Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tanyasi ízek


ÖREGTARHONYA TANYAI MÓDRA
Hozzávalók: 20 dkg apróra vágott szalonna, 25 dkg nagy szemű tarhonya, kis fej aprított hagyma, késhegynyi pirospaprika, 3 burgonya, 1 csöves-paprika, só

Elkészítése: A szalonnát jól kisütjük (lehet bográcsban), ráöntjük a tarhonyát, aranysárgára pirítjuk.
Rátesszük a hagymát, megszórjuk paprikával, s annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Ha elfőtte a vizet, pótoljuk, míg a tarhonya megpuhul.
Apróra vágott burgonyát s 1 cső, nem túl erős paprikát teszünk bele. A tarhonyát zsírjára pirítjuk.
Salátával igen finom étel.

TANYAI LEVELETLEN, VAGY BETYÁROS
Elkészítése: Ehhez feltétlen az itt általánosan használt száraz lebbencstészta szükséges, amiből itt (sok helyen vászonzacskóban tartva) egész esztendőre valót elkészítenek a nyár folyamán. Rendes, tojásos gyúrt tészta, amit vékonyra nyújtanak, s ha megszáradt, szabálytalan alakokra összetörve kerül a vászonzacskóba. Most vasbográcsba - amilyenben a halászlevet is főzik - zsírt teszünk, ha elolvadt, 2-3 fél marék száraz lebbencset szépen megpirítunk benne, s darabolunk bele 3-4 kockára vágott krumplit.
Ízlés szerint sózzuk és annyi vizet adunk rá, hogy ellepje. Zöldpaprikát, vagy száraz csöves pirospaprikát is főzhetünk bele. Ha fő, teszünk még bele kevés pirítatlan tésztát, s mire a tészta puhára főtt, akkorára a levét is elfövi. Lassú tűznél még szépen pirítjuk, majd 3-4 felvert tojást ráöntve, ezzel is pirítjuk, hogy a tojás megsüljön rajta. Ekkor van készen.
[Beküldte: Pályi Istvánné, Mezőtúr]

TANYAI RÉTES
Hozzávalók: 60 dkg tehéntúró, 40 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 20 dkg alma, 20 dkg szőlő, 5 dkg mazsola, 10 dkg szilva (vagy barack), 2 cs vaníliás cukor, 5 dl tejföl, 7 tojás, 1 citrom, 1 cs rétestészta

Elkészítése: A túrót átpasszírozzuk, a tojásfehérje habját felverjük, a citrom héját lereszeljük, az almát hámozzuk, kockákra vágjuk, a szőlőszemeket magozzuk, a szilvát magozzuk és daraboljuk.
A tojás sárgákat cukorral, vaníliás cukorral, tejföllel, reszelt citromhéjjal simára keverjük, hozzátesszük a túrót, gyümölcsöket, a felvert tojáshabot. Jól összedolgozzuk, betöltjük a vajazott réteslapba és sütőben megsütjük. A tetejét tojássárgás, vaníliás öntettel leöntjük, visszatesszük a sütőbe és rápirítjuk. Szeletelve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

TANYAI SERTÉSBORDA
Hozzávalók: 5 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg gomba, 2 evőkanál zöldborsó, 1 késhegynyi törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 10 dkg marinált paradicsompaprika (konzerv), 5 dkg sertésmáj, 60 dkg rövid karaj, 5 dkg zsír

Elkészítése: A csíkokra vágott kolozsvári szalonnát félig kiolvasztjuk, majd hozzátesszük a csíkokra vágott vöröshagymát, a felszeletelt gombát, a zöldborsót és együtt pirítjuk az egészet, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor sóval, borssal fűszerezzük, petrezselyemzölddel megszórjuk és hozzákeverjük a cikkekre vágott marinált paprikát és májat. A karajból 8 bordaszeletet vágunk, kiklopfoljuk, a széleit bevagdossuk. Sóval megszórjuk, és kevés zsírban, vagy faszénparázs felett megsütjük. A bordákra öntjük a ragut és hasábburgonyával körítve, salátával díszítve tálaljuk.

TANYAI SUHANTOTT LEVES
Elkészítése: A tanyai suhantott leveshez lisztből egy tojással keményes tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, és metéltnek felvágjuk. Egy fej apróra vágott hagymát zsíron elhervasztunk, fűszerpaprikával meghintjük, másfél liter vízzel felöntjük, megsózzuk, és 30 percig főzzük. Ekkor beleadjuk a metélt tésztát, és lassan főzzük 12 percig, apróra metélt snidlinggel tálaljuk.

TANYASI LEVES
Hozzávalók: tarhonya 15 dkg, zsír 3 dkg, vöröshagyma 8 dkg, fokhagyma 2 dkg, csípős paprika 2 dkg, kolozsvári szalonna 10 dkg, burgonya 60 dkg, só 3 dkg

Elkészítése: Zsírban megpirítjuk a tarhonyát, az apróra vágott vöröshagymát és a kockára vágott szalonnát. Pirospaprikával megszórjuk, vízzel felengedjük, és a szeletekre vágott burgonyát belefőzzük. Sóval, borssal ízesítjük.

