Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Városi ízek - Berlin


ALMÁS MÁJ BERLINI MÓDRA.
Hozzávalók: 8 szelet máj, 4 fej vöröshagyma, 3 alma, 3-4 evőkanál liszt, 8 dkg vaj, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A májszeleteket lisztben forgatjuk, majd a vajon mindkét oldalukon megsütjük. Ez után kivesszük, és tálalásig melegen tartjuk. Az almákat meghámozzuk, és miután magházukat kivágtuk, felszeleteljük. A megmaradt vajban megpároljuk, majd szűrőlapáttal kiszedjük, és a májakra halmozzuk. Végül a karikára vágott hagymát is megpirítjuk, és az almás májon elosztjuk. Vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

APFELPFANNEKUCHEN (ALMÁS PALACSINTA)
Hozzávalók: sűrű palacsintatészta (vaníliás cukorral készítve), alma, derített vaj, fahéjas cukor

Elkészítése: Személyenként egy fél kimagozott almát vékony szeletekre vágunk, s azokat teflonserpenyőben derített vajon megpirítjuk. Ráöntünk egy merőkanálnyi palacsintatésztát, s mindkét oldalát megsütjük. Fahéjas cukorral megszórva (vagy fahéj-parféval) tálaljuk.

BERLINI KRÉMTORTA
Elkészítése: Tíz tojás fehérjéből kemény habot verünk, hozzá keverjük két tojásnak a sárgáját, egynegyed kg porcukrot, egynegyed kg őrölt mogyorót és három evőkanál 0-ás lisztet. A kész keveréket vajas formában, három lapban kisütjük.
Krém: hét tojás sárgáját két deka lisztet, 11 deka cukrot, fél liter tejszínt, egy darabka vaníliát és kevés rumot jól összekavarunk, és tűzön sűrűre verjük. Ezzel megtöltjük a lapokat, az egészet bevonjuk puncs-, vagy csokoládéjéggel és 10-12 darab gyermekpiskótát keresztben kétfelé vágva, olvasztott cukorral a torta köré ragasztunk.

BERLINI LEVEGŐ
Hozzávalók 2 személyre: 4 tojás, fél citrom leve, Polisweet édesítőszer, 1 csapott evőkanál zselatin, reszelt citromhéj

Elkészítése: A tojássárgáját az édesítőszerrel, a citromlével és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Forró vízben feloldjuk a zselatint, és a tojáshoz keverjük. Felverjük a tojásfehérjét, és ha kihűlt a zselatin, óvatosan a masszához keverjük. Üvegpoharakba töltjük, és legalább egy órára behűtjük.
Gyümölcsvelővel vagy friss gyümölcsökkel kínáljuk.

BERLINI SZELET (HÚSÉTEL)
Elkészítése: A jól kivert szeleteket sózzuk, borsozzuk és mustárral megkenjük. finomra vágott köménymaggal bedörzsöljük. Forró vajban hirtelen kisütjük.
Vajas burgonyával és párolt almával tálaljuk.

BERLINI SZELET 01. (SÜTEMÉNY)
Hozzávalók: 22 dkg liszt, 15 dkg margarin, 8 dkg porcukor, fél sütőpor, 1 tojás, 12 dkg lekvár
A töltelékhez: 12 dkg dió, 10 dkg porcukor, 0,5 dl rum, 1 dl tej
A piskótatésztához: 4 tojás, 4 evőkanál liszt
A mázhoz: 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése: A sütőporral elkevert lisztet a margarinnal, tojással és a cukorral jól eldolgozzuk, meggyúrjuk. Kinyújtjuk, tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral. A darált diót a cukorral, rummal, tejjel összekeverjük, és a tésztára kenjük. A négy tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjéből keményre vert habot. Ezt a piskótatésztát a diós töltelék tetejére simítjuk, és az egészet közepes tűznél megsütjük. Közben elkészítjük a mázat: a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével simára és fényesre keverjük.
A mázzal bevonjuk a kisült tésztát.

