesen. Amikor körbe értem, középre beállítom a nagy csokor kaprot. Beleszórom a fokhagymákat. Elkezdem a második sor berakását. Ha kész 2 szelet fehér kenyeret beletömök az üveg száján, hogy jól betakarja az uborkákat. Merőkanállal óvatosan rákanalazom a meleg sós vizet, amíg be nem lepi az uborkákat és a kenyeret is. Letakarom egy kistányérral. Kiviszem az erkélyre. Napos helyre rakom pihenni. Pár nap múlva megnézem, hogy áll, amikor kezd zavarosodni a vize. Ha még nem jó, hagyom még pár napra.
Ízlésnek megfelelően hagyom összeérni. Ha kész, akkor óvatosan kiveszem a kenyeret. Az uborkákat zárható dobozba rakom, leöntöm egy kis lével. A hűtőben tárolom.

KOVÁSZOS UBORKA 17.
Hozzávalók 5 literes üveghez: 2-2,5 kg egyforma nagyságú uborka (nem salátának való), 2 gerezd megtisztított fokhagyma, 15 dkg konyhasó, 2 g timsó (patikából vásároljuk), 1 szelet szárított kenyér (tüllzacskóban), 1 csomag kapor (virágzásban a legízesebb)

Elkészítése: Először elkészítjük a felöntő levet. Kb. három liter vízben felforralunk 15-20 dkg konyhasót és 2 g timsót, majd a tűzről levéve hagyjuk langyosra lehűlni. Amíg a felöntő lé lehűl, addig az uborkákat átválogatjuk, száraiktól megszabadítjuk és tűvel az oldalukat, megszurkáljuk. Az uborkákat tiszta hideg vízben műanyag sörtéjű kefével átdörzsöljük, majd konyharuhán hagyjuk lecsepegni.
Kimosott, 5 l-es széles szájú üvegbe az uborkákat elhelyezzük, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a kaprot közéjük tűzdeljük, majd a langyos lével felöntjük, oly módon, hogy a lé az uborkákat legalább kétujjnyi magasan fedje.
A szárított kenyérszeletet kössük tüllzacskóba, vagy orvosi gézbe és helyezzük azt az üveg tartalmának tetejére, majd az üveget fedjük le egy kistányérral.
Lehetőleg napsütötte helyen 4-5 napi érlelés után a kenyeret zacskóstól eltávolítjuk, majd az üveget celofánnal, lezárjuk, és hűtés után fogyasztjuk. Huzamosabb ideig a kovászos uborkát úgy tárolhatjuk, hogy a levébe egy késhegynyi szalicilt, és egy kávéskanál 20%-os ecetet keverünk. Ez esetben még a karácsonyi asztalra is kerülhet e finom csemegéből.

KOVÁSZOS UBORKA 18.
Hozzávalók: 3-5 l-es befőttes üveg, 3-5 szem nagyobb krumpli, 1 fej fokhagyma, kapor, só, közepes méretű uborka

Elkészítése: Az uborkákat megmossuk, a végeit levágjuk és behasítjuk. A krumplit meghámozzuk és karikára vágjuk. Rétegezés: Alulra egy réteg krumpli, néhány gerezd fokhagyma, pár szál kapor, egy réteg uborka (függőlegesen). Az üveg nagyságától függően újabb rétegeket rakunk. A tetejére kerüljön krumpli, fokhagyma és kapor. A sót ne felejtsd ki! Végül töltsük fel vízzel, tetejére tegyünk kistányért és tegyük napra.

KOVÁSZOS UBORKA 19.
Hozzávalók: 3 kg kovászolni való uborka, 2 csomag kapor, 3-4 gerezd fokhagyma (elmaradhat), 1 szelet kenyér vagy 1 nagyobb megtisztított burgonya, literenként 1 evőkanál só

Elkészítése: A megmosott uborka 2 végét levágjuk, megkóstoljuk, hogy nem keserű-e. Oldalait hosszában két-három helyen bevágjuk, hogy jobban átjárja a lé. Az üveg aljára megmosott kaprot teszünk. Belehelyezzük az uborkákat, és ha szeretjük, a fokhagymát. Felforraljuk a vizet a sóval, melyet forrón az uborkákra öntünk. Tetejére kaprot teszünk és befedjük a kenyérrel, illetve megtisztított, félbevágott burgonyával. Tányérral letakarva napra helyezzük. 4-5 nap alatt megérik. Amikor zöldből sárgássá válik az uborka, leszűrjük. Hűtőben tárolható 1-2 hétig. Leve igen jó hűsítő ital.

