Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Városi ízek - Frankfurt


Frankfurti = virslivel (és többnyire kelkáposztával) készült

FRANKFURTI EPRES KOSZORÚ
Hozzávalók 16 szelethez: 25 dkg liszt, 22 dkg kristálycukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 1/2 teáskanál sütőpor, 4 tojás, 1 dl olaj, csipetnyi só, 1/2 l tej, 1 zacskó vanília ízű pudingpor, 25 dkg vaj, 20 dkg eperlekvár. 25 dkg eper, a díszítéshez mentalevelek, a forma kikenéséhez margarin és zsemlemorzsa, follpack, nejlonzacskó

Elkészítése: A lisztet 17 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a sütőporral elvegyítjük.
A tojások sárgáját az olajjal és 1 dl vízzel összedolgozzuk, majd a liszttel sima tésztává összegyúrjuk. Óvatosan belekeverjük a sóval kemény habbá vert fehérjét, és margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett, kb. 2,5 l űrtartalmú, 26 cm-es koszorúformába simítjuk. Előmelegített sütőben (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 40 percig sütjük.
A pudingport 4 evőkanál tejben 2 evőkanál cukorral elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk, és a feloldott pudingporral összeforraljuk. Follpackkal lefedve kihűtjük.
A krémhez a pudinggal azonos hőmérsékletű puha vajat a maradék kristály- és vaníliás cukorral kikeverjük, majd evőkanalanként belevegyítjük a pudingot. Ezután már nem szabad keverni.
A tésztakoszorút keresztben háromfelé vágjuk. A két alsó lapot megkenjük a lekvár 2/3 részével, illetve a krém felével, és a lapokat egymásra helyezzük. A maradék krémet csillagcsöves nyomózsákba töltjük, a koszorút kissé hullámosan bevonjuk, és tetejére habrózsákat nyomunk.
A maradék lekvárt felmelegítjük, átpasszírozzuk. Néhány szem félbevágott epret a habrózsákra ültetünk, a többit felszeletelve a koszorú oldalába nyomkodjuk. Végül a nejlonzacskóba töltött lekvárral a koszorút meglocsoljuk, és kb. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Mentalevelekkel díszítjük.
Elkészítési idő 1 1/2 óra, szeletenként kb. 1550 joule-t (370 kalóriát) tartalmaz.

FRANKFURTI GULYÁSLEVES
Hozzávalók 5 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 kisebb sárgarépa, 1 nagy burgonya, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 4 frankfurti virsli, 11/2 teáskanál őrölt paprika, 1/2 teáskanál kaporlevél, 1/2 l víz, 1/2 I húsalaplé, 1 kis konzervdoboz hámozott paradicsom (Pelati, 400 g), só, fekete bors
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 30 perc

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk és összevágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és megmosás után szeletekre vágjuk. A burgonyát is meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és csíkokra vágjuk. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, az elő- készített hozzávalókat 5 percig közepes hőfokon pároljuk benne. A frankfurti virslit 1 cm vastag karikákra szeljük és hozzáadjuk. Beletesszük az őrölt paprikát és a kaporlevelet is, majd az egészet jól összekeverjük. Vízzel feleresztjük, majd a húsalaplét hozzáöntjük. A paradicsomot szűrőben jól lecsepegtetjük, nagyobb késsel durvára vágjuk és hozzáadjuk a leveshez. A levest sóval és borssal utána ízesítjük, felforraljuk, és 1 5 percig mérsékelt lángon főzzük, míg a burgonyakockák puhák nem lesznek.

FRANKFURTI KACSA
Hozzávalók: 1 kacsa, 1 kg savanyú káposzta, 20 dkg lángolt kolbász, 15 dkg császárhús, só, bors, majoránna

Elkészítése: A savanyú káposztát kimossuk, lábosba tesszük, hozzátesszük a kolbászt és a császárhúst, és 2 óra hosszat főzzük. A kacsát kívül-belül megsózzuk, belsejét megszórjuk majoránnával, tűzálló tálra tesszük, leöntjük forró olajjal, egy kicsit megforgatjuk az olajban, és világos rózsaszínűre sütjük. A káposztából kivesszük a császárhúst, a kolbászt, a káposztát lezsírozzuk, beletesszük a kacsát, és körülbelül 40 percig a káposztában pároljuk. Előmelegített tálra felhalmozzuk a káposztát, ráhelyezzük a kacsát, a fölszeletelt kolbászt és a császárhúst.

