Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tájak és ízek - Texas


TEXASI FRIHÓLESZ
Hozzávalók: 50 dkg áztatott tarkabab, 30 dkg füstölt szalonna, 10 dkg paradicsom, 10 dkg apróra vágott vöröshagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 kk őrölt fekete bors, só

Elkészítése: Tegyük fazékba a hozzávalókat, öntsünk rá annyi vizet, amennyi teljesen ellepi, majd egyenletes tűzön főzzük addig, amíg a bab meg nem puhul (4-5 óra). Főzés közben kóstolgassuk, s az elfőtt vizet pótoljuk.

TEXASI LEPÉNY 01.
Hozzávalók: 15 dkg füstölt húsos szalonna, 30 dkg konzerv kukorica, 4 tojás sárgája, kb. 6 ek tej, kb. 4 ek liszt (lehetőleg kukorica), só, piros paprika, csípős ketchup

Elkészítése: A tojássárgákat a tejben simára keverjük, sózzuk, paprikázzuk, és továbbverve apránként hozzáadjuk a lisztet. Belekeverjük a kukoricát, és 3-4 percig állni hagyjuk. Közben a szalonnát vékonyan felszeleteljük, becakkozzuk, és teflonban ropogósra sütjük, majd kiszedjük, melegen tartjuk. A zsírban kis kerek lepényeket sütünk ki a masszából, mindkét oldalukat megpirítjuk.
A sült szalonnaszeletekkel díszítve, a ketchuppel leöntve tálaljuk.
Nagyméretű lapáttal fordítsuk meg, mert elég laza az anyag.

TEXASI LEPÉNY 02.
Hozzávalók: 30 dkg konzervkukorica, 4 tojássárgája, 6 ek tej, 4 ek liszt, 15 dkg húsos füstölt szalonna, só, csipetnyi pirospaprika, csípős ketchup

Elkészítése: A tojások sárgáit a tejben habverővel simára keverjük, megsózzuk, megpaprikázzuk, és tovább verve apránként adjuk hozzá a lisztet. Belekeverjük a levétől lecsepegtetett konzervkukoricát, és három-négy percig állni hagyjuk. Közben a szalonnát vékonyra fölszeleteljük, a szeleteket egyik oldalukon becakkozzuk, és serpenyőben ropogósra sütjük. Az így készített “kakastaréjokat” tálalásig melegen tartjuk. A szalonna zsírjában a kukoricás tésztából kis kerek lepényeket sütünk, mindkét oldalukat megpirítva. Sült szalonnaszeletekkel díszítve, ketchuppal leöntve tálaljuk.

TEXASI MÉZES CSIRKE
Hozzávalók: 4 fél csirkemell filé, kiskanál só, mokkás kanál őrölt fekete bors, 2 evőkanál méz, 3 evőkanál olívaolaj,
Raguhoz: 1 vöröshagyma, 1 csípős paprika, 6 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 lime (zöldcitrom), csipetnyi só, 4 evőkanál méz, csokor koriander (petrezselyem is lehet)

Elkészítése: A melleket lapjában bevágom és kihajtom, kissé kiverem és sózom, borsozom. A mézet az olajjal összekeverem, a filékre öntöm, jól átforgatom, letakarva hűtőbe teszem. A vöröshagymát finomra aprítom, a paprikát és a paradicsomot (héja nélkül) kockákra vágom, és összekeverem a zúzott fokhagymával, a zöldcitrom levével. Sóval, mézzel ízesítem, korianderrel fűszerezem. Egy serpenyőt felforrósítok, és a lecsepegtetett húsokat nagy lángon kb. 3-3 percig sütöm, majd egy tálba téve a mézes zöldséget ráöntöm.
Megjegyzés: Borsos sült krumpli tökéletes hozzá! (Aki szereti az avokádót, a zöldségöntetbe tehet!)

TEXASI PÁCOLT MARHAHÚS
Hozzávalók 8 személyre: 125 g sertészsír, 1 ek só, 1/2 tk Cayenne-bors, 2 kg marhahús, felsál vagy fartő, 125 g Vaj, 100 ml tárkonyecet, 5 dl vörösbor, 50 g reszelt hagyma, 2 ek Worcester-szósz

Elkészítése: 60 g zsírt, a sót és a Cayenne borsot összekeverjük, és a húsba dörzsöljük. 65 g. Zsírt és a vajat 100 ml forró vízben feloldunk és belekeverjük a többi hozzávalót. A húst a páclébe tesszük, hűtőszekrénybe helyezzük, és naponta kétszer megfordítjuk. A húst tepsibe fektetjük, és 40 percig grillezzük a hőforrástól olyan távolságra, hogy csak egyszer kelljen megfordítani. Ezután Visszatesszük a páclébe, és 10 percnyi pihentetés után további 20 percig grillezzük. Ezt az eljárást négyszer megismételjük. A húst 175°C-os sütőbe tesszük, és 30 percig sütjük. Sütés közben gyakran meglocsoljuk a páclével. A páclé maradékát a sült levével mártás sűrűségűre főzzük
Tálalás: A húst 15 percig pihentetjük, a rostokra merőlegesen vékony szeletekre vágjuk, és a mártást kínáljuk mellé. Paradicsom, fejes saláta és fehér kenyér illik hozzá.

TEXASI PULYKA
Hozzávalók: Egy 18 dkg-os pulykamell, öt szelet baconszalonna, egy fej vörös-és egy fej lilahagyma, két gomba, 10 dkg csemegekukorica, egy zöld, és egy piros kaliforniai paprika. Ízlés szerint fűszerkeverék

Elkészítése: A pulykamellet egyszer egy centiméteres kockákra vágjuk, a baconszalonnát felkockázzuk, a vörös-és lilahagymát félbe vágjuk, és vékony szeletekre aprítjuk. Az egészet felforrósított serpenyőben megpirítjuk, hozzáadjuk a szeletelt gombát és a csemegekukoricát, fűszerkeverékkel fűszerezzük, végül belerakjuk a szeletelt zöld- és piros paprikát. Köretnek azt ajánljuk, amit az olvasó, a vendég legjobban szeret.

