Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Vidéki ízek


FRANCIA VIDÉKI CSIRKE
Hozzávalók: 90 dkg csirkehús (mell, comb, szárnytő), 20 dkg gomba, 20 dkg zeller vagy petrezselyem, 2,5 dl bor, 10 dkg sárgarépa, 1 közepes hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 ek aprított petrezselyemzöld, 1 kk szárított morzsolt kakukkfű

Elkészítése: A csirkét bőrözze le, a gombát és zellert szeletelje, a répát vágja durvára, a hagymát vékony gerezdekre, a fokhagymát törje át. Teflonos serpenyőben, kevés olajon, közepes hőn süsse a csirkét aranybarnára. Zsírját öntse ki. Sózza-borsozza a csirkét. Tegye hozzá a gombát, zellert, bort, répát, hagymát, fokhagymát, babért és kakukkfüvet. Melegítse forrásig, majd vegye lejjebb a hőt, fedve párolja kb. 35-40 percig, míg a csirke megpuhul. Vegye ki a babért. Szedje ki a csirkét és zöld-féléket szűrőkanállal tálra, tartsa melegen. A levet forralja fel, főzze kb. 3 percig, míg kb. 1,2 dl marad, Tálalja a zöldséges csirkére kanalazva a mártást, főtt krumplival körítse.

MAMA DÉLVIDÉKI MÁRTÁSOS CSIRKÉJE (MAMA’S SOUTHERN STYLE CHICKEN AND DRESSING)
Hozzávalók: 3 csirkemell-filé, 4 dl csirkeleves, 4 dl kukoricapehely, só, bors, csípős paprika, majoránna, 1 evőkanál vaj, 2 csomó újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 szál zeller, 2,4 dl tej, 1 alma, 2 keménytojás
Az alaphoz: 2 dl kukoricaliszt, 1 tojás, 0,5 dl tej, 1 teáskanál cukor, fél teáskanál só, 0,5 dl olaj

Elkészítése: Az alaphoz a tojásokat alaposan verje fel a tejjel, a cukorral és a sóval. Folyamatos keverés mellett adagolja bele a lisztet és az olajat. Ebből a 220 fokra előmelegített sütőben süssön 35 perc alatt két lepényt, majd tegye félre kihűlni. Addig a sós, borsos csirkelevesben, fedő alatt főzze puhára a mellfiléket. A kihűlt lepényt fél centis darabokra kockázza fel, keverje hozzá az elmorzsolt kukoricapelyhet, majd fűszerezze ízlése szerint. A felmelegített vajon párolja meg a gyufaszálra feldarabolt zöldségeket. Keverje hozzá a kukoricapelyhes keveréket. Ha megfőtt a csirkemell, vegye ki a húsokat, és szeletelje fel. A főzőlevet lassan keverje hozzá a hagymás, kukoricás keverékhez. Öntse rá a tejet, és forralja fel. Reszelje bele a meghámozott almát és a kemény tojásokat. Alaposan keverje össze. Lefedett jénai tálban a csirkemelleket a mártással leöntve, süsse 15 percet 180 fokos sütőben. Melegen tálalja.

QUARGEL (SÖRÖS SAJTKRÉM) - BESZKIDEK VIDÉKI
Hozzávalók: 12 db Quargel Beszkideki sajtpogácsa, 10 dkg vaj, 10 dkg édes tehéntúró, 1 fej apróra vágott lilahagyma vagy újhagyma, 1 púpozott evőkanálnyi csípős pirospaprika, só, bors és köménymag

Elkészítése: Keverjük habosra a vajat a túróval, a sajtpogácsákat törjük apró darabokra. Adjuk hozzá a lila- vagy újhagymát, kevés metélőhagymát, fűszerezzük sóval, borssal és köménymaggal és annyi sörrel, hogy kenhető krémet kapjunk. Rozskenyérrel és prágai sonkával kitűnő vacsora lehet. Aki szereti, fokozhatja az élvezetet olajbogyóval és olajban csücsülő sült paprikával.

SUHANTOTT LEVES - ALSÓ-TISZAVIDÉKI
Hozzávalók: 1-1 sárgarépa, gyökér, zeller, krumpli, vöröshagyma, paradicsom, zöldpaprika, egy cikk kelkáposzta, csokor petrezselyem, zsír, 10 dkg tarhonya, só, paprika

Elkészítése: A hagymát apróra, a zöldségeket kockákra, cikkekre vágjuk. Kevés zsírban megpirítjuk a hagymát és rátesszük a zöldségeket. Kevergetjük, pirítgatjuk, paprikával fűszerezzük és felöntjük 2 liter vízzel. Sózzuk és főzzük. A tarhonyát zsírban megpirítjuk, és a leveshez adva puhára főzzük az egészet. Tálalás előtt finomra aprított petrezselyemmel meghintjük.

