Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Városi ízek - Csurgó


CSURGÓI GOMBÁS CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke, 20 dkg gomba, csokor petrezselyem, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, olaj, só, bors

Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, sózzuk, és forró olajban hirtelen átpirítjuk. Kevés vizet öntünk alá, s fedő alatt puhára pároljuk. A szeletelt gombát olajon megpirítjuk, közben sóval, borssal ízesítjük, s megszórjuk a vágott petrezselyemmel. A csirkéhez adjuk, s tovább pároljuk. Liszttel elkevert tejföllel habarjuk be, s jól forraljuk ki. Vajas metélttel tálaljuk.

CSURGÓI SERTÉSSZELET
Hozzávalók: 8 szelet sertéshús, 1 dl olaj, 2 kanál paradicsompüré, 1 kiskanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, majoránna, 1 dl bor, só, bors, kakukkfű, 25 dkg zöldpaprika, 20 dkg fejtett bab, 10 dkg császárhús, 1 fej vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 1 csomó zöldpetrezselyem

Elkészítése: A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és olajban hirtelen pirosra sütjük. Zsírjából kiszedjük, félretesszük. A zsírban megfuttatunk 1 kanál paradicsompürét, beleteszünk egy zúzott gerezd fokhagymát, egy kevés lisztet és 1 dl bort. Felforraljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel, majoránnával fűszerezzük, ráöntjük a hússzeletekre, és a pirospaprikával puhára pároljuk. A fejtett babot egy kevés sós vízben majdnem puhára főzzük. A császárhúst apró kockákra vágjuk, egy kevés olajban megsütjük, és hozzáadjuk a babot, a fölszeletelt zöldpaprikát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a paradicsompürét, zsírjára pároljuk, és megszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Összekeverjük a hússal, és forrón tálaljuk.

CSÜLÖKPÖRKÖLT TÚRÓS CSUSZÁVAL
Hozzávalók: 1 hátsó csülök, egy nagyobb fej vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál zsír, 1-2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 evőkanál őrölt paprika, 30 dkg füstölt kenyérszalonna, 50 dkg túró, 4 tojásból készített csuszatészta, 2 dl tejföl

Elkészítése: A csülköt kicsontozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. Pörköltalapot készítünk. Egy nagyobb fej vöröshagymát, 1 paprikát és egy paradicsomot kis kockákra vágunk, és kevés zsírban, lassú tűzön megdinszteljük. Amikor üvegesre sült, akkor adjuk hozzá a csülökhúst. Sóval, borssal, paprikával fűszerezzük, és kis lángon közel másfél óráig főzzük.
A szalonnát felkockázzuk, és aranybarnára sütjük. A négy tojásos csuszatésztát forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a kisült szalonna zsírjában átforgatjuk. Hozzákeverjük a túrót, rátesszük a szalonnadarabkákat, előmelegített sütőbe toljuk, és szép pirosra sütjük. A puhára főtt csülökpörkölttel, és tejföllel tesszük az asztalra.

KACSAMÁJAS LASKA
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg liszt, 4 tojás, só, 50 dkg kacsaszalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, kevés liszt, egy nagyobb kacsamáj, 2 dl étolaj, paradicsom, paprika