BERLINI SZELET 02. (SÜTEMÉNY)
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 25 dkg liszt, 8 dkg cukor, kevés citromhéj, 1/2 csomag Dr. Oetker sütőpor, 1 tojás
A töltelékhez: 10 dkg dió, 10 dkg cukor, 1/2 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor, kevés mazsola és tej, 2 tojás, 4 dkg cukor, 4 dkg liszt

Elkészítése: A vaj, liszt cukor, reszelt citromhéj, 1 tojás, és sütőpor keverékéből tésztát gyúrunk. Tepsibe tesszük, és a következő töltelékkel töltjük: 10 dkg diót, 10 dkg cukrot és vaníliás cukrot, mazsolát, tejet, elkeverve a tésztára kenjük, azon felül lét tojás keményre vert habját 4 dkg cukorral, tojássárgájával összekeverjük, és a 4 dkg liszt hozzáadásával piskótatésztát készítünk, azt egyenletesen a töltelékre adjuk, közepes hő mellett megsütjük.
Kihűlve fehér mázzal bevonjuk (10 dkg cukor, 1 ek forró víz). Tetszés szerinti darabokra vágjuk.
Ezt gyorsan kikavarjuk, hozzáadunk 1-2 evőkanál olajat, hogy szép fényes legyen, és gyorsan bevonjuk vele a süteményt. Ezt a mázat nem kell főzni, nagyon finom, és elrontani sem lehet.
Ha van a háznál babapiskóta, a következőképpen töltsük a süteményt: Az alsó tésztalapra a krém fele, majd kirakjuk piskótával, arra terítjük a maradék krémet és a második tésztalapot. Piskóta híján esetleg egymásra is rétegezhetjük mind a négy, vagy több lapot. Változatossá tehetjük úgy is ezt a süteményt, hogy teszünk a tésztájába esetleg kakaóport, és tetszőleges színű pudinggal készítjük. A kedvünk, vagy az épp háznál lévő hozzávalók szerint variálhatjuk. A szalalkális tészta gyorsan megpuhul, és fantasztikus finom lesz!

BERLINER
Hozzávalók: 22 dkg liszt, 15 dkg margarin, 8 dkg porcukor, fél sütőpor, 1 tojás, 12 dkg lekvár
A töltelékhez: 12 dkg dió, 10 dkg porcukor, 0,5 dl rum, 1 dl tej
A piskótatésztához: 4 tojás, 4 evőkanál liszt
A mázhoz: 1 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése: A sütőporral elkevert lisztet a margarinnal, tojással és a cukorral jól eldolgozzuk, meggyúrjuk. Kinyújtjuk, tepsibe tesszük, megkenjük lekvárral. A darált diót a cukorral, rummal, tejjel összekeverjük, és a tésztára kenjük. A négy tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjéből keményre vert habot. Ezt a piskótatésztát a diós töltelék tetejére simítjuk, és az egészet közepes tűznél megsütjük. Közben elkészítjük a mázat: a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével simára és fényesre keverjük. A mázzal bevonjuk a kisült tésztát.

BIENENSTICH (MÉHCSÍPÉS)
Elkészítése: Alaptészta, mint a meggyes öntött lepénynél. Ugyanúgy elnyomkodjuk a gáztepsiben, peremet is készítve, mint a meggyes öntött lepénynél. Az öntetet egyenletesen elosztjuk rajta, és közepes lángnál körülbelül 25 percig sütjük, óvatosan, nehogy megégjen a teteje.
Öntet: 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 7,5 dkg méz, 20 dkg kókuszreszelék, 2-3 tojás, néhány ek tejszín vagy tej, csipet só
A margarint, cukrot és mézet kis lángon rövid ideig főzzük, levesszük a tűzről, beleadjuk a kókuszt, és ha langyosra hűlt, a tojásokat. Hozzákeverjük a tejet, ill. tejszínt, és egy csipet sót.

