Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Nem csak sakkozóknak


FEKETE-FEHÉR TÉSZTA
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 15 dkg zabpehely, 20 dkg cukor, 2 db tojás, 25 dkg margarin, 3 dkg kakaópor, 1 evőkanál tej, csipet só

Elkészítése: A lisztet a zabpehellyel, a cukorral, a tojással és a sóval sima tésztává gyúrjuk. A tésztát megfelezzük, az egyik felét félretesszük, a másik feléhez hozzákeverjük a kakaóval elkevert tejet. Fél óráig állni hagyjuk. Ha csigaformát akarunk készíteni, akkor a fehér és sötét tésztát egyforma nagy téglalapra nyújtjuk. A világos tésztát vízzel bekenjük, és rátesszük a sötét tésztát. A hosszabbik oldalánál felgöngyöljük, és tekercset jól lehűtjük. Sakktábla alakot is készíthetünk, akkor a világos és sötét tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és 1 cm széles csíkokra vágjuk. A tészta egy részét felvágatlanul hagyjuk. Három egyforma színű csíkot egymás mellé rakunk, és kettő másik színűt fölé helyezünk. Így a sötét és világos csíkok váltakoznak. A maradék tésztát vékonyra nyújtjuk, és körbeborítjuk vele a csíkokból álló halmocskát. Ezt is hidegre rakjuk. A csigáknak szánt tekercset vagy a sakktáblaszerű tésztát felszeleteljük, és 180 fokos sütőben 10-15 percig sütjük.

MOZAIKKOCKA (SAKKTÁBLA)
Elkészítése: 32 dkg margarint, 3 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, majd jól elkeverjük 6 tojássárgájával. A tojások fehérjét habbá verjük és hozzáadjuk az előbbi masszához. 2 részre osztjuk. Az egyik felébe 20 dkg lisztet, késhegynyi sütőport, a másik felébe 18 dkg lisztet, 2 dkg kakaóport, késhegynyi sütőport teszünk. Külön sütjük. Ha kihűlt pontosan félbevágjuk, rumos baracklekvárral megkenjük, és váltakozva egymásra rakjuk. Deszkával, 3-4 kg súllyal 1 órát nyomatjuk. Azután olyan csíkokra vágjuk, amilyen vastag egy lap. Mindegyik csíkot megkenünk lekvárral, és úgy helyezzük egymásra, hogy a sárgára barna a barnára sárga csík kerüljön. Csokimázzal bevonjuk, szeleteljük.

SAKK-MATT SZELET
Hozzávalók:
Sárga tészta: 16 dkg margarin, 16 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás, 12 dkg finomliszt, késhegynyi sütőpor
Barna tészta: 16 dkg margarin, 16 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 10 dkg finomliszt, 2 dkg kakaópor
Töltelék: 30 dkg baracklekvár
Csokoládémáz: 20 dkg porcukor, 4 evőkanál kakaópor, 6 dkg margarin, 3 evőkanál forró víz

Elkészítése: A sárga tésztához a margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a masszába, és egy nagy tepsit kivajazunk, lisztezzük, és egyenletesen belesimítjuk.
Amíg sül, kikeverjük a barna tésztát a sárgához hasonlóan, de hozzáadjuk a kakaóport is. Ugyanúgy vajas, lisztes tepsiben kisütjük. Ha kihűlt, hosszában kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral megkenjük és összeragasztjuk: a sárga lapra kerül a barna, majd ismét sárga stb. Az így kapott sütemény tetejére fektetünk egy nagyobb vágódeszkát és egy kb. fél kilós súlyt, vagy nehezéket és így hagyjuk legalább egy órán át. A nehezéket levéve kb. 1,5 centi széles szeletekre vágjuk. Ezeket váltakozva egymásra ragasztjuk a lekvárral. 4 szeletből lesz egy rúd. A kész rudakat bevonjuk a langyosra melegített csokimázzal.

SAKK TEKERCS
Világos tészta: 5 egész tojás (a fehérjét habnak felverjük), 1 csomag sütőpor, 5 kávéscsésze liszt, 5 csésze cukor, 1 csésze tej, 1 csésze étolaj. A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és egy nagyméretű tepsiben kisütjük (megfelelő erre a célra a sütő nagy tepsije). Ha kihűlt, 10 egyforma csíkra vágjuk.
Barna tészta: ugyanaz, mint a világos, csak 2 evőkanál kakaót keverünk hozzá. Megsütjük, és ezt is 10 egyforma csíkra vágjuk.
5 db ostyalap (1 csomag) a tekercsek beborításához. Ne a keskeny fajtát válasszuk.
Krém: 1,2 liter tejben 3 csomag vaníliás pudingport megfőzünk. Még melegen belekeverünk a pudingba 25 dkg margarint, 20 dkg darált diót (lehet helyettesíteni 25 dkg gesztenyemasszával, úgy még finomabb), és 30 dkg porcukrot

Elkészítése: Még melegen megkenjük az ostyalapokat egyenként, de úgy, hogy a piskóták közé is jusson krém. 2 világos, és 2 sötét csíkot krémmel összeragasztunk (sakk-szerűen rendezzük el a színeket), és a már megpuhult ostyalappal betekerjük. Négyzet alakú rudat kapunk, melyet mind a négy oldalán beborít az ostya. Fontos, hogy minden oldala kellően megpuhuljon, így néha megforgatjuk, hogy mindig más oldala legyen alul. A többi tészta csíkokkal és ostyalapokkal is ugyanígy járunk el, így összesen öt rúd sütit kapunk, amik felszeletelve nagyon-nagyon mutatósak, és főleg: finomak!

ZABLISZTES DIÓS SAKKTÁBLA
Hozzávalók: egy adag alaptészta finom- vagy korpás lisztből, de 250 g durva őrlésű liszt helyett ugyanennyi közepes őrlésű zablisztet is használunk, 60 g apróra vágott dió, 4 dl víz. 2 kenyér lesz belőle

Elkészítése: Az alaptésztához hozzáadjuk a pirított diót, és beledolgozunk 4 dl vizet. A tésztát megfelezzük, majd mindkét részt nagy ovális alakúra gyúrjuk, és laposra formázzuk. Betakarjuk follpackkal, és állni hagyjuk, amíg kétszeresére nő. A sütőt magas fokozatra állítjuk; a gázt nyolcas fokozatra vagy 230C-ra. Éles késsel sakktáblamintát vágunk a tészta tetejére. Felületét vízzel megnedvesítjük, majd megszórjuk zabliszttel vagy apróra vagdalt dióval. 20 percig sütjük, s ezután a hőmérsékletet mérsékeljük, gáz 4-es fokozat vagy 180 C, majd további 10-20 percig sütjük, s a kenyér akkor van kész, amikor azt megkopogtatva üreges, kongó hangot hallunk.
Sakktáblaminta: a kenyértésztát meghintjük liszttel, majd egy éles késsel, nem túl mélyen bevágjuk a tészta felszínét rácsosra. Ezt a lépést közvetlenül a sütés előtt kell elvégezni.