KOVÁSZOS UBORKA ILIKE MÓDRA
Elkészítése: 2 kg apró uborkát alaposan megmosok, a végeit 1 cm-re bevágom. Veszek egy jó nagy befőttes üveget, az aljára teszek egy kis csomag kaprot, rá az uborkákat, a tetejére egy kis darab barna kenyeret. 1 evőkanál só majd hideg vízzel teletöltöm az üveget. Lefedem, és a napra kiteszem. 2-3 nap alatt megérik. Leszűröm, kis üvegekbe kiadagolom, ráöntöm a fincsi levét, majd jól lehűtöm a hűtőszekrényben.

KOVÁSZOS UBORKA MÁSKÉPPEN
Hozzávalók: 5 literes üveg, 2,5 kg uborka, 1 csokor kapor, 10 szem fekete bors, 1 babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 3 meggyfalevél, 1 fej cikkekre vágott lilahagyma, fél zsemle

Elkészítése: Az uborkák végét levágjuk, behasítjuk. A hozzávalókat üvegbe rétegezzük.  Pikánsabb, ha kis fürt zöld szőlőt, 1-2 csombort, kakukkfüvet, tárkonyt is teszünk bele. Vízzel felöntjük, ahány liter víz, annyi evőkanál, plusz még egy evőkanál só kerüljön bele. A vizet felforralás után langyosra hűtve a zsemlén át szűrjük az üvegbe. A zsemlét már akkor kivesszük, ha a lé enyhén zavaros lesz, így biztosan ropogós marad az uborka.

KOVÁSZOS UBORKA NEM RÖGTÖNI FOGYASZTÁSRA
Elkészítése: Ha a kovászos uborkát nem szánjuk friss fogyasztásra, akkor az uborkát vegyük ki a léből, rakjuk át kisebb (1 literes) üvegekbe. A felöntő levet óvatosan öntsük le a kenyérről, vagy a lisztről és forraljuk fel, majd minden liter léhez 6-8 evőkanál ecetet adjunk, és melegen öntsük vissza az uborkára. Az üveget benedvesített celofánnal és vékony zsineggel, vagy gumival zárjuk le. Az így elkészített üvegeket csírátlanító lábasban lévő meleg vízbe helyezzük, és tovább melegítjük 75-80°C-ig. Ezen a hőmérsékleten hagyjuk 5-10 percig, majd ez idő után azonnal kiszedjük a meleg vízből, és óvatosan hűtjük. Hasonlóan készíthetünk kovászolt patisszont és cukkínit.