HERINGSMAUZ
Elkészítése: Levétől alaposan kinyomkodunk fél kiló hordós-káposztát, és kissé összevágjuk. Közé keverünk 40 deka, gerincétől megszabadított, hosszúkás csíkokra vágott heringet, két nagy fej vékonyan felszelt lila hagymát és három, nyolcrét vágott kemény tojást. Meghintjük köménymaggal, megöntözzük olajjal. Legalább fél napig érleljük, fogyasztás előtt.

HÚSPÁSTÉTOM (FLEISCHPASTE)
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 20 dkg liszt, 0,5 darált hús (lehet fele-fele marha, sertés, borjú), 1 aprított kis fej hagyma, 4-6 ek vágott petrezselyem, 1 kk. só, csipet bors, 2 kk. ételízesítő, 1 ek vörösbor, 2 tojás, 20 dkg főtt sonka szeletelve, 1 felvert tojás

Elkészítése: A vajat, lisztet összegyúrjuk 3 ek liszttel, cipót formálunk belőle, 2 kerek lappá nyújtjuk. Egyikkel kibélelünk egy 25-30 cm-es jénait.
Összekeverjük a darált húst, sót, borsot, hagymát, petrezselymet, ételízesítőt, bort, 2 tojás sárgáját, majd 2 fehérje habját.
A sonka felét a tésztára tesszük, rátesszük a húskeveréket, a többi sonkát, beborítjuk a tészta másik felével. Megkenjük tojással. (Úgy is készíthetjük, hogy a tetejét vékony szalagokra vágott tésztával rácsosan borítjuk.)
Forróra előmelegített sütőben, körülbelül 1 órán át, sütjük, szeletekre vágva tálaljuk.
A húspástétom a német konyha elmaradhatatlan étele. Hidegen, melegen, ünnepen és hétköznap egyaránt felszolgálják.

MELEG BERLINI BURGONYASALÁTA
Elkészítése: A héjában megfőzött burgonyákat, meghámozzuk, és karikára vágjuk. Salátástálba rétegezzük. Kevés olajon reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, hozzáadunk 1 dl vizet, sót, cukrot, citromlevet, törött borsot és 1 erőleves kockát. Állandóan keverve felforraljuk. Ha nem elég pikáns, akkor utána savanyítjuk. Melegen a burgonyára öntjük. Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük. Melegen tálaljuk.

MELEGSZENDVICS BERLINI MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet körbevágott kenyér, 1 kis doboz (bármilyen fajta) olajos hal (a paradicsomos is nagyon megfelel), 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi törött bors, a tepsihez 1 evőkanál olaj
Elkészítése: Az olajos halat a levével együtt összetörjük, majd hozzákeverjük a nyers, de felveretlen tojást, a reszelt sajtot, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, meg a törött borsot. A kenyérszeleteket szárazon, mindkét oldalukon megpirítjuk, majd mindegyiket megkenjük a krémmel (jó vastagon). Kikent tepsire vagy sütőlemezre helyezzük a szendvicseket, és az előmelegített forró sütőbe (vagy grillsütőbe) téve világosra pirítjuk. Egy pohár sörrel vagy egy csésze teával finom vacsora.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc

BERLINI FÁNK BORSODÓVAL
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 3 tojás, csipet só, 1 mokkáskanál cukor, 25 dkg durvára vágott mandula, vaníliás porcukor

Elkészítése: A vajat kis fazékba tesszük, és egy deci hideg vizet öntünk rá. Egy csipet sóval, 1 kávéskanál cukorral ízesítve felforraljuk, majd csomómentesen belekeverjük a lisztet. Folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a massza elválik az edény falától. Akkor levesszük a tűzről, és megvárjuk, amíg langyosra hűl. Egyenként belekeverünk 3 nyers tojást. A masszából kézzel vagy habzsákból diónyi golyókat formázunk, és durvára vágott mandulában mindegyiket meghempergetjük. A mandulás fánkocskákat felforrósított olajban kisütjük.
Vaníliás porcukorral megszórjuk, és borsodival szervírozzuk.
A fánk tésztáját mérsékelt láng fölött folyamatosan kevergessük egészen addig, míg olyan sűrű lesz, hogy elválik az edény falától.

