Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Palugyay Zoltán


Palugyay címer

PALUGYAY - TORTA
Hozzávalók: 30 dkg gesztenyemassza, 4 dkg cukor, + 16 dkg cukor, 3 dkg reszelt csokoládé, 8 tojássárgája, 8 tojásfehérje, 3 dkg liszt, 15 dkg áthúzó csokoládé, 2 dkg vaníliás cukor
Krémhez: 1.5 dl tej, 4 dkg cukor, 1 dkg vaníliás cukor, 4 dkg liszt, 2 tojássárgája, 30 dkg cukrozott tejszínhab, 4 cl Triple Sec, 4 dkg liszt

Elkészítése: A gesztenyét a reszelt csokoládéval, a tojássárgájával és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét hozzáadjuk, a liszttel elkeverjük és a Ráma margarinnal bekent lisztezett sütőlemezen, 5 kerek lapot sütünk.
A tejből, lisztből, cukorból, tojássárgájából, vaníliás cukorból vanília krémet főzünk. Miután kihűlt, hozzákeverjük a cukrozott tejszínhabot és a Triple Secet. Az így kapott krémet a lapok közé töltjük. A torta tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk, és tetszés szerint tejszínhabbal díszítjük.
******************************************************
Palugyay Zoltán (Liptóbodafalva, 1898. november 9. – Gyömbér, 1935. szeptember 18.) író, festőművész.

Felvidéki magyar nemesi család sarja. Művészeti tanulmányait Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán, Balló Ede tanítványaként kezdte, Krakkóban és Berlinben folytatta, s Münchenben fejezte be. 1919-ben Liptószentmiklóson mutatkozott be képeivel a Szlovák Képzőművészeti Kiállításon. Erdélyben telepedett le, Kézdivásárhelyen volt műterme, a közeli Kommandóról házasodott. 1924-ben itt, majd 1934-ben Pozsonyban és Krakkóban volt kiállítása. Művei tájképek és alakos kompozíciók.

A Kézdivásárhelyen megjelenő Székely Újság 1925. augusztus 23. és 1926. december 5. között közölte Tatárok című regényét, amely az év végén könyv alakban is megjelent.

Később visszatelepült Csehszlovákiába; egy tátrai kirándulás alkalmával szakadékba zuhant és halálát lelte.