Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tájak és receptek - Hawaii


LEVESEK

COOK KAPITÁNY EMU RAGULEVESE
Hozzávalók: 30 dkg emuhús (ebből 15 dkg emunyak), 20 dkg friss gomba (champignon), 10 dkg zöldborsó, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 db citrom, egész, és őrölt bors, só tárkony, eukaliptusz levél

Elkészítése: Az apró kockára vágott vöröshagymát olajon üvegesre lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, sárgarépát, zöldborsót és gombát. Mindezt fedő alatt puhára pároljuk, liszttel megszórjuk (sűrítjük), majd 3 liter vízzel felengedjük. Sóval, borssal (egész és őrölt) tárkonnyal és citrommal ízesítjük.
Betétnek emutojással készült csipetkét teszünk bele.
Tálaláskor citromlével elkevert tejföllel és citromkarikával díszítjük.

HAWAII PARADICSOMLEVES
Hozzávalók 4 főre: 1 csirkemell (csonttal együtt kb. 25 dkg), 1 liter tyúkhúsleves (kockából is készülhet), 2 szál póréhagyma, 1 kis doboz (580 ml) ananászkonzerv, 1 doboz (850 ml) hámozott és 25 dkg friss paradicsom, 4 ek olaj, só, bors, chilipaprika, Tabasco-mártás,
A díszítéshez petrezselyem zöld

Elkészítése: A megtisztított, megmosott pórét vékonyan felkarikázzuk, és a forró olajon 1 percig pároljuk. A megmosott csirkemellet szárazra töröljük, a póréhoz adjuk és megpirítjuk. Felöntjük a húslevessel, majd kis lángon 15 percig főzzük. Közben az ananászkonzervet lecsöpögtetjük és feldaraboljuk.
A konzervparadicsomot a levével együtt össze turmixoljuk. A friss paradicsomot a gömbölyű felén kereszt alakban bevagdossuk, forró vízbe mártjuk, és lehúzzuk a héját. A húsát cikkelyekre vágjuk. A húst az ananásszal és a feldarabolt friss paradicsommal együtt visszatesszük a levesbe, majd kb. 5 percig főzzük. Sóval, borssal, chili paprikával és néhány csepp Tabasco mártással fűszerezzük. Petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 1 óra

HAWAII TÖKLEVES - KAHI MEAAI LUANAHELELE
Hozzávalók: 50 dkg kockára vágott, nyers, sütni való tök (héja nélkül) sós vízben félig puhára főzve, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 kávéskanál apróra vágott zöldpetrezselyem, 1 kisebb ananászkonzerv, 2 dl víz, 3 evőkanál kukoricakeményítő vagy 4-5 evőkanál liszt, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 2 evőkanál vaj

Elkészítése: Pároljuk meg a vajban a hagymát és a petrezselymet, majd tegyük rá a tököt és a leszűrt, apróra vágott ananászt. Takaréklángon, fedő alatt, pároljuk 5-6 percig, időnként kevergetve, hogy oda ne égjen. Ezután öntsük rá a vizet, és főzzük kb. 30 percig, ugyancsak kis lángon. A tejbe keverjük bele a keményítőt (vagy lisztet), óvatosan nehogy csomós maradjon, öntsük a levesbe, és folytonos keverés közben forraljuk fel. Ha felforrt, azonnal vegyük le a tűzről, öntsük bele a folyékony tejszínt, sózzuk meg, és kis lángon főzzük még kb. 10 percig.

TENGERI HALLEVES
Hozzávalók: 40 dkg tengeri hal (legjobb a tonhal, makréla), 5 dkg apróra vágott szalonna, 2 fej hagyma szeletelve vagy apróra vágva, 4 burgonya hámozva, apró kockákra vágva, 4 dl forró víz, 1 dl tejszín 2 dl tej, 1,5 kávéskanál só, 1 csipet törött fehérbors, 1 csipet őrölt gyömbér

Elkészítése: Vágjuk fel apró kockákra a nyers halat (ha nagyobb szálkákat találunk benne, filézzük ki). Süssük ki a szalonnakockákat, s miután kisültek, a pörcöt vegyük ki a zsírból, és tegyük a forró zsírba a haldarabokat és a hagymát. Mintegy 5 percig pároljuk takaréklángon, fedő alatt. Adjuk hozzá a burgonyadarabokat, öntsük rá a forró vizet, és befedve - takaréklángon - főzzük tovább mintegy 30 percig. Végül a lángról levéve keverjük bele a tejet, tejszínt, fűszereket, és újból fölmelegítve (lehetőleg ne forraljuk) tálaljuk.
HÚSÉTELEK

BANÁNOS MARHA
Elkészítése: A kb. 3 cm-es kockákra vágott marhahúst a pörkölthöz hasonlóan elkészítjük, csak a szokásosnál csípősebbre fűszerezzük.
Tálalás előtt néhány perccel karikákra vágott banánnal átforraljuk. Kukoricakörettel kínáljuk.

