Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Városi ízek - Makó 04.


ZÖLDSÉGES – TÉSZTÁS ÉTELEK

CSÍPŐS TÖLTÖTT BURGONYA
Hozzávalók: 8 db burgonya, 40 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 12 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, törött bors, köménymag, só

Elkészítése: Az egyforma nagy burgonyákat meghámozzuk, és karalábévájóval a közepüket kifúrjuk, hogy tölthetők legyenek. A kivájt burgonyaforgácsot megfőzzük, áttörjük, és darált hússal összekeverjük. Olajban pirított hagymával, zúzott fokhagymával, csípős paprikával, borssal, köménymaggal és sóval ízesítjük. Ezzel a masszával töltjük meg a burgonyákat, olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, és mindegyiket letakarjuk egy vékony szalonnaszelettel.
Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

EMÍLIAI METÉLT
Hozzávalók: 40 dkg hosszú-metélt, 1 kisebb vöröshagyma, 20 dkg maradék főtt sonka, 8 dkg margarin, 2 dl tejszín, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 5 dkg parmezán jellegű sajt, 15 dkg mélyhűtött zöldborsó

Elkészítése: A tésztát lobogó, forró sós vízben kifőzzük. A megtisztított hagymát felaprítjuk, a sonkát amennyire lehet, csíkokra vágjuk. A hagymát a margarinon megpirítjuk, a sonkát belekeverjük, 1-2 percig együtt sütjük, a tejszínnel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. A sajtot belekeverjük és felforraljuk. A zöldborsót beleszórjuk, és kis lángon még 5 percig - illetve addig, amíg a borsó megpuhul - a tűzön hagyjuk. A főtt tésztát beleforgatjuk.
Tetejét reszelt sajttal megszórjuk.

FOKHAGYMÁS LECSÓ
Hozzávalók: 1 kg zöldpaprika (aki szereti az erőset, tegyen bele 1-2 csípős bogyiszlóit), 25 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg füstölt (lángolt) kolbász, 4 db tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál pirospaprika, 1 teáskanál ételízesítő, 1 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése: A füstölt szalonnát apróra vágva süssük zsírjára, majd a zsíron pároljuk üvegesre a vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával és felöntjük egy evőkanál vízzel. Beletesszük a zöldpaprikát, és néhány percig pároljuk. Rászórjuk az ételízesítőt, a sót, hozzáadjuk a paradicsomot meg a zúzott fokhagymát. Amikor majdnem kész, belerakjuk a karikára vágott kolbászt.
Ha elkészült, ráöntjük a tojást, és még egy percig pirítjuk.

GRÁNÁTOS KOCKA (KRUMPLIS TÉSZTA)
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 6 evőkanál zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 0,5 kg kész kockatészta, 2 kávéskanál só

Elkészítése: A kockatésztát lobogó, sós vízben puhára főzzük, lecsurgatjuk, majd kevés forró zsírban megforgatjuk. A burgonyát megtisztítjuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk és sós vízben (1 kávéskanál só) feltesszük főni. A megtisztított hagymát apróra vágjuk és lábasba téve, 3 evőkanál zsírban megpirítjuk. Hozzákeverjük a puhára főtt burgonyát, a tésztát, meghintjük pirospaprikával, 1 kávéskanál sót adunk hozzá és fedő alatt, takaréklángon 5 percig együtt pároljuk.
Forrón tálaljuk.

GOMBÁS LECSÓ
Hozzávalók: 75 dkg zöldpaprika, 25 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1-1 evőkanál ételízesítő és pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött bors, só

Elkészítése: A szalonnazsíron megfuttatjuk a hagymát, rászórjuk a pirospaprikát és a felszeletelt gombát. Kissé megsózzuk, majd fedő alatt addig pároljuk, míg zsírjára nem sül. Ekkor hozzáadjuk a zöldpaprikát, és néhány percig fedő alatt puhára pároljuk. Végül beletesszük a paradicsomot és ráöntjük a tejszínt. A finomra vágott petrezselyemmel, az ételízesítővel, a zúzott fokhagymával és borssal fűszerezzük, majd néhány percig kis lángon főzzük.
Tálaláskor ki-ki megtejfölözi a saját adagját.