FRANKFURTI KARFIOLLEVES.
Hozzávalók: 1 csomag mirelit karfiol, 30 dkg burgonya, 1 húsleveskocka, 2 pár virsli, só 1 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, leöntjük 1,5 l vízzel és beledobunk egy húsleveskockát. Lefedve, kis lángon félig puhára pároljuk, ekkor teszünk bele a karfiolt. Teszünk bele fejenként egy szál virslit, és meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Ezzel már csak 2-3 percig forraljuk,

FRANKFURTI KORHELYLEVES LIBATOJÁSSAL
Hozzávalók: 4 libatojás, 2 szál póréhagyma, 1 kis zellergumó, 2 burgonya, 2 sárgarépa, 1 csomó petrezselyem, kakukkfű, majoránna, bazsalikom. 2, 5 tejszín, 20 dkg virsli, 2 dl sör, 1 l húsleves, só

Elkészítése: Tisztítsuk meg a zöldségféléket, a póréhagymát és a sárgarépát vágjuk vékony szeletekre, a burgonyát és a zellergumót pedig apró kockákra és tegyük a forrásban lévő húslevesbe. Ha a zöldség félig megfőtt, hozzáadjuk a felkarikázott virslit, a fűszereket és a sört, végül, ha a zöldség puhára főtt, a tejszínt vagy tejfölt. A tojásokat felverjük, sóval, borssal ízesítjük, erőteljes kevergetés közben a levesbe eresztjük, és azonnal levesszük a tűzről, különben a tojás szivacsossá, élvezhetetlenné válik. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és forrón kínáljuk. Pirított kenyérszeleteket, köményes, sós rudacskát kínálhatunk hozzá.

FRANKFURTI KRÉMLEVES
Hozzávalók: 30 dkg sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 3 dkg hagyma, 2 dkg só, 1 g törött bors, 40 dkg kelkáposzta, 4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 3 dkg füstölt szalonna, 1 pár virsli 1 dl tejszín, 1 tojássárgája

Elkészítése: A csontból a zöldséggel, hagymával, sóval, erőlevest készítünk. A kelkáposztát felszeleteljük, fazékba tesszük, rászűrjük a levest, megborsozzuk, majd a kelt jó puhára főzzük. A vajból és a lisztből készített világos rántással berántjuk. Ezután az egészet felforraljuk, és finom szitán áttörjük. A tejszínnel elkevert tojássárgáját habverővel állandóan keverve beletesszük. Az apró kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, rátesszük a karikára vágott virslit, és néhány pillanatig még együtt sütjük. A levest csészékbe tálaljuk, és elosztva a tetejére tesszük a szalonnával pirított virslit.

FRANKFURTI LENCSELEVES
Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1,5 liter marhahúsleves (leveskockából is készülhet), 1 csomó leveszöldség, 1 babérlevél, 1 evőkanál szárított, morzsolt kakukkfű, 10 dkg húsos szalonna, 1 vöröshagyma, ecet, só, őrölt bors, cukor, 4 pár frankfurti virsli

Elkészítése: A lencsét előző este vízbe áztatjuk. Főzéskor leszűrjük, lábasba szórjuk, és a levessel fölöntjük. A leveszöldséget megtisztítjuk, karikákra vágjuk, majd a lencséhez adjuk. A babérlevéllel meg a kakukkfűvel fűszerezve puhára főzzük. Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk, és kisütjük. A megtisztított hagymát felaprítjuk, a szalonna zsírján megfuttatjuk, majd a leveshez adjuk. A virsliket beledobjuk, és felforraljuk. Végül ecettel, sóval, borssal és csipetnyi cukorral enyhén pikánsra ízesítjük. Petrezselyemmel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

