Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Jean-Baptiste Colbert


Jean-Baptiste Colbert 1658-tól Seignelay márkija (Reims, 1619. augusztus 29. – Párizs, 1683. szeptember 6.) francia államférfi, gazdaságpolitikus.

RÁNTOTT CSUKA COLBERT MÓDRA
Hozzávalók: 1db kb. 1 kg-os csuka (vagy kisebb), 80 g vaj, 2 tojás, 1 citrom, liszt, zsemlemorzsa, só, bors, a sütéshez olaj
A Colbert-vajhoz: 100 g vaj, 1 csokor petrezselyem, fél citrom, Worcester szósz

Elkészítése: Először a vajat készítjük el: a szobahőmérsékleten meglágyult vajat habosra keverjük a finomra vágott petrezselyemmel, néhány csepp Worcester-szószt adunk hozzá, az átszűrt citromlével savanyítjuk. Alufóliára halmozzuk, kis hengert formázunk belőle, és jól kifagyasztjuk (a mélyhűtőben mindössze 20-30 perc szükséges). A halat megtisztítjuk, kifilézzük, amennyire csak lehet, a szálkákat eltávolítjuk, négy szeletre vágjuk, és legalább egy órára besózzuk. Eztán szárazra töröljük, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és egy kevés olajjal elegyített, forró vajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Előmelegített tálra tesszük, 1-2 szelet Colbert-vajat teszünk a tetejére. Citromkarikákkal díszítve azonnal tálaljuk. A tálat körbe díszíthetjük salátalevelekkel. Vajas burgonyát kínáljunk hozzá.

COLBERT MÁRTÁS (SAUCE COLBERT)
Hozzávalók: 10 dkg húskivonat, 20 dkg vaj, 1/2 citrom, petrezselyem zöldje

Elkészítése: A húskivonatot kevés vízzel felforraljuk. Ezután a tűzhely szélén, habverővel való folytonos keverés mellett, kis darabokban hozzáadjuk a vajat. Felforralni nem szabad! Megízesítjük citromlével és vágott petrezselyem zölddel.
Roston sült bélszínfiléhez, szárnyashoz, halakhoz adjuk.