Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tájak és receptek - Hetés


DÖDÖLLE - DÖDÖLI
Hozzávalók: fél kg krumpli, 30 dkg liszt, 8 dkg zsír, 2 dl tejföl, 10 dkg hagyma, só

Elkészítése: A krumplit meghámozom, felszeletelem és sós vízben puhára főzöm. Hozzáadom a szitált lisztet. A közepébe főzőkanállal egy lyukat készítek és további 1/4 óráig főzöm. Jól elkeverem, hogy egy sima masszát kapjak.
Most jön rá a hagymás - tejfölös - zsíros keverék! Ehhez felszeletelem a hagymát, zsírban megpirítom, elkeverem a tejföllel és sózom. Tálalásnál a forró Dödölire teszem.

HETÉSI CSIRKELEVES ALMÁVAL
Hozzávalók: 60 dkg csirkeszárny, 30 dkg alma, 2 dl tejföl, 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, petrezselyem, só

Elkészítése: A csirkeszárnyakat hideg vízben tesszük fel főni. Amikor felforrt, a habját leszedjük, megsózzuk, és beletesszük az apróra vágott petrezselymet. A tejföl feléből a liszttel habarást készítünk, és besűrítjük vele a levest. A meghámozott almát kockára vágjuk, és külön edényben, cukorral ízesített vízben félpuhára főzzük, majd a levével együtt a levesbe öntjük. Felforraljuk, levesszük a tűzről, és belekeverjük a maradék tejfölt, amelyet előzőleg a tojássárgával jól kikevertünk.

HETÉSI TOJÁSGOMBÓC
Hozzávalók: 3 tojás, 3 ek liszt, 1 fej vöröshagyma, kevés vaj, csipet bors, só

Elkészítése: Két tojást megfőzünk, majd meghámozzuk és szitán átnyomjuk őket. Hozzáadjuk a nyers tojást, a reszelt vöröshagymát, az olvasztott vajat. Sózzuk, borsozzuk, liszttel megszórjuk, és jól összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, adjunk még hozzá lisztet.
Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és kevés húslevesben kifőzzük. Különféle húslevesek finom betétje.

RÉTEGES RÉTES (GIBANICA)
Hozzávalók egy közepes tepsihez:
Az alaptésztához: 25 dkg margarin, 35 dkg darás liszt, 1 cs. sütőpor, 2 cs. vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, kevés tejföl, só, 1 cs. réteslap, étolaj
A töltelékhez:
Almás: 1 kg reszelt alma, cukorral, fahéjjal és kevés zsemlemorzsával összekeverve. Diós: 25 dkg darált dió, 15 dkg cukorral összekeverve
Mákos: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukorral keverve
Túrós: 1,5 kg tehéntúró, 4 cs. vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 6 db. tojás, 2 evőkanál búzadara, csipet só, 1 dl tejföl, 20 dkg tejbe áztatott mazsola. 2 dl tejföl és egy tojás keveréke a rétegek közé (locsoláshoz), 1/2 dl tejföl és egy tojás keveréke a tetejére

Elkészítése: Az alaptésztát elkészítjük és a tepsi aljára tesszük. Erre rákenjük a darált almás tölteléket, ráborítunk egy réteslapot, megkenjük olajjal, meglocsoljuk kevés tejföllel. Erre tesszük a diós masszát majd egy újabb réteslap, amelyet megolajozunk, következik a mákos töltelék és az újabb réteslap, amelyet olajjal megkenünk és tejföllel meglocsolunk. Következik a túrós töltelék, amelyre tejbe áztatott mazsolát szórunk és lefedjük az utolsó réteslappal. Betesszük a 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe, és ha félig megsült (25 perc) megkenjük a tejföl és tojás keverékével. Összesen 50 perc alatt készre sütjük. Kockákra vágjuk és megporcukrozzuk.

SÜLT BÁRÁNYBORDA – MURAVIDÉKI SZLOVÉN RECEPT
Hozzávalók: 8 szelet bárányborda, 10 dkg zsemlemorzsa, 3 ek liszt, 2 tojás, zsír, 6 gerezd fokhagyma, csokor petrezselyem, só

Elkészítése: A hússzeleteket zúzott fokhagymával bedörzsöljük, és félórát állni hagyjuk. Utána letöröljük a fokhagymát és megsózzuk a szeleteket. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró zsírban megsütjük. Sült krumpli mellé tálaljuk, tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.

*********************************************************
Hetés Magyarország délnyugati részén és a szlovéniai Muravidéken elterülő magyar néprajzi tájegység, amely földrajzilag a Kerka-vidék és a Mura-vidék találkozásánál terül el. A néprajzi tájegység központja a Szlovéniában található Lendva (Lendava).
Tágabb, földrajzi értelemben gyakran a magyarországi Kerka-vidék egész területét Hetésnek nevezik