FRANKFURTI LEVES 01.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéskarajcsont, 50 dkg kelkáposzta, 2-3 burgonya, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, őrölt bors, só, 2-3 evőkanál olaj, vagy 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt

Elkészítése: A karajcsontot két liter só vízben háromnegyed óráig főzzük, beletesszük a felszeletelt kelkáposztát, s mielőtt az is megpuhul, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. A zsiradékon halvány-sárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, belekeverjük az összetört fokhagymát, meghintjük liszttel, egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük az előzőleg kivett és lehűtött húslével. Berántjuk vele a levest, tejfölt adunk hozzá, borsozzuk, a tetejére virslit karikázunk, és jól kiforraljuk.
Készíthetjük krémlevesnek is, akkor nem kell hozzá burgonya és fokhagyma sem. A hagymát a zsiradékon megpároljuk, kis ideig ezen pároljuk a kelkáposztát is, majd sózva, borsozva, vízzel vagy csontlével felengedve puhára főzzük. Világos rántással és tejjel krémleves-alapot készítünk, összeöntjük a kelkáposztával, kiforraljuk, majd áttörjük. Tejszínnel és tojássárgával tovább testesíthetjük. A tálalásnál a tetejére főtt virslit karikázunk.

FRANKFURTI LEVES 02.
Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 30-40 dkg kelkáposzta, 2 füstölt ízű leveskocka, 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál finomliszt, késhegynyi pirospaprika, 2 pár virsli, 1 dl tejföl

Elkészítése: A répát megtisztítjuk, és karikákra vágva a fazékba rakjuk. A kelt kitorzsázva, laskára vágva hozzáadjuk, és egy liter vízzel leöntjük. A leveskockákkal meg a köménnyel fűszerezzük, és addig főzzük, amíg a répa puha nem lett.
A hagymát apróra vágjuk, az olajon megfonnyasztjuk, és liszttel megszórva, kevergetve, megpirítjuk. A pirospaprikával megszórjuk, és két deci hideg vízzel felengedve a levest besűrítjük vele. A virslit karikákra vágva hozzáadjuk, és még 3-4 percig főzzük. Megtejfölözve tálaljuk.

FRANKFURTI LEVES 03.
Hozzávalók: 1 ek étolaj, 20 dkg kelkáposzta, 15 dkg burgonya, 2 dkg liszt, 5 dkg sárgarépa, 2 dkg gyökér, 2 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl energiaszegény tejföl, 10 dkg virsli, vegeta, só, bors, pirospaprika, majoránna

Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott zöldséget, kelkáposztát, vízzel felengedjük, és félpuhára pároljuk. Belerakjuk a kis kockákra vágott burgonyát, fűszerezzük, pirospaprikával megszórjuk, és puhára főzzük. Liszttel, tejföllel behabarjuk és forrón tálaljuk. A karikára vágott és megpirított virslit a tányérokba rakjuk.

FRANKFURTI LEVES 04.
Elkészítése: Két dkg zsiradékot 1/2 finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk, majd hozzáadjuk a tisztított és metéltre vágott 60 dkg kelkáposztát. kevés csontlevet vagy vizet aláöntve majdnem puhára pároljuk. Ízesítjük sóval, köménymaggal, pépes fokhagymával és majorannával. Mikor már majdnem puha, akkor felengedjük és rózsaszínű petrezselymes rántással besűrítjük. Személyenként 1 pár karikára vágott virslit főzünk a levesbe.
Egyéni ízlés szerint tejföllel is tálalhatjuk.

FRANKFURTI LEVES 05.
Elkészítése: Kelkáposztát apróra felszeletelünk, sárgarépát kis csíkokra. Forró, vegetás vízbe odatesszük főzni egy vöröshagyma társaságában (le is lehet reszelni). Rántást készítünk egy kevés pirospaprikával, berántjuk a levest. Borssal, majoránnával ízesítjük. A végén beletesszük a virslit karikára vágva, majd tejfölt keverünk bele.