SÜLT BÁRÁNYBORDA - MURAVIDÉKI
Hozzávalók: 8 szelet bárányborda, 10 dkg zsemlemorzsa, 3 ek liszt, 2 tojás, zsír, 6 gerezd fokhagyma, csokor petrezselyem, só

Elkészítése: A hússzeleteket zúzott fokhagymával bedörzsöljük, és félórát állni hagyjuk. Utána letöröljük a fokhagymát és megsózzuk a szeleteket. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró zsírban megsütjük. Sült krumpli mellé tálaljuk, tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.

TÖLTÖTT ALMA - SAAR-VIDÉKI
Hozzávalók: 4 közepes, savanykás alma, citromlé, 20 dkg Brie, 3 tojás, 3 ek tejszín, 3 ek tej, só, bors, reszelt szerecsendió, 1 ek cukor, 2 ek fehérbor, 1 ek vaj

Elkészítése: Az almák tetejét (a szár felöl) levágjuk, magházukat kiszedjük. Egy kevés gyümölcshúst is kikapirgálunk. Citromlével kenjük be az almák belsejét. A kikapart gyümölcshúst apró kockákra vágjuk, citromlével megcsepegtetjük. Összekeverjük a felkockázott sajttal és betöltjük az almákba. A tojást összekeverjük a tejszínnel, tejjel, fűszerekkel. Ezt a keveréket lassan az almák töltelékére csorgatjuk.
A kalapokat visszatesszük, cukros vízzel bekenjük az almákat, vajjal kikent tűzálló tálba tesszük.
Előmelegített sütőben, 180°C-on 15 percig sütjük.
Hidegen, melegen egyaránt kitűnő.

TÚRVIDÉKI TYÚKLEVES SZÉP JUHÁSZNÉ MÓDRA -
Hozzávalók: 1 kg körüli tyúk, 30 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zöldborsó, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg spárga, fél csomó petrezselyem, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl, kk. mustár, szemes bors, só, csipet sáfrány, liszt, zsiradék

Elkészítése: A tyúkot hidegvízben föltesszük főni, ha felforrt lehabozzuk. Beletesszük a tisztított zöldséget, a héjas hagymát, sót, borsot és lassú tűzön puhára főzzük. A zöldborsót zsírban megpároljuk, megszórjuk vágott petrezselyemmel, és hozzáadjuk a spárgafejeket. Lassú tűzön kevés húslevessel feleresztve puhára pároljuk. A levest leszűrjük, a tyúkot kicsontozzuk. Húsát apró darabokra vágjuk és visszatesszük a levesbe. A zöldborsós keveréket is hozzáadjuk, s egyet forralunk rajta. Levesestálban a tojássárgáját kikeverjük a mustárral és a tejföllel, s ráöntjük a levest.

VEGYES SALÁTA - MECSEK VIDÉKI
Hozzávalók: 1 db fejes saláta, 25 dkg uborka 30 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, 4 ek olívaolaj, 1 ek mustár, 1 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek borecet, só, 1 csomó metélőhagyma

Elkészítése: A leveleire tépkedett, megmosott salátát lecsorgatjuk. 20 dkg uborkát és 20 dkg paradicsomot karikára vágva félreteszünk.
A maradék uborkát és paradicsomot a fokhagymával, a fehérborral, az olajjal, a mustárral, a tejföllel és a vöröshagymával együtt összeturmixoljuk, átszűrjük, és az így kapott öntetet ecettel és sóval ízesítjük. Az előkészített salátaféléket tálalás előtt beleforgatva, metélő-hagymával megszórva tálaljuk.