GOMBÁS RIZS
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 6 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg gomba, zöldpetrezselyem, só, bors

Elkészítése: A rizst megtisztítjuk, lemossuk, leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. A zsír felét felhevítjük, majd üvegesre pirítjuk benne a leszárított rizst. Kétszeres mennyiségű vízzel felengedjük, sózzuk és belekeverjük a vöröshagyma felét. Fedő alatt lassú tűzön puhára pároljuk. Közben a megtisztított gombát megmossuk, lecsepegtetjük, és kb. félcentis kockákra vágjuk. A maradék zsírban üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a felaprított gombát, és együtt megpirítjuk. Sóval, borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. A megpuhult gombát az elkészült rizzsel lazán összekeverjük.
Forrón, szaftos húsok mellé adjuk köretnek.

ÍNYENC RIZSES HÚS
Hozzávalók: 2 csirkemell, 4 db keményre főzött tojás, 20 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 savanyú uborka, 1 dl száraz fehérbor, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 húsleveskocka, 2 evőkanál zsiradék, 1 babérlevél, só, őrölt bors, esetleg cseresznyepaprika-krém

Elkészítése: A megmosott csirkemell bőrét leszedjük, a csontról lefejtjük a húst és kis kockákra vágjuk. A bőrből, a csontból és a húsleveskockából fél liter húslevest készítünk, leszűrjük. A megtisztított, apróra vágott hagymát a zsiradékban üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csirkehúst, kevergetve néhány percig pirítjuk, majd felengedjük a borral, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott uborkát, a babérlevelet. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük, és aki szereti, cseresznyepaprika-krémmel. Lefedve, kis lángon puhára pároljuk (kb. fél óra). Közben a megmosott rizst a húslevesben puhára főzzük, rászórjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, és a húst a levével együtt hozzákeverjük.
Cikkekre vágott tojással díszítjük, és salátával kínáljuk.

KAPROS TÖKFŐZELÉK
Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 4 evőkanál olaj, 5 evőkanál liszt, 1 kávéskanál só, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kávéskanál porcukor, 1 erőleveskocka, 1 evőkanál ecet, 2 dl tejföl, 1 csomó kapor

Elkészítése: Az erőleveskockát 2 dl vízben feloldjuk. A gyalult, gyenge tököt megsózzuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott hagymát és az összevágott kaprot. A tökből jól kinyomkodjuk a vizet, ecettel meglocsoljuk, majd a rántáshoz adjuk. Állandó keverés mellett 3 percig pirítjuk, majd felöntjük a hideg erőlevessel. Ha jól felforrt (15 perc) belekeverjük a tejfölt, a cukrot és még 5 percig főzzük.
Forrón tálaljuk.

KAPROS ZÖLDBORSÓFŐZELÉK
Hozzávalók: 60 dkg kifejtett zöldborsó (mirelit is lehet), 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 csokor kapor, 2 evőkanál olaj, 1-1 evőkanál pirospaprika és ételízesítő, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint őrölt bors és a tálaláshoz 4 pár virsli

Elkészítése: A forró olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rászórjuk a pirospaprikát. Ráöntünk 1 evőkanál vizet, hogy a paprika ne égjen meg. Ráöntjük a zöldborsót, és fedő alatt, saját levében 6-7 percig pároljuk. Összekeverjük a lisztes tejföllel és az apróra vágott kaporral, az ételízesítővel, majd kiforraljuk.
Virslivel tálaljuk.

LENCSEFŐZELÉK
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál olaj (vagy margarin), 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál cukor, 1 mokkáskanál mustár, 1 evőkanál ecet, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 babérlevél, fél citrom leve, 10 dkg füstölt szalonna

Elkészítése: A megtisztított lencsét többször jól megmossuk, és egy éjjelen át hideg vízbe áztatjuk. Leszűrés után hideg vízben feltesszük főni, beletéve a babérlevelet és a füstölt szalonnát. Megsózzuk és lassú, egyenletes forrás közben ötven perc alatt puhára főzzük. A finomra vágott hagymát az olajon megfonnyasztjuk, apróra vágott fokhagymát hozzátéve a liszttel világos rántást készítünk. Beletesszük a pirospaprikát, majd a puhára főtt lencsét ezzel berántjuk. Hozzáadjuk az ecetet, a mustárt, a cukrot és a citrom levét, és további 5 percig főzzük, közben kevergetjük.
A benne főtt füstölt szalonnát egészben kivesszük, és bármikor elfogyaszthatjuk. Forrón tálaljuk.