FRANKFURTI LEVES 06.
Elkészítése: Egy kisebb fej vöröshagymát dinsztelni. Ez fehér, nincs benne paprika.
Egy nagyobb sárgarépát karikára vágva rá, aki szereti a fehérrépát, azt is, sóval dinsztelni.
Felöntve, delikáttal, majoránnával, fokhagymával ízesíteni
Egy fél, vagy negyed kelkáposztát összevágva bele, mennyiségtől függ, meg káposzta mérettől.
Ha kész, tojásból, liszttel kemény nokedlit keverve, beleszaggatjuk, majd liszttel tejfölös habarást teszünk bele.
Aki akar, tehet bele frankfurti virslit karikázva.

FRANKFURTI LEVES 07.
Hozzávalók: 40 dkg kelkáposzta, 2 db sárgarépa, 25 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 2 pár virsli, 1 db húsleveskocka, köménymag, pirospaprika.

Elkészítése: A kelt torzsázzuk ki, vágjuk vékony laskára és a megtisztított, karikára vágott sárgarépával, a burgonyával, köménymaggal tegyük fazékba. 1,5 liter vízzel öntsük fel, majd a fokhagymát és a húsleveskockát dobjuk bele. Lefedve főzzük puhára a zöldségeket. Az olajon a liszttel meg a reszelt vöröshagymával készítsünk barna színű rántást, szórjuk meg pirospaprikával, s a levest sűrítsük be vele. A végén a karikára vágott virslit is adjuk hozzá, s két-három perces forralás után, tejföllel gazdagítva tálaljuk. 

FRANKFURTI PIZZARÁTÉT
Elkészítése: A mártást a tésztára terítjük, 15 dkg füstölt csülköt megfőzünk, lehűtjük, a bor és a zsiradék nélkül metéltre vágjuk. 10 dkg kelkáposztát vékony csíkokra vágunk, és a füstölt lében megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, rátesszük a kelkáposztát, füstölt csülköt, 5 dkg karikára vágott virslit, 5 dkg karikára vágott paradicsomot. Oregánóval, borssal ízesítjük. 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben megsütjük.

FRANKFURTI PULYKAMELL
Hozzávalók: 1,5 kg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 1 kg kelkáposzta, só, bors, 2 dl tejföl

Elkészítése: A pulykamellet füstölt szalonna csíkokkal megtűzdeljük, megsózzuk, megforgatjuk 1 dl forró olajban. Egy kevés vizet ráöntve félig megpároljuk. Ha kihűlt, kiemeljük és kicsontozzuk. A kelkáposztát leveleire szedjük, torzsáját, vastagabb ereit kivágjuk, és a leveleket sós vízben megfőzzük. A pároló lében tesszük egy mokkáskanál törött borsot. Mély tűzálló tálat megolajozunk, kibéleljük a kellevelekkel, lerakunk egy sor kisebb szeletekre vágott pulykamellet, erre újra kellevelet s megint húst teszünk, majd végül betakarjuk a kellevelekkel. A pecsenye levét elkeverjük tejföllel, és ráöntjük. Sütőben 50 percig sütjük.

FRANKFURTI ROSTÉLYOS
Elkészítése: Az elősütött rostélyosokat lábosba áttesszük, és zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk. Paradicsompürét pirítunk benne; csont alaplével felengedjük, és a húsra öntjük. Sózzuk, törött borssal, majoránnával finomra zúzott fokhagymával fűszerezzük. Lefedve pároljuk. A kelkáposztát előkészítjük, cikkekre vágva forrásban levő bő sós vízben majdnem puhára főzzük, leszűrjük, és szitán lecsurgatjuk. A virslit karikára vágjuk, felhevített kevés zsírban megpirítjuk.
Ha a rostélyosok majdnem puhák, a lábos egyik oldalára helyezzük őket, a virslit pedig rátesszük a rostélyosokra. A másik oldalára tesszük a főtt kelkáposztát: Az egészet puhára pároljuk.
Tálaláskor a rostélyosokat előmelegített tálra helyezzük, adagonként egy darab kelkáposztát teszünk rá, és megöntözzük a virslis mártással. Köretként petrezselymes burgonyát vagy párolt rizst adunk.