KOVÁSZOS UBORKA NYÁRRA
Elkészítése: Egy 2–3 literes, előzőleg megtisztított befőttesüveg aljára tegyünk pár szál zöld kaprot. 1–1,5 kg, kb. 12 cm hosszú egészséges uborkát alaposan mossunk meg, hasítsuk végig két végéről x alakban. Utána állítsuk az előkészített uborkákat az üvegbe, majd rakjunk közéjük 1–2 vékonyabb szál megtisztított és hosszában kettéhasított tormát. Tegyünk még bele 2–3 gerezd fokhagymát, 10–15 szem egész fekete borsot és 2–3 babérlevelet. Végül rakjunk a tetejére egy vastag szelet fehér kenyeret vagy egy félbevágott zsemlét, de még előtte forraljunk fel kb. fele annyi vizet, mint az üveg űrtartalma. Adjunk hozzá literenként 3 dg (1 púpozott evőkanál) sót, és ha lehűlt, a kenyéren keresztül öntsük tele az üveget.
Tegyünk a tetejére egy kistányért, és állítsuk napsütötte ablakba. Mivel forrás közben kifolyhat a leve, ajánlatos egy nagyobb tányért az üveg alá is tenni. Ha a napsütés nem túl intenzív, akkor tegyük ki a tűző napra. Ügyeljünk azonban arra, hogy éjszakára ne felejtsük kinn, mert a hideg levegő hatására leáll az erjedés. 4–5 nap múlva a leve zavarossá válik, az uborkák pedig megsárgulnak. Ekkor szedjük ki a megsavanyodott uborkákat, a levét pedig szűrjük rá, és hűtőszekrényben másnapig érleljük. Az ily módon savanyított uborka előnye, hogy igen kellemes íze van, hátránya viszont, hogy hamar romlik, hűtőszekrényben is csak 1–2 hétig tartható el. Egyébként a kovászos uborka leve is nagyon üdítő és egészséges.
Ha azt akarjuk, hogy kicsit tovább friss maradjon, literenként 1 kk borként adjunk a levéhez, azzal öntsük le.
Apró, illetve megsárgult, túlérett uborkát ne használjunk hozzá. Az apró uborkák ugyanis ízetlenek, a nagyméretű, belül már magvas példányok pedig megromlanak. Csak friss és kemény fürtös-uborkából lesz gusztusos kovászos uborka. A kellő mennyiséget lehetőleg száraz időben szerezzük be, mert egy kiadósabb eső hatására a fürtös uborka megkeseredik.
Mellesleg hasonló következménnyel jár a gyakori öntözés is.

KOVÁSZOS UBORKA PISTA BÁCSI MÓDRA
Hozzávalók: 1 db 5-l-es üveg, 3-4 kg uborka (6-8cm), 1 cs kapor, 1 fej fokhagyma, 6 db babérlevél, 10-15 szem fekete bors, só, 2 szelet kenyér

Elkészítése: a kellékek megtisztítása, az uborka végeinek levágása és kétfelé behasítás kb. végétől 1cm.-re. Az 5 l-es üveg aljára fél csomag kapor 4-5-gerezd fokhagyma 10 szem fekete bors 4 babérlevél. Utána körkörösen az üvegbe az uborkát beletenni. Ez az első szint, majd megint kapor és a többi anyag. Ha eddig kész, akkor utána két szelet kenyér, amit meg kell pirítani, ettől szép sárgás lesz az uborka, és nagyin jó ízt is ad. Majd feltöltjük folyadékkal melynek itt a receptje: fél liter langyos vízhez 1 evőkanál sót /ki hogy szereti, úgy állítsa be a sót/, ezt ráöntjük az uborkákra az üvegben. Addig ismételjük, míg a két kenyeret 2-3 cm ellepi. Félárnyékos helyre kitesszük, mikor megtejesedik a víz színe ez kb.1-nap, utána teljes árnyékba tesszük. Kb.3-4 nap múlva kész, leszűrjük és hűtőben tároljuk. Nem csak az uborka lesz finom, hanem a leve is.
Tanácsok: Már sok helyen ettem kovászos uborkát, de íztelen állaga löttyedt stb. nem egy gusztusos látvány. Ne tegyük ki a napra, azért tesszük rá a langyos vizet, mert ez indítja el a kovászt. Ilyen szendvics kenyér stb. ne használjunk. Jó a fehér- barna-rozsos stb. Ízlés szerint növelhetjük a fokhagymát is, és a végén ezt is el lehet fogyasztani.