VIDÉKI CSIRKE
Hozzávalók: 90 dkg csirkehús (mell, comb, szárnytő), 20 dkg gomba, 20 dkg zeller vagy petrezselyem, 2,5 dl bor, 10 dkg sárgarépa, 1 közepes hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 ek aprított petrezselyemzöld, 1 kk szárított morzsolt kakukkfű

Elkészítése: A csirkét bőrözze le, a gombát és zellert szeletelje, a répát vágja durvára, a hagymát vékony gerezdekre, a fokhagymát törje át. Teflonos serpenyőben, kevés olajon, közepes hőn süsse a csirkét aranybarnára. Zsírját öntse ki. Sózza-borsozza a csirkét. Tegye hozzá a gombát, zellert, bort, répát, hagymát, fokhagymát, babért és kakukkfüvet. Melegítse forrásig, majd vegye lejjebb a hőt, fedve párolja kb. 35-40 percig, míg a csirke megpuhul. Vegye ki a babért. Szedje ki a csirkét és zöldféléket szűrőkanállal tálra, tartsa melegen. A levet forralja fel, főzze kb. 3 percig, míg kb. 1,2 dl marad, Tálalja a zöldséges csirkére kanalazva a mártást, főtt krumplival körítse.

VIDÉKI CSIRKELEVES
Hozzávalók: 2 kiló jérce, 35 deka vegyes zöldség, 10 deka zeller, 10 deka gomba, 5 deka vöröshagyma, 10 deka mirelit zöldborsó, 1 deka paradicsompüré, só, bors, 1 db gyömbér

Elkészítése: a megtisztított jércét kb. 2 liter hideg vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, lehabozzuk, hozzáadjuk a megtisztított, s hasábokra vágott zöldséget, zellert. A vöröshagymát egészben tesszük a levesbe. Hozzáadjuk a paradicsompürét, enyhén sózzuk, törött borssal ízesítjük, majd a gyömbért adjuk hozzá és lassú főzéssel főzzük. Mikor már majdnem megfőtt a jérce, a levesbe beletesszük a cikkekre vágott gombát és a zöldborsót. Az egészet készre főzzük. Sóval utánízesítjük. Tálalásnál vigyázva kiemeljük a levesből a jércét, feldaraboljuk, levesestálba tesszük, főtt finommetéltet és burgonyagombócot, személyenként 3 darabot teszünk a tálba, majd ráöntjük a zöldséggel a forró levest.

VIDÉKI LIBACOMB
Hozzávalók: 4 db füstölt libacomb, jó maréknyi tarkabab, 25 dkg füstölt szalonna, 1 kg savanyú káposzta, hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 1-1 kiskanál, tárkony és kakukkfű

Elkészítése: A babot előző este beáztatjuk. Másnap a szalonnát a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk és egy magas falu serpenyőt, kibélelünk vele. A káposzta, ha túl savanyú jól átöblítjük, és még jobban felaprítjuk. A hagymát és a fokhagymát felszeljük. A káposzta felét a szalonnára terítjük, a babot, hagymát, fokhagymát, babérlevelet és a fűszereket is rászórjuk. Végül a libacombokat ráfektetjük és a maradék káposztával, befedjük. A tetejére ráhelyezzük a maradék szalonna szeleteket, majd kis pohárnyi vizet öntünk alá. Lefedjük és kb. 180 fokos sütőben 2 órát, sütjük.

VIDÉKI REGGELI
Hozzávalók: 1 db vöröshagyma, negyed teáskanál bors, 1 db zöldpaprika, negyed teáskanál morzsolt kakukkfű, 1 db erős paprika, 1 dl olívaolaj, 8 tojás, 50 dkg burgonyakocka, 1 dl tej, 15 dkg sajt, fél teáskanál só

Elkészítése: A megpucolt vöröshagymát vagdalja apró darabokra. A paprikákat csumázza ki, majd vagdalja vékony csíkokra. Keverőtálban keverje ki a tojásokat a tejjel, a sóval és a fűszerekkel. Melegítsen fel egy serpenyőt közepes hőfokra, majd tegye bele az olajat. Tegye bele először a hagymát, majd pár perc múlva a kiolvasztott, leszárított burgonyakockákat. Időnként megkeverve, mintegy 5 percig párolja, mialatt a krumpli kezd megbarnulni. Forgassa bele a paprikákat három percre. Öntse rá a tojásos keveréket, és nagyon óvatosan kevergetve 4-5 perc alatt pirítsa készre. Zárja le a meleget, végül a reszelt sajttal megszórva tálalja.

ZÖLDBORSÓ FŐZELÉK - MATYÓ VIDÉKI
Elkészítése: A kifejtett cukorborsót vagy velőborsót megmossuk. A lábas alján megolvasztunk egy diónyi vajat, erre tesszük a megmosott borsót. Sót és kevés cukrot szórunk rá, és fél deci vizet öntünk alá. Lassú tűznél abáljuk, míg a borsó haragos zöld színt kap. Ekkor engedjük fel levére. Habarva vagy rántva fejezzük be a főzeléket.