FRANKFURTI SALÁTA 01.
Elkészítése: A frankfurti saláta alapja 3 pár virsli, amelyet, ha műanyag burkolatú, lehéjazzuk. Utána karikákra vágjuk. 30 dkg hordós káposztát vízzel átöblítünk, kinyomkodjuk, összevagdaljuk, és a virslivel meg négy, karikákra vágott ecetes uborkával és két meghámozott, kicsumázott, vékonyra felszeletelt almával összekeverjük. Egy kis tubus majonézt két deci kefirrel simára keverünk, és egy gerezd tört fokhagymával, mokkáskanálnyi ételízesítő porral meg egy csokor összevagdalt snidlinggel vagy újhagyma-zölddel fűszerezünk. A salátával összekeverjük, és jól behűtve kínáljuk.

FRANKFURTI SALÁTA 02.
Hozzávalók: 75 dkg főtt burgonya, 4 főtt tojás, 1 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 1 fej saláta, 1 ecetes uborka, petrezselyem, 2 pár főtt virsli, 3 ek majonéz, 2 ek ketchup, 4 ek tejföl, mehet még bele 2 ek fehérbor és fél citrom leve.

Elkészítése: A hozzávalókat 3 mm vastag karikákra vágjuk, a salátát csíkokra metéljük. A majonézt, ketchupot, tejfölt (citromlevet, fehérbort) összekeverjük, és a zöldségekre öntjük.

FRANKFURTI SERTÉSTOKÁNY
Hozzávalók: 1,4 kg sertéslapocka (színhús), 300 g bőrös virsli, 150 g sertészsír, 300 g vöröshagyma (makói), 100 g sűrített paradicsom (Aranyfácán) vagy 200 g csemegeparadicsom, 3 dl fehér száraz bor (Kecskeméti olaszrizling), frissen őrölt fekete bors, asztali só.

Elkészítése: A sertéslapockát csíkokra vágjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, felhevített sertészsírban aranysárgára pirítjuk, és azonnal egy kevés vízzel felengedve zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a húst, megsózzuk, és fedő nélkül addig pároljuk, amíg a húsnedvet elfőtte. Feketeborssal meghintjük, és mindig csak egész kevés bort vagy vizet öntünk alá, hogy rövid lében párolódjék. Fedő alatt, mérsékelt tűzön tartva, időnként megkeverve pároljuk. Amikor a hús félig puha, hozzátesszük a sűrített paradicsomot vagy az apró darabokra vágott csemegeparadicsomot, és puhára pároljuk. Közben a virslit megmossuk, bőrét lehúzzuk, egyenletes karikákra vágjuk, majd serpenyőben kevés felhevített sertészsírban, erős tűzön megforgatjuk, egész gyengén megpirítjuk. Amikor a tokány már majdnem puha, zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a megfuttatott virsli karikákat, és a visszatartott borral együtt puhára pároljuk.

FRANKFURTI TOJÁS
Elkészítése: Személyenként 1 pár virslit megfőzünk, majd lehúzzuk a bőrét. Felkarikázzuk, és teflonserpenyőbe tesszük Minden pár virslihez, 2 tojást számítunk. Felütjük a tojásokat, 1 evőkanál tejföllel, sóval - ízlés szerint ketchuppel - jól elkeverjük, és ezt a masszát a virslikre öntjük. Rántotta keménységűre sütjük, majd omlett formában tálaljuk.