KOVÁSZOS UBORKA SZŐLŐVEL
Elkészítése: Langyos vízben fél óráig áztatva 3 kg kisebb, kovászolni való uborkát, váltott vízben mossuk, míg van rajta homok. Lecsöpögtetjük. 25 dkg éretlen, nagy bogyójú szőlőt kis fürtökre vágunk, 4 szép, vegyszermentes szőlőlevéllel együtt megmossuk. (Ha permetezett, ugyancsak áztatjuk, nehogy vegyszeres maradjon.) Ha tiszta, lecsöpögtetjük. Megmosunk 1 cs. kapor zöldet, lerázzuk, 4 gerezd fokhagymát megtisztítunk, gerezdenként 2-3 részre vágjuk. Tiszta, 5 l-es uborkás üveg aljára 5 ek finomlisztet, 5 ek sót szórunk.
Sorban beleállítjuk az uborkákat. Közé szórva a szőlőfürtöket, a kaporszálakat, a fokhagymát, rárakjuk a szőlőleveleket. Az üveget hideg vízzel háromnegyedig megtöltve, tetejére kistányért helyezve, napos helyre rakjuk. 3-4 napig érleljük, lekötjük. A leve zavaros lesz. Az uborka, érés közben kiforrhat, ezért az üveg alá tegyünk egy mély tálat. A forrás, később abbamarad. Novemberben már felbontható. Felbontás után tegyük kisebb üvegekbe, levét szűrjük át, öntsük vissza az uborkára, és lefedve a hűtőszekrényben tároljuk.

KOVÁSZOS UBORKA TÉLIRE 01.
Elkészítése: Az egészséges, közepes nagyságú, egyforma uborkákat megmossuk, két végüket levágjuk, az uborkákat villával megszurkáljuk, majd üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára és tetejére bőven tegyünk kaprot. Literenként 3 dkg sóval vizet forralunk és óvatosan, nehogy az üveg megrepedjen, az uborkára öntjük. Erre az uborkára nem teszünk kenyérdarabot, mint a nyárira, csak ízesítőül egy csipetnyi ánizst. Az üveget langyos helyre tesszük - de nem napra vagy tűzhelyre -, és ügyeljünk arra, hogy éjjelre se hűljön le. (Célszerű éjszakára meleg, de nem forró vízbe állítani.) Kb. 10 nap alatt érik meg. Ekkor szorosan lekötjük, és hűvös helyre tesszük.

KOVÁSZOS UBORKA TÉLIRE 02.
Hozzávalók: 3 kg kovászolni való uborka, 1 csokor kapor, 2-3 babérlevél, 1 teáskanálnyi szemes bors, 3 evőkanál só, 5 ek cukor, 1 vékony szelet kenyér, 1 mokkáskanál szalicil, 1 mokkáskanál borkénsav

Elkészítése: A megmosott uborkák végeit levágjuk, majd hosszanti irányban bevagdossuk. Egy nagy, 5 literes befőttesüveg aljára kaprot, borsot, sót, babérlevelet és cukrot teszünk, és beleállítjuk az uborkákat. Az uborkák közé is teszünk kaprot. Az üveget langyos vízzel teleöntjük, és a tetejére tiszta gézbe csavart kenyérszeletet teszünk. Celofánnal lekötjük, és 5 napig a napon érleljük. Akkor kivesszük a kenyérszeletet, a tetejére borkénsavat és szalicilt szórunk. Légmentesen lekötjük, lekötjük, és a kamra polcára állítjuk.

KOVÁSZOS UBORKA TÉLIRE 03.
Elkészítése: Hibátlan, közepes, egyforma, mosott uborkák végeit levágjuk. Üvegekbe bőven tegyünk kaprot, rakjuk rá a villával szurkált uborkát, tetejét bőven kaprozzuk. Literenként 3 dkg sóval vizet forralva, óvatosan az uborkára öntjük, nehogy az üvegek elrepedjenek. Kenyérdarab helyett 1 csipet ánizst rakjunk rá. Langyos helyre téve (nem napra, vagy tűzhelyre), ügyeljünk arra, hogy éjjel se hűljön le. (Célszerű az üvegeket éjszakára meleg, de nem forró vízbe állítani.) Az uborka kb. 10 nap alatt érik meg. Ekkor szorosan lekötve, hűvös helyre tesszük.