CSIRKE HAWAII MÓDON
Hozzávalók: 1 csirke, 3 kávéskanál só, 1 kanál őrölt fekete bors, 25 dkg darált sovány sertéshús, 8-10 apróra vágott zöldhagyma, 1 tojás, 1 dl száraz sherry, 4 evőkanál szójamártás, 5 dkg olvasztott vaj, 1 evőkanál méz (elmaradhat), 4 szelet ananász

Elkészítése: A csirkét mossuk meg, és sózzuk be, borsozzuk meg. Keverjük össze a darált húst a zöldhagymával, sóval, borssal, szójával, tojással. Töltsük meg a csirkét ezzel a keverékkel, varrjuk össze, vagy tűvel tűzzük össze a nyílást. Kenjük meg a csirkét olvasztott vajjal, és alacsony tepsiben süssük egy óra hosszat. Végül kenjük meg mézzel, és forró sütőben süssük további 10-15 percig, amíg szép fényes nem lesz. Mikor megsült, félbevágott ananászkarikákkal körítsük.

FÜSTÖLT LAZACKRÉM (HAWAII ÉS A CSENDES-ÓCEÁNI SZIGETVILÁG)
Hozzávalók: 1/2 füstölt lazac, 6-7 db megmosott, hámozott, apróra vágott paradicsom, 10-12 db apróra vágott zöldhagyma, 1/2 dl jéghideg víz

Elkészítése: A lazacszeleteket 3 órán át, áztassuk hideg vízben, úgy, hogy kétszer cseréljük le a vizet. Ezután öntsük ki a vizet, és a halszeleteket egész apróra vágjuk fel. Adjuk hozzá a paradicsomot, a hagymát és keverjük simára, közben hideg vizet öntve a pástétomhoz. Jól kihűtve, fagylaltos pohárban tálaljuk, adhatunk mellé vékonyra vágott zsemle- vagy kifli szeleteket.

GESZTENYÉS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók: 6 csirkemáj 3 darabra vágva, 18 szem félig főtt gesztenye, 9 vékony szelet kolozsvári szalonna keresztirányban félbevágva, 1 dl szójamártás vagy erős húsleves-kivonat, fél kávéskanál gyömbérpor

Elkészítése: A gesztenyéket és a csirkemájat körbecsavarjuk a szalonnaszeletekkel, áttűzzük egy fogpiszkálóval, és kb. 1 óra hosszat áztatjuk a szójamártásban, amelybe előzőleg belekeverjük a gyömbért. Ezután egy lapos edénybe rakjuk a léből kivett darabokat, és nagyon forró sütőben kb. 15-20 percig sütjük őket, amíg a szalonna, ropogósra nem sült. Italhoz vagy előételként forrón tálaljuk.

HAWAII CSIRKE 01.
Hozzávalók 6 személyre: 70 dkg csirkemell, 25 dkg ananász és körülbelül 1,2 dl leve, 4 ek szójaszósz, 3 zöldhagyma, 1 cm friss gyömbér, csipet paprikapor, 1 kivi

Elkészítése: A mellet bőrözze le, csontozza ki, felezze, az ananászt vágja kockára, a zöldhagymát apróra, a gyömbért finomra vagy törje át, a kivit szeletelje.
Az ananászlevet a szójaszósszal forralja fel erős hőn, tegye bele a csirkét, ismét forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt, és fedve párolja körülbelül 10 percig, míg kifehéredik és megpuhul. Közben kis serpenyőben keverje össze az ananászt, kivit, zöldhagymát, gyömbért és paprikát, melegítse közepesnél alacsonyabb hőn körülbelül 3 percig, míg forró lesz. Tálaláskor vegye ki a csirkét levéből, kanalazza rá az ananászos-kivis feltétet.

HAWAII CSIRKE 02.
Hozzávalók: 1 csirke, só, bors, 5 dkg olaj, 2 dl húsleves, curry, bors, 2 karika ananász, 2 banán, 10 dkg alma, petrezselyem, liszt

Elkészítése: A lisztben megforgatott csirkedarabokat olajban megpirítjuk, majd a húslevessel fölengedve puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított gyümölcsöket és fűszerezzük. Ribizlit adunk köretnek.

HAWAII CSIRKE 03.
Hozzávalók: 4 db csirkemell-filé, 5 dkg füstölt sajt
A páchoz: 0,6 dl szójaszósz, 1,2 dl édes vörösbor, 3 dl ananászlé, 0,6 dl vörös borecet, 2 kávéskanál cukor, fél mokkáskanál fokhagymapor, ízlés szerint só és őrölt bors

Elkészítése: A pác összetevőit keverje össze, és fektesse bele az elfelezett, kissé kiveregetett, majd tenyérnyi darabokra vágott csirkemelleket. Legalább egy éjszakára letakarva tegye hűtőszekrénybe. Másnap a húsokat csepegtesse le. Felmelegített grillsütőben minden oldalukat süsse pirosra. Közben a visszamaradt páclébe keverje bele a reszelt sajtot. Folyamatos keverés mellett, alacsony hőfokon sűrítse be. A körítésként tálat párolt rizst a mártással megöntözve adja fel a mellfiléket.