BORSOS FONAT (PFEFFERKUCHEN)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg libazsír, 2 tojás 1 kávéskanál bors, 1 pohár fehérbor, só

Elkészítése: A lisztet és a zsírt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a borsot, a sót, és annyi bort, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Két órát pihentetjük, majd kisujjnyi rudakat sodrunk belőle. Hármas fonással apró kalácsokat fonunk, amelyet zsírozott tepsiben sárgára sütünk.

BRABANTER
Hozzávalók:
A tésztához: 200 gr liszt, 100 gr hámozott, őrölt mandula, 80 gr porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj, 1/2 teáskanál sütőpor, 1 tojás, 200 gr. vaj v. margarin, 150 gr málnalekvár
A dekorációhoz: 300 gr porcukor, 1 ek málna vagy cseresznyelé, piros ételfesték, 1 tojás fehérje, néhány csepp citromlé

Elkészítése: A lisztet, mandulát, porcukrot, vaníliás cukrot, fahéjat és a sütőport összekeverjük. A tojással és az apróra vágott vajdarabkákkal gyorsan összegyúrjuk. A tésztát follpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára hideg helyre tesszük.
A sütőt 175 fokra (gáz: 2 fokozat) előmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és ovális formával (kb. 6x4 cm) kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
A süteményeket körülbelül 12 percig, aranybarnára sütjük, utána hagyjuk kihűlni.
A lekvárt egy szűrőn átpasszírozzuk és 2-2 sütit összeragasztunk vele.
A mázhoz 250 gr porcukrot a sziruppal simára keverjük, és egy csepp piros ételfestékkel rózsaszínre színezzük. A süteményeket egy villa segítségével belemártjuk ebbe a mázba, és rácson hagyjuk lecsöpögni.
A maradék porcukor a tojásfehérjével és a citromlével elkeverjük, és egy zacskóba tesszük. A zacskó csücskét levágjuk és a kekszek tetejét átlós csíkokkal díszítjük (vagy tetszés szerinti mintával).

KUGLÓF (NAPFKUCHEN)
Hozzávalók: 25 dkg vaj, körülbelül 10 szem hámozott mandula, 25 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 4 tojás, 2 kk. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 2,5 dl tej

Elkészítése: Jól kizsírozunk egy körülbelül 30 cm átmérőjű kuglófformát. Az aljára - vajdarabokba ágyazva - minden bordába 1-1 mandulát teszünk.
Habverővel habosra keverünk 20 dkg vajat, belekeverjük a kristálycukrot, porcukrot, a 4 tojássárgáját és körülbelül 10 percig verjük. Lassan belekeverjük a liszt, sütőpor, só, vaníliás cukor, citromhéj keverékét és a tejet. Hozzáadjuk a 4 tojásfehérje habját. A formába öntjük. Közepesre előmelegített sütőben körülbelül 1 óráig sütjük. (Tűpróba!)

LIBASÜLT VÖRÖSBOROS KÁPOSZTÁVAL (KARÁCSONYI ÉTEL)
Hozzávalók 4 személyre: 4 libacomb, 6 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 kisebb fej vörös káposzta, 1 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál száraz vörösbor, 2 jonatán alma, 2 evőkanál ribizli-dzsem, 3 evőkanál cukor, só, bors, szegfűszeg
Elkészítése: A libacombokat sóval-borssal bedörzsöljük, és kuktába tesszük. Mellédobjuk a megtisztított fokhagymát. Kevés vizet aláöntve 30 percig pároljuk. A húst áttesszük egy peremes tepsibe, aláöntjük a levét, és forró sütőben megpirítjuk. A kisült zsiradékot közben leszedjük és áttesszük egy nagy serpenyőbe. Ezen üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra metélt, besózott vörös káposztát is. Fedő alatt 10 percig pároljuk. Szegfűszeggel, borssal, vörösborecettel, száraz vörösborral ízesítjük, és további 10 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a meghámozott, lereszelt almát, a ribizli-dzsemet és a cukrot. Nagy lángon megpirítjuk.
A megsült libacombokat apró szemű, főtt burgonyával és a párolt vörös káposztával tálaljuk.
Néhány napig friss marad.