KOVÁSZOS UBORKA TÉLIRE 04.
Elkészítése: Szép egyenlő, sem nagy, sem kicsi ugorkákat, rakjunk szépen egy nagyobbacska bő szájú üvegbe; az üveg fenekére tegyünk meggyfa-levelet, borsfüvet, kaprot, kevés ánizst és egy kis szelet zsemlyét. Forraljuk fel vízzel és sóval, azután tegyük hűlni; mikor langyos meleg lett, öntsük bele az uborkás üvegbe, kössük be az üveg száját hólyaggal, tegyük árnyékos, de szabad s meleg helyre. Tetején folytonosan vizes vászon ruhadarabot tartsunk, hogy le ne apadjon a leve, mert akkor hamar elromlik. Naponta egyszer kissé rázogassuk meg az üveget, hogy vegyüljön a leve. Két hétig tartsuk így meleg szellős helyen, azután helyezzük hűvös kamrába. Vigyázni kell reá, mert télen felbontás után nem áll el sok ideig; ezért nem jó nagy edényben elrakni. Lehet ezt kis fahordócskába is így eltenni; csakhogy ez esetben minden egyes ugorkát szőlőlevélbe csomagoljunk, s egy mogyorónyi timsót lökjünk a levélbe. A hordóba zsemlyét semmi esetre ne tegyük. A hordó dugóját igen erősen verjük le, sőt a nyílásánál gyékénnyel szurkáljuk is körül. Két hétig kell a napon tartani s kétszer naponta meg kell hengergetni. A dugó körül mindig legyen víz, hogy a leve le ne apadjon; két hét múlva eresszük le a kútba, kis vékony láncon. Télen kitűnően eláll így az ugorka.

KOVÁSZOS UBORKA TÉLRE 05.
Elkészítése: Érdekes készítési módja a kovászos uborkának, amikor nem kenyérrel, hanem liszttel lassan erjesztjük. Ennek során tegyünk az üveg aljára literenként 1 púpozott evőkanál lisztet, majd belső oldalán megvizezett kétrétegű celofánnal lekötve hűvös, szellős helyen érleljük. A celofánt dupla gumigyűrűvel rögzítsük. Most ne vagdaljuk be az uborkát, hanem a két végét eltávolítva tegyük az üvegbe, és kenyeret se rakjunk a tetejére. Annak érdekében, hogy az uborkák mindvégig víz alatt maradjanak, a legfelső sort szorítsuk le egy keresztben kifeszített tormával. Amennyiben a rendelkezésre álló torma túl rövid erre a célra, akkor gyógyszertárakban beszerezhető kis falapocskát is használhatunk helyette, vagy direkt erre a célra kitalált műanyag lapocskákat vegyünk. (A fát előtte áztassuk be forró vízbe, hogy a gyanta kioldódjon belőle.) A fokhagymát most az aljába, a kapor alá rakjuk, hogy ne ússzon fel a tetejére. Mivel a naptól elzárt helyen történő csendes forrás során is kifolyhat a leve, néhány hétig tartsunk alatta egy kisebb tányért. A lassú érés kb. fél év múlva fejeződik be, így télen is hozzájuthatunk ehhez az önmagában fogyasztva is finom savanyúsághoz. Az ily módon érlelt kovászos uborkát nem szabad fémfedővel légmentesen lezárni, mert akkor nem tud megérni, és közönséges sós-vizes uborka lesz belőle. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk. Ha nem fér be, akkor megpróbálkozhatunk az éléskamrában történő tárolással is. Erre azonban csak akkor van mód, ha az uborka egészséges, és a maradékot a lé teljesen ellepi. Ez esetben feszítsünk egy réteg megvizezett celofánt az üveg peremére, és száradás után tegyük a korábbi helyére. Amennyiben 1–2 nap után a keletkező vákuumtól a celofán beszívódik az üvegbe, akkor biztosak lehetünk a megmaradásában. Ha ez nem történik meg, vagy a celofán felpúposodik, akkor azonnal rakjuk a hűtőbe, mivel a gázképződést csak a hideg tudja leállítani. Az utólagos erjedésnek indult uborkát haladéktalanul el kell fogyasztani.