TEXAS RED
Hozzávalók: 1 üveg UNCLE BEN’S mexikói mártás vörös babbal, 0,5 kg paradicsompaprika 1 cm vastagságúra vágva olaj, 30 dkg kockára vágott marhahús, 1-2 db chili paprika

Elkészítése: Pirítsuk üvegesre a paradicsompaprikát az olajban. Mikor kész, vegyük ki a serpenyőből és tegyük egy külön tálba. Pirítsuk barnára, a kockára vágott marhahús szeleteket, és hagyjuk, hogy a hús által eresztett lében rövid ideig párolódjon. Keverjük hozzá az UNCLE BEN’S mexikói mártást vörös babbal és forrósítsuk fel a hússal. Adjuk hozzá a friss chili paprikát, valamint a paradicsompaprikát. További 5-10 percnyi kevergetés után vegyük le a tűzről és tálaljuk.

TEXASI VAGDALT
Elkészítése: A megtisztított és apróra vágott 1 fej vöröshagymát vajon megpároljuk. Csemegeuborkát, zöldpaprikát, paradicsomot kis kockákra vágunk, a morzsolt kukorica-konzervet levétől jól lecsepegtetjük. Az így előkészített hozzávalókat, valamint sót, törött borsot, 1 tojást, pirospaprikát 50 dkg darált hússal összedolgozzuk. A tűzálló edényt kivajazzuk, aljára főtt, hámozott és karikázott burgonyát helyezünk. Ezt bevonjuk a húspéppel.
Meleg sütőben kb. 30 percig sütjük, majd reszelt sajttal meghintve még 10 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.

TEXASI ZÖLDBORSÓS EGYTÁL
Hozzávalók: 3/4 kg burgonya, fél kg friss vagy mirelit zöldborsó, fél fej fokhagyma, 2 fej hagyma, 1 tk olaj, 1 tk só, 1 tk curry, 1 kk őrölt bors, vegeta

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, kettévágjuk, és keskeny csíkokra metéljük. A hagymát felkockázzuk, fedő nélkül pároljuk az olajban, amíg kicsit meg nem pirul (kb. 15 perc). Ekkor rátesszük a zöldborsót, a zúzott fokhagymát és az ízesítőket, majd fedő alatt, 1 dl vízzel puhára pároljuk (kb. 15 perc).

TEX-MEX PULYKA
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 csokor újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 chilipaprika, 1 doboz 40 dekás hámozott paradicsom konzerv, 1 doboz 40 dekás vörösbab konzerv, 1-2 evőkanál olaj, 30 deka darált pulykacomb vagy pulykamell, 1 teáskanál Cayenne bors, 1 teáskanál szárított chilipehely, 2 teáskanál morzsolt oregánó, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál cukor, kb. 11 deci víz, só
A tálaláshoz: tejföl, újhagyma, reszelhetően kemény sajt (ami éppen van otthon) tortilla-chips

Elkészítése: Az újhagyma fehér szárait felkarikázom, a megpucolt fokhagyma-gerezdet finomra aprítom, aztán a félbevágott chili paprikából kirázom a magokat, és az üres paprikahéjat vékonyan felszeletelem. Kezem ügyébe készítem a kétféle konzervet, sőt, a babszemeket szűrőbe teszem, és a csap alatt átöblítem.
Aztán egy közepes méretű, mélyebb serpenyőben vagy lábosban gyengéden megmelegítem az olajat. Kevergetve puhára párolom benne az újhagyma-karikákat, majd utána hozzászórom a fokhagymát, és amikor megérzem ennek az illatát, hozzáteszem a kétféle hagymához a darált húst. Kicsit erősebbre tekerem lángot, és fakanállal kevergetve a pulykamorzsákat fehéredésig párolom.
Ezek után lehúzom az edényt a tűzről, és beleszórom a Cayenne borsot, a szárított chili pelyhet, a morzsolt oregánót, az őrölt fahéjat, az apróra vágott chilipaprikát meg a cukrot. Hozzáöntöm a konzervdobozból a paradicsomokat, aztán fakanállal tessék-lássék módra szétnyomkodom őket.
Belepottyantom a babszemeket is, és miután alaposan megsóztam az egészet, annyi vizet öntök hozzá, hogy olyan jó szószos legyen, de azért mégsem híg.
Az edényt visszaköltöztetem a tűzre, és a paradicsomos hús kavalkádot felforralom. Ahogy rottyan néhányat, máris takarékra csavarom alatta a lángot, és 15-18 perc alatt összefőzöm a Tex-Mex ízvilágú lakomát. Eközben jól elvan magában a tűzhelyen, bár néha azért megkeverem.  Amíg fődögél, addig egy tálkába belekanalazok jó sok tejfölt, egy másikba belekarikázok néhány szál újhagymát, és egy harmadikba pedig belereszelek szép és nagy kupacnyi sajtot. A kenyeres kosárba beleöntöm a ropogós tortilla-chipset, aztán ahogy megfőtt a Tex-Mex pulyka, tálalok.
A tányérokon púposodó, fűszeres ragura ki-ki annyit tesz a tejfölből, az újhagymából és a reszelt sajtból, amennyit csak akar, mint ahogy a tortilla-chipsnél sincs limit, hiszen nagyon jól lehet ezt hozzáropogtatni.