Elkészítése: Egy kg lisztből 1 evőkanál sóval, 4 tojással és kevés vízzel levestésztát gyúrunk. Akkor lesz jó, ha már a kézre nem tapad a massza. Ekkor kétfelé vágjuk, és mindkét cipót lisztezett gyúródeszkán jól átdolgozzuk, majd vékonyra kisodorjuk. Tepsi hátára nagyobb darabokat vágunk belőle. A legjobb, ha kemencében sütjük aranybarnára, de sütőben is elkészíthetjük. 10-15 perc alatt elkészül. Ebből a tésztamennyiségből több alkalommal is készíthetünk laskát, ha csak négy személyre főzünk, akkor ennek a negyede is elég, a többit később felhasználhatjuk.
A kisült tésztát tálba öntjük, kisebb darabokra tördeljük, egy fazéknyi forró vízzel leöntjük, lefedjük, és a gőzben hagyjuk átpuhulni.
A kacsaszalonnát kevés vízzel addig olvasztjuk, míg szép töpörtyűkké sülnek. Ekkor a töpörtyűt kiszedjük, a zsírba beletesszük a kacsamájat, és körülbelül1 óra alatt mindkét oldalán átpároljuk, hogy a külseje szép barna legyen, belül pedig átsüljön, de ne legyen száraz.
A vöröshagymákat karikákra szeljük, kevés liszttel meghintjük, és forró étolajban átsütjük.
A kacsamájat felszeleteljük. A megpuhult laskát összekeverjük kacsazsírral.
Tálaláskor alulra kerül a töpörtyűs laska, tetejére kacsamáj szeleteket teszünk, oldalát sült tepertővel és hagymakarikákkal beborítjuk, tetszés szerint paradicsommal és zöldpaprikával díszítjük.

KÖMÉNYES SERTÉSSÜLT DÖDÖLLÉVEL
Hozzávalók: másfél kg sertéstarja, egy evőkanál sertészsír. A páchoz: 2 fej vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, só, őrölt bors, őrölt kömény, 2 gerezd fokhagyma. A dödölléhez: 6 közepes nagyságú krumpli, liszt, só, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 púpos fakanál sertészsír

Elkészítése: A vöröshagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk, a paprikát és paradicsomot is felszeleteljük. A húst tálba tesszük, minden oldalát alaposan bedörzsöljük sóval, őrölt borssal és köménnyel. Beterítjük a felaprított zöldségekkel, lefedjük, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Pácolás közben egyszer átforgatjuk. Cserépedényünket beáztatjuk.
Másnap a húst a páccal együtt beletesszük az agyagedénybe, teszünk rá zsírt, és öntünk alá másfél dl vizet. Lassú tűzön, 2,5-3 órán át sütjük. Amikor átpuhult, levesszük az edény tetejét, a húst még visszatesszük, hogy szép pirosra süljön.
A dödölléhez a megtisztított, darabokra vágott krumplit épp csak annyi sós vízben, hogy ellepje, puhára főzzük. Még forrón a levében megtörjük, és fakanállal annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz. Jó sűrű tésztát készítsünk, amit alaposan át kell forgatni, ki kell dolgozni. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és sertészsírban pirosra sütjük. A tésztából fakanálra veszünk egy nagyobb adagot, ezt megforgatjuk a hagymás zsírban, és evőkanál segítségével kisebb darabokat szaggatunk bele. Az elkészült dödöllét a felszeletelt köményes sült mellé kínáljuk.

KÖRÖMPÖRKÖLT BOGRÁCSBAN
Hozzávalók 10 személyre: 10 db sertésköröm, 1 kg vöröshagyma, 3 merőkanál sertészsír, 4 teáskanál őrölt pirospaprika, ízlés szerint só, majoranna, őrölt fekete bors, 15 dkg fokhagyma, 1 csípős zöldpaprika, 1 tv paprika, 1 paradicsom

Elkészítése: A körmöket alaposan megtisztítjuk, átmossuk, kisebb darabokra vágjuk, és tálba szedjük. Meggyújtjuk a tüzet, miközben kicsit leég, a vöröshagymákat és a fokhagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymákat kis kockákra vágjuk, és a bográcsba tesszük. Hozzáadjuk a sertészsírt és feltesszük a tűzre. Összekeverjük és aranybarnára pároljuk. Levesszük a tűzről, körülbelül10 percet hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát és a körmöket. Felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ellepje, és visszatesszük főni. Amikor már jól átmelegedett a pörkölt, befűszerezzük sóval, majoránnával és őrölt fekete borssal. Préssel belenyomjuk a fokhagymákat, és beletesszük a paprikákat és a paradicsomot is. Legalább 2-3 órát rotyogtatjuk, közben kóstolgatjuk, és ha kell, pótoljuk a fűszereket. A főzés vége felé gyakrabban keverjük, nehogy odaégjen az alja. Akkor igazán jó a körömpörkölt, ha jó sűrű, ragadós. Fogyaszthatjuk főtt burgonyával, vagy egyszerűen csak friss kenyérrel, savanyúsággal.