HAWAII CSIRKESÜLT
Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkemell filé, 4 teáskanál áfonyalekvár (esetleg ribizli), 1 egész camembert sajt (125 g), 1 doboz karikázott ananászkonzerv, 4 vékony szelet gépsonka
A páchoz: 1 dl szójaszósz, 1 teáskanál szezámolaj, 2 teáskanál méz, 1 marék mogyoróhagyma, 1 marék szőlőszem, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 evőkanál borecet, 1 teáskanál dijoni mustár, 1 teáskanál erős paprikakrém, 1 teáskanál fokhagymakrém
A salátához: 1 csomag vegyes apró saláta, pár szem mogyoróhagyma, pár szőlőszem, fehérborecet, olívaolaj, só, színes bors

Elkészítése: A csirkemellekből érméket vágunk, és kerekre formázva kissé kiveregetjük. A szójaszószból és szezámolajból a mogyoróhagymával, szőlőszemekkel, mézzel, reszelt gyömbérrel, kevés borecettel, mustárral, chilivel, fokhagymával pácot készítünk, és a csirkeérmékre öntjük. Egy éjszakán át hűtőben érleljük.
A vegyes salátához adjuk az apróra vágott mogyoróhagymát, majd meglocsoljuk fehérborecettel. Sózzuk, frissen darált borssal ízesítjük, végül 2-3 evőkanál olívaolajjal összedolgozzuk.
A húsérméket a pácból kivesszük, lecsepegtetjük, és grillrácson, vagy serpenyőben 15-20 perc alatt átsütjük.
Tálaláskor a tányérra egy adag salátából fészket készítünk, körbe belepottyantunk néhány fényes szőlőszemet. A csirkeérméket a salátaágyra halmozzuk, beborítjuk egy ananászkarikával, tetejére ráfodrozunk egy szelet sonkát, rápöttyentünk egy teáskanál áfonyalekvárt, végül egy cikk camembert sajtot teszünk a csúcsára.
Grillpartin puhára főzött rizst adhatunk mellé amibe, konyakba áztatott mazsolát keverünk.

HAWAII KÓKUSZOS CSIRKE
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 1/2 teáskanál fehér bors, só, 2 teáskanál édesnemes paprika, 2 tojás, 8 evőkanál kókuszreszelék, 6 evőkanál vaj, 1/2 doboz ananász körszelet, 1 narancs, 20 dkg főtt rizs, 10 dkg mazsola

Elkészítése: Fűszerezzük sóval, borssal a kettévágott csirkecombokat, majd jól elkevert tojásos-kókuszos masszában hempergessük meg. Olvasszuk föl a vajat, tegyük rá a panírozott combokat, és szorosan lefedve süssük ki. A mazsolát áztassuk be kevés langyos vízbe, majd ha jól megduzzadt, forró vajon futtassuk meg, keverjük össze a főtt rizzsel, és adjuk a csirkecombok mellé kísérőnek. Díszítsük a tálat narancskockákkal és ananász körszeletekkel.

HAWAII MAHI-MAHI RIZSES HAL, SÜLT ANANÁSSZAL
Hozzávalók: 5 db dorádo hal, 3 evőkanál halfűszer keverék, 15 dkg vaj, 3 db friss ananász, 20 dkg barna rizs, 15 dkg vadrizs, 15 dkg basmati rizs

Elkészítése: A halakat, vagy egészben, vagy kifilézve süthetjük meg. fűszerezzük be a fűszerkeverékkel, sózzuk meg, majd serpenyőben felhevített vajon süssük pirosra. A körethez külön-külön pároljuk meg a rizseket, majd keverjük össze egy kis darab vajjal. A sült ananászhoz vágjuk cikkre az ananászt, éles késsel vágjuk ki a hájából. Daráljunk rá borsot, és vajon serpenyőben süssük pirosra.

HAWAII PULYKANYÁRS
Elkészítése: A pulykamellből 3 cm-es kockákat vágok, amelyeket legalább egy órára beleteszek a mustárból, olajból, ketchupból, borsból és ételízesítőből álló marinádba. A kockákat egyenként Bacon szalonna szeletbe, csomagolom és a hasonló méretű ananászkockákkal váltakozva, felhúzom a nyársakra. Utána grillezem.

HAWAII SERTÉSSZELET
Hozzávalók: 4 sertésszelet, só, fűszerkeverék, 2 kanál szójamártás, 1 kanál liszt, 2 kanál vaj, 2 kanál olaj, 10 dkg gomba, 3 kanál ananász, cukor, 3 cl konyak, bors, 2 kanál húsleves, 4 szelet sajt, vaj

Elkészítése: A húst kis kockákra vágjuk, és szójamártásból, sóból, és fűszerkeverékből kevert pácba tesszük. Kétórai állás után a húst kivesszük, liszttel meghintjük, és forró olajban megpirítjuk, majd a hagymát és gombát hozzátéve, föleresztve, puhára pároljuk. Végül az ananászt, sajtot, vajat rátéve, a szójamártásra és a konyakot köré öntve, a sütőben át sütjük. Abban az edényben tálaljuk, amelyben készítettük.

HAWAII TOKÁNY
Hozzávalók: 70 dkg sertéslapocka, 3 evőkanál liszt, 1 citrom leve, 2 tojássárgája, só, 1 kg ananász konzerv, 1 fej hagyma, 1 kisdoboz paradicsompüré, 1 késhegynyi curry por, törött bors, 1 dl olaj

Elkészítése: A húst ujjnyi csíkokra szeleteljük. 3 evőkanálnyi ananász konzerv levét elkeverjük egy citrom levével, két tojássárgájával, kevés sóval, és 3 evőkanál liszttel. A húscsíkokat megforgatjuk ebben a mártásban. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk, majd ezen a hagymás zsiradékon a húst megsütjük. Tűzálló tálba helyezzük, a pecsenyelébe keverünk egy doboz paradicsompürét, sót, törött borsot, késhegynyi curry port, az ananász lecsöpögtetett darabjait és annyi levet, hogy mártás sűrűségű legyen, majd ráöntjük a húsra. A tálat lefedjük és sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.

