Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Városi ízek - Háromszék


AGYAS LEVES HÁROMSZÉKIESEN

Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1-1,5 liter káposztalé, 50 dkg-os káposzta, 1 fej vöröshagyma, 35 dkg disznóhús, 30 dkg sertésvelő vagy borjúvelő, babérlevél, 5 dkg liszt, 5 dkg rizs, paprika, só, bors, zsiradék

Elkészítése: Ha túl savanyú a káposztalé, felhígítjuk vízzel, majd a káposztával együtt főni tesszük. Mikor felforrt, hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst és a babérlevelet. Egy fej hagymát finomra vágunk, és a fövő léhez adjuk. Ha a hús megpuhult, beletesszük a velőt, és egy liter léhez számítva adunk bele egy kanál rizst. Kevés rántást keverünk hozzá, melybe paprikát és borsot tettünk. Lassan főzzük még egy ideig, hogy a rizs szét ne főjön. Tálalás előtt kivesszük a babérleveleket. Tejföllel ízesítjük.

HÁROMSZÉKI FÜSTÖLT OLDALAS
Elkészítése: A füstölt oldalast megfőzzük, és kevés főzőlében melegen tartjuk. Az oldalas főzőlevével sárgaborsópürét készítünk: Karikára vágott vöröshagymát szétrázunk, liszttel meghintjük, és bő forró olajban ropogós pirosra sütjük.
Tálaláskor a felszeletelt oldalast mélyebb tálba tesszük, és főzőlevével megöntözzük. Fejessaláta-levélre tett reszelt tormával díszítjük. Külön köretes tálkákban sárgaborsópürét ropogósra sült hagymával és lehűtött káposztacikát adunk.

HÁROMSZÉKI KAKUKKFÜVES CSIRKETOKÁNY
Hozzávalók 4 személyre: csirke (1,40 kg), 10 dkg füstölt szalonna, 5 cl étolaj, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg paradicsompüré, 2 dkg liszt, 2 dl fehérbor, törött bors, kakukkfű, só

Elkészítése: A csirkét feldaraboljuk, máját, zúzáját is felhasználhatjuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, kevés olaj hozzáadásával üvegesre pirítjuk. Zsírjában a finomra vágott vöröshagymát rózsaszínre megpirítjuk, majd beletesszük a csirkét, a májat és a zúzát. Apróra vágott fokhagymával, sóval, törött borssal fűszerezzük, majd kevés víz hozzáadásával, fedő alatt puhára pároljuk. Amikor zsírjára párolódott, hozzáadjuk a paradicsompürét, kis ideig ezzel pirítjuk. Kakukkfűvel fűszerezzük, és fehérborral felengedjük. Fedővel letakarva, takaréklángon pároljuk készre.
Puliszkával vagy párolt rizzsel tálaljuk. 

HÁROMSZÉKI KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók: 60 dkg oldalas, 1 sertés agyvelő, 80 dkg fejes káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg rizs, zsír, liszt, só, bors, paprika, ecet

Elkészítése: Az oldalast két-csontonként feldaraboljuk és a gyalult káposztával együtt, 3 liter hideg vízzel felöntve feltesszük főni. A hagymát karikákra vágjuk, és a leveshez adjuk. Félpuhára főzzük, beleadjuk a rizst és a velőt, s puhára főzzük. Piros rántást készítünk, paprikával megszórjuk, és a levest besűrítjük vele. Sóval, borssal, ecettel ízesítjük, és jól kiforraljuk.

HÁROMSZÉKI KÁPOSZTÁS HÚS
Hozzávalók: 8 kis (féltenyérnyi) szelet comb, 8 savanyított káposztalevél, nagyobb fej vöröshagyma, 2 nagyobb savanykás alma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika (csípős is lehet), 1 mokkáskanál csombor, 4 dl tejföl, törött fekete bors, só

Elkészítése: A hússzeleteket kalapáccsal kissé kiverjük, megsózzuk, meghintjük törött borssal, majd mindegyiket külön-külön egy-egy káposztalevélbe csomagoljuk. A csomagokat tűzálló tálra, egymás mellé helyezzük, köré rakjuk a meghámozott, kicsumázott és gerezdekre szeletelt almát, megszórjuk a tisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymával, a csomborral, a szétzúzott fokhagymával, azután leöntjük a megsózott és pirospaprikával elkevert tejföllel. 1 dl vizet még aláöntünk, majd a tálat alufóliával befedve, előmelegített forró sütőben 70 percig sütjük. Kukoricás galuskával körítjük, de sós vízben főtt burgonyával is jó.