KOVÁSZOS UBORKA TÉLIRE 06.
Elkészítése: Az egészséges, közepes nagyságú, egyforma uborkákat megmossuk, két végüket levágjuk, az uborkákat villával megszurkáljuk, majd üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára és tetejére bőven tegyünk kaprot. Literenként 3 dkg sóval vizet forralunk és óvatosan, nehogy az üveg megrepedjen, az uborkára öntjük. Erre az uborkára nem teszünk kenyérdarabot, mint a nyárira, csak ízesítőül egy csipetnyi ánizst. Az üveget langyos helyre tesszük - de nem napra vagy tűzhelyre -, és ügyeljünk arra, hogy éjjelre se hűljön le. (Célszerű éjszakára meleg, de nem forró vízbe állítani.) Kb. 10 nap alatt érik meg. Ekkor szorosan lekötjük, és hűvös helyre tesszük.

KOVÁSZOS UBORKA TÉLRE GYORSAN
Elkészítése: Amennyiben korábban szeretnénk fogyasztani ezt a kellemes ízű uborkát, akkor a megtöltött üveget lefedve állítsuk napos helyre, és 2–3 napi érlelés után tegyük csak a végleges helyére. Így jobb ízű lesz, és már 2 hónap után fogyasztható. Az érlelés időtartama alatt még ne kössük le, mert a tűző naptól a celofán rászárad, és a keletkező gáz szétveti az üveget. A napon savanyított téli kovászos uborka egyébként 2–3 heti állás után már fémfedővel is lezárható. Ha a lé szint rohamosan apad, akkor hamarabb zárjuk le az üveget, mivel a romlásveszély elkerülése érdekében a sós víznek a legfelső uborkaréteget is el kell lepnie. Amennyiben az utólagos érleléshez nem elég magas a lé szint, vagy valamelyik nyersanyagnak a minősége nem volt megfelelő, illetve nem tartottuk be a higiéniai előírásokat, akkor előfordulhat, hogy az üveg tetején vékony, fehér filmréteg képződik. Ilyenkor ne hagyjuk a teljes mennyiséget megpimpósodni (megecetesedni), hanem szedjük le a felső, megpuhult uborkaréteget (a fehér lepedékkel együtt), a többit pedig ismét lezárva tegyük a hűtőbe, és minél előbb fogyasszuk el. A téli kovászos uborkát 3 napnál tovább ne érleljük a tűző napon, mert ha túlérik, akkor az erjedés nem tud leállni, és ez is oka lehet a megromlásnak, illetve könnyen előfordulhat, hogy a keletkező gáztól szétrobban az üveg.
Akik kedvelik a különlegességeket, a fenti módon nemcsak uborkát, hanem meghámozott, kimagvalt és kb. 1–1,5 centiméteres kockákra vágott patisszont is kovászolhatnak. Erre a célra a nagyméretű, kevésbé zsenge példányok is megfelelnek. Egészen zsenge, uborka nagyságú cukkíni is alkalmas a kovászolásra. A cukkininek azonban csak az oldalát vágjuk be, a két végét ne metsszük le, csupán a szárát távolítsuk el. Kovászolni nem kizárólag tökféléket lehet, hanem lereszelt vagy kb. 0,5 cm vastag szeletekre vágott és felaprózott fehér káposztából is igen finom Kovászos káposztát készíthetünk.

KOVÁSZOS UBORKA TÉLIRE, MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN
Elkészítése: Az uborkát a szokásos módon kovászoljuk, leszűrjük, literes üvegekbe rakjuk, a levet ráöntjük, és mikrohullámú sütőben a legnagyobb fokozaton másfél percig hevítjük (nem zárjuk le!). Utána kevés szalicilt teszünk rá, lekötjük, és száraz dunsztba tesszük. Télen is ugyanolyan, mint nyáron.