TANYASI PALACSINTA
A tésztához: 2 tojás, 4 dl tej, só, 20 dkg liszt, 1 evőkanál olaj
A töltelékhez: 10 dkg őrölt dió, 1,5 dl tej, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dkg mazsola, 15 dkg baracklekvár, 8 cl kecskeméti barackpálinka, 20 dkg sárgabarackbefőtt

Elkészítése: A tojásokat felütöm, a tejjel és csipetnyi sóval elkeverem, majd a keverést állandóan folytatva fokozatosan beleszórom a lisztet. A csomómentesre kevert tésztát fél órán át, állni hagyom. Palacsinta- vagy teflonozott sütőben az olajjal a szokásos módon palacsintákat sütök.
A diót a tejjel, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjreszelékkel felfőzöm, majd belekeverem a mazsolát is.
A palacsintákat ezzel a töltelékkel megtöltöm és felcsavarom, egymás mellé, sorba rakom. Az egyik felét meghintem porcukorral, a másik felét pedig leöntöm a pálinkával elkevert baracklekvárral; félbevágott sárgabarackkal díszítem.

TANYASI SERPENYŐS PECSENYE
Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 10 dkg máj, 10 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg liszt, 2 vöröshagyma, fél csomag petrezselyem, 4 evőkanál olaj, bors, só

Elkészítése: A felszeletelt húst kiverjük, megsózzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban megsütjük. Elkészítjük a ragut: A szalonnát kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a cikkekre vágott hagymát, gombát és a zöldborsót. Addig pirítjuk, amíg a hagyma üvegesedni kezd. Sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk petrezselyemmel. Végül beletesszük a csíkokra vágott sertésmájat, és készre pirítjuk. A kész ragut a hússzeletekre halmozzuk.

TANYASI TARHONYÁS HÚS
Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 15 dkg tarhonya, 40 dkg burgonya, 12 dkg zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg paradicsom, 4 ek olaj, pirospaprika, só

Elkészítése: Az olajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, azonnal felengedjük kevés vízzel, majd amikor zsírjára pirult, beletesszük a kockára vágott húst. Megsózzuk, fedővel letakarva pároljuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, és a paradicsomot, majd amikor a hús már majdnem puha, az előzőleg kevés olajon megpirított tarhonyát, és a kockákra vágott burgonyát is beletesszük. Annyi forró vizet öntünk rá, hogy egyujjnyira ellepje, majd fedő alatt készre pároljuk.

TANYASI TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 db tojás, 1 db tojássárga, 5 cl fehérbor, 2 dkg élesztő, 25 dkg tepertő, só, a kenéshez: 1 db tojássárga

Elkészítése: A lisztből egész tojással és a tojássárgával, zsírral, borral és a tejben oldott élesztővel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Nagyon jól kidolgozzuk, majd vékonyra kinyújtjuk. Egyenletesen ráhintjük az apróra összevágott vagy ledarált tepertőt, és a tésztát összehajtva fél órát hűvös helyen pihentetjük. A hajtogatást háromszor ismételjük, közben a tésztát mindig 10-15 percet pihentetjük. Végezetül ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, langyos helyre téve kelni hagyjuk.
Tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

TANYASI TÖLTÖTT CSIRKE
Elkészítése: Harminc dkg sertéshúst 1 db kemény tojással, 1 db tejben áztatott és kicsavart zsemlével és a csirke májával ledarálunk. Sóval, törött borssal, csipetnyi curryvel, reszelt vöröshagymával, finomra vágott petrezselyemmel, és 1 tojás felvert habjával ízesítjük, illetve összedolgozzuk. A sózott, szalonnával bélelt hasüreget a töltelékkel megtöltjük. Tepsibe helyezzük, olvasztott zsiradékkal leöntjük, és előmelegített sütőben puhára sütjük. Hagymás tört burgonyával tálaljuk.

TANYASI TYÚKLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1,20 kg-os tyúk, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg karalábé, 5 dkg kelkáposzta, 5 dkg zöldpaprika, 3 dkg paradicsom, egész bors, só, sáfrány

Elkészítése: A megtisztított, jól megmosott tyúkot hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, a tetején lévő habot szűrőkanállal eltávolítjuk. A továbbiakban már mérsékelt tűzön, gyöngyöző forrással főzzük, különben megtörik, zavaros lesz a leves. A forrástól számított 30-40 perc után beletesszük a zöldségfélét: a megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, vöröshagymát, fokhagymát, karalábét, kelkáposztát, zöldpaprikát és paradicsomot. Néhány szem egész borssal, sáfránnyal fűszerezzük és megsózzuk. Amikor a tyúk megfőtt, kiszedjük és a levest félretéve, néhány percig pihentetjük. Szűrőruhán át, merőkanállal merve leszűrjük. A tyúkot feldaraboljuk és a zöldséggel együtt rakjuk a levesestálba.
Finommetélttel vagy csigatésztával tálaljuk.