MAKÓI BURGONYA
Elkészítése: A főtt és hámozott burgonyákat karikákra vágjuk.  Egy tepsit alufóliával kibélelünk, belülről vékonyan zsírral kikenjük. Belerakjuk a burgonya felét, erre tesszük a vékonyra karikázott vöröshagymát és a szeletekre vágott füstölt szalonnát. Megszórjuk pirospaprikával elkevert sóval, befedjük a burgonya másik felével. Ezt is fűszerezett sóval ízesítjük, és az egészet befedjük alufóliával. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

MAKÓI SÜLT BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 60 dkg vöröshagyma, 2 dl csökkentett zsírtartalmú tejföl, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, olaj a burgonya sütéséhez

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, és vékonyka hasábokra vágjuk. Forró olajon pirosra megsütjük. A megtisztított vöröshagymát vastag karikákra metéljük, és egy lábosba vagy serpenyőbe tesszük. Rászórjuk a fűszereket, megsózzuk és belecsorgatjuk az olajat. A megtisztított és összezúzott fokhagymával elkeverjük, majd fedő alatt üvegesre pároljuk. A megsült és leszűrt burgonyát nagy tálba öntjük, melegen tartjuk, és ha a hagyma is elkészült, rászórjuk a tetejére. Végül beleöntjük a megsózott tejfölt, óvatosan átkeverjük, hogy a burgonya ne nagyon törjön, és azonnal tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

MAKÓI TOJÁS
Elkészítése: Kiadós egytálétel a makói tojás. Ehhez 12 tojást vízben 15 percig főzünk, majd hideg vízbe átrakjuk, a héját az edény falához ütögetjük, hogy megrepedjen: így majd könnyen meghámozhatjuk. Hat nagy fej vöröshagymát megtisztítunk, karikákra vágjuk, és két evőkanál olajon kevergetve ropogós pirosra sütjük. A hagyma felét nagy, lapos tűzálló tálra terítjük, erre a karikákra vágott kemény tojásokat fektetjük, és a hagyma maradékával betakarjuk. Két deci tejfölt egy tojássárgájával meg csipetnyi sóval simára keverünk, és a hagymás tojást bevonjuk vele: Két evőkanál zsemlemorzsát három deka vajban megpirítunk, a tál tetejére szórjuk, és a sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg.
Puha, fehér kenyér illik hozzá.

MAKÓI TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók: 8 db közepes nagyságú hagyma, 30 dkg darált sertéslapocka, 1 zsemle, 1 tojás, 10 dkg margarin, só, bors, petrezselyemzöld, 5 dkg reszelt sajt (a végső szóráshoz)
A Mornay mártás hozzávalói: 10 dkg margarin, 10 dkg liszt, 1/2 I tej, 2 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt, só, szerecsendió
Elkészítése: A megtisztított hagymák tetejét (1/4 rész) levágjuk, a közepét kivéve 1 cm vastagságú csésze formájúra vájjuk. A kivájt hagymarészt felaprítjuk, a zsiradékon megpirítjuk. A zsemlét beáztatjuk, majd a hagymával és a fűszerekkel együtt a darált húshoz adjuk, és jól összedolgozzuk. Megtöltjük vele a hagymát, és sütőben puhára pároljuk. Közben elkészítjük a mártást: a margarint felolvasztjuk, és a liszt hozzáadásával világos rántást készítünk. Állandó keverési közben felöntjük a tejjel, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját. Reszelt sajttal, sóval, szerecsendióval ízesítjük. A mártást a hagymára öntjük, meghintjük a sajttal, és aranysárgára sütjük.