HAWAII VESEPECSENYE
Hozzávalók: 8 szelet vesepecsenye, 8 szelet sajt, 8 szelet ananász, 8 szelet paradicsom, só, bors, olaj

Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és egy kevés olajon hirtelen megsütjük. Ezután minden hússzeletre egy-egy szelet sajtot, erre ananászt, majd paradicsomszeletet teszünk. Előmelegített, forró sütőben hirtelen megsütjük

KREOL CSIRKECOMB
Hozzávalók: 4 csirkecomb, só, 1/2 deci ananászlé, 6 ananászkarika (konzerv), 2 evőkanál olaj, 1/2 zöldpaprika, 1 csipetnyi őrölt bors, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1 késhegynyi curry

Elkészítése: A csirkecombokat megmossuk, besózzuk és meglocsoljuk ananászlével. Legalább 2 órán keresztül a hűtőben pácoljuk. Ezután kevés olajjal átkenjük, és a sütőben szép pirosra sütjük.
Közben az ananászt és a kis darabokra vágott zöldpaprikát mixerben pürévé keverjük. Borssal, gyömbérrel, curryvel ízesítjük.
Tálaláskor a csirkecombokra halmozzuk a fűszerezett ananászpürét. Sült krumplival és idénysalátával kínáljuk.

KREOL CSIRKEMELL VAGY COMB
Elkészítése: Félbevágunk négy csirkemellet, vagy nyolc kicsi combot, megsózzuk, és lisztben megforgatva, négy evőkanál olajban hirtelen átsütjük, majd kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt olajban megfonnyasztunk egy csomó karikára vágott újhagymát, hozzáadunk két gerezd tört fokhagymát, és együtt halvány sárgára pirítjuk. Ekkor hozzáadunk két cső, kicsumázott, kis kockára vágott zöldpaprikát, két meghámozott, feldarabolt paradicsomot, sót meg két ágacska friss vagy egy púpos mokkáskanálnyi szárított rozmaringot. Fedő alatt addig pároljuk, amíg a paradicsom szét nem főtt, majd hozzáadunk öt deka jól megmosott mazsolát. Ezzel még 1-2 percig főzzük. A húsdarabokat tűzállótálra egymás mellé fektetjük, leöntjük a mártással, és a tálat lefedve a sütőben körülbelül 30 percig pároljuk. Vajas galuska vagy rizs illik hozzá.

MARHA-BECSINÁLT (KANAKA STEW)
Hozzávalók: 1 kg száraz marhahús (fehérpecsenye, comb stb.), 2 kávéskanál só, 1 csipet őrölt fekete bors, 3 evőkanál olaj, 2-3 fej vöröshagyma apróra vágva, 2 dl víz, 3-4 éretlen banán fölszeletelve

Elkészítése: Vágjuk a húst kockára (kb. 2,5 cm-es kockára), sózzuk, borsozzuk meg. Jól záródó lábosban (lehetőleg kuktába) a forró olajban pároljuk meg a húst és a hagymát, majd öntsük rá a vizet, fedjük be, és pároljuk kb. 1 óra hosszat (kuktában kb. 25-30 perc). Ezután adjuk hozzá a banánszeleteket, főzzük 5-10 percig és tálaljuk.

NYÁRSON SÜLT MARHAHÚS (TARIYAKI)
Hozzávalók: 50 dkg rostélyos, 1,5 cm vastagra vágva, 2,5 dl szójamártás, 1 dl száraz sherry, 1,5 kávéskanál őrölt gyömbér, 4 evőkanál égetett cukor, 2 kávéskanál reszelt vöröshagyma (vagy hagymakrém), 1 gerezd zúzott fokhagyma, 16 ananászdarabka (ha szelet, vágjuk háromfelé), 16 apró gombafej, 1 evőkanál kukoricakeményítő vagy 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál ananászlé

Elkészítése: Vágjuk kockára a marhahúst. Keverjük össze a szójamártást, sherryt, égetett cukrot, hagymát, fokhagymát, és ebben a lében pácoljuk a marhahúst mintegy 3 óra hosszat, majd szedjük ki a húst, a gombát, ananászdarabokat, és forró sütőben süssük 10-15 percig forgatva a nyársat (sokáig ne süssük, mert a hús hamar megkeményedik). Miközben a hús sül, a kukoricakeményítőt (vagy a lisztet) keverjük simára az ananászlében, öntsük a páclébe, és takaréklángon főzzük sűrűre, végül tálaljuk a megsült hús mellé.

SAVANYÚ LAZAC (KAMANO MIKO)
Hozzávalók: 12 szelet füstölt lazac, 1 dl ecet (eszenciából négyszeresre hígítva), 2 kávéskanál cukor, fél kávéskanál erős paprika, 25 dkg gyöngyhagyma vagy zöldhagymának a fehér feje, 2 nagyobb paradicsom kockára vágva

Elkészítése: A füstölt lazacszeleteket 3 óra hosszára áztassuk hideg vízbe, majd szűrjük le, és a vizet öntsük ki. Forraljuk fel az ecetet (vagy ecetes vizet) a cukorral és a pirospaprikával. Vágjuk ketté a hagymákat. Egy jól záródó üvegbe rakjuk le a halszeleteket, a paradicsomot, a hagymát, és öntsük rá a forró levet. Amikor kihűlt, legalább 2 napig tartsuk a hűtőszekrényben, mielőtt feltálaljuk. Előételnek vagy italhoz adhatjuk, rozskenyérrel.

