Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Rudnay Gyula


Rudnay Gyula (Pelsőc, 1878. január 9. – Budapest, 1957. január 4.) Corvin-lánccal kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festőművész, grafikus, iparművész, főiskolai tanár; a bajai művésztelep megalapítója és vezetője.
Az alföldi iskola egyik jeles képviselője, aki Munkácsy Mihály realizmusát, a nagybányai iskola plein air stílusát vitte tovább egyesítve posztimpresszionista elemekkel. Talán egyik legjelesebb képviselője a posztnagybányai stílusnak.

MARHAGULYÁS HORTOBÁGY MÓDRA, AHOGYAN HANY ISTÓK SZERETTE
Hozzávalók 30 emberre: 6 kg szürkemarha lábszár, 3 kg vöröshagyma, 3 kg vegyes zöldség, 0,6 kg disznózsír, 2 kg paradicsom, 2 kg zöldpaprika, kalocsai pirospaprika (őrölt), só, köménymag (őrölt), fokhagyma, bor (kékfrankos)

Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát a disznó zsírjában üvegesre pirítjuk, majd hozzátesszük a paradicsom és paprika kockára vagdalt húsát, s tovább pirítjuk. Miután elfövi a levét, hozzátesszük a marha ujjnyira vagdalt veres húsát és addig rotyogtatjuk, míg véres színét elveszíti. A kalocsai őrölt paprikát hozzáadjuk, majd összerázzuk. Besózzuk, vízzel felöntjük. Ha a hús puhulni kezd, megtisztított és felkockázott vegyes zöldséget teszünk belé, majd fokhagymával, köménnyel és a vörösbor levével ízesítjük, és addig hagyjuk tüzünk lángján, míg meg nem fő.
Rudnay Gyula: Bolond Istók

1749 márciusában a kapuvári halászok a Fertő-tó egyik mocsaras részén egy 8-10 év körüli fiút fogtak el. Történetét Jókai is megírta.