MEGGYES ÖNTÖTT LEPÉNY
Alaptészta: 50 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 17,5 dkg margarin, 12,5 dkg cukor, csipet só, 2 tojás, 2-3 ek. tej, reszelt citromhéj v. vaníliás cukor
Öntet: 12,5 dkg margarin, 7,5 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 4-5 tojás, 1 dl tejföl, 3 ek. jó kakaó, csipet só

Elkészítése: Az átszitált liszthez hozzákeverjük a sütőport, hozzáadjuk a többi hozzávalót, alaposan kidolgozzuk. Kizsírozott gáztepsibe nyomkodjuk egyenletesen, a szélein peremet is magasítunk. Sűrűn kirakjuk levétől lecsurgatott rumos meggyel v. kimagozott meggybefőttel, egyenletesen elosztjuk rajta az öntetet, és közepes lángnál kg. 30 percig sütjük.
Az öntet elkészítése: A felforrósított margarint levesszük a tűzről, belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, tojássárgákat és a tejfölt, majd a csipet sóval keményre vert tojásfehérjéket óvatosan hozzákeverjük.

MINI BERLINI FÁNK
Hozzávalók 60 darabhoz: 1 kg finomliszt 5,5 dkg friss élesztő 14 dkg cukor 4 dl tej 2 tojás, 4 tojás sárgája 16 dkg vaj 2 kiskanál frissen reszelt citromhéj, csipetnyi só,
A tészta nyújtásához: liszt
A sütéshez: bő olaj
A töltelékhez: 30 dkg meggydzsem
A tetejére: porcukor

Elkészítése: a kovászhoz 20 deka lisztet tálba szórunk, és kis mélyedést nyomunk a tetejébe. 1 deci tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítunk, az élesztőt kisebb tálba morzsoljuk, a cukros tejet ráöntjük, elkeverjük, majd a liszttel összedolgozzuk. Tetejét egy kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. Másik tálban a maradék lisztet a többi cukorral, az egész tojásokkal, a tojások sárgájával az elmorzsolt vajjal, a reszelt citromhéjjal és a sóval összekeverjük. A maradék langyos tejet beleöntjük. A kovászt apránként hozzáadjuk, és lassú mozdulatokkal sima tésztává dolgozzuk.
Tetejére egy kevés lisztet hintünk, letakarjuk, és meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük. A tésztát belisztezett deszkára borítjuk, és 4, egyenként 3-4 centi átmérőjű, kb. 50 centi hosszú rúddá sodorjuk. Konyharuhával lefedjük, és 6-8 percig újból pihenni hagyjuk.
Minden tésztarudat 15 egyenlő részre vágunk. A tésztadarabkákat tenyerünkkel egyenként kissé összenyomjuk, majd golyókat formálunk belőlük. Kendővel újból letakarjuk, és megint 10 perc pihentetés következik. Magas falú serpenyőben vagy lábasban az olajat megforrósítjuk (tésztapróbával ellenőrizzük a hőmérsékletét), és a fánkgolyókat kis adagokban oldalanként kb. 2 perc alatt szép pirosra sütjük. A meggydzsemet simára keverjük. Habzsákba töltjük, és csövét a repedések mentén óvatosan a tésztánk ropogós falához nyomva, a dzsemet kis adagokban a fánkok belsejébe töltjük. Ha mindegyiket megtöltöttük, tetejüket porcukorral meghintjük, és azonnal kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 2 óra