SERTÉSHÚS FÖLDIMOGYORÓVAL
Hozzávalók: 1 kg sertéshús kockára vágva, 3 evőkanál olaj, 10 dkg darált földimogyoró, 4 evőkanál szójamártás, 1 mokkáskanál chili

Elkészítése: A forró olajban pároljuk a sertéshúst, mikor a hús már fehér, tegyük rá a darált mogyorót, a szójamártást és a chilit. Fedjük be jól a főzőedényt, és takaréklángon pároljuk kb. 45 percig, gyakran keverve, hogy oda ne égjen, esetleg egy kevés vizet lehet apránként aláönteni. Ha a hús puha, sózzuk meg, és tálaljuk. Főtt rizst adhatunk hozzá.
SALÁTÁK

ANANÁSZOS HAWAII SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 1 papaya, 2 egész csirkemell, kettévágva, lebőrözve, kicsontozva és megfőzve, 1 nagy zellerszár, 2 konzerv (225 g/darabonként) darabos ananász, leszűrve, 1/2 csésze (125 ml) macadam dió vagy földimogyoró, 1 csésze (250 ml) majonéz, 2 kk (10 ml) currypor,
A díszítéshez: salátalevél, metélőhagyma és savanyú narancsszeletek

Elkészítése: A vágódeszkán a papayát hosszában kettévágjuk, kanállal kikaparva a magokat. Zöldséghámozóval vagy késsel eltávolítjuk a héját. A felkockázott gyümölcsből kimérünk 1 csészényit (250 ml), a maradékot megtartva más célokra. Kockára vágjuk a csirkét és félreállítjuk. A zeller végeit és leveleit levágjuk a száráról, majd rézsútosan felszeleteljük. Egy nagyobb tálban összekeverjük a papayát, csirkét, zellert, ananászt és a diót. Egy kis tálban, a majonézt összedolgozzuk a curry porral. A majonéz keveréket alaposan összekeverjük a csirkével, lefedjük, legalább 1 óráig hűtjük a hűtőszekrényben.
Tálaláskor, salátalevéllel bélelt tálra halmozzuk. Ízlés szerint díszítjük.

BANÁNSALÁTA
Hozzávalók: 1 dl ketchup, 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál reszelt vagy nagyon finomra vágott zöldhagyma, 2 evőkanál finomra vágott zellerzöld, 2 kávéskanál Worcestershire mártás vagy bármilyen ételízesítő, 4-6 banán szeletelve

Elkészítése: Jól keverjük össze a hozzávalókat (lehet elektromos mixerrel is), és a legvégén óvatosan (hogy széjjel ne törjenek) kézzel keverjük bele a banánszeleteket. Legalább 30 percig tartsuk hűtőben. Salátalevélen, salátás tányérokban tálaljuk előételként.

HALSALÁTA
Hozzávalók: 4 tengeri halszelet, 5 dkg liszt, 3 kávéskanál só, 4 kávéskanál curry, 1 dl olaj a sütéshez, 2-3 fej vöröshagyma vékonyra szeletelve, 3 dl borecet (illetve eszenciából megfelelően hígítva), 1 evőkanál pirított kristálycukor, 3 evőkanál liszt (vagy 1 evőkanál kukoricakeményítő), 2 evőkanál víz

Elkészítése: A halszeleteket 2-3 kisebb darabra vágjuk, és megforgatjuk a lisztben, amelybe előzőleg belekeverjünk 1,5 kávéskanál sót és 1 kávéskanál curryt. Süssük ki a halszeleteket az olajban. Keverjük össze a hagymát, ecetet, barnított cukrot, a maradék sót és curryt. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 10 percig. Három evőkanál lisztet keverjünk simára 2 evőkanál vízzel, és öntsük az ecetes lébe, majd főzzük néhány percig folytonosan keverve, hogy sűrű legyen. A halszeleteket helyezzük egy jól zárható tetejű tálba, öntsük rá a folyadékot, és miután kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. Legalább 24 óra hosszat kell állnia tálalás előtt.

HAWAII CSIRKESALÁTA
Hozzávalók 6 személyre: 3 csirkemell, 4 dl tejföl, 6 ek chutney, 1 ek currypor, 1 kk friss gyömbér, 3 ek kókuszreszelék, 3 sárgadinnye vagy papaya, 1 fej saláta (elhagyható)

Elkészítése: A melleket bőrözze le, csontozza ki, vízgőzön párolja puhára (fedett párolóedényben kb. 15 perc), majd aprítsa finomra. Keverje össze a tejfölt, chutneyt, curryport és áttört vagy finomra vágott gyömbért, majd keverje a csirkével és kókuszreszelékkel. Tegye hűtőszekrénybe. Vágja félbe a dinnyéket vagy papayát, magozza ki, kanalazzon bele csirkesalátát. Vagy: vágjon zöldsalátát finomra, erre tegye a csirkesalátát és a szeletelt dinnyét.
Chutney: indiai eredetű fűszeres aprított gyümölcs-zöldség keverék, rengeteg változattal, a hús ízének kiemelésére. Alaptípus: savanykás gyümölcs (alma, körte, barack, szilva), friss gyömbér, mentalevél, petrezselyemlevél, őrölt fahéj, édes gyümölcs (mangó és/vagy kókusz) apróra vágva és keverve. Van erős változata is, friss paprikát beleaprítva vagy chiliporral szórva.