TARHONYÁS SERTÉSHÚS
Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 25 dkg tarhonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj vagy zsír, 1 evőkanál lecsó, só, pirospaprika

Elkészítése: A húst alaposan megmossuk, és apró darabokra vágjuk. A felaprított hagymát a forró zsiradékon megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, és kevés vízzel felengedjük. Beletesszük a húst. Ha elfő a leve, mindig meleg vízzel pótoljuk. Megsózzuk és hozzáadjuk a lecsót. Amikor a hús már félig megpuhult, felengedjük kétszer annyi vízzel, mint a tarhonya mennyisége. Ha felforrt, beletesszük a tarhonyát, amelyet előzőleg a sütőben aranysárgára pirítottunk. Gyenge tűzön tovább pároljuk, amíg megfelelően meg nem puhul.
Forrón tálaljuk.

TARKABARKA OMLETT
Hozzávalók: 20 dkg csavart (száraz) tészta, só, 1 doboz kukorica, 2 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy, piros húsú paprika, 20 dkg kolbász, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 15 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1/2 csomag snidling (vagy 1 teáskanál szárított oregánó), 4 tojás, 1,5 dl tej, fehérbors, szerecsendió

Elkészítése: A tésztát sós vízben 8-10 percig főzzük. Közben a kukoricát lecsepegtetjük, a vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a paprikát apró kockára vágjuk. A kolbászt felszeleteljük, átsütjük, s hozzáadjuk a fokhagymát és a vöröshagymát, beletesszük a kukoricát, a paprikát és a zöldborsót, és rövid ideig pároljuk. Végül óvatosan belekeverjük a tésztát is. A tojásokat felverjük a tejjel. Sóval, borssal, szerecsendióval s apróra vágott snidlinggel ízesítjük.
A tojásos keveréket ráöntjük a tésztára, kb. 8 percig sütjük.

VIRSLIS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, 2 pár virsli, 2 dl fehérbor, 1 erőleveskocka, só, törött bors, reszelt sajt, tejföl

Elkészítése: Megreszeljük a hagymát és a vajon megfonnyasztjuk. Beletesszük a virslit, karikára vágva, kicsit megpirítjuk, majd a rizst is hozzáadjuk. Amikor már üveges, a borral felöntjük, megsózzuk, megborsozzuk. Ha a rizs a bort felitta, akkor 2 dl vízben feloldott erőleveskockás lével tovább pároljuk, amíg meg nem puhult.
Reszelt sajttal meghintve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.

ZALAI RÁNTOTT TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók: 8 db zöldpaprika, 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 6 dkg liszt, 5 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, törött bors, só, 3 dl olaj

Elkészítése: A paprikákat kicsumázzuk, enyhén sós vízzel leforrázzuk és lecsepegtetjük. A megtisztított gombát kisebb kockákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, megszórjuk vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. Amikor elfőtte a levét, hozzáadunk 3 habosra kevert tojást, és lágy rántottaszerűre megsütjük. Ezzel a tojásos töltelékkel töltjük meg a paprikákat, majd a szokásos módon bepanírozzuk. Forró olajban megsütjük.
Metélőhagymával megszórt párolt rizzsel tálaljuk.
SALÁTÁK - KÖRETEK

BABSALÁTA
Hozzávalók: 80 dkg fehér bab, 30 dkg vöröshagyma, 1,2 liter salátaecet, 2 db babérlevél, törött bors

Elkészítése: A babot sós vízben babérlevéllel puhára főzzük. Leszűrjük, leöblítjük. Előhűtött salátaecetbe rakjuk, belekeverjük a szeletelt vöröshagymát. Tálaláskor tetejére törött borsot szórunk. Bakonyi gombamártás Hozzávalók: 30 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 dkg só, 5 dkg liszt, 0,5 dkg fűszerpaprika, 3 dl tejföl, 1 db paprika, 1 db paradicsom. A füstölt szalonnát apró kockára daraboljuk, kisütjük, és a zsírjában finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítunk. A megtisztított és cikkekre vágott gombát a hagymához adjuk, rövid ideig pirítjuk, sózzuk és megszórjuk fűszerpaprikával. Kevés vízzel vagy alaplével felengedjük, majd tejfölös habarással sűrítjük.
Tálalás előtt kiforraljuk.

BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg rózsaburgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kávéskanál porcukor, 1 kávéskanál só, 1 dl ecet, 1 mokkáskanál őrölt bors

Elkészítése: A burgonyát jól megmossuk, héjában megfőzzük. Hagyjuk kihűlni, majd megtisztítjuk, és fél cm-es kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk (villával szétszedjük). Az ecetet 1 dl vízzel, sóval, cukorral és őrölt borssal ízesítjük. A burgonyakarikákat, majd a hagymakarikákat beletesszük, és 1 órán át a hűtőben állni hagyjuk.

GOMBAMÁRTÁS
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 5 dl csontlé, 0,5 dkg őrölt bors, 2,5 dl tejföl, 6 dkg liszt, 8 dkg vaj, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkg vöröshagyma, 2 dkg só

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és szeletekre vágjuk. Csontlében kevés apróra vágott vöröshagymával feltesszük főni, és rövid ideig forraljuk. Petrezselymes vajas rántással sűrítjük. Sóval ízesítjük, és őrölt borssal fűszerezzük. Végül tejföllel dúsítjuk. A főzésnél vigyázzunk, hogy sokáig ne forrjon, mert a gomba megszürkül.
Főtt és párolt ételekhez adjuk.

HAGYMÁS BABSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg tarkabab, 3 db babérlevél, 0,5 dl ecet, 2 dkg cukor, 0,3 dl olaj, 15 dkg vöröshagyma, só, bors

Elkészítése: A megtisztított babot 3-4 órán keresztül hideg vízben áztatjuk, majd a babérlevéllel együtt feltesszük főni. Közben elkészítjük a salátalevet: hideg vízbe öntjük az ecetet, sóval, cukorral, törött borssal ízesítjük, és kevés olajat öntünk hozzá. A vöröshagymát vékony karikára vágjuk, megsózzuk, néhány percig állni hagyjuk, majd a leszűrt és kihűlt babbal együtt a salátalébe keverjük.

HAGYMÁS-SPENÓTOS SALÁTA
Hozzávalók: 1 egész narancs, 3 evőkanál almaecet, só, cukor, fahéj, 4 evőkanál olaj, 4 dkg vagdalt mandula, 1 grapefruit, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg friss, leveles spenót vagy fejes saláta
Elkészítése: A narancsot forró vízben megmossuk, héját lereszeljük, és az almaecettel meglocsoljuk. Sóval, cukorral, fahéjjal ízesítjük, végül hozzákeverjük az olajat. Az öntetet lefedve, hűtőszekrényben érleljük. A mandulát serpenyőben aranysárgára pörköljük. A narancsot és a grapefruitot meghámozzuk. A héj alatti fehér réteget és a cikkek közötti hártyát is eltávolítjuk. A gyümölcshúst feldaraboljuk, a kicsorgó levet az öntethez keverjük. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A spenótleveleket lecsipkedjük, megmossuk és lecsepegtetjük. A narancs és a grapefruit húsát meg a spenótot szétosztjuk 4 tálkába, megszórjuk a hagymával és a mandulával, s ráöntjük a salátalevet.
Fehér kenyérrel kínáljuk.

ÍNYENC BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 2 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma, 10 vékony szelet császárszalonna (1-2 szelet kell belőle a díszítéshez), 4 evőkanál étolaj, 6 evőkanál 10%-os ecet, 2 teáskanál erőleves, 4 evőkanál mustár, só, bors, cukor, 1 fej saláta

Elkészítése: A jól megmosott burgonyát héjában tesszük fel főni. Forrás után kb. 20 perc múlva leöntjük róla a vizet, hűlni hagyjuk, meghámozzuk, végül vastag karikára szeljük. A megtisztított hagymát kockákra vágjuk, és a szintén felkockázott szalonna zsírján üvegesre pároljuk. Hozzáöntjük az ecetet, 1/2 liter vizet meg az erőlevest, és rövid ideig forraljuk. Szükség szerint mustárral, sóval, borssal és cukorral ízesítjük. A salátát megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet. Leveleit darabokra tépkedjük, a burgonyakarikákkal együtt az öntethez keverjük, és állni hagyjuk benne, hogy az ízek összeérjenek.
A félretett szalonnaszeleteket ropogósra sütjük, majd díszítésül elrendezzük a saláta tetején.