BERLINI KÉKPONTY
Hozzávalók két személyre: 1 kg ponty
A főzőléhez: 2 liter víz, egy púpos evőkanál cukor, egy csapott evőkanál só, 3 evőkanál 10%-os ételecet, 2 babérlevél, 1 csapott kávéskanál fekete bors (szemes), egy csapott kávéskanál koriander (szemes), egy csapott kávéskanál mustármag (szemes), 10 deka karikára vágott sárgarépa, 5 deka karikára vágott fehérgyökér, 1 karika zellergumó
A körethez: 8 db citromméretű burgonya (héjában főzve), 5 deka olvasztott vaj, céklasaláta, petrezselyemzöld - dekorációnak.

Elkészítése: A pontyot tisztítsuk meg, a fejét vágjuk le, majd a törzset a gerinc mentén, hosszában hasítsuk ketté. Így lesz belőle két adag. A húsos oldalt sózzuk meg, majd 30-40 percig pihentessük. A főzőlét mérjük ki, helyezzük akkora lábasba, hogy a két pontydarab egymás mellett elférjen. A hideg vízbe az ecet kivételével tegyük bele a fűszereket. Tegyünk fedőt a lábasra, majd forraljuk a lét tíz percig. Itt hívnám fel a háziasszonyok figyelmét az ízesítésre. A saját ízlésüknek megfelelően sózzanak, cukrozzanak, ecetezzenek. Amikor a főzőlé ízei összeértek, tegyük bele az ecetet, és ne forraljuk tovább. Ha ez megtörtént, jöhet a ponty! A haloldalakat húsos oldalukkal lefelé fordítva tegyük a lébe. Lassú tűzön, lefedve 20 perc alatt elkészül a kék ponty. Mitől lesz “kék”? Tudni kell, hogy a németeknél nem szokás a pontyot olyan alaposan megtisztítani, mint nálunk. Csak a pikkelyeket vágják le. (A tükörponty nyálkája nem zavarja őket, annyira, mint bennünket.) Az ecettől a nyálkás halbőr kékes szürkére színeződik. Innen kapta a halétel a nevét. A burgonyát héjában főzzük, majd még forrón tisztítsuk meg. A vajat forrásig melegítsük föl, s tegyük egy kiöntőedénykébe.
Tálalása: 4 szem burgonyát tegyünk egy tányérra, tetejére csipetnyi petrezselyemzöldjét, mellé a frissen főtt, bőrős oldalával felfelé fordított, kissé felkunkorodó halat (a bőr a főzéskor zsugorodik), rá ugyancsak zöldet. Mellé céklasalátát adjunk. Amikor esszük, a burgonyát locsolgassuk meg a forró vajjal!

PUPÁK (NÉMET DERELYE)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 egész tojás, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 1 dl folyékony csipkebogyó (hecsedli) lekvár, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 10 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, csipetnyi só

Elkészítése: A csipkebogyó lekvárt összekeverem a zsemlemorzsával, és fél órán keresztül pihentetem. Közben a lisztet, a tojást és a cukrot jó kemény tésztává gyúrom, majd vékonyra kinyújtva 7 centis kockákra vágom. Mindegyikre teszek egy-egy kis dió nagyságú morzsás lekvárt, ezután boríték (táska) formára hajtva a széleit jól lenyomkodom. Forrásban lévő sós vízben kifőzöm és cukros mákkal megszórva kínálom.

SERVIETTENKNÖDEL (SZALVÉTAGOMBÓC)
Hozzávalók: 30 dkg pirítani való kenyér, 3 dkg derített vaj, 30 dkg liszt, 3 db szétválasztott tojás, 2,5 dl liter tej, 0,5 dkg olvasztott vaj, só
Elkészítése: A kockára vágott kenyeret derített vajon aranysárgára pirítjuk, kihűtjük. A lisztet összekeverjük a tojássárgákkal és sóval, és apránként hozzáadjuk a tejet, majd a kenyérkockát. A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan - hogy ne essen össze - a masszába keverjük. Egy konyharuhát hideg vízzel megnedvesítünk, a gombócmasszából egy vastag hurkát formázunk, begöngyöljük a nedves szalvétába, és egy óra alatt - lassú tűzön, sós vízben - megfőzzük. A szalvétából kivesszük, ujjnyi szeletekre vágjuk, és olvasztott vajjal meglocsolva tálaljuk.