HAWAII SALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg főtt sonka (csirkemell), egy kisebb (15-20 dkg) ananászkonzerv, 1 savanykás alma, 1 fej saláta, díszítéshez ribizli vagy gránátalma
A salátaöntethez: 10 dkg rokfort sajt, 4 dl joghurt, 1 dl száraz fehérbor, só, bors, ízlés szerint curry

Elkészítése: A csirkehúst, az ananászt, az almát apró kockákra vágjuk. A salátát megmossuk, leszárítjuk, és kicsire tépkedjük - egy pár levelet meghagyunk a díszítéshez. Összekeverjük a hozzávalókat, és leöntjük a salátaöntettel: a rokfortot villával összetörjük, elkeverjük a joghurttal és a borral, fűszerezzük sóval, borssal, curryvel. Egy tálat vagy kehelyszerű poharakat kibélelünk salátalevéllel, beleszedjük a salátát, és ribizli- vagy gránátalmaszemekkel megszórjuk. Tálalás előtt jól behűtjük.

HAWAII TONHALSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg natúr konzerv tonhal, 4 ek majonéz, 3 ek fehérborecet, egy kevés Worcester- és Tabasco szósz, 20 dkg érett paradicsom, 30 dkg fagyasztott főtt óriásgarnéla, 1 kisebb mangó, fél csokor újhagyma, 10 dkg fekete olajbogyó, 5 ek olívaolaj, só, frissen őrölt fehérbors, 1 kiskanál Dijoni mustár

Elkészítése: A tonhalat lecsöpögtetjük, egyharmadát turmixoljuk, majd a majonézzel, 1 ek ecettel, valamint a Tabasco és a Worcester- szósszal simára keverjük. A maradék tonhalat apró darabokra szedjük, a paradicsomot megmossuk, és cikkekre vágjuk. A garnélát kiolvasztjuk. A mangót meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. Az újhagymát megmossuk, és vékony karikákra szeljük. A tonhalat, a garnélát, az újhagymát, a félbevágott olajbogyót és a mangót óvatosan összekeverjük. A maradék ecetet az olajjal, sóval, fehér borssal, mustárral összekeverjük. A salátára öntjük, 20 percig pihentetjük. Utána négy tányérra rakjuk, és a halas majonézt külön kínáljuk hozzá.
ITALOK

BLUE HAWAIIAN FANCY DRINK
Hozzávalók: 4 cl fehér rum, 3 cl kókuszlikőr, 3 cl Curacao Blue, 6 cl ananászlé

Elkészítése: Az alapanyagokat Boston shakerben tört jéggel összerázzuk, majd a hűtött longdrinkes pohárba öntjük. Koktélcseresznyével és ananászszelettel díszítjük.
Ennél a koktélnál nem kókuszlikőrt használok, hanem malibut, (rum) mert a likőr krémes és ebbe a koktélba az most nem kell, mert akkor nem látszik a cseresznye. a piros mutat benne a legjobban.

HAWAII KÁVÉ
Hozzávalók: 2,5 dl előre behűtött erős kávé, 1,5 dl ananász juice, fél dl fehér rum, 2,5 dl kávéfagylalt

Elkészítése: Az összes hozzávalót (a fagylalttal együtt) egyszerre teszem a turmixpohárba és habosra keverve szívószállal együtt hosszú poharakban kínálom.

HAWAII PUNCS
Hozzávalók: 1/2 kg ananászbefőtt, 1/2 l víz 1/2 l természetes fehérbor, 3 cl vaníliás cukorszörp, 2 dl cseresznyepálinka

Elkészítése: Az ananászt kis kockákra földaraboljuk, fazékba tesszük, hozzáadjuk az ananászbefőtt levét az előírt mennyiségű vizet, bort, vaníliás cukorszörpöt, és tűzre téve erősen forraljuk. Az így készített keveréket az ananászdarabkákkal együtt áttöltjük az előmelegített poharakba, hozzáadjuk a cseresznyepálinkát, és fölszolgáljuk.
ÉDESSÉGEK

BANÁNFELFÚJT
Hozzávalók: 2 zsemle, fél dl tejszín, 1 dl tej, 2 tojás, 1 csipet só, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 apróra vágott banán, 2 evőkanál vaj

Elkészítése: Melegítsük be a sütőt. Áztassuk a zsemlét 5-10 percig a tejjel vegyített tejszínben. Keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral, vaníliával, sóval és vegyítsük az áztatott zsemléhez, végül adjuk hozzá a banánt. Verjük keményre a tojások habját, és óvatosan keverjük a masszába. Öntsük kivajazott, db. 25 cm átmérőjű edénybe, és süssük 10-20 percig. Ez alatt megnő, és szép pirosra sül.

BANÁNKRÉM FAGYLALT
Hozzávalók: 6 banán összetörve, 10 dkg cukor, 1,25 dl ananászlé, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál rum, 1 kávéskanál őrölt gyömbér (el is maradhat), 2,5 dl felvert tejszín

Elkészítése: Keverjük össze a hozzávalókat (a tejszínt legutoljára keverjük hozzá), öntsük a jégkocka tartóba, és fagyasszuk keményre.

