Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Antoine Parmentier


Antoine-Augustin Parmentier (Montdidier 1737. augusztus 12, - 1813. december 13,) a XVIII. században ő terjesztette el a burgonyát Franciaországban

BURGONYALEVES PARMENTIER MÓDRA
Hozzávalók: 2 közepes nagyságú burgonya (kb. 30 dkg), 1 póréhagyma fehér része, 6 dkg vaj, só, bors

Elkészítése: a krumplit meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk, majd vízbe tesszük. A póréhagymát is megtisztítjuk, félbevágjuk hosszában és ezt is vékonyan felszeleteljük.
A hagymát a vajon üvegesre pároljuk (kb. 8-10 perc) és a levét elpárologtatjuk. A krumpliról leöntjük a vizet, hozzákeverjük a hagymához, felengedjük 1,25 l vízzel. Kb. 30 percig főzzük közepes lángon, lefedve; a végén sózzuk, borsozzuk.