HÁROMSZÉKI KELKÁPOSZTA-FŐZELÉK 01.
Hozzávalók: 2 fej kelkáposzta, 3 szem krumpli, egy csokor zöldhagyma, kevés fehérbor, olaj, kömény, só, bors

Elkészítése: A káposztákat apróra vagdaljuk, és olajban megpároljuk. Beleadjuk a felvágott zöldhagymát is. Mikor félpuha, hosszúra vágott krumplit adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk. Fehérborban felforraljuk a köménymagot, majd ezzel engedjük föl a káposztát.

HÁROMSZÉKI KELKÁPOSZTA-FŐZELÉK 02.
Hozzávalók 4 személyre: 2 fej kelkáposzta, 1 dl olaj vagy 10 dkg vaj, kevés fehérbor, 3 szem pityóka (burgonya), 1 kávéskanál köménymag, só, 4 szál zöldhagyma

Elkészítése: Két fej kelkáposztát apróra vagdalunk, és az olajban vagy a vajban megpároljuk. Beletesszük a felvágott zöldhagymát is. Amikor félig megpuhult, 3 darab, hosszában felhasított pityókát adunk hozzá, és az egészet együtt puhára pároljuk. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. A köménymagot fehérborban felfőzzük, és felengedjük vele a kelkáposztát.
Jó tudni! A bátrabb háziasszony ma már nem a burgonyát áztatja be fehérborba, hanem két evőkanállal a főzelékhez ad.
Természetesen nem szabad túladagolni, mert akkor az étel elveszti a jellegzetes ízét. Az igazán ínyencek bor helyett (esetleg vele együtt) kevés tejszínt is kevernek bele. Ettől sokkal lágyabb és krémesebb lesz.
Elkészítési idő: 1 óra

HÁROMSZÉKI KOMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 40 dkg sertéshús, 12 dkg vöröshagyma, 30 dkg sertésvelő, 5 dkg rizs, 4 dkg zsír, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, babérlevél, pirospaprika, törött bors, só

Elkészítése: A savanyú káposzta levét kevés vízzel felhígítjuk úgy, hogy kb. 1,2 liter legyen. Felforraljuk és beletesszük a kissé összevágott savanyú káposztát és a kisebb kockákra vágott sertéshúst. Belekeverjük a finomra vágott vöröshagymát és babérlevéllel, sóval ízesítjük. Amikor a hús megpuhult, beletesszük a velőt és a megmosott rizst. Kissé pirított rántást készítünk, amelybe kevés pirospaprikát és törött borsot keverünk. Ezzel a levest besűrítjük, végül a tejfölt és hozzákeverve néhány percig forraljuk.
Elkészítési idő: 70 perc

HÁROMSZÉKI JUHTÚRÓS KUKORICAGOMBÓC
Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 4 db tojás, 30 dkg kukoricaliszt, 10 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg vaj, 2 dl tejföl, ételízesítő

Az áttört juhtúrót habosra keverjük a tojások sárgájával és a vajjal. Sóval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kukoricalisztet, végül a tojásfehérje keményre vert habját. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, és a Delikát ételízesítős vízben kifőzzük. A morzsából vajjal pirított zsemlemorzsát készítünk, tálaláshoz ezzel vonjuk be a gombócokat, majd tejföllel leöntve azonnal tálaljuk. A kukoricagombócot elkészíthetjük zsemlemorzsa nélkül is, ekkor 10-12 dkg füstölt szalonnát apró kockákra vágunk, és ropogósra sütünk. A tejföllel leöntött gombócok tetejére szórjuk a szalonnapörcöt.
Elkészítési idő: 55 perc