KOVÁSZOS UGORKA, MÁS MÓDON
Elkészítése: Egy 5 literes tiszta uborkás üvegbe tegyünk (legalul) egy szelet zsemlyét, a zsemlyére pedig vagy 6 meggyfa-levelet, egy szálacska kaprot, borsfüvet, szőlőindát és egy borsónyi timsót, végül ugorkával rakjuk tele az üveget, csinosan sorba igazítva. A kovászos ugorkához olyan ugorkát válogassunk, a melyek sem nagyok, sem kicsinyek ne legyenek, legjobbak a hosszú vékony un. kígyóugorkák. Általában inkább nagyobb fajta ugorkából szoktak készíteni a kovászos ugorkát. Miután az üveget nyakhajlásig tele raktuk, tegyünk bele 5 tele kávéskanálnyi sót. A kovászos ugorka mindig inkább sós legyen, mint sótalan. Az üveget öntsük tele langyos meleg vízzel, azután kössük be a száját (ti. az üvegnek) vízben megáztatott marhahólyaggal, igen jól szorosan, többszörösen reá csavarva a vékony zsineget. Egy nagy fazékba tegyünk egy összehajtogatott konyharuhát, arra tegyük reá a tele uborkás-üveget, az után öntsünk a fazékba annyi langyos-meleg vizet, hogy az uborkás-üveget lehetőleg magasan ellepje. Az uborkás fazekakat tegyük tűzre és tartsuk ott mindaddig, míg az ugorka leve gyöngyözni kezd. A gyöngyözés annak a jele, hogy a víz a forrponthoz közeledik; de vigyázni kell, hogy fel ne forrjon. Arra is ügyeljünk, hogy sok ideig ne tartsuk az ugorkát melegen, mert akkor ellágyul. A tűzre tételtől kezdve a felmelegítésig legfeljebb egy óra teljen el. Ha tehát forró lett az ugorka, vegyük el a tűztől, tegyük a fazekat félre és terítsük be egy vastag, ruhával és hagyjuk a ruha alatt kihűlni. Hűlés után vegyük ki a vízből, tegyük a lehető leghűvösebb helyre, mert ha jó helye nincsen, az így készült kovászos ugorka igen hamar elromlik.

SVÁB KOVÁSZOS UBORKA
Elkészítése: Végy 1 nagy uborkás üveget! Alulra pakolj bele 1 csokor kaprot. Erre 1 sor karikára vágott nyers burgonyát. /Nem tévedés, nem kenyeret! Én öreg krumplit spájzolok be erre a célra. A lé sose penészesedik meg, áttetszően tiszta marad és behűtve a legfinomabb nyári üdítő ital./ Erre pakolom a megmosott, felhasított uborkát, amelyet aznap reggel /!/ szedek le, mert csak akkor lesz ropogós. Tetejére szintén karikára vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok. Legfelülre jön még 1 csokor kemény szárú kapor, amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész rakományt.
Végül leöntöm langyos, sós vízzel /ahány liter víz, annyi evőkanál só/, kistányérral letakarom, 3 nap múlva csudát tálalhat a családjának. Én egy esztergomi, Ferences atyától tudom a receptet. Ha egyszer kipróbálják, nem bánják meg.

TÉLI KOVÁSZOS UBORKA
Elkészítése: Olyan uborkából készítjük, amilyet az ecetes uborkához szoktunk használni. Végeiket levágjuk, hosszanti irányban bevágjuk, üvegekbe tesszük, majd (a 7 decis üvegbe 1 evőkanál) lisztet teszünk a tetejére, ezután felöntjük a sós vízzel. A csavaros üveget ne zárjuk le feszesen, hogy erjedéskor kinyomhassa a gázokat. Nem kell a napra tenni. Kb. 1 évig nem puhul meg.
Kb. 2 hét alatt kierjed, elkezd tisztulni, akkor kell a fedelet ráhúzni.
A felöntőlé: literenként 2,5 deka só, levet felforralni, majd langyos állapotban az uborkára önteni.

TÉLI KOVÁSZOS UBORKA HAGYMADARABOKKAL
Elkészítése: 2 literes üveget félig töltünk uborkával, majd hagymakarikával vagy apró hagymával fejezzük be a feltöltést. 2 púpozott evőkanál liszt, felöntőlé, a sós vízzel. A csavaros üveget ne zárjuk le feszesen, hogy erjedéskor kinyomhassa a gázokat. Nem muszáj a napra tenni. Kb. 1 évig nem puhul meg.
Kb. 2 hét alatt kierjed, elkezd tisztulni, akkor kell a fedelet ráhúzni.
A felöntőlé: literenként 2,5 deka só, levet felforralni, majd langyos állapotban az uborkára önteni.