KRUMPLIS NUDLI ÉS BARÁTFÜLE
Hozzávalók: 1 kg krumpli, só, 50 dkg liszt, 2 evőkanál sertészsír, 1 tojás, szilvalekvár, 20 dkg zsemlemorzsa, 15 dkg porcukor, 2 teáskanál fahéj

Elkészítése: A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük. Kihűtjük, megtisztítjuk, és krumplinyomón gyúródeszkára nyomjuk. Rátesszük a lisztet, közepébe ütünk egy tojást, adunk hozzá egy evőkanál zsírt, és az egészet összegyúrjuk. Közepes állagú tésztát készítsünk, hogy könnyen sodorható legyen. Cipót formázunk belőle, amit kétfelé választunk.
Az egyiket vékonyra kisodorjuk, derelyevágóval nagyobb négyzeteket alakítunk belőle, közepükbe egy-egy evőkanál szilvalekvárt halmozunk. Félbehajtjuk mindegyiket, gondosan lenyomkodjuk a széleit, nehogy kifolyjon a lekvár főzés közben. Közben sós vizet forralunk, ebbe tesszük a derelyéket. Amikor kifőttek, zsírban pirított zsemlemorzsában mindegyiket átforgatjuk.
A megmaradt tésztát öt felé vágjuk, mindegyikből hosszú, ujjnyi vastag rudakat sodrunk. Centis darabokra felvágjuk, és egyenként megsodorjuk. A nudlit is forró, sós vízben főzzük ki, átrázogatjuk pirított zsemlemorzsában, és tálalásnál fahéjas porcukrot szórunk a tetejére.

KUKORIS
Hozzávalók: 75 dkg liszt, fél liter tej, 5 dkg vaj, vagy margarin, egy ek kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, kb. l,5 dkg só

Elkészítése: Langyos tejben cukorral megfuttatjuk az élesztőt, hozzáöntjük a liszthez, dagasztjuk, majd a vajat kissé megolvasztjuk, s fokozatosan a tésztába dolgozzuk, addig dagasztjuk mindezt, amíg labdaszerű sima és rugalmas tésztát nem kapunk. Fél órát kelesztjük, majd újra átdagasztjuk. Félórai kelés után átgyúrjuk, két cipót formálunk, külön-külön kisodorjuk vékonyabb sodrófa vastagságúra. A két rúd végét összeillesztjük és megfonjuk, ezt követően koszorút formálunk belőle. Tojássárgájával megkenjük, kivajazott tepsiben újabb l5-20 percet kelesztjük, majd mérsékelt hőfokú sütőben sütjük kb. egy óra, l óra 20 percig.

LENCSELEVES FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL
Hozzávalók: 30 dkg lencse, 40 dkg füstölt hátsó csülök, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökere, só, őrölt fekete bors, 2 gerezd fokhagyma. A rántáshoz: 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika. A tálaláshoz tejföl

Elkészítése: A lencsét és a kisebb kockákra vágott füstölt csülköt felhasználás előtt másfél-két órával beáztatjuk.
Ezután leveses fazékba öntjük, és a megtisztított, egész vöröshagymával együtt feltesszük főzni. Hosszasan, több mint egy órán át főzzük. Amikor félig megpuhult, karikákra vágott sárgarépát és petrezselyem gyökeret, valamint apróra szelt fokhagymát teszünk bele. Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.
A rántáshoz a sertészsírt liszttel gyengén lepirítjuk, belekeverjük az őrölt paprikát, és a levesbe főzzük.
Tálalásnál tejfölt teszünk mellé, azzal kínáljuk.

