Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Olasz városok - Bolonya


BOLOGNAI LASAGNE (LASAGNE BOLOGNESE)
Hozzávalók: 40 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is), 40 dkg sűrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 10 dkg szalonna, bors, oregánó, só, 5 ek cukor, 3 ek olaj, 20 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, fél kg lasagne tészta, fél liter besamel

Elkészítése: A tésztalapokat kifőzöm, és egy rétegben lefektetve félreteszem. A szalonnát apró kockára vágom, és egy evőkanálnyi olajon kiolvasztom. Sárgára pirítom benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után hozzáteszem a sűrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a cukrot és az oregánót. Az egészet jól összeforralom.
Egy tepsit kiolajozok, ráteszek egy réteg tésztát. Megkenem a paradicsomos raguval, ráteszek újabb réteg tésztát, amelyet besamellel kenek meg. Ez így megy egészen addig, míg a hozzá-valók el nem fogynak.
A tetejére besamelt öntök, amit a reszelt sajttal szórok meg. Forró sütőben szép pirosra sütöm, majd felkockázva tálalom.

BOLOGNAI LEVES
Hozzávalók: 3 húsleveskocka, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, só, törött bors

Elkészítése: A leveskockákat 1 l vízben feloldjuk, és vajas rántással berántjuk. Megsózzuk, borsozzuk. A spagettit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Elkeverjük a levessel, a tejfölben elkevert tojássárgájával, és reszelt sajttal tálaljuk.

BOLOGNAI LIBASÜLT
Hozzávalók: 1 liba (4-5 kg), 50 dkg paradicsom, só, bors, ízlés szerint, fokhagyma, vöröshagyma, csipetnyi őrölt paprika, babérlevél, zsír a sütéshez

Elkészítése: A libát feldaraboljuk, és egy előre kizsírozott tepsibe tesszük. 450 C fokos sütőben 30 percig sütjük. A meghámozott paradicsomot összepasszírozzuk és sóval, borssal, fokhagymával, vöröshagymával, csipetnyi őrölt paprikával és 2-3 babérlevéllel ízesítjük. Ezt a mártást ráöntjük a libára, és további 45 percig sütjük.
Spagettivel vagy makarónival fogyasztjuk.

BOLOGNAI MAKARÓNI
Hozzávalók: 40 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is), 40 dkg sűrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 10 dkg szalonna, 1 kk paprika, bors, oregánó, só, 5 ek cukor, 3 ek olaj, fél kiló csőtészta, 20 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A szalonnát apró kockára vágom, és egy evőkanálnyi olajon kiolvasztom. Sárgára pirítom benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után jöhet bele a pirospaprika. Egy-két keverést követően hozzáöntöm a sűrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a cukrot és az oregánót. Az egészet jól összeforralom. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a tésztát és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10 perc alatt “fog keményre” főzöm. Leszűröm, és tálba teszem.
Az asztalra teszem a kifőtt tésztát, a súgó-t és a reszelt sajtot.

BOLOGNAI MAKARÓNI MIKRÓBAN
Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 25 dkg darált hús, 15 dkg gomba, 10 dkg csirkemáj, 10 dkg sajt, 1 evőkanál vaj, ketchup, só, bors

Elkészítése: A tésztát egy edénybe tesszük, felöntjük hideg vízzel, majd megsózzuk. Lefedve 8 percig 500 W-on megfőzzük. Félidőben alaposan megkavarjuk. A gombát elválasztjuk a tönkjétől, megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A darált húst megfűszerezzük. A csirkemájat megtisztítjuk, majd apróra vágjuk és belekeverjük a húsba. Egy edényben vajat olvasztunk 3 percig 200 W-on. Beletesszük a húst, a gombát, s alaposan összekeverve 10 percig letakarva 650 W-on pároljuk. A kifőtt tésztát összekeverjük a húsos raguval, leöntjük ketchuppal, majd sajtot reszelünk rá.

BOLOGNAI MÁRTÁS 01.
Hozzávalók: 10 dkg darált marha-vagy sertéshús, 1/2 dl olaj, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, egy darabka zeller, 1-2 zellerlevél, 5 púpozott evőkanálnyi paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1 púpozott mokkáskanálnyi babérlevélpor, 1 ágacska friss vagy 1 kiskanál szárított rozmaring

Elkészítése: A reszelt vöröshagymát az olajon megpirítjuk. A mikor sárgulni kezd, a sárgarépát, a gyökeret és a zellert belereszeljük. Erős lángon kevergetve 2-3 percig pirítjuk, majd a húst beletéve még néhány percig sütjük. A paradicsompürét belekeverjük, vízzel duplájára felengedjük, és a fűszereket belerakva fedő alatt gyenge tűzön 2 órát pároljuk. Ha a levét elfőné, egy kevés vízzel mindig pótoljuk. Olaszországban előre jó nagy adagot főznek ebből a mártásból. (Hűtőben, csavaros tetejű üvegben egy hétig is eláll!) Szinte minden nap ezzel a mártással ízesített tészta kerül az asztalukra, de pecsenyére, sült halra is öntik.

BOLOGNAI MÁRTÁS 02.
Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 3 dkg zellergumó, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg paradicsompüré, 10 dkg főzőmargarin, 5 dkg vöröshagyma, 30 dkg darált hús, 1 púpozott teáskanál finomliszt, 1 dl vörösbor, 1.5 dl víz, 10 dkg parmezán sajt, ízlés szerint só, kakukkfű, őrölt bors

Elkészítése: A vöröshagymát a Héra főzőmargarinon átpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a kockára vágott sárgarépát, gyökeret, zellergumót és együtt átpirítjuk. Zúzott fokhagymát adunk hozzá, törött borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, sóval ízesítjük. Paradicsompürét adunk hozzá és jól lepirítjuk. Megszórjuk liszttel és felengedjük vörösborral. Jól kiforraljuk, ha szükséges, utánízesítjük és fűszerezzük. A kifőzött spagettire öntjük, reszelt sajttal megszórjuk, ízlés szerint sütőben átpirítjuk.

BOLOGNAI MÁRTÁS ZÖLDSÉGEKBŐL
Elkészítése: 1/2 csomó leveszöldséget, 1 fej hagymát és 1 gerezd fokhagymát megtisztítunk, kockára vágunk. 1 evőkanál olívaolajon megpároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, és felöntjük 1,5 dl passzírozott paradicsommal. Hozzáadunk 1 evőkanál kapribogyót a levével együtt és összemelegítjük.

BOLOGNAI NOKEDLI
Hozzávalók:
A nokedlihez: 40 dkg liszt, 2 tojás, 4 dl víz, kevés só
A bolognaihoz: 30 dkg darált hús, 3 dl víz, 1 csomag Maggi fix bolognai alap
A tetejére: reszelt sajt

Elkészítése: A nokedli tésztáját kikeverem, szükség szerint vizet vagy lisztet adok hozzá, hogy a kívánt állagú legyen. Kiszaggatom, majd egy tűzálló tál aljába terítem.
A bolognait elkészítem a zacskón leírtak szerint, amint kész, a nokedlire halmozom. Tetejét sajttal szórom meg.
Sütőbe tolom, és a sajt pirulásáig készre sütöm.

BOLOGNAI PALACSINTA
Hozzávalók: 8 palacsinta, 20 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 hagyma, 2 dkg paradicsompüré, fokhagyma, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, zöldpetrezselyem, oregánó, 2 dl tejföl, reszelt sajt

Elkészítése: A finomra vágott hagymát megpirítjuk az olajban. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, és puhára pároljuk. A kockára vágott főtt húst is hozzáadjuk, belekeverjük a paradicsompürét és a fűszereket, majd az egészet összeforraljuk. A palacsintákat ezzel a raguval megtöltjük, tűzálló tálra helyezzük, leöntjük tejföllel, megszórjuk sajttal, és a sütőben átsütjük.

BOLOGNAI PIZZARÁTÉT
Elkészítése: Kevés szalonnát kis kockákra vágunk és megpirítjuk. Egy kis fej finomra vágott hagymát adunk hozzá, megpároljuk, rádobjuk a paradicsompürét és a fokhagymát, jól lepirítjuk. 25 dkg darált marhahúst adunk hozzá, és megpároljuk. Amikor félig elkészült, apró kockákra vágott vegyes zöldséget adunk hozzá. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.

BOLOGNAI RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók: 8 db sima sós palacsinta, 2 ek olaj, 1 apróra vágott hagyma, reszelve 1-1 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér, 1 darab zeller, 10 dkg darált marhahús, 1 kisdoboz paradicsompüré, 1,5 dl vörösbor, só, 2 csipet bors, késhegynyi őrölt babér, 2 csipetnyi rozmaring, 20 dkg reszelt sajt

Elkészítése: Az olajon megpirítjuk a hagymát, zöldségeket. Hozzáadjuk a húst, és 2 percig élénk tűzön pirítjuk, majd hozzákeverjük a paradicsompürét.
Felengedjük a borral, hozzátesszük a fűszereket, sót és lassú tűzön, fedő alatt 30 percig főzzük. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk.
Megkenjük a mártással a palacsintákat, megszórjuk sajttal, és egymásra rakjuk. Tetejére üres palacsinta kerüljön, ezt sajttal szórjuk be.
Sütőben átmelegítjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

BOLOGNAI SAJTLEVES
Hozzávalók: 1 l húsleves, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 8-8 dkg parmezán sajt és spagetti 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A húslevest felforraljuk, majd világos vajas rántással berántjuk, sóval, borssal ízesítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tejföllel összekevert tojássárgáját, a reszelt sajtot, beletesszük a sós vízben megfőzött spagettit, és azonnal, forrón tálaljuk.

BOLOGNAI SONKÁS GOMBÓC
Hozzávalók: 1 dl tej, 2 tojás, 15 dkg fehér kenyér, 50 dkg túró, 10 dkg zsemlemorzsa, só, egy csomó zöldpetrezselyem, kapor, metélőhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt hagyma, 20 dkg sonka, 1 doboz paradicsompüré, törött bors, rozmaring, 2 gerezd fokhagyma, majoránna, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 szál zellerzöld
Elkészítése: A kenyérről levágjuk a héját, a kenyeret tejbe beáztatjuk, majd levét kinyomkodjuk. A kenyeret elmorzsoljuk, és összekeverjük 50 dkg áttört tehéntúróval, 2 tojással, 10 dkg zsemlemorzsával, sóval, egy csokor finomra vágott zöldpetrezselyemmel, apróra vágott friss kaporral és metélőhagymával. Vizes kézzel 8 nagy gombócot formálunk belőle, és sós vízben kb. 15 percig főzzük. Egy kevés olajban megpároljuk a reszelt hagymát, adunk hozzá 20 dkg főtt sonkát, 2 evőkanál paradicsompürét, 4-5 evőkanál vizet. Fűszerezzük rozmaringgal, sóval, törött borssal, 2 gerezd fokhagymával, egy kis majoránnával, egy csomó apróra vágott petrezselyemmel és néhány szál vagdalt zellerzölddel, és 10 percig forraljuk. A kifőtt gombócokat forró tálra tesszük, és leöntjük a mártással.

BOLOGNAI SPAGETTI 01.
Hozzávalók: 40 dkg spagetti, 4 dkg parmezán sajt
A mártáshoz: 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, kevés zeller zöldje, 1 húsleveskocka, 1 evőkanál olaj, 5 dkg húsos szalonna, 25 dkg darált marhahús, 7 dkg paradicsompüré, 1 babérlevél, só, bors, cukor
Elkészítése: A hagymát, a sárgarépát felaprítjuk, a zeller zöldjét finomra vágjuk, a leveskockát feloldjuk három deci forró vízben.
Felhevítjük az olajat, aranysárgára pirítjuk benne a zöldséget, hozzáadjuk a paradicsompürét, a babérlevelet, a húslevest, a darált marhahúst, megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk csipetnyi cukorral, és időnként megkeverve 30-40 percig pároljuk.
A spagettit megfőzzük, leszűrjük. Mindenkinek külön tálaljuk, a tányérba tegyünk spagettit, majd rá a húsos mártást, végül szórjuk meg reszelt sajttal.

BOLOGNAI SPAGETTI 02.
Hozzávalók: spagetti vagy orsótészta, 25 dkg darált marhahús, sűrített paradicsom (kis konzerv), 1 hagyma, 1 sárgarépa, 1 zellerszár, só, bors, babérlevél, kapor, bazsalikom, szurokfű, fahéj, olaj, reszelt sajt

Elkészítése: Olajban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, tegyük hozzá a feldarabolt sárgarépát, a karikázott zellerszárat, aztán a húst, majd a paradicsomot, fűszerezzük, és főzzük kis lángon kb. 1/2 órát.
A tésztát főzzük meg, ha megfőtt, tálaljuk a tésztát, rá a mártást, és szórjuk meg reszelt sajttal.

BOLOGNAI SPAGETTIS MUFFIN
Hozzávalók: 100 g főtt tészta, 2 db paradicsom, 70 g Gouda sajt, 220 g liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna, 1/4 tk só, 2 csipet bors, 1 ek apróra vágott petrezselyem, 2 tojás, 50 ml olaj, 150 g bolognai szósz, 150 ml író

Elkészítése: A sütőt 190°C-ra előmelegíteni, formát alaposan kikenni. Célszerű papír nélkül sütni.
A tésztát, paradicsomot apróra vágni, sajtót durvára reszelni. Lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, borsot, petrezselymet összekeverni. A tojást, olajat, szószt, írót habosra keverni. Hozzáadni a liszt keveréket, tésztát, paradicsomot, sajtot. A sütőbe adagolni, tetejét sajttal megszórni. 20-25 percig sütni.

BOLOGNAI SPÁRGA
Hozzávalók: 1 kg spárga, 4 fej hagyma, 1 kanál vaj, 4 kanál morzsa, 4 kanál reszelt sajt, vajdarabkák

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát vajban megpirítjuk, és tűzálló tálba tett, főtt spárgára öntjük. Megszórjuk morzsával, vajjal, sajttal, és megsütjük.

BOLOGNAI SZÓSZ
Hozzávalók: 40 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is), 40 dkg sűrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 10 dkg szalonna, bors, oregánó, só, 5 ek cukor, 3 ek olaj, 20 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A szalonnát apró kockára vágom és egy evőkanálnyi olajon, kiolvasztom. Sárgára pirítom benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után hozzáteszem a sűrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a cukrot és az oregánó. Az egészet jól összeforralom.

BOLOGNAI SZÓSZ TÉSZTÁVAL (ANGOL-OLASZ)
Hozzávalók: 25 g vaj, 2 ek olíva olaj, 1 közepes hagyma, 500 g darált hús, 6 ek borecet, 1 tk paradicsom püré, 1 kg paradicsompép, só, bors

Elkészítése: Az olajat és vajat egy serpenyőben melegítsük fel és süssük meg benne az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a húst és süssük barnára. Keverjük bele a bort, paradicsomokat. Sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és legalább 2 órát főzzük, időnként megkevergetve.
Tagliatelle tésztával tálaljuk és megszórjuk reszelt parmezánnal.

BOLOGNAI TÉSZTÁS HÚS
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 1 húsleves kocka, 25 dkg spagetti, 1 evőkanál vaj, 2 db paradicsom, 10 dkg sajt, 2 dl tejföl, só, bors

Elkészítése: Vajon kifehéredésig forgassuk át a vékony csíkokra vágott húst. Kevés vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk. Felöntjük egy liternyi forró, kockából készült levessel, és beledobjuk a rövidre tört spagettit. Ha megfőtt a tészta, az egészet jénaiba tesszük át. Betakarjuk paradicsom szeletekkel, rásimítjuk a tejfölt, és reszelt sajttal szórjuk meg.
Sütőben pirosra sütjük.

BOLOGNAI TÖLTÖTT KIFLI
Hozzávalók: 4 kifli, 20 dkg főtt marhahús, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 2 hagyma, 5 dkg paradicsompüré, fokhagyma, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, zöldpetrezselyem, oregánó, 1 dl olaj, reszelt sajt

Elkészítése: A finomra vágott hagymát megpirítjuk az olajban. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, és puhára pároljuk. A darált főtt húst is hozzáadjuk, belekeverjük a paradicsompürét és a fűszereket, majd az egészet összeforraljuk. A fél kifliket ezzel a raguval megtöltjük, a tetejére reszelt sajtot teszünk, és sütőben átsütjük.

BOLOGNAI TORTELLINI (TORTELLINI BOLOGNESE)
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 2 tojás + 2 sárgája, 10 dkg darált sertéshús, 10 dkg darált füstölt sonka, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 ek zsemlemorzsa, parmezán, 4-5 ek paradicsompüré, olaj, parmezán, bazsalikom, kakukkfű, 1 dl erőleves, só, bors, citromlé

Elkészítése: A lisztből a tojásokkal, sóval és egy kanálnyi vízzel tésztát gyúrok, majd két lappá nyújtom.
A szalonnát kockára vágom, kiolvasztom, rajta sárgára pirítom a kockára vágott hagymát, rádobom a darált sonkát, ráöntöm a húslevest, és kis lángon főzve kissé besűrítem. Belekeverem a morzsát, de most már nem a tűzön és egy tojássárgáját. Sózom, borssal, bazsalikommal fűszerezem. A tésztát megtöltöm a töltelékkel, majd lobogó sós vízben kifőzöm és leszűröm.
A mártáshoz a paradicsompürét összefőzöm apróra vágott hagymával, sóval, cukorral, olasz fűszernövényekkel, majd a tésztára öntöm. A tálaláskor parmezánnal szórom meg.

LASAGNE BOLOGNAI MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 25 dkg lasagne tészta, 1,5 evőkanál vaj, só, bors, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 kis paradicsompüré konzerv, 22,5 dkg darált marhahús, 2 evőkanál vörösbor, 1,2 dl csirkeleves, 10 dkg reszelt mozzarella

Elkészítése: A szokásos módon főzze ki roppanósra a tésztát, öblítse le hideg vízzel, csepegtesse le. Serpenyőben olvassza fel a vajat. Adja hozzá a finomra vágott vöröshagymát, a gyufaszálra vagdalt sárgarépát és a zúzott fokhagymát. Párolja két percet, majd keverje hozzá a darált húst. Öntse rá a vörösbort, a csirkelevest, fűszerezze, majd fedő alatt főzze tíz percet. Tűzálló tál, vagy tepsi aljára tegyen a bolognai mártásból, erre rétegezzen a tésztából, majd ezt folytassa, míg elfogy az alapanyag. A tetejét szórja meg reszelt sajttal. Tegye a tálat előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsse arany-barnára a tetejét. Forrón tálalja.

LASAGNE BOLOGNAI MÓDRA
Hozzávalók 6 személyre: 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 6 dkg margarin, 50 dkg darált marhahús, 25 dkg gomba, 3 dkg liszt, 2,5 dl fehérbor, 2,5 dl erőleves, só, bors, szurokfű, 50 dkg zöld széles metélt
A mártáshoz: 8 dkg vaj, 2 vöröshagyma, 8 dkg liszt, 5 dl erőleves, 5 dl tej, só, fehérbors, 1 csomó metélőhagyma, 10 dkg parmezán

Elkészítése: A finomra vágott vörös- és fokhagymát margarinon megfonnyasztom. Hozzáadom a marhahúst, és pár percig együtt pirítom. Beleteszem a szeletelt gombát, az egészet meghintem liszttel, tovább pirítom, majd felöntöm a borral és az erőlevessel. Sóval, borssal és szurokfűvel fűszerezem, lefedem, és egy óráig párolom.
Közben bő, forró, sós vízben 12-15 perc alatt kifőzöm a zöld metéltet, leszűröm, majd hideg vízzel kiöblítem.
A mártáshoz vajat olvasztok, felforrósítom, és a kockákra vágott hagymát három percig pirítom benne (lehet hozzátenni egy kis apróra vágott főtt sonkát is), ezután megszórom liszttel, hozzáöntöm az erőlevest és a tejet, megsózom, megborsozom, és öt percig forralom, amíg megsűrűsödik. Végül hozzáadom az apróra vágott metélőhagymát.
Kivajazott tűzálló tálba terítek egy sor kifőtt tésztát. Erre egy sor ragut teszek, öntök rá a mártásból, megszórom egy evőkanál reszelt parmezánnal. Majd ismét tészta, ragu, mártás és sajt következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajtot hintek.
Előmelegített sütőben 220°C-on negyed óra alatt megsütöm, hogy a teteje szép színt kapjon.
Forrón, citromos zöldsalátával és vörösborral tálalom.

LASAGNE BOLOGNESE
Hozzávalók: 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 nagyobb sárgarépa, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zellerzöld, 2 kanál olaj, 50 dkg darált marhahús, 2 kanál paradicsompüré, 1/2 kg friss paradicsom, só, bors, 1-1 kiskanál szárított bazsalikom és kakukkfű. 1,25 dl leves, 1,25 dl vörösbor, 2 kanál vaj, 2 kanál liszt, 5 dl tej, reszelt szerecsendió, 12 db lasagne tésztalap, 7,5 dkg reszelt parmezán

Elkészítése: A vöröshagymát apró kockákra vagdossuk, összevágjuk a sárgarépát, a zellerzöldet és a petrezselyemzöldet. Az olajon megpirítjuk a darálthúst, hozzáadjuk a zöldségeket és a paradicsompürét. A paradicsomot felkockázzuk, elkeverjük a száraz és a friss fűszernövényekkel, a levessel, a borral, hozzáadjuk a húshoz, és 50 percig főzzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet, és addig főzzük lassú tűzön, míg sűrűsödni nem kezd. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, még 10 percig főzzük állandó keverés mellett. A tepsibe (kicsit mélyebb legyen) beleöntjük a besamelt, erre ráhelyezzük a tésztalapokat, ezt megkenjük a bolognai mártással, erre megint a tésztalapokat rétegezzük, végül besamellel befejezzük. Rászórjuk a reszelt parmezánt, és 40 percig aranysárgára sütjük.

RAGU (BOLOGNAI MÁRTÁS)
(paradicsomos húsos mártás)
Hozzávalók 400 g tésztához: 150 g hámozott paradicsom, 200 g darált hús, 1 sárgarépa, 1 szál zeller, 1 hagyma, 1 kis csomó petrezselyem, 1 evőkanál Bertolli Classico olívaolaj, 1 dl vörös bor, só, bors
Elkészítési idő: 25 perc

Elkészítése: Kockázzuk fel a hagymát, a répát, a zellert és a petrezselymet, majd süssük barnára az olajban, egy serpenyőben. Amint megváltoztatta a színét, adjuk hozzá a darált húst, majd néhány perc múlva a bort. 5 perc után adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Főzzük lassú tűzön kb. 30 percig.

SPAGETTI ALLA BOLOGNESE
Hozzávalók: 40 dkg spagetti, 1 dl olaj, egy kis fej reszelt vöröshagyma, 1 sárgarépa, egy kis darab zeller, 1 zellerlevél, 10 dkg darált marha- vagy sertéshús, 5 púpos evőkanál paradicsompüré, só, őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 ágacska friss rozmaring, 1 pohár víz

Elkészítése: Az olajban megpirítjuk reszelt vöröshagymát, mikor sárgulni kezd, belereszeljük a sárgarépát és a kis darabka zellert, ezzel erős lángon tovább pirítjuk, majd beletesszük a húst és ismét tovább pirítjuk. Ha szép szint kapott már fölengedjük paradicsompürével, beletesszük a fűszereket, és vízzel felhígítjuk, és lefedve lassú tűzön 2 óra hosszat forraljuk. Csak arra vigyázzunk, hogy ne sűrűsödjön túlságosan be, ne égjen oda. A spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Minden tányér tészta tetejére mártást öntünk, és bőven meghintjük reszelt sajttal.

SPAGETTI BOLOGNAI MÁRTÁSSAL 01.
Hozzávalók 4 személyre: 45 dkg spagetti, 30 dkg darált marhahús, 12 dkg füstölt szalonna, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 csomó petrezselyem, 4 dl húsleves, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál paradicsompüré, 15 dkg gomba, 10 dkg nyers füstölt sonka, só, 20 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése: A húst, a sárgarépát, a szalonnát, a hagymát és a fokhagymát ledaráljuk, hozzákeverjük a finomra vágott petrezselymet, s vajban barnára pirítjuk. Belekeverjük a paradicsompürét, felöntjük a húslevessel, és lassú tűzön addig pároljuk, míg jó sűrű mártást kapunk, végül belekeverünk 5 dkg reszelt parmezánt. Ezzel valójában készen is van a bolognai mártás, de sok helyen különböző módon tovább gazdagítják. Például úgy, hogy kevés vajban szeletelt gombát és finomra metélt sonkát pirítanak, a mártáshoz keverik, de gyakran tesznek hozzá tejfölt is. Velünk ellentétben az olaszok nem öblítik le hideg vízzel. tehát nem hűtik le a kifőtt tésztát, mielőtt a mártáshoz adják. Tálaláskor a frissen reszelt parmezánt külön tányérra tegyük, hogy mindenki ízlése szerint szórhassa meg a spagettijét.

SPAGETTI BOLOGNAI MÁRTÁSSAL 02.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg spagetti, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 3 dkg zellergumó, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg paradicsompüré, 10 dkg HÉRA főzőmargarin, 5 dkg vöröshagyma, 30 dkg darált hús, 1 púpozott teáskanál finomliszt, 1 dl vörösbor, 1.5 dl víz, 10 dkg parmezán sajt, ízlés szerint Suller só, kakukkfű, őrölt bors

Elkészítése: 1 liter, forrásban lévő vízbe sót teszünk, majd hozzáadjuk a spagettit és fedő nélkül, takaréklángon főzzük. A vöröshagymát a Héra főzőmargarinon átpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a kockára vágott sárgarépát, gyökeret, zellergumót és együtt átpirítjuk. Zúzott fokhagymát adunk hozzá, törött borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, sóval ízesítjük. Paradicsompürét adunk hozzá és jól lepirítjuk. Megszórjuk liszttel és felengedjük vörösborral. Jól kiforraljuk, ha szükséges, utánízesítjük és fűszerezzük. A kifőzött spagettire öntjük, reszelt sajttal megszórjuk, ízlés szerint sütőben átpirítjuk.