BARACK HAWAII MÓDRA
Hozzávalók: 12 karika konzervananász (a friss még jobb), 6 evőkanál kókuszreszelék, 6 őszibarack, 10 dkg vaj, 10 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg darált dió, 6 dkg zsemle- vagy piskóta- morzsa, 6 dkg porcukor, 12 szem meggy, 4-5 evőkanál áfonya (aszalt is lehet), a tálaláshoz: 12 mandulás vagy diós csók

Elkészítése: Az ananászt kissé lecsöpögtetjük, majd az egyik oldalát kókuszreszelékbe forgatjuk, és ezzel a felével lefelé tepsibe rakjuk. Mindegyikre egy-egy fél meghámozott barackot ültetünk. Közben a vajat fölolvasztjuk, a kekszet, a diót, a morzsát meg a porcukrot beleszórjuk. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Utána a barackok üregébe púpozzuk, a kimagozott meggyel meg a fölaprított áfonyával díszítjük. Forró sütőben vagy grillsütőben 5-6 percig sütjük. Mandulás vagy diós csókkal díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc

HAWAII KOMPÓT (COMPOTE HAWAIENNE)
Hozzávalók 4 személyre: 2 zöldcitrom, 2 papaya, 1 kis ananász, 5 evőkanál barnacukor, 6 ek rum, 3 ek kókuszreszelék
Előkészítés: 20 perc
Főzés: 5 perc

Elkészítése: Hámozzuk meg a citromokat, és a papayát, az ananászt vájjuk ki a héjából. Vágjuk össze az ananászt, vágjuk félbe a papayát, szedjük ki a magját, majd vágjuk kockára. Hámozzuk meg a citromgerezdeket is.
Tegyük egy fazékba az összes gyümölcsöt, szórjuk meg a cukorral, és kevergetve főzzük 5 percig.
Tegyük az ananász héjába a gyümölcsöket, locsoljuk meg a rummal és hűtsük be.
A citrom héját vágjuk vékony csíkokra, blansírozzuk, csöpögtessük le, majd ezzel és a kókuszreszelékkel megszórva tálaljuk a kompótot.

HAWAII MUFFIN
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 1/2 teáskanál sütőpor, 10 dkg főtt, apróra vágott sonka (lehet gépsonka is), ½ teáskanál só, bors, 15 dkg ananász (konzerv), 0,6 dl olaj, 2,5 dl író (kefir), 1 tojás
Tetejére: reszelt sajt

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, a muffin formákat előkészítjük. (kiolajozzuk, vagy papírral béleljük)
Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sonkát, a borsot, a sót és az ananászt. Egy másik tálban simára keverjük az olajat az íróval és a tojással, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A tésztát a formákba kanalazzuk (kb. 3/4-ig), megszórjuk sajttal, és 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni a muffinokat.
VEGYES RECEPTEK

CSIRKÉS ZSEMLE HAWAII MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál barna cukor, 1/4 kiskanál őrölt gyömbér, 1 evőkanál szójaszósz, 4 (egyenként 90 g-os) csirkemell, 4 szelet ananász, 4 császárzsemle, 2 evőkanál Dijoni mustár, 4 szelet svájci sajt

Elkészítése: Összekeverjük a cukrot a gyömbérrel és a szójaszósszal. Bekenjük a csirkemelleket és az ananászt szósszal. Mindegyik oldalát 2 1-3 percig sütjük. Félbevágjuk a zsemléket. Megkenjük mustárral. Mindegyik alsó fél zsemlére egy-egy csirkemellet helyezünk. Erre tesszük az ananászt, majd a sajtszeletet. Sütőbe tesszük, és várunk, míg a sajt meg nem olvad. Ráborítjuk a felső zsemle részeket és tálaljuk.

EXTRA HAWAII SZENDVICS
Hozzávalók: 8 nagy szelet, szögletes kalács, 8 szelet gépsonka, 8 karika konzerv ananászbefőtt, 8 nagyon vékony szelet sajt, 10 dkg tejszín krémsajt

Elkészítése: A kalácsszeleteket megkenem a krémsajttal, majd mindegyikre ráteszek egy-egy gépsonkát. Erre teszem, a lecsöpögtetett ananászkarikát, amelyet befedek egy szelet sajttal. A forró sütőben vagy a grillsütőben addig pirítom, amíg a sajtszelet kissé megolvad a tetején.

HAWAII BAGETT
Hozzávalók: 1 bagett (kb. 80 cm), 10 dkg vaj, 30 dkg sajt (trappista, eidami, Gouda) szeletben, 1 doboz szeletelt ananász (nettó 340 g), 25 dkg főtt sonka vékony szeletekben, koktélcseresznye a díszítéshez

Elkészítése: A kenyeret hosszában félbevágjuk, a feleket négyfelé szeljük, megvajazzuk. A sajtot kéregtelenítjük. A lecsepegtetett ananászkarikákat félbe-, ha vastagabb, négyfele vágjuk, a vajazott kenyereket először sonkával, majd ananásszal, végül sajttal takarjuk be.
A megrakott kenyérszeleteket 10 percig 200 fokon sütjük, majd tálra rendezve minden szeletre cseresznyét teszünk.
Elkészítési idő: 25 perc

HAWAII BURGER
Hozzávalók: hamburger fasírt, 4 szelet konzerv ananász karika, 4 vékony szelet füstölt tarja, 4 db hamburger zsemle, morzsolt kukorica

Elkészítése: Szokásos módon elkészítjük a húspogácsát. A füstölt tarját süssük meg. A füstölt tarja olajában forrósítsuk át az ananászkarikákat.
A zsemléket vágjuk ketté, az alsó részére helyezzünk 1-1 sonkaszeletet. Erre kerüljön a húspogácsa, majd az ananászkarika és szórjuk meg egy kis kukoricával.