SPÁTZLE SAJTSZÓSSZAL
Hozzávalók: 400 g Spátzle (a nokedlihoz hasonló állagú, de metélt formájú német tészta), 1 evőkanál olaj 0,5 l tej, 1,5 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 125 g gorgonzola sajt, fehér bors, 1 tojássárgája
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 15 perc

Elkészítése: A vizet felforraljuk és megsózzuk. A spátzlét az olajjal együtt 12-15 percig főzzük. Közben felforrósítjuk a tejet. A vajat lábasban megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet. Kissé megpirítjuk, a forró tejjel felöntjük, jól elkeverjük.
A sajtot szétmorzsoljuk, a tejhez adjuk, sóval, borssal ízesítjük. A mártást a tojássárgájával besűrítjük. A tésztát jól lecsepegtetjük, tálba tesszük, ráöntjük a mártást, és tálaljuk.

ZIGEUNERSCHNITZEL (RÁNTOTT SERTÉSSZELET CIGÁNY MÓDRA)
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg édeskés-savanykás káposztasaláta, 15 dkg kockára vágott húsos füstölt szalonna, 1 nagy fej felkockázott hagyma, színes felkockázott kaliforniai paprika, 20 dkg csemegekukorica (konzerv), ecetes gyöngyhagyma, ketchup, só, bors, fokhagyma, rántott hús

Elkészítése: A hagymát és a szalonnát kevés zsiradékon, erős tűzön megpirítjuk. Rádobjuk a paprikát és összepároljuk. Hozzáadjuk a lecsurgatott gyöngyhagymát, a kukoricát és a kicsavart káposztasalátát. Annyi ketchupot öntünk rá, hogy egy jó szaftos ragut kapjunk. Ha szükséges, még sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük. A ragut rántott sertésszeletre halmozzuk, és hasábburgonyát kínálunk mellé.

ZWETSCHGENKNÖDEL (SZILVÁS GOMBÓC)
Hozzávalók: 50 dkg sovány krémtúró, 2 tojás, 15 dkg liszt, 16 db kimagozott szilva, só, reszelt citromhéj, kockacukor, vaj, fahéjas cukor

Elkészítése: A túrót egy konyharuhával jól kicsavarjuk, hozzátesszük a citromhéjat, a sót, a tojásokat, a lisztet, és az egészet jól összedolgozzuk, majd 16 részre osztjuk. A szilvákba, a mag helyére, beleteszünk egy szem kockacukrot. A tésztaadagokat ellapítjuk, a közepükbe egy-egy szilvát helyezünk, majd gombócokká formálva - gyöngyözve forró sós vízben - 15 perc alatt megfőzzük.
Olvasztott vajjal, fahéjas cukorral desszertként fogyaszthatjuk, de egy jó szaftos sülthöz köretként is kiváló.

ZWIEBELKUCHEN (SÖRKORCSOLYA)
A németek híres sörkorcsolyája a hagymával megrakott “Zwiebelkuchen”. Ennek van olyan tartalmas és fűszeres felső része, hogy bátran le lehet rá gurítani a söröket. Másik változata a “Speckkuchen” - ez több szalonnát tartalmaz, mint ahogy a neve is mutatja.
Hozzávalók: 1 adag pizzatészta, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg felkarikázott hagyma, só, bors

Elkészítése: A szalonnát kockákra vágom és kiolvasztom, majd megpárolom rajta a felkarikázott hagymát. Sózom, borsozom, és a kinyújtott tésztára terítem. Forró kemencében szépre sütöm, majd felszeletelem.