LECSÓSALÁTA
Hozzávalók: 1/2 liter üveges konzervlecsó (vagy házi eltett lecsó), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fejes saláta, 10-15 dkg bármilyen fajta sonka, 1-2 db friss zöldpaprika és paradicsom, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint mustár, kevés citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi pástétomfűszer (gyógynövényboltokban kapható), só

Elkészítése: A konzervlecsó paradicsomos levét simára keverjük az olajjal, a citromlével, a mustárral és a zúzott fokhagymával. A mártásba belekeverjük a pástétomfűszert és kevés sót. A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és megsózva 15 percig hagyjuk állni, ezután a mártással összekeverjük. Ugyancsak hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott lecsót, valamint a friss paprikát és a felkarikázott paradicsomot. Ezután hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott sonkát, valamint a megmosott, leszárított és felcsíkozott salátát is.
Az egészet óvatosan összeforgatjuk, és a tálat befedve, a hűtőszekrényben jól lehűtjük.

LENCSESALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 15 dkg füstölt hús, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 dkg cukor, 2 citrom, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, törött bors, só

Elkészítése: A lencsét a füstölt hússal együtt annyi vízben tesszük fel főni, hogy ellepje. Amikor megpuhult, a lencsét leszűrjük, a húst apró kockákra vágjuk. Vízből citromlével, cukorral és sóval tartalmas salátalevet készítünk. Belekeverjük a vékony szeletekre vágott hagymát, a reszelt fokhagymát, a borsot és az olajat. Ezzel az öntettel meglocsoljuk a lencsesalátát. Legalább egy napig érleljük hűtőszekrényben fogyasztás előtt. Mustáros hagyma Hozzávalók: 5 nagy fej lila hagyma, só, 3 evőkanál mustár, 2 evőkanál porcukor, 2 kiskanál ecet. Nem túl vékony karikára vágunk öt nagy fej lila hagymát és besózzuk. Ha levet eresztett, leszűrjük, és összekeverjük három evőkanál mustárral, amelyet előtte két evőkanál porcukorral meg két kiskanál ecettel alaposan kikevertünk.
Legalább egy napra behűtjük, hogy az ízek összeérjenek.

MAKÓI KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fejes káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy savanykás alma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet, 2 gerezd fokhagyma, kevés cukor, só, törött bors, ízlés szerint

Elkészítése: A vékony csíkokra vágott káposztát az előbb leírtak szerint előfőzzük, lecsurgatjuk és megsózzuk. A vöröshagymát tisztítás után egészen apróra vágjuk és leforrázzuk, mint a káposztát. Csak annál rövidebb ideig főzzük, mindössze 2 percig, majd leszűrve ugyancsak megsózzuk. Az ecetet összekeverjük 2 evőkanál vízzel, az olajjal, a sóval, a cukorral és a zúzott fokhagymával. A mártásba belekeverjük a megmosott, kicsumázott és csíkokra aprított héjas almát, a hagymát és a káposztát. Lefedjük, és a hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc

PAPRIKÁS NYÚLSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg zeller, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg piros és sárga húsú paprika, 2 evőkanál olaj, fél teáskanál mustár, 2 evőkanál citromlé, 1 dl száraz fehérbor, 3 zsályalevél, 1 ágacska rozmaring. 1 gerezd fokhagyma, 1 gerezd citrom, 1 babérlevél, 1 kis darab fahéj, 1 csokor petrezselyem, 5 szem bors, 80 dkg nyúlcomb, 4 ajókagyűrű (ringli)

Elkészítése: Felforralunk 1,5 liter sós vizet, beleöntjük a fehérbort, hozzáadjuk a zsályát, a rozmaringot, a fokhagymát, a citromgerezdet, a babérlevelet, a fahéjat, a petrezselymet, a borsot, a szálakra vágott hagymát, az összevágott sárgarépát, a zeller felét és a húst. Fedő alatt lassú tűzön 1 1/2 órát főzzük. A húst a főzőlében hagyjuk kihűlni, majd kiszedjük, és kis darabokra vágjuk. A húst összekeverjük a maradék zellerrel, a csíkokra vágott paprikával, az ajókagyűrűvel és a kapribogyóval.
Tálalás előtt megöntözzük a mustáros citromos keverékkel.