FRANKFURTI TORTA
Tésztája: 8 tojás, 25 deka cukor, 25 deka darált dióbél, 25 szem darált pörkölt kávé, három kanál szitált morzsa

Elkészítése: A tojásokat habverővel erősen kikavarjuk a cukorral (a tojásokat egészben, fehérjével együtt, nem habbá verve adjuk bele). Nagyon erősen kell kavarni 35-40 percig úgy, hogy legalább duplájára nőjön a massza. 2 lapban sütjük sütőben, torta formában. Krémje: 16 deka cukor, 25 deka csokoládé, 4 evőkanál forró vízzel felolvasztva, forrásig. Most levesszük a tűzről és evőkanállal addig kavarjuk, míg langyos és fényes lesz, ekkor teszünk bele 16 deka kikevert vajat és 3 tojássárgáját. újra erősen kikavarjuk. A krém felét még langyosan a tortára öntjük, ha kissé beszívódott és hűlt, leborítjuk a másik lappal és a többi krémet ráöntve, gyorsan elsimítjuk, mert csak így lesz fényes. Oldalát is ezzel a krémmel vonjuk be, tetejét fél diókkal rakjuk ki. Ennél a tortánál a fontos az, hogy a fele krémet, ami a töltelék, jobban kihűlve kell a tortára kenni, másik felét, ami a tetejére jön, öntetszerűen kell kezelni. Mert előbbi, ha túl langyos, kifolyik a felső lap súlyától, míg a külseje mázszerűen megkeményedik, ha langyosan ráöntjük. Télen könnyebb vele bánni. Igen jó torta.

FRANKFURTI TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 8-10 paprika, 10 főtt tojás, 1 db nyers tojás, egy fej kelkáposzta, 3-4 pár virsli, fűszerek ízlés szerint, 3 gerezd fokhagyma, egy pohár tejföl, paradicsom püré, ketchup

Elkészítése: A darált húshoz keverjük az összeaprított főtt tojást, a fűszereket, a fokhagymát, a nyers tojást.
Ezt a keveréket a paprikába töltjük és a kelkáposzta leveleit fazékba téve a töltött paprikát is beletesszük. A virslit felkarikázva szintén a fazékba tesszük rá a pürét, és a ketchupot vízzel felengedjük, és meg kell főzni.
Ez az egész nagyon finom, ha tálaláskor még tejföllel is megbolondítjuk.

FRANKFURTI VIRSLISALÁTA (MAJONÉZES)
Hozzávalók: 25 dkg virsli, 2 kifliburgonya, 1 közepes alma, 10 dkg majonéz, 2 ek tejföl, 1 kk reszelt vöröshagyma, 1/2 csomó petrezselyem, 1/2 citrom, porcukor, só.

Elkészítése: A megfőzött virsli bőrét, eltávolítjuk, vékony karikára vágjuk. A burgonyát mosás után héjában megfőzzük, meghámozzuk, és kihűtve a virslihez hasonlóan felszeleteljük. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és vékonyra szeleteljük.
A majonézt elkeverjük a tejföllel, citromlével, sóval, porcukorral, finomra vágott petrezselyemzölddel és reszelt vöröshagymával.
Lazán beleforgatjuk a virslit, burgonyát, almát és irány a hűtő.

FRANKFURTI ZÖLDBAB
Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 2 pár virsli, 1 nagy fej hagyma, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál olaj, só, bors

Elkészítése: A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, és 2 centis darabokra vagdaljuk. 1,5 dl sós vízben megpároljuk. Közben a virsliket lehéjazzuk, és a hagymával együtt nagyon vékony karikákra vágjuk. Az olajon a hagymát üvegesre pirítjuk, bőven megborsozzuk, megsózzuk, és a virsliket hozzátesszük. A zöldbabot lecsurgatjuk, elkeverjük a hagymás virslivel, kicsit lepirítjuk, majd megszórjuk apróra metélt petrezselyemmel. Lefedve hagyjuk tálalásig. Ropogós, sült burgonya illik hozzá.

FRANKFURTI ZÖLDMÁRTÁS
Hozzávalók: 15 dkg majonéz, 10 dkg tejföl, 1 csemegeuborka, dijoni mustár, só, bors, zöldfűszerek (legalább 7-féle: petrezselyem, snidling, tárkony, turbolya, ánizs, koriander, zeller)

Elkészítése: A hozzávalókat turmixgépben vagy botmixerrel összetörjük.
Főtt illetve párolt húsokhoz való, vagy krumplival, hagymával elkeverve speciális krumpli-salátaként tálalható.