PARÁZSON SÜLT MALAC
Hozzávalók 15 adaghoz: egy nagyobb (kb. 20 kg-os) malac, fokhagymás, őrölt borsos, köményes fűszersó, étolaj

Elkészítése: A malacot megtisztítjuk, átmossuk. A fűszersót fél kilogramm sóval összekeverjük. A malacot hátára fordítjuk, a vastagabb húsrészeknél (combjainál) bevágjuk, ezeket a réseket belülről is jól befűszerezzük, majd a hasüreget és az egész külső részét is gazdagon bedörzsöljük fűszersóval.
Ebben a pácban, hideg helyen 2-3 napig pihentetjük, közben a lecsöpögött páclével többször átkenjük, hogy jól beleivódjon a húsba.
A sütés napján, két helyen is tüzet rakunk, hogy folyamatosan tudjuk pótolni a parazsat. A malacot sütőrúdra rögzítjük több helyen is, nehogy leessen, és az egészet átkenjük étolajjal. Állványokra helyezzük, mellé hosszában parazsat halmozunk. Nem közvetlenül a malac alá, hanem kicsit oldalra, hogy lassan melegedjen és süljön át, ne égjen meg. Sütés közben folyton forgatjuk. Figyeljünk, hogy a vastagabb húsrészeknél nagyobb legyen a parázs. A malac sütéséhez 4-5 óra szükséges, közben néha kenjük át olajjal, kevés szódavízzel is megspriccelhetjük, de utána újra zsiradék következzen.
Amikor már szép pirosra átsült, levesszük a rúdról, feldaraboljuk, kenyérrel, vagy burgonyával, friss salátával fogyasztjuk.

PÖDRÖTT KELT TÉSZTA
Mivel régiek mérőeszköze a kanál, a pohár és a marok volt, így a mennyiségek hozzávetőlegesek
Hozzávalók: kb. 50-60 deka liszt. 2,5 dekányi élesztő, 2-3 tojás, cukor, tej

Elkészítése: Az élesztőt cukros tejben megfuttatjuk, s a hozzávalókkal összedolgozzuk, a szokásosnál keményebb kelt tésztát készítünk. Az összedolgozott tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Ezekből a csíkokból kb. 25 centi hosszúakat vágunk le, s a két végüknél fogva ellenkező irányú mozdulattal összepödörjük; a két vége egymásra pödrődik. Gyúródeszkán letakarva 15 percig pihentetjük, s forró zsírban kisütjük. Porcukorral meghintjük.

RAKOTT KELKÁPOSZTA
Hozzávalók: 1 közepes fej kelkáposzta, 50 dkg darált sertéscomb (lapocka), 40 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, só, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 kávéskanál bors, 2 dl tejföl

Elkészítése: A kelkáposztát levelekre szedjük, és vízben félpuhára főzzük. A rizst átmossuk, lecsepegtetjük, egy evőkanál zsírban lepirítjuk, felengedjük vízzel, enyhén megsózzuk, és puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd kevés zsiradékon üvegesre pároljuk. Belekeverjük a darált húst, őrölt paprikával, sóval, borssal fűszerezzük, és összesütjük.
Egy tűzálló tál aljába először puha rizst teszünk, erre kerül a hús fele, letakarjuk káposzta levelekkel, majd újabb sor rizs, hús, és káposzta következik. Gazdagon átkenjük tejföllel, és előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

SOMOGYI RÉTES
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 evőkanál só, 2 dl étolaj, 2 dl tejföl. A töltelékhez: 50 dkg túró, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 3 evőkanál kristálycukor, 2 dl tejföl, 15 dkg tisztított krumpli, 3 evőkanál búzadara, 20 dkg kimagozott meggy

Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk, beleütünk egy tojást. Kb. fél liter langyos vízben elkeverünk egy evőkanál sót, és apránként a liszthez adagolva jó alaposan kidagasztjuk a tésztát. Munka közben felfelé húzkodjuk a rétest, hogy jó levegős legyen. Amikor már kellően kisimult, fél dl étolajat is beledögönyözünk. Lisztezett deszkára tesszük, és egy nagy cipót készítünk belőle. Kicsit lenyomkodjuk a tetejét, átkenjük zsiradékkal, és konyharuha alatt, langyos helyen 20 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A krumplit puhára főzzük, és kihűtjük. A tojást szétválasztjuk. Sárgáját a túróhoz adjuk, egy vaníliás cukorral, 2 evőkanál kristálycukorral, és a meghűlt, átnyomott krumplival elkeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, ezt is ízesítjük kevés cukorral, majd óvatosan a tejfölbe forgatjuk.
Egy nagyobb asztalt abrosszal leterítünk, megszórjuk liszttel. A rétestészta tetejét újra átkenjük étolajjal, és körbe-körbe járva vékonyra széthúzzuk. Megcsepegtetjük étolajjal, búzadarát szórunk rá, elosztjuk rajta a krumplis túrót, és a kimagozott meggyet. Tejfölös fehérjehabbal gazdagítjuk, majd mind a két oldalát a közepéig feltekerjük.
A tepsit kiolajozzuk, belehelyezzük a rétest, étolajjal, majd tejföllel is gazdagon átkenjük a tetejét.
Kicsit pihentetjük, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Hűlni hagyjuk, porcukorral megszórjuk a tetejét, és utána szeleteljük.

TÁRKONYOS ERDEI GOMBALEVES
Hozzávalók 4 személyre: másfél kg húsos karajcsont, 1 fej vöröshagyma, 1 nagyobb fej fokhagyma, 1 teáskanálnyi egész fekete bors, 2 babérlevél, só, 2 nagyobb sárgarépa, 2 petrezselyem gyökere és zöldje, 1 kg erdei gomba: vargánya és zöldhátú galambica. 2 evőkanál sertészsír, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 2 teáskanál tárkony, kevés morzsolt borsikafű, 1 dl tejszín, 2 dl tejföl
A levesbetéthez: 1 tojás, a petrezselyem zöldjéből egy csokornyi, 3 púpos evőkanál liszt

Elkészítése: A karajcsontokat megmossuk, felöntjük 2,5 liter vízzel. Beleteszünk 1 fej tisztított vöröshagymát és fokhagymát. Egész fekete borssal, babérlevéllel és 2 púpos evőkanál sóval ízesítjük, és feltesszük főni. Egy csokornyi petrezselyem zöldjét és szárát megmosva még hozzáadunk.
A sárgarépa-és petrezselyem gyökereket megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A gombákat is megtisztítjuk, megmossuk. A vargányának a kalapját és a szárát, a zöldhátú galambicának csak a tisztított kalapját használjuk fel a levesbe. Ezeket is kisebbekre szeleteljük.
A sertészsírban átpároljuk a zöldségeket, megszórjuk 2 evőkanál liszttel, átforgatjuk, és felengedjük a leves leszűrt levével. Őrölt pirospaprikával összeforraljuk, majd hozzáadjuk a gombát. Tárkonnyal és morzsolt borsikafűvel ízesítjük.
Főzés közben elkészíthetjük a levesbetétet: a tojást kikeverjük a petrezselyem apróra vágott zöldjével, és liszttel.
A levest tejszínnel és tejföllel is átforraljuk, végül a betétből apró galuskákat szaggatunk bele. Készre főzzük, és tálaljuk.

TÁRKONYOS SERTÉSNYELV
Hozzávalók: 4 db közepes sertésnyelv, 1 fej hagyma, fél citrom, 1 ek liszt, 1 ek szárított vagy friss apróra vágott petrezselyemzöld, 1 ek tárkony, só, bors, ízlés szerint