SONKASALÁTA CSIPERKEGOMBÁVAL
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 1 szál kisebb torma (esetleg 1/2 teáskanál üveges torma), 3-4 evőkanál borecet, só, bors, csipetnyi cukor, 1 evőkanál apróra vágott metélőhagyma, 3 evőkanál salátaolaj, néhány salátalevél, 4 közepes nagyságú csiperkegomba, 4-4 szelet (egyenként 2 dkg-os) nyers és főtt sonka

Elkészítése: A megtisztított hagymafejet finomra vágjuk. A tormát is megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk vagy lereszeljük. Az ecetet jól összekeverjük a borssal és a cukorral, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát, valamint az összevágott metélőhagymát, végül megöntözzük salátaolajjal (esetleg étolajjal). Néhány szép salátalevelet megmosunk, lerázzuk, vagy papírtörölközővel leitatjuk róluk a nedvességet, majd négy kistányérra helyezzük. A megtisztított és megmosott gombafejeket felszeleteljük. A gombát, a nyers és a főtt sonkát elrendezzük a salátaleveleken, végül ráöntjük az ecetes lét.
A salátát tálalás előtt rövid ideig érni hagyjuk.

SZALONNÁS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg szét nem fövő burgonya, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 3 fej lila hagyma, 1/4 liter erőleves kockából, 2-3 evőkanál borecet, 2-3 teáskanál mustár, só, fehér bors, 1 hosszúkás zellergumó
Elkészítése: A burgonyát héjában 20 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk és félbevágjuk. A csíkokra vágott szalonnát serpenyőben kisütjük. A hagymát vékony karikákra vágjuk, rövid ideig együtt sütjük a szalonnával, majd felöntjük az erőlevessel. Mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Ráöntjük a burgonyára, és 2-3 óráig érleljük. A zellert megtisztítjuk, felszeleteljük, forró sós vízben blansírozzuk, lecsepegtetjük, és a salátához adjuk.
Ha szükséges, újból ízesítjük, és zellerzölddel díszítve kínáljuk.

SVÉD GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál ketchup, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 citrom leve, 2 evőkanál olaj, 1 dl fehérbor, 1 babérlevél, 1 kávéskanál kakukkfű, fél reszelt szerecsendió

Elkészítése: A finomra szeletelt vöröshagymát olajban megfonnyasztjuk. Hozzátesszük a gerezdekre vágott, megtisztított gombát, és 10 percig fedő alatt pároljuk. Felöntjük a borral, hozzátesszük a ketchupot, citromlevet, babérlevelet, kakukkfüvet, a reszelt szerecsendiót, és 5 percig tovább pároljuk. Jól lehűtve tálaljuk. Tejszínes gombamártás Hozzávalók: 50 dkg gomba, vaj vagy margarin, liszt, kevés vöröshagyma, 2,5 dl tejszín, só, törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld. A finomra vágott hagymát a zsiradékon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, az apróra vágott petrezselyemzöldet és zsírjára pirítjuk, majd meghintjük liszttel és felengedjük vízzel (vagy csontlével). Sózzuk, törött borssal ízesítjük. Elkeverjük benne a tejszínt és kiforraljuk.
Főtt marhahúshoz, borjúszelethez, csirkéhez adjuk.
SÜTEMÉNY

CSUDAJÓ MEGGYES KOCKA
Hozzávalók 4 személyre: 6 egész tojás, 24 dkg cukor, 3 ek méz, 15 dkg dió, 1 cs sütőpor, 25 dkg liszt
Krém: 25 dkg porcukor, 1 margarin, 0,5 l tej, 4 ek liszt, 3 cs vaníliás cukor
Máz: 20 dkg vaj, 4 kanál kakaó, 2 ek porcukor

Elkészítése: A tojást a cukorral és a mézzel habosra keverjük, utána hozzáadjuk a már összekevert diót, lisztet és sütőport. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük, mint a piskótát: 180°C-on, körülbelül 20 percig.
Krém elkészítése: A porcukrot a margarinnal habosra kavarjuk. A tejből, a lisztből és a vaníliás cukorból krémet főzünk, és ha kihűlt, kanalanként belekavarjuk a kikavart margarint cukorral. Ezt követően rákenjük a tésztára, majd elkészítjük a mázat, és azt is rákenjük. Kihűlés után forró vízbe mártott késsel kocka alakú hálót készítünk, és ekkora szeleteket vágunk ki belőle.
Minden kocka közepére 1 szem magozott meggyet tehetünk.