HAWAII KENYÉR
Hozzávalók: 3/4 csésze + 2ek. víz, 1ek Crisco olaj, 1ek. méz, 1/4 tk folyékony v. granulált lecitin, 2 csésze teljes kiőrlésű liszt, 2 ek porított savó, 1 1/2 ek gluténliszt, 1tk. só, 2 tk szárított élesztő, 1/2 tk gyömbérpor, 3 ek cukrozatlan kókuszreszelék. 3 ek finomra aprított szárított ananász, 3 ek finomra aprított szárított papaya v. mangó, 3 ek sózatlan makadám és/vagy dió és/vagy mandula

Elkészítése: A kókusz, a gyümölcsök és a magvak kivételével tedd az összetevőket sorrendben a sütő-edénybe. Válaszd a “növény” vagy “mag” beállítást (vagy az annak megfelelőt). A második dagasztás befejezése előtt, a maradék hozzávalókat is, add hozzá.

HAWAII KOTLETT
Hozzávalók: 4 sertés kotlett, 4 szép szelet ananász, kevés sherry vagy portói, 2 ek mandula szeletekre vágva, só, bors, 10 dkg vaj vagy margarin

Elkészítése: Az ananászt meghintjük a sherryvel vagy portóival és hagyjuk egy negyed órát állni. A húst megszórjuk sóval, borssal. A vaj nagy részét egy serpenyőben felolvasztjuk, és hagyjuk kicsit megbarnulni, majd megsütjük benne a húst, amíg mindkét oldala szép barna nem lesz (kb. 15 perc). Ha elkészült vegyük ki a húst és tegyük egy előmelegített tálba. Tegyük a serpenyőbe a maradék vajat, ezen egy percig süssük az ananász szeleteket, majd tegyük a húsra és szórjuk meg a mandulával, amit előzőleg egy száraz serpenyőben megpirítottunk.
Szósz: a visszamaradt vajhoz keverjünk kb. 31/2 dkg lisztet, pirítsuk világos barnára, adjunk hozzá 4 dl vizet vagy húslevest és kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Egy kanállal öntsünk az ananászra és tehetünk rá még egy kis sherryt is.

HAWAII PIZZA
Feltétje: pizzaszósz, csíkokra vágott sonka, ananász kockák, pizza fűszer, mozzarella sajt, tetejére reszelt sajt.

HAWAII SONKAKRÉMES SZENDVICS
Hozzávalók: 8 szelet főtt sonka, 20 dkg ananász, 1 teáskanál barna cukor, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 2,5 evőkanál majonéz, 8 szelet kenyér
A tetejére: 2 db chili paprika

Elkészítése: A ledarált főtt sonkát villával alaposan dolgozza egybe a többi hozzávalóval. Ezzel a krémmel kenje meg a kenyérszeleteket. A finomra vagdalt paprikával díszítse a tetejüket, és tálalja. 

HAWAII SONKÁS KIFLI (HAWAIIAN HAM CROISSANT)
Hozzávalók: 15 dkg krémsajt, 8 szelet ananász, 4 kifli, 8 szelet sonka

Elkészítése: Az ananászszeleteket csepegtesse le, majd villával nyomkodja szét. Keverje össze a krémsajttal, és kenje meg ezzel a félbevágott kifliket. Fektessen mindegyikre egy-egy szelet hosszában félbehajtott sonkát, és tálalja.

HAWAII TEKERCS
Hozzávalók: 8 vékony, nagy szelet gépsonka, 8 vékony szelet ömlesztett sajt, 4 karika ananászbefőtt, 2 db egész tojás kevés liszt, valamint zsemlemorzsa a bundázáshoz

Elkészítése: A kiterített sonkaszeletre ráfektetünk egy szelet sajtot. Az ananászbefőttet levétől lecsöpögtetjük, és egészen apróra összevágjuk, majd egy nyolcad részét rászórjuk a sajtra. A sonkát úgy csavarjuk fel, mint a palacsintát. A “göngyöleget” hústűvel (vagy fogpiszkálóval) összetűzzük, hogy a következő munkafolyamatok közben szét ne essen. Ezután nagyon óvatosan lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd ismét tojásba, végül újra a morzsába hempergetjük, végül a kész, panírozott tekercseket a 180 fokra felhevített olajba tesszük. A 4-5 perc alatt szép pirosra megsült tekercseket kiszedjük az olajból, lecsöpögtetjük és papírtörülközőre rakjuk. Fehérbort és turmixolt ananásszal ízesített majonézt tálalunk mellé, amelybe belemártogatjuk. Nagyon finom és különleges étel, amelyet friss ananásszal készítenek Hawaii szigetén. Ünnepi étkezések alkalmával, ananászbóléval vagy ananászkoktéllal együtt fogyasztják. Kissé munkaigényes, ám különlegesen finom étel.

HAWAII SONKAKRÉM (HAWAIIAN HAM SPREAD)
Hozzávalók: 8 szelet főtt sonka, 20 dkg ananász, 1 tk barna cukor, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 2,5 ek majonéz, 8 szelet kenyér
A tetejére: 2 db chili paprika

Elkészítése: A ledarált főtt sonkát villával alaposan dolgozza egybe a többi hozzávalóval. Ezzel a krémmel kenje meg a kenyérszeleteket. A finomra vagdalt paprikával díszítse a tetejüket, és tálalja.