Elkészítése: A nyelveket szokás szerint megtisztítjuk (bő vízben néhány percig forraljuk, majd lekapargatjuk). Ezután a még egész nyelveket kb. egy órán keresztül főzzük enyhén sós vízben, amibe néhány babérlevelet és egész borsot dobtunk. Amíg a nyelv fő, megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk, majd kevés olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát. A leszűrt és kihűlt húst először keresztbe vágjuk el, majd csíkokra szeljük és rátesszük a pirított hagymára. Rászórjuk a petrezselyemzöldet, a tárkonyt és felengedjük a nyelv főzővizével, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ekkor tesszük bele a héjával együtt hajszálvékonyra szelt citromkarikákat is. Az egészet 15-20 percig főzzük. Közben egy kevés leszűrt főzővizet elkeverünk a kanál liszttel és ráöntjük a nyelvre. Ezzel együtt még kb. 5 percig forraljuk, hogy kissé besűrűsödjön. Köretként csusza tésztát gyúrunk, vagy ha nincs kedvünk, akkor a készen kapható lebbencs tésztát használjuk. A kifőzött tésztát bőven megszórjuk túróval, meglocsoljuk tejföllel és ezzel együtt tálaljuk a tárkonyos sertésnyelvet.

TÚRÓS VARGABÉLES
Hozzávalók: 15 dkg finom metélt, só, 4 tojás, 6 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 1 kg túró, 10 dkg mazsola, 1 evőkanál búzadara, 1 citrom reszelt héja, 1 cs. réteslap

Elkészítése: A finom metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. A tojások sárgáját 4 evőkanál cukorral, vaníliával sűrűn folyósra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, az áttört túrót, a mazsolát, meg a búzadarát. Reszelt citromhéjjal ízesítjük, belekeverjük a jól lecsöpögtetett tésztát, végül a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk. Egy 20X30 cm-es tepsit kiolajozunk, morzsával megszórunk, majd 3 réteslapot belesimítunk úgy, hogy a közöket egy kevés olajjal meglocsoljuk, morzsával megszórjuk. A tölteléket egyenletesen ráhalmozzuk. A maradék réteslapokkal befedjük, miután rétegenként megolajoztuk. Sütőben közepesnél kicsit nagyobb lángon sütjük. Ha kissé kihűlt felszeleteljük, tetejét megszórjuk porcukorral.

VARGABÉLES
Hozzávalók 8 személyre:
A rétestésztához: 60 dkg liszt, 1 tojás, csipetnyi só, 2 dl víz, 6 evőkanál olvasztott zsír
A levestésztához: 30 dkg liszt, 3 tojás
A töltelékhez: 1 kg házi tehéntúró, 4 tojás, 8 evőkanál kristálycukor, 2 vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 4 evőkanál búzadara, 10 dkg megmosott beáztatott mazsola, 3 szem kajszibarack (vagy más gyümölcs)
A tepsihez és a tészta locsolásához zsír

Elkészítése: Először elkészítjük a rétestésztát. A lisztet a tojással, sóval, vízzel és olvasztott zsírral jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán is átgyúrjuk, a tetejét megkenjük olvasztott zsírral és kb. 15 percet pihentetjük.
Közben elkészítjük a levestésztát. A lisztet a tojásokkal összegyúrjuk, és vékonyra kisodorjuk, közben lisztezzük, hogy ne ragadjon. Pár percet szárítjuk, és cérnametéltre vágjuk. Kicsit pihentetjük, majd 15 dkg-ot forró, sós vízben megfőzünk. Leszűrjük.
A tehéntúrót a tojások sárgájával, 4 evőkanál kristálycukorral, 2 vaníliás cukorral, a tejföllel és a citromhéjjal kikeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadunk 4 evőkanál kristálycukrot, és lazán a töltelékhez keverjük. Adunk még hozzá búzadarát, és a leszűrt mazsolát. Elkeverjük benne a cérnametéltet, és a gyümölcsöt is beleaprítjuk.
A rétestésztát egy nagyobb asztalon széthúzzuk, meglocsoljuk olvasztott zsírral, és a széleit leszedjük. Lisztezett kézzel 3 oldalról felhajtjuk, zsírozott tepsi aljába tesszük úgy, hogy a fele kilógjon belőle (ezzel fedjük majd be a tetejét).
A tölteléket a rétestésztával kibélelt tepsibe borítjuk, befedjük a réteslap másik felével, olvasztott zsírral meglocsoljuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
Amikor elkészült a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral megszórjuk, és kockákra vágva tálaljuk.