MAKÓI HAGYMÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 18 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só

Elkészítése: A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra vágom vagy lereszelem.
A margarint elmorzsolom a liszttel, hozzárakom a tojásokat, a tejet, a reszelt hagymát és a sót. Az egészet jól összegyúrom. Ha a tészta már sima, lisztezett deszkán fél óráig pihentetem. Ezután habzsákba vagy egyik végén kilyukasztott nejlonzacskóba tömöm, és alufóliával bélelt sütőlemezre különféle alakzatokat nyomok ki belőle.
Előmelegített, forró sütőbe tolva, mérsékelt tűznél megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

MAKÓI TEASÜTEMÉNY
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 18 dkg vaj, 2 tojás, 1 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk és lereszeljük. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, a reszelt vöröshagymát és a sót. Jól összegyúrva sima tésztává dolgozzuk össze. Lisztezett deszkán pihentetjük fél órán át, majd a tésztát egyik végén kicsipkézett nejlonzacskóba tesszük, és alufóliával bélelt sütőlemezre különféle alakzatokat nyomunk belőle. Előmelegített forró sütőben mérsékelt tűzön megsütjük.

MEGGYES KOCKA MAMI MÓDRA
Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg Rama margarin 1 db tojás, egy csipet sütőpor és só, 20 dkg finomliszt, 8 dkg porcukor
A töltelékhez: 25 dkg kimagozott meggy, 2 pohár tejföl, 3 evőkanál kristálycukor, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor
Az öntethez: 2 csomag tortazselé, 0,5 liter meggykompót lé vagy meggylé, 6 evőkanál kristálycukor (illetve annyi lé és cukor, amennyit a tortazselé tasakján lévő elkészítési útmutató előír)
Elkészítése: A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a margarint. Sima tésztává gyúrjuk, és egy kis időre hideg helyre tesszük pihenni. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk, és kikent sütőlapra tesszük. Külön megfőzzük a vaníliapudingot. A még forró pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt, és ráöntjük a tésztára. Végül a tetejére szórjuk a lecsöpögtetett, kimagozott meggyet. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük 175 °C fokon. A meggyléből és a tortazseléből megfőzzük az öntetet. Leöntjük vele a még forró süteményt, lehűtjük és kockára vágva tálaljuk.

OROSZKRÉM TORTA
Hozzávalók: 1 doboz babapiskóta
Krém: 2 dl rum, 7 dkg cukrozott gyümölcs, 1,5 dl tej, 5-6 narancsszelet, 7 dkg mazsola, 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, vanília, 4 lap zselatin 4 dl tejszín; tetejére: 4 dl tejszín

Elkészítése: Elkészítés előtt két nappal rumba áztatjuk a cukrozott gyümölcsöt, a narancsszeletet, a mazsolát. A krém a következő képen készül: A tejet a tojássárgákkal, a porcukorral, egy kis vaníliával habüstben sűrűre főzzük. Ha kihűlt, belekeverjük a leszűrt gyümölcsöt, hozzáadunk 4 lap, meleg vízben feloldott zselatint, majd a keményre felvert tejszínhabot. Hosszúkás mély tepsit, vajjal kikenjük, soronként lerakjuk a babapiskótát, leöntjük a gyümölcsről leszűrt rummal, és rárakjuk a krémet, egy sor rummal meglocsolt piskótára egy sor krém, a műveletet addig ismételjük, amíg az egész mennyiség el nem fogy. Kifagyasztjuk, tálra borítjuk. A tészta tetejét keményre felvert